Column Lauk Bouhuijzen : FDF; hoogste tijd voor bezinning

Dit paasweekeinde is een mooi moment voor het bestuur van FDF om eens na te denken over hoe het nu verder moet. De actiegroep verdient respect voor het anderhalf jaar geleden mobiliseren van grote groepen boeren, maar nu lijkt het wel of niemand meer weet hoe het precies verder moet.
Dat werd vooral afgelopen maanden steeds duidelijker. Op de dag dat FrieslandCampina slechte resultaten presenteerde riep FDF-voorzitter Mark van den Oever op om massaal te gaan demonstreren bij het hoofdkantoor van de zuivelgigant in Amersfoort. Nog diezelfde dag werd zijn oproep ingetrokken; te grote verdeeldheid onder de achterban. Kan een keer gebeuren, al had de Brabander beter tot tien kunnen tellen, maar daar bleef het niet bij.

Er werd ook opgeroepen om op verkiezingsdag 17 maart met trekkers bij stembureaus te gaan staan zodat de kiezers de grote ontevredenheid van de landbouw zouden zien. Een gevaarlijke oproep want vrij en ongestoord kunnen stemmen is een grondrecht. Gelukkig maar werd ook hier niets meer van enige actie gehoord. Hoogstens enkele boeren gingen met de trekkers naar hun stembureau maar dat deden ze altijd al.

Bombarie
Met veel bombarie werd daarna aangekondigd dat minister Kaag bij de politierechter wegens smaad aangeklaagd zou worden op de dag voor de verkiezingen. Zij moest meteen een schadevergoeding aftikken omdat zij FDF (onterecht) verweet dat die de deur van het Provinciehuis in Groningen had geramd. En dat was een LTO-actie die eigenlijk alleen in de provincie Groningen niet helemaal perfect verliep. Mede door de opstelling van het provinciebestuur trouwens. Na de aankondiging van deze rechtszaak bleef het opnieuw doodstil. Niemand weet eigenlijk of er wel een zaak is geweest en zo ja, wat daar dan de uitspraak van was.

Vervolgens werd het initiatief genomen om een nieuw Landbouw Collectief op te richten. Niks mis mee, maar gezien de gang van zaken rond het eerste Collectief (en vooral het einde daarvan) moet je dat voorzichtig doen. Eerst informeel polsen, beetje aftasten, zo werkt dat. Maar het FDF-bestuur publiceerde die uitnodiging aan onder meer LTO en NAJK op dezelfde dag al breeduit op de eigen site uit een oogpunt van volledige openheid naar de eigen achterban. Leuk die openheid, maar helaas werkt het niet als er zoveel gevoeligheden liggen uit het eerdere avontuur met het Landbouw Collectief.

Het resultaat lag dus voor de hand; zowel LTO als NAJK voelden zich voor het blok gezet en reageerden prompt afwijzend. Loyale aanhangers en sympathisanten van FDF die zich openlijk afvroegen of dit niet anders had gekund of gemoeten kregen intern de wind van voren; het is allemaal de schuld van LTO en NAJK.

Farmer Friendly
Dan een ander initiatief; het keurmerk Farmers Friendly. Deelname stond voor alle boeren open maar het werd toch vooral als een initiatief van FDF gezien. Op zich is het een prima uitgangspunt (en zeker belangrijk) om inkomens van boeren structureel te verbeteren. De manier waarop, met name die 3 procent van de omzet die supermarkten moesten storten in een fonds voor de boeren, leek qua uitvoering kansloos. Iedereen die dat zei, waaronder de agrarische media, deskundigen maar ook andere agrarische clubs, kreeg van FDF te horen dat de actiegroep het beter wist en dat de eigen strijders gelijk zouden krijgen.

Op de eigen site liet FDF een klok dreigend aftellen tot de uiterste datum 1 april. De koepel van supermarkten CBL reageerde kort daarvoor met een afwijzing (strijdig met kartelregels etc.) maar dat was uiteraard voor de vorm. Al in de eerste bijeenkomsten vorig jaar over Farmers Friendly wist de koepel dat natuurlijk ook al. Om nieuwe blokkades van distributiecentra te voorkomen zoals in december werd FDF keurig tot bijna de laatste dag aan het lijntje gehouden door de uitgekiende vertegenwoordigers van de Nederlandse supermarkten. Nadat het ultimatum 1 april verstreek bleef het opnieuw stil bij FDF. Wel sprak voorzitter Mark van den Oever in een wat vage vlog over een nieuwe bijeenkomst. Doel daarvan Farmers Friendly, het verdienmodel van Sjaak van der Tak van LTO of allebei. Dat gesprek in Utrecht afgelopen vrijdag, waarbij zo’n 30 FDF-sympathisanten verschenen bij het motel, leverde weinig op behalve een nieuw uitstel van twee maanden. En in een nieuwe vlog van Mark van den Oever ging het vooral om de rol van LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en amper over die van het CBL en Farmers Friendly.

Ook dat past in de groeiende rij van vaak ondoordachte aankondigingen, oproepen en waarschuwingen van de actiegroep die uiteindelijk tot weinig of niets leidden. Het is natuurlijk leuk om t-shirts met de tekst ‘Boerinnen met lef’ te verkopen of borden met ‘Omtzigt for president’ in weilanden te zetten, maar wat levert dat een boer op?

Bezinnen
Voor het FDF-bestuur is het de hoogste tijd om zich te bezinnen; willen we een serieuze club worden om succesvol de boerenbelangen te behartigen? Met daarbij zo nodig een stevige en vooral doordachte trekkerdemonstratie op z’n tijd?

Of worden we een actiegroep die steeds van alles roept, weinig of niets voor elkaar krijgt en die door veel landelijke media, politici en opiniemakers vooral als de hooligans van de landbouw worden gezien?

Nog steeds heeft FDF een flinke achterban met vooral veel jonge boeren, al blijft onduidelijk hoe groot die nu eigenlijk precies is. Het is ironisch dat LTO vaak het verwijt krijgt dat er geheimzinnig wordt gedaan over het aantal leden maar dat FDF nu precies hetzelfde doet. Niemand weet namelijk hoe groot de aangesloten FDF-achterban is.

Het momentum van de grote en massale demonstraties in 2019 is in ieder geval grotendeels verdwenen. Nu wordt het de hoogste tijd voor bezinning; hoe moet een toekomstbestendige FDF nieuwe stijl eruit gaan zien?

Deel dit topic Column: FDF; hoogste tijd voor bezinning | Stal-en-Akker.nl - Landbouwnieuws voor Zuid-Nederland (stal-en-akker.nl)

„Dit paasweekeinde is een mooi moment voor het bestuur van FDF om eens na te denken over hoe het nu verder moet. De actiegroep verdient respect voor mobiliseren van grote groepen boeren, maar nu lijkt het wel of niemand meer weet hoe het verder moet.”

Nieuwsgrazer

Reacties

+4
Albert Altena
Ben ik het wel mee eens.
Iets roepen wat je bij voorbaat al weet dat het nooit succes kan hebben verkleint je sympathie.
Wat het FDF wel in mijn ogen heeft bereikt is dat veel slapende instanties wakker geschud zijn.
+5
jan.1
Fdf is niet geschikt voor overleg,wel voor actie voeren,dat is hun kracht.Ze zijn ontstaan na de bezetting van een varkensstal,vd week bij boerenrepubliek een 2tal nogal bleke activisten dames aan het woord gezien,ze waren toch wel heel erg geschrokken van de gevolgen van hun vredelievende actie .....:😬
Naast overleg van (andere partijen zoals lto)kan fdf ingezet worden als druk middel,zij kan de boeren mobiliseren,maar dat moet dan goed getimed worden...
Er zijn ook steeds meer tekenen dat de politiek het halveren van de veestapel ook niet meer ziet als de oplossing,Kaag en gl laten dat dadelijk gewoon vallen bij hun eisen om mee te regeren,ze weten drommels goed dat halveren te veel geld kost, en het platteland totaal verrommeld.
Dankzij de boerenacties is Den Haag wakker geschud,nu nog volhouden.
+5
Albert Altena
@jan.1 Ik bedoel ook met het wakker worden van de instanties die tegen de landbouw zijn.
Ze krabben zich nu wel een keer achter het oor.
Als er niet op gereageerd was, dan was er erlang weer een stal overvallen.
+2
Melkputje
Quote:
Nog steeds heeft FDF een flinke achterban met vooral veel jonge boeren, al blijft onduidelijk hoe groot die nu eigenlijk precies is. Het is ironisch dat LTO vaak het verwijt krijgt dat er geheimzinnig wordt gedaan over het aantal leden maar dat FDF nu precies hetzelfde doet. Niemand weet namelijk hoe groot de aangesloten FDF-achterban is.

Heel interessante vraag! Zie altijd veel schooljongens en loonwerkers
hoeveel echte boeren zijn lid? zou goed zijn als FdF dit naar buiten brengt, kan de positie flink versterken als er echt zoveel boerenleden zijn
+5
Bennie Stevelink
Het zou bij FDF al een stuk beter gaan als ze Sieta eruit zouden gooien. Sieta heeft niet als doel iets zinnigs te bereiken. Ze wil alleen actievoeren om het actievoeren. Net zoals veel schooljongens mee doen aan acties om de lol van het trekker rijden.
sorry
@Bennie Stevelink Sieta als woordvoerder in praatprogamma's op tv,die laat zich niet onder tafel lullen
+1
Melkboer16
@sorry en stel je nou eens voor als zo’n lulprogramma eens even een keertje inzoomt op haar erf en persoonlijke/zakelijke toestand?
Dan sla je toch als sector een modderfiguur.
Al die

Veel van de teksten die Mark oplepelt over de melkveehouderij komen uit haar koker, dat zag je heel duidelijk bij de aangekondigde/ afgeblazen actie bij FrieslandCampina.
Al die lui die het hardst achter haar aanlopen dat zijn niets meer als hielenlikkers die zelf nog nooit aan een onderhandelingstafel hebben gezeten.
Wat dacht je waarom Jeroen v Maanen ineens vertrok bij FDF, die laat zich de wet niet voorschrijven door iemand die er zelf een bende van maakt.
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
. Ze wil alleen actievoeren om het actievoeren. Net zoals veel schooljongens mee doen aan acties om de lol van het trekker rijden.

Dat weet ik niet, wel dat ze niet van geven en nemen weet, en een compromis niet in haar woordenboek voorkomt.
Dat blijkt, volgens die haar zeggen te kennen, ook op ander gebied.
+2
Albert Altena
@Bennie Stevelink Ze was wel op de demonstraties en in een praatprogramma de enigste die:
"To the point" kwam.
Een zekere Luiten liet zich gewoon meebewegen.
+4
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het zou bij FDF al een stuk beter gaan als ze Sieta eruit zouden gooien. Sieta heeft niet als doel iets zinnigs te bereiken. Ze wil alleen actievoeren om het actievoeren. Net zoals veel schooljongens mee doen aan acties om de lol van het trekker rijden.

Jaja Bennie we kennen jouw mening over Sieta en FDF , net zoals ze mijn mening over LTO kennen . Die wil ik ook nog wel eens herhalen als je dat graag wil. 😂 😂
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!