Klaas Binnendijk: 'Zorgkoe kan nog best een ronde mee'

Laat je jouw koeien ouder worden, dan levert dit behoorlijk wat geld op. Een veehouder uit het project 'Geef me de Vijf' wist de afvoerleeftijd in 2,5 jaar tijd met negentien maanden te verhogen. Het spekte zijn portemonnee.

Deel dit topic Klaas Binnendijk: 'Zorgkoe kan nog best een ronde mee' (nieuweoogst.nl)

Laat je jouw koeien ouder worden, dan levert dit behoorlijk wat geld op. Een veehouder uit het project 'Geef me de Vijf' wist de afvoerleeftijd in 2,5 jaar tijd met negentien maanden te verhogen. Het spekte zijn portemonnee.

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
pa
Een zorgelijke koe blijft altijd een jaar te lang
grös
@pa
Het is vaak wel zo dat koeien ouder meer melk geven, maar er zijn ook een aantal die gewoon teveel celgetal of een doorhangend uier ofzo krijgen, goede fokkerij scheelt natuurlijk wel een hoop, maar die koe van 7 jaar oud daar is 9 jaar geleden een stierkeuze voor gemaakt.
Verder lees ik graag nog wat meer kengetallen, als tkt, celgetal, ddd etc, heb hier ook wel eens een tijdje de koeien niet drachtig gekregen of er te weinig mee bezig geweest... en dan loopt je gemiddelde leeftijd ook hard naar beneden, aan de andere kant probleemkoeien die de klep op gaan mis ik geen seconde en ze krijgen ook geen nakomelingen, kan natuurlijk ook een blauwe op..
+1
Noorderling
@grös
Probleemkoeien voorkomen is inderdaad meer te behalen dan probleemkoeien langer op je erf te houden, dat laatste kost een bult tijd en werk en levert niks op.

Maar als je in iets meer dan 2 jaar bijna 2jaar kunt verhogen, vraag ik me wel af wat je er eerst aan deed als er zoveel potentieel is. Of je hebt geen input van vaarzen gehad, en dan komt de deksel op de neus nog wel.
Jaap40
@Noorderling voor een compleet beeld van dit bedrijf zou het interessant zijn wat deze veehouder naast koeien verder nog bezig houdt.
+2
hookwood
@grös Je weet soms ook niet hoe het loopt, wanneer doe je een koe weg. Zo had ik een dik jaar geleden een koe die behoorlijk last had van een hardnekkige teennecrose. Maar was ook al een mooie poos drachtig. Dus eerst maar laten kalven en dan zou ze na het kalven weg. Inmiddels is ze ruim 400 dagen aan de melk, heeft een LW van 100 en geeft nog 1,9 kg V+E per dag. Voor de slacht brengt ze nog steeds niet veel op maar zit toch wel wat meer conditie op als toen ze vers was en heeft deze lactatie inmiddels 13.500 kg melk gegeven. Zo loopt er ook nog eentje die wat last heeft van tylomen maar zich prima redt. Ook gust gehouden en ondanks de 539 lactatiedagen geeft ze nog steeds meer als de eerst genoemde koe. Koe raakt al mooi bevleesd en de planning is nu om haar voor het weide seizoen af te voeren. Ik had er ook voor kunnen kiezen om dit soort koeien direct af te voeren maar zolang ze zich prima redden dan laat ik ze mooi lopen en verkoop ik wel wat vaarzen voor de melkerij.

Afgelopen jaar trouwens ook nog een 100.000 kg koe waar ik twee jaar terug veel tijd in heb gestoken en al met al een twee maanden in het strohok heeft gezeten. Had toen melkziekte na een zware bevalling en in de periode erna een paar keer uitgegleden. Daarna toch besloten haar drachtig te maken en daarna heeft ze in een lange laatste lijst de ton vol gemaakt. Moest toen ook wel een keertje weg want het celgetal was wel een dingetje. Als ze niet zo kort bij de ton had gezeten was ze wel eerder vertrokken, dat dan wel weer.
+1
albert1
@hookwood had vorig jaar ook een 5e kalfs stol joc met al een jaar teennecrose. Begin droogstand door de veearts afgezaagd incl. Stuk bot. Goed ingepakt en na een week nieuw verband, daarna helemaal dichtbegroeid en heeft nergens last meer van. Op naar de 100.000 💪
Erco
@hookwood tildosin spuiten in droogstand JE, binnen twee weken is necrose weg, na droogstand koe week tot tien dagen niet meemelken in de tank en 👌
pieta
@Erco Wat is dat voor spul dan?
+1
mlkvhoudr
@pa ik denk ook dat je jezelf dubbel straft tegenwoordig, en die koe word alleen maar lichter, en de kans dat die helemaal niet meer lopend weg kan is mij te groot, ik ga weer meer jongvee aanhouden
+2
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
traft tegenwoordig, en die koe word alleen maar lichter, en de kans dat die helemaal niet meer lopend weg kan is mij te groot, ik ga weer meer jongvee aanhoude

Je houdt een zwakste schakel.
En dan ben ik altijd maar blij dat ze na 500dim en 8jaar oud gust vertrekken, hoe gaaf een koe soms nog is, maar beter dat dan celgetal of slechte poten, dat kost je inderdaad ook kilo's vlees.

Zit nu met afvoer op 7,5jaar en afgelopen jaar en 360kilo geslacht gewicht.
Het is geen doel op zich maar een resultaat. Als het een beetje loopt en het stuur in handen hebt werkt wel fijn. Dan kun je je af en toe ook bezig houden met een koe die je erdoor kunt slepen.
mlkvhoudr
@Noorderling netjes👍
de hoef
@Noorderling dan doe jij het een stuk beter dan wij,VAKMAN
+1
Noorderling
@de hoef @mlkvhoudr
Neemt er ook nog wel eens een de verkeerde afslag of kunt er geen kant mee op door lange wachttijd. Dat is de gok die je neemt met ouder vee.

Schrijf het meer toe aan Tmr en diepstrooisel dan mijn kunsten. Zorgen dat vaarzen blijven lopen pak je meer winst dan oude koeien in de benen houden.
hookwood
@Noorderling Tja wachttijd. Ik heb hier een koe lopen die wat problemen had na afkalven. Veearts erbij gehad maar de koe knapte niet echt op. Had echter wat spul gehad wat off-label use was dus een wachttijd van 28 dagen en dus kon ze niet weg. Ze heeft haar kans gegrepen want na een poosje begon de melkproductie weer op gang te komen en kalft ze in juli weer. Soms moet je dus wat meer geduld hebben....
mlkvhoudr
@hookwood ik heb niet de ervaring dat bij mij alle 50/50 koeien bij mij de goede kant op vallen, is ook echt gebrek aan vakmanschap van mijn kant maar ik heb al te vaak lesgeld betaald met de gedachte die ga ik er bijhouden, zeker met ouder wordende en minder wordend beenwerk, dat mijn ambitie om de gemiddelde leeftijd van de koeien op te voeren het won van op tijd wegdoen. Wel mooi dat t jou wel lukt👍 gemiddelde leeftijd afvoeren 6.3 maar zal dus ws wat lager worden
david2
@hookwood en een beetje geluk....
+2
Vdejong
@mlkvhoudr meer jongvee en minder koeien is een strategie waar we 7 jaar geleden voor hebben gekozen. De laatste 5 jaar hadden we een post omzet en aanwas van bijna 5 cent per kg melk, door verkoop van verse vaarzen.
Greetje
@Vdejong is dat in Canada ook nog steeds interessant? Jongvee voor de usa opfokken?
bio boer
@Greetje kun je beter niet zorg je er voor dat er meer melk op de markt komt Jongvee voor ander opfokken
Vdejong
@Greetje In Canada zelf is geen markt voor jongvee, althans niet in de provincie waar wij naar toe gaan. Er is zelfs geen markt voor HF stiertjes, deze worden als het niet anders kan geeuthaniseerd.
Jongvee opfokken voor USA, weet ik niet.
Bekkink
Ben benieuwd of die beste man dit ook red met 100 melkkoeien ipv 47 melkkoeien🤔
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!