Shovel of verreiker

Welke past het beste om mengwagen te laden?
Shovel of verreiker?
Ik bedoel met een zware kuilhapper erop

Deel dit topic

Reacties

jan.1
Zware Sjovel.
Melkboer16
Ligt aan de grootte van de kuilhapper en de hoogte van de mengwagen!
+3
bio boer
Knikverijker van jcb of manitou vind ik wel mooi spul de 2 goede van beide gecombineerd
bio boer
@bio boer de uitschuifbare giek voor groot berijk en behendig door knik bestuuring
+2
cjw73
@bio boer die knik verreikers hoef je geen flinke kuilhapper aan de hangen. Want dan lig je snel om.
bio boer
@cjw73 ze zijn er in verschilende maten
bio boer
@cjw73 4 ton hef vermogen moet genoeg zijn lijkt mij
frank post
Wij zijn van 8,5 ton shovel naar 6 ton weidemann knik verreiker gegaan. Ik ben de langere giek niet nodig voor het voeren, maar voor grond van de kuil halen is het geweldig.
Als je voor verreiker gaat hoop ik dat je brede deuren hebt, ik blijf het mal vinden dat je niet in het midden zit🙈
grös
@frank post
Je kunt ook een giek voor op shovel zetten, 4 slangen aankoppelen en je kunt zelfs een gat graven of even een sloot uitdiepen, met zwenkgiek helemaal makkelijk. Maar bij een shovel is de uitkiephoogte meestal wel lager, houd daar rekening mee bij de mengwagen, er zijn wel hoogkiepbakken maar dat blijft ook prutsen.
+3
Noorderling
En wat mag het kosten. Een verreiker is af bij 10.000uur en heb je eerder al flink onderhoud gehad aan de assen.
Shovel koop je bij 10.000uur en rij je naar de 20.000uur, voor nog niet 1/3 van wat een verreiker nieuw kost. Hoe groter de shovel, des te goedkoper ze worden, boven de 10ton gaat je erf er alleen wel aan als dat niet 100% is.
Als je weinig onderhoud en iets betrouwbaars wilt is een versnellingsbak beter dan een hydrostaat.
overstekend wild
@Noorderling als je er soms mee op de kuil wilt rijden is een shovel een plus. Bij veel werk balen rijden is een verreiker makkelijker. Zou dan wel echt voor een versnellingsbak gaan.
Melkboer16
@Noorderling die analyse deel ik!
5 of 6 tons shoveltje is groot zat en kun je iedereen mee weg sturen!
Groter kun je niet mee in de stal en kleiner is levensgevaarlijk!
Willen ze de kuil bloten en gaan ze er mee op de kant of ze krijgen een grote baal stro in hún nek!
Verreikers en knikverreikers zijn duur in onderhoud!
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
5 of 6 tons shoveltje is groot zat en kun je iedereen mee weg sturen!Groter kun je niet mee in de stal en kleiner is levensgevaarlijk!

Dat ligt er aan hoe je alles inricht, kost misschien even tijd maar na een paar jaar kun je er alles wel mee.
Als je een beetje voer in je happer mee wilt nemen heb je inclusief een zware happer toch zo 3ton voorin hangen. Die grote is geen ding opzich, alleen met 50meterse silo's is 500kg voer meenemen echt te weinig wil je het werk aan de kant krijgen.
Als je veilig wilt werken met de happer op hoogte, dus wat overcapaciteit wilt hebben is die 6ton wel echt krap.

Heb een happer op demo gehad, die de baas was over de shovel. Behalve dat het niet fijn werkt, kan het ook nog wel gevaarlijk zijn. Heb zelf een 10tonner, kan met een 6tonner ook niet op de roosters. Dan direct maar zwaar genoeg, kosten de wereld niet tweede hands en zijn redelijk onverwoestbaar. Lopen er bij loonwerkers en in hun laatste jaren bij boeren genoeg met 15-30.000uur, als je geluk hebt hebben ze in een fabriek gelopen 24-7 en zijn dan vaak nog maar een paar jaar oud. Meeste onderhoud komt toch door leeftijd in plaats van gebruik. Slangen die uitdrogen en scheuren etc. Warme machines slijten niet.
ricardo
@Noorderling wat voor merk?
overstekend wild
@ricardo idd zoals noorderling zegt mijn ervaring ook. Nette gebruikte Volvo of werklust D E of F, opgebouwd uit degelijke merken, nog eenvoudige techniek. Koop je wel waar voor je geld. Ik vind die 3 ton nog aan de krappe kant ingeschat. Degelijk formaat AP NR happer zit aan eigen gewicht al rond de 2 ton. Ze kosten wel wat, maar als je er zuinig op bent kun je er ook met weinig kosten 15 jaar fijn mee happen. Ahlmann zijn ook mooie machines voor op de boerderij, maar door het zwenken en ze zwaar belast sturen op fuseekogels net als verreikers wel kwetsbaarder dan een knikshovel. Bij regelmatig werk balen laden is een verreiker met versnellingsbak wel een betere optie dan een zware shovel
grös
@overstekend wild
Hier een oudere met 1 starre as, die gaat dus nooit kapot, maar de sturende achteras wel..
Werklust heeft ook een tijdje een zwenklader gemaakt, op een knikshovel, en ook Paus heeft er nog wel een paar, dan heb je wel het gemak van een zwenkgiek en de degelijkheid van een knikshovel. Geknikt zwenken met een volle bak gaat natuurlijk nooit lang goed maar daar moet de machinist van op de hoogte zijn.
ricardo
@Noorderling wat voor merk?
ricardo
Kijken zelf naar gebruikte volvo maar zijn best aan de prijs
Noorderling
@ricardo
De nederlandse volvo 😉
Volvo is wel echt top spul, werken erg fijn. Kleinere hydrostaten heb ik geen ervaring mee maar hoor je ook weinig geks over.
Ze zijn flink aan de prijs en gebruikt wel een keer zo duur als Werklust.

Zie ook wel steeds meer case shovels. Zijn wat minder luxe maar goed genoeg voor boeren werk, zitten ook allemaal A merk componenten in, gebeurt je ook niets geks mee.
Spuit11
@ricardo Een Volvo met 20.000 uren kun je nog gerust kopen. Daar is de prijs toch wel vanaf?
midden
@harke Weet niet hoe je nu laad, maar trekker met voorlader is tegenwoordig ook wel een serieuze optie. Voorladers en trekker voorassen zijn de laatste jaren een stuk robuuster geworden. Als je het over echt een zware kuilhapper heb, dan ont kom je niet aan een verreiker/shovel.
midden
@harke Weet niet hoe je nu laad, maar trekker met voorlader is tegenwoordig ook wel een serieuze optie. Voorladers en trekker voorassen zijn de laatste jaren een stuk robuuster geworden. Als je het over echt een zware kuilhapper heb, dan ont kom je niet aan een verreiker/shovel.
ricardo
@midden hier houd trekker en lader het niet uit
grös
@ricardo
Ik heb ze hier ook wel eens de voorlader afgebroken door de vooruit naar binnen gezien, heb hier wel een Ahlmann met 22.000 uur gehad en daar nooit echt gekke dingen mee gemaakt, die was toen wel helemaal op, maar het is ook geen Volvo natuurlijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0