Bouw nieuwe stallen verboden: provincies en rijk samen naar de rechter

De provincie Brabant gaat samen met alle andere provincies en twee ministeries in beroep tegen een beslissing van de rechtbank Noord-Nederland over de bouw van milieuvriendelijke stallen. De overheden zijn bang dat ze door de uitspraak worden gehinderd bij het oplossen van de stikstofcrisis.
De rechtbank Noord-Nederland vernietigde op 11 maart de vergunning van een boer in het Friese Ee voor de uitbreiding van zijn stal. Volgens de rechtbank konden de boer en de provincie niet aantonen dat het bedrijf door de nieuwe stal minder stikstof uitstoot. De boer had juist gekozen voor een stal die volgens de regels van het Ministerie van Landbouw voor minder stikstof zou zorgen.
Geen nieuwe stallenDe rechtszaak tegen de vergunning was aangespannen door 'Mobilisation for the Environment'. Die milieuorganisatie beroept zich op een onderzoek van het CBS uit 2019 dat vraagtekens zet bij de effectiviteit van milieuvriendelijke stallen. De uitspraak van de rechter betekent dat er in ieder geval voorlopig geen nieuwe stallen gebouwd kunnen worden.
Het rijk én de provincie Brabant zetten juist in op nieuwe stallen om de stikstofcrisis te bestrijden. Uitgangspunt is dat met nieuwe technieken de stikstofuitstoot van stallen omlaag kan. In Brabant leidde de verplichting voor nieuwe stallen tot de bestuurscrisis van december 2019. Het nieuwe college houdt vast aan de verplichting voor boeren om nieuwe stallen te bouwen maar verschoof de deadline van 2022 naar 2024.
Losse schroevenDe beslissing van de rechter in Groningen zet dit hele systeem op losse schroeven. Vandaar dat een brede coalitie van rijk en provincies nu bij de Raad van State bezwaar aantekent.
Procedures bij de Raad van State kunnen lang duren. De coronacrisis vertraagt ook daar veel zaken. In Brabant wordt spannend of de uitspraak van de Raad van State zo snel komt dat de provincie de deadline van 2024 voor de bouw van nieuwe stallen vast kan houden.

Deel dit topic Bouw nieuwe stallen verboden: provincies en rijk samen naar de rechter (omroepbrabant.nl)

De provincie Brabant gaat samen met alle andere provincies en twee ministeries in beroep tegen een beslissing van de rechtbank Noord-Nederland over de bouw van milieuvriendelijke stallen. De overheden zijn bang dat ze door de uitspraak worden gehinderd bij het oplossen van de stikstofcrisis. De rechtbank Noord-Nederland vernietigde op 11 maart de vergunning van een boer in het Friese Ee voor de uitbreiding van zijn stal. Volgens de rechtbank konden de boer en de provincie niet aantonen dat het bedrijf door de nieuwe stal minder stikstof uitstoot. De boer had juist gekozen voor een stal die volgens de regels van het Ministerie van Landbouw voor minder stikstof zou zorgen. Geen nieuwe stallenDe rechtszaak tegen de vergunning was aangespannen door 'Mobilisation for the Environment'. Die milieuorganisatie beroept zich op een onderzoek van het CBS uit 2019 dat vraagtekens zet bij de effectiviteit van milieuvriendelijke stallen. De uitspraak van de rechter betekent dat er in ieder geval voorlopig geen nieuwe stallen gebouwd kunnen worden. Het rijk én de provincie Brabant zetten juist in op nieuwe stallen om de stikstofcrisis te bestrijden. Uitgangspunt is dat met nieuwe technieken de stikstofuitstoot van stallen omlaag kan. In Brabant leidde de verplichting voor nieuwe stallen tot de bestuurscrisis van december 2019. Het nieuwe college houdt vast aan de verplichting voor boeren om nieuwe stallen te bouwen maar verschoof de deadline van 2022 naar 2024. Losse schroevenDe beslissing van de rechter in Groningen zet dit hele systeem op losse schroeven. Vandaar dat een brede coalitie van rijk en provincies nu bij de Raad van State bezwaar aantekent. Procedures bij de Raad van State kunnen lang duren. De coronacrisis vertraagt ook daar veel zaken. In Brabant wordt spannend of de uitspraak van de Raad van State zo snel komt dat de provincie de deadline van 2024 voor de bouw van nieuwe stallen vast kan houden.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+3
Slingeland
Het is gelukt om de puinhoop nog groter te laten worden met de invoering van de stikstofwet
Applaus voor de politici die voor stemden
+2
Frederika
Wat een afgang de rest van de wereld ligt in een deuk
+3
rene-de-jong
Twee ministeries en alle provincies willen samen hun eigen spinnenweb ontrafelen bij de RVS.
Dat gaat ze niet lukken want de ‘staat van de natuur’ is hier omgetoverd tot juridische mieren**k*r** waarmee de natuur gered gaat worden.

Om dezelfde reden zal de WSN sneuvelen want ook de partiële vrijstelling voor de bouw valt onder deze juridische mieren**k*r** dus een zaak kunnen ze hiervoor ook alvast voorbereiden.
Stibbe waarschuwde meermaals: stibbeblog.nl/all-blog-posts/…
en stibbeblog.nl/all-blog-posts/…

In plaats daarvan zouden ze eventueel, heel misschien of onverhoopt de ‘schade berekening’ (Aerius) eens onder de loep kunnen nemen, diezelfde schade berekening die door Hordijk en zijn maten als NIET geschikt is bevonden.

Ook zouden ze eventueel, heel misschien of onverhoopt de “pfas” normen voor KDWn eens ietsje beter kunnen bekijken.

Ook zouden ze eventueel, heel misschien of onverhoopt de werkelijke oorzaken van achteruitgang van bepaalde natuur eens kunnen opzoeken.
Het hier tot fluweel verheven Blauwgrasland (H6410) bijvoorbeeld, dat heeft (alleen) hier last van stikstofdepodinges……

De meest opgegeven reden van andere EU landen is wat anders;
forum.eionet.europa.eu/habitat-art17report/… (pag. 6)
Habitat: 6410 Molinia meadows -Report under the Article 17 of the Habitats Directive

21 maal water condities
15 maal maaien
15 maal beweiden
.....etc. Beheer dus……

Maar nee hoor, hier vallen de problemen uit de lucht met onzekerheden van 50-100% en noemen we een wellicht gemeten depositie een fatale depositie...

(klik om te vergroten)

H6410 Threats EU
j h p
@rene-de-jong Zie het CBS rapport/onderzoek van die 90.000 mestmonsters pag 11 en pag 25.
Uitspraak deugt niet.
hans1980
@j h p het enige wat ze winnen is tijd
dijkstra uit w
@j h p waar kan ik dat vinden? lijkt mij interresant
Bekkink
@rene-de-jong blauw grasland klinkt helemaal niet gezond. Hup frees erin!!!
+4
JanCees
@rene-de-jong john spithoven was toch niet goed geïnformeerd volgens lto? Er zijn goede gesprekken met de ministeries en wat John en ik stelden was niet waar volgens vd Tak
Slingeland
@JanCees Wat betekent: “er zijn goede gesprekken met de ministeries“?
Wanneer je een goed verhaal hebt dan ....
JanCees
@Slingeland moet je aan LTO vragen die zeggen dat
Bekkink
@JanCees vaag verhaal. Vertel dan alles!
JanCees
@Bekkink Dan heb je discussie hier op prikkebord gemist die ga ik niet herhalen
+6
Albert Altena
De natuurkliek heeft veel te in de melk te brokkelen.
Een mooi voorbeeld:

Ik was dit weekend in de buurt van Callantsoog en Schoorl.
Ik maakte bij de eigenaar van een patatkraam een opmerking over de geweldige natuur daar in de duinen.

Ze ontploften daar zowat:

Ja mooie natuur, maar je moest eens weten hoeveel slapeloze nachten we gehad hebben omdat ze onze vergunning in wilden trekken vanwege onze uitstoot.

Toen maar even verteld over mijn boeren afkomst en met dezelfde problemen van doen had.
Kon de patat voor niets krijgen, maar fooi gegeven.
Zwaagdijk
@Albert Altena was ook in de duinen bij bergen. Maar je zie geen vogel geen konijn niks. Bij mij zie je van alles.
Grasbaal
Quote Reactie van @Albert Altena:
Ja mooie natuur, maar je moest eens weten hoeveel slapeloze nachten we gehad hebben omdat ze onze vergunning in wilden trekken vanwege onze uitstoot.

De melkveehouderij is inderdaad niet de enige sector die op de schopstoel zit, ook de vissers willen ze verplichten om in 2023 te gaan varen op waterstof terwijl die techniek nog niet eens klaar is: prikkebord.nl/topic/247908/
Zwaagdijk
@Grasbaal en straks over 15 jaar zeggen tja ja zo had het niet gemoeten.
Vdejong
@Grasbaal Heel het MKB merkt de gevolgen van het zwalkende beleid van deze regering, de multinationals wordt de hand boven het hoofd gehouden.
Farma_boerke
@Grasbaal als het misgaat zie je er niets meer van op zee. Kijk maar naar de zeppelin Hindenberg.
Realisme
@Farma_boerke nee daar blijven alleen splinters over. Zelfde als waterstof door het aardgasnetwerk sturen🙄
BertK
@Realisme Beetje terrorist weet daar wel raad mee.
hans1980
Bizar
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden landbouw , stal , bouw , groningen , boeren , onderzoek , stikstof , brabant , cbs , stallen , bouwen , uitstoot , boer , uitspraak , regels , uit , was , 2019 , stikstofcrisis en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!