K&G Advies: melkproductie te hoog

De Nederlandse melkveesector levert te veel melk, stelt Wim van de Geest, melkveehouder en adviseur bij K&G Advies in Spakenburg. Dit zei hij tijdens het webinar 'verdienmodellen', georganiseerd in het kader van het project Kringlooplandbouw van A naar Beter in Utrecht Oost.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+2
altijdbeter
Inderdaad, de sector is gewoon een werkgelegenheidsprojectje van de periferie geworden.
Steeds meer mensen die maar wanhopig proberen om op de rug van de werkezel (de boer) te kruipen. Duurt niet meer lang, dan zakt de ezel door zijn hoeven
+2
Jaap40
@altijdbeter zit zeker een kern van waarheid in. Maar het overmatig geld uitgeven aan hectares grond, fosfaatrechten of robots is toch echt iets wat de ondernemer zelf doet.
Dat grondstoffen voor krachtvoer hoger dan anders liggen doe je weinig aan en is geen probleem. Probleem zit in de veel te lage melk prijs.
+6
Noorderling
@Jaap40
Het hele zooitje raakt uit balans.
Door eigen arbeid en we technisch goed draaien, kunnen we ook meer betalen dan omliggende landen en is ons bestaansrecht.
Echter wordt het wel lastig als je daarbovenop nog moet concurreren met andere landen die amper milieuinvesteringen hoeven te doen en geen fosfaat en stikstofstokken in de spaken geworpen krijgt op ieder willekeurig moment. Daar is als bedrijf geen beleid op te voeren en op in te spelen, waardoor iedereen potentieel in de problemen kan komen. Die willekeur kun je geen rente op vast zetten, melkprijs vastzetten, voor voor inkopen of robots aanschaffen om factor arbeid te besparen.

die willekeur en hoge vaste kosten structuur met omzet die je opeens beperkt wordt is een dodelijke mix.
jg
Realisme gaat leiden tot krimp van de melkproductie.
Henry1
Heb het artikel gelezen, webinar niet gezien.

Maar de voerprijs per kg is verdubbelt en krachtvoerkosten per kg melk ook. Maar dat is toch redelijk logisch? En er is meer kg melk geleverd per koe terwijl de kv kosten per kg gelijk gebleven zijn.

Als we niets gewijzigd hadden hadden we nog steeds de melkproductie van destijds, maar de kosten van nu evengoed.
Dus is het dan wel zo slecht?

Ik geloof niet dat de melkveehouders in NL de voerprijs bepalen..
royale
@Henry1 ik mis de kosten van ruwvoer in het verhaal. Het is net of ruwvoer niks kost en dat er te veel krachtvoer gevoerd wordt. Ik kan wel minder melk gaan leveren, maar dan kan ik beter ook direct grond gaan verkopen. En als ik de grond hou, dan stijgt de kostprijs met meerdere centen per kg melk. Melkstromen lijkt ook te stabiliseren nu planet proof boeren ook geroyeerd worden. Maar de vaste kosten blijven lagere productie en zullen de kostprijs verder verhogen en de prive uitgaven per kg melk ook! Ik wil wel eens zien wat er met Wim gebeurt als hij 10% minder koeien gaat houden en 10% minder gaan werken! Ik hoorde ook al dat hij niet zo sterk naar voren kwam bij de Beemster sessie.
+1
jan.1
Proberen kringloop te promoten,dan ga je gewoon de reguliere landbouw de put in praten.De meeste boeren die gewoon door doen zullen dit wel over leven.Vind de gem kv prijs van 29 in 2019 cent ver over dreven,denk dat 22 cent dichter in de buurt zit. Waar het zal knellen in de toekomst is de waardeloze regelgeving in nl,bijna alles wordt onmogelijk in dit landje,wordt niet meer geregeerd,alleen rechters bepalen wat er niet meer mag.
Wordt tijd dat die lui achter boeven aangaan, en bv nl weer laat ondernemen.
Noorderling
@jan.1 juist, gaat men weer investeren, werkgelegenheid en komt er uiteindelijk weer btw in de staatskas.

Nu is het de auto door de handrem trekken met subsidies en kunstgrepen maar de oorzaak wordt niet aangepakt. Sterker nog, de handrem wordt een anker.

Mkb en zelfstandigen wordt het ondernemen onmogelijk gemaakt. Verplichte verzekeringen, verplicht pensioenpotje. Bergen belasting betalen en daarvoor niets terug krijgen. Alleen wat verplicht hoepeltjes geld zoals jancees het mooi omschreef.
bio boer
Als overige kosten dalen per kg melk door verdunning heb je meschien zo die extra voerkosten goed gemaakt verdien je toch meer
+1
jg
@bio boer Bij zeker 80 % gaat meer dan de melkprijs al op aan voer mest fosfaat en arbeid...... , hoezo verdunning van kosten ?
grös
@bio boer
Melk nu 7700kg, als ik zeg maar 11.000 wil melken, dan moet er eerst een mengwagen, kv-boxen, extra silo, tarwe-opslag, en ook nog zootje fosfaatrechten bij komen, gras moet voortaan gehakseld worden, misschien koeien ook maar weer op stal, alles inkuilen, veearts zal ook wat vaker op de dam staan.
Ik las net, Alfa: bedrijven tussen de 2000 en 6000kg uit ruwvoer, doe mij die 6000 maar.
Slingeland
@grös Ik melk 7800kg uit ruwvoer
Slingeland
@Slingeland sorry: is nog iets hoger
Laatste melkcontrole 8166kg uit ruwvoer
Ruwvoer wat ik voer: graskuil en snijmaiskuil
Henry1
@grös ben ik niet met je eens. Kv boxen er in en goed ruwvoer dan moet 8500 - 9000 wel haalbaar zijn. En een silo kost de wereld niet.

Mengwagen tarweopslag opstallen hakselen etc is nog lang niet aan de orde.
Noorderling
@Henry1
9000 lukt wel zonder kunstgrepen.
Als je op dat niveau zit kun je met een hoop inspanning en kosten de 10.000kg nog wel aantikken. Daarboven moet gewoon echt alles goed gaan en kun je nergens meer compromis maken, dan red je het met een schep extra krachtvoer niet.

Koeien die hier in de stal het meeste geven zijn probleemloos, die bepalen het niveau wat de rest ook zou moeten kunnen halen onder jouw omstandigheden.
+2
weurding
@grös mengwagen hoeft niet, waren in 98 bij een boer in beerzerveld molk toen al over 10000 kg per koe met een weelinkhek, het voer zelf is belangrijker dan de wijze van toediening
+1
grös
@weurding
Die zijn er nu ook nog wel met een krabbakje nog ver over de 10.000 en weinig problemen, maar daar gaat vaak 30 jaar fokkerij aan vooraf, en zonder hippe nieuwe stieren of paringsprogramma's. Ik heb ook wel een paar koeien met 40L en nooit ziek, zou je daar de stal vol van hebben dat moet het streven zijn, een mengwagen of een bulkauto bestellen gaat natuurlijk sneller, maar hou dan wel je kostprijs in de gaten, sommige koeien kosten geld en dan nog meer, en andere leveren altijd geld op.
bio boer
@grös melk zelf ook maar 7000 kg met 4 of 5 kg brok voor de rest alleen kuil die ik met de voorlader voer of gras zo voor het hek en met weiden jongvee en drogen buiten 180 dagen hou een beterham over ondanks hoge financiering
+1
Melkweb
Hoeveel extra energie (voer) kost het om je productie van bv 9000 kg melk naar 9900 kg te brengen ook 10% of 20% en afhankelijk van je grondsoort is dat nog wel rendabel. Denk zelf dat we moeten produceren naar de grond die je tot je beschikking hebt. Afscheid nemen van de agribuisness waar het kan, daar wordt langzamerhand vrij flauw van.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Melkweb:
Denk zelf dat we moeten produceren naar de grond die je tot je beschikking hebt

Maar dat mag ook nooit een excuus zijn. Kwaliteit en toestand van je grond heb je gigantisch veel invloed op. Dat begint er mee of er water op blijft staan of niet, kun je optijd bemesten omdat je percelen er netjes bij liggen, droge grond is warme grond waardoor er kwaliteit groeit in het voorjaar. Jij hebt dan de keus wanneer je wilt maaien, in plaats van wanneer je kunt maaien.
Wanneer het net niet kan, en net wel moet heeft je voerkwaliteit hier flink onder te lijden, zeker als je voor extra droging er met de schudder nog weer extra grond door klopt.

Het staat hier boven vrij extreem, je hebt niet overal invloed op. Maar aan veel kun je wel wat doen. Wanneer er op naast elkaar liggende percelen een groot verschil is in vochttoestand en bewerkbaarheid ligt het dan uiteindelijk toch aan de boer.
Kavelverbetering kost flink geld, slechte grond kost nog veel meer geld. Die vicieuze cirkel moet je uit.
Slingeland
@Noorderling Ja, dat is de basis
Zelf heb ik een akkerbouwer jaren terug met een greppelfrees een ingesloten lager gedeelte van het perceel een afvoer laten geven richting een goede waterschapsloot
Kost weinig, zeer effectief
Nieuwe jongens bij de loonwerker leren heel snel waar de sleuven liggen in het perceel. Dat is wel een nadeel. Je moet op de rem anders ga je letterlijk door het dak
Noorderling
Quote Reactie van @Slingeland:
Nieuwe jongens bij de loonwerker leren heel snel waar de sleuven liggen in het perceel. Dat is wel een nadeel.

Jammer dat de loonwerker zich daar aan moet ergeren. Dat zou jezelf moeten zijn.
Kilverbak er op, problemen voorkomen in plaats van oplossen. Kan het gas er weer op 😉
+1
Slingeland
@Noorderling Heb je gelijk in
Heel af en toe is er een nieuweling die op een trekker met silagewagen rijdt en dat heb ik niet onder controle.
Kilveren is al een keer gebeurd
Het lijkt wel een oude poel die in een ver verleden dichtgeschoven is. Het is een vlek van 30 bij 40 meter op 20 meter van de sloot. Die grond wil niet wat ik wil. Daarom deze oplossing: die werkt en heeft 1 minpunt
bio boer
@Slingeland trek dan een buis met klein grepeltje
Slingeland
@bio boer kun je dat uitleggen?
bio boer
@Slingeland gewoon buis naar de sloot van af het diepste punt heb je allen putje je kan nog grepeltje maken in de rij richting
grös
@Noorderling
De kilverbak is het ding die grond het meest verdicht, hier gaat daarna altijd de woelpoot er door, als je met dat ding werkt merk je precies waar de kilverbak geweest is, dan kun je een tandje terugschakelen (heb nog geen vario ) , sommige akkerbouwers hebben die gewoon voor de zaaimachine hangen.
Noorderling
@grös
Klopt, daar moet je even door heen.
In de zomer valt de schade erg mee en is je winst uiteindelijk groter. Goed woelen is een must.

Kunt bij een laagte ook een drain er naar toe leggen met een put met schelpen waardoor het water snel naar de drain kan zakken.
demelkboer
Het gaat niet om omzet het gaat om marge
Melkweb
@demelkboerzonder de kip geen ei en zonder een ei geen kip

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0