Mest uitrijden vanaf 1 februari

Als het weer het toelaat, mogen boeren per 1 februari mest uitrijden op alle grondsoorten. LTO verwacht dat het EL&I-staatssecretaris Henk Bleker daar volgende week toestemming voor geeft. Dit meldt nieuweoogst.nu.

Volgens de officiële uitrijregels, waarover Nederland afspraken heeft gemaakt met Brussel, mogen veehouders dit jaar pas vanaf 15 februari mest uitrijden op gra...

Lees meer »

Nieuwsbot

Reacties

newholland powers
hope dat da uitkomt,zitte hier beswel vol 😛
mcfjohan
slaat ook nergens op vanaf de 15 pas op die grond of hoe dan ook.. die paar dagen! onzin..
RuudBus
@mcfjohan

paar dagen??? denk dat er veel boeren blij mee zijn
Mc_douwel
zo mooi zijn als dat kan hebben nog wat zitten van vorig jaar wat niet is weg gekomen begint met gemak in de weg te zitten
zetor4ever
hier zit het ook aardig vol, ook vorig jaar is niet alles weggegaan, dus als het land het toelaat vind ik het best (moet het nog wel hard drogen)
boegie
maar mag je nu ook nog tot 31 augustus??
of is dat ook omlaag gegaan??
Favorit614
blijft tot en met 31 -8
harald vrieling
shit tank en trekker nog nie klaar staan ...... maar het is wel nat.... het zal TF wel goed doen eindelijk weer mooie foto"S
radium45


Start aanwending drijfmest op grasland per 16 februari 09-01-2012

De eerste vragen over de aanvang van het mestrijden op grasland komen weer binnen. Wordt de start van het aanwendingsseizoen op grasland vervroegd?

Dit jaar start het aanwendingsseizoen voor drijfmest op grasland voor het eerst op 16 februari. Nu is het in de tweede helft van de zomer van 2011 nogal nat geweest, waardoor voor melkveehouders met gevulde putten de herfst en winter in zijn gegaan. In de Tweede Kamer is de vraag al gesteld of daarom het uitrijdseizoen dit jaar toch niet op 1 febrauri kan starten. Staatssecretaris Bleker heeft aangegeven dit welwillend te bezien. Aan de andere kant is de verplichte opslagcapaciteit met ingang van 2012 vergroot tot 7 maanden.

Het Ministerie van EL
gerstiroma
dit doet mij denken aan onze vroegere (veel te zuinige buurman) die zat altijd krap in het wintervoer, hij zij elke winter stevast: je kunt zomaar een vroeg voorjaar hebben, echter hij hoopte het des temeer
Fendt926Driver
ergens mis ik wat in deze reakties. bemesten doe je omdat het gewas het nodig heeft NIET omdat de put vol zit
fendtjuh
Heeee daar wordt ook iemand wakker 😃

Al die mensen die vreselijk krap zitten moeten eens wat aan hun opslag doen, een jaartje of 2 krap kan een keer ivm nieuwbouw stal oid, maar als het structureel is. Mest is veel te kostbaar om te gaan verspillen door 29 augustus nog ff alles op het land te gooien en 1 feb weer als een gek gaan rijden over bijv nat land.
SJB533
@Fendt926Driver

Dat was ook al een vraag van mij. Staat in t TF topic. Kan me trouwens wel voorstellen dat tegenwoordig de opslagcapaciteit wel sneller te klein is, om t schuim. Lopen we hier ook tegenaan namelijk.
fendt-412
@SJB533

Quote:
•(te) veel bestendig zetmeel wordt gevoerd (zetmeel zit vooral in maïs en aardappelproducten evt brok)
•Slechte benutting van voedingsstoffen in de pens en dunne darm. Dit kan het geval zijn door een slecht functionerende of nog onvoldoende functionerende pens en/of bij een te groot aanbod aan voedingsmiddelen in de pens, waardoor deze onvoldoende verwerkt worden. (Bijvoorbeeld bij pensverzuring!)
We kunnen ook spreken over een dikkedarm verzuring!!!!

dapthewi.nl/nieuwsbrief.cfm/?p=97

Het zit hem dus in het rantsoen. Zal in het zuiden en oosten ook wel meer voorkomen, voert men veel meer mais. Heb hier nog nooit schuim in de putten gezien, ook nog nooit iemand over gehoord in de buurt.
SJB533
@fendt-412

Hier zit t ook in de brok, of juist niet meer 😉 Zat een stofje in dat ineens niet meer mocht. Schijnt dat daar de oorzaak ligt. Mest een keer rondpompen werkg wel mee trouwens. Ontwikkeling van een koe is ook beter dan van een kalf, wellicht dat daar ook wat in zit? Qua vertering bijv...
fendt-412
@SJB533

jullie hebben dus mestkalveren als ik het goed begrijp?
Die krijgen toch amper structuur? alleen mais en wat andere producten?

Pens is sowiezo nog niet ontwikkeld wanneer ze geen gras of stro of speciaal brok krijgen. Moet alles afgebroken worden in de darmen, en als ik dat artikel goed lees treed er dan verzuring op in de darmen.

Betere ontwikkeling van de kalveren is wel mogelijk na de eerste 4-6week door bijvoorbeeld luzerne te voeren. Alleen het doel is bij jullie heel anders. Vlees ipv ruwvoer verteren en melk produceren.
DESLAGERURRE
@fendt-412

wij hebben er nog nooit last van gehad 😃 maar is dat nou een goed teken of een slecht ?
fendt-412
@DESLAGERURRE

goed. In zure mest ontstaat dat schuim samen met veel zetmeel. Oftwel, je hebt pens en darmverzuring en ook nog eens redelijk veel onbenut zetmeel. Door die pensverzuring produceren je koeien nooit optimaal, kost altijd liters en een hoop extra ellende als je pech hebt. Maar weet niet hoe extreem die verzuring is, zal wel niet optimaal zijn.
DESLAGERURRE
ok maar goed wij hebben ook geen topproductie 😉 dat wil ik ook niet .. ik vin 8000 kilo genoeg 😉
maartendankers
@DESLAGERURRE

Jij ververst olie van de machines nog altijd boven de put? 😃
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden mest , lto en bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!