Onderhoudskosten lely A5

Wij zijn bezig met lely voor een a5. Nu wordt er overal geroepen dat deze robot lage onderhoudskosten heeft... Maar weet iemand hoeveel je aan moet denken de 1e 2/3 jaar?

Deel dit topic

Reacties

Vechtdalboer
Sinds 2 jaar melken we met de A5. Daarvoor A3. Onderhoud van 3 A5 voordeliger dan 2x A3.
Kosten ongeveer 15000 per jaar all in voor 3 robots. Komt ongeveer nog 2.000 aan reinigingsmiddelen bij. Computer en compressor vallen er buiten. Per storing betaal je nog wel voorrijkosten. Afgelopen jaar kwamen we op ongeveer 0,8 ct per kg melk uit.
Spuit11
@Vechtdalboer klopt. Alleen het eerste jaar krijg je het dure conteact voor het goedkope tarief.
Veel succes ermee @Niels395 het is een geweldige machine.
Botteriet
@Vechtdalboer energie kosten dan?
+4
paul1
@Vechtdalboer meestal komen de kosten pas na een jaar of 5
grös
@paul1
Ik vind het ook wel een mooie vergelijking, 2 oude a3's vergelijken met 3 nieuwe a5's, vacuumpompen gaan meestal na 6 jaar kapot en bij die a3's gebeurde dat ook elke 3 jaar 1 dus, en nog een keer MQC block enz.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @grös:
a3's gebeurde dat ook elke 3 jaar 1 dus

Zal ik wel geluk hebben dan, bijna 11 jaar a3, afgelopen dec eerste keer vacuümpomp vervangen, mqc blokken nog nooit.
Afm2011
@Leo,s vriend vacuümpomp zit bij in het luxe contract toch ?
bio boer
@Leo,s vriend hier al 5 mqc blokken binnen 5 jaar 🤣
Leo,s vriend
@bio boer Poeh, dan heb ik blijkbaar geluk.
+1
bio boer
@Leo,s vriend ik ook binnen het jaar is het garantie lely heeft nu alles opnieuw geaard hoopt dat het nu weer goed blijft gaan
ted9
@bio boer Ik dacht al dat dat met je stroom te maken zou hebben heb je geen onderspanning ?
Niels395
@paul1 Precies. Daarom vroeg ik mij af of het het wel waard is. Misschien iemand die geen contract heeft en iets kan vertellen over zijn kosten?
grös
@Niels395
Hier kost onderhoudafspraak A2 2291 ex., voor 6x onderhoud van 3 uur, daar komen dan onderdelen nog bij, omgerekend wel dure uren, maar 'werken' en storingen daarbuiten zijn dan 62 en 65 werkuren en voorrijkosten. Kunt wel alles zelf willen doen, maar kwam laatste keer ook monteur voorrijden, 2 uur aan het zoeken geweest en onderdeel vervangen, bleek "nieuwe" onderdeel ook defect te zijn is die weer terug gereden naar depot 2x45min. en onderdeel vervangen, op factuur stond 1x voorrijkosten en half uur werk.
Slingeland
@Niels395 Wanneer je geen contract neemt loop je risico. De een heeft meer ellende dan een ander. Ga eerst daar maar een keuze in maken
Vechtdalboer
@paul1 heb die ervaring met de A3 niet gehad. In jaar 7 alleen beide vacuümpompen vervangen. Voor de rest vrij constant. Bij de A5 zit ook vacuümpompreiniger op. Dus in principe langere levensduur. De compressor heb ik onlangs pas vervangen en was 12 jaar oud. Had 35000 uur gelopen. Nu staat er een nieuwe en draait deze nog 4 uur per dag. De oude draaide 5 uur per dag. Bij 2 A3 draaide hij 11 a 12 uur per dag. 3 A5s verbruiken net zoveel stroom als 2 a3s
ted9
@Vechtdalboer Hoeveel verbruikt een robot aan stroom en hoeveel water ivm met extra mestopslag....?
Matieu
@paul1 Met een all-inn contract blijven de kosten gelijk. een gewoon contract zou wel wat duurder kunnen worden, hoewel dat heel erg meevalt.
Greetje
Ik zou meteen het all in contract doen, kost meen ik voor 2 a5's 9000 euro per jaar. de eerste jaren betaal je wellicht teveel, maar later ben je blij als inderdaad de vacuumpompen, mqc block komt enzovoort...
Greetje
Compressor, ook zoiets leuks, ga je ook van schrikken, maar desalniettemin zijn we nog steeds heel blij met de robots hoor. Het is fijn voor de koeien en we kunnen als gezin binnen redelijke tijden 120 koeien melken en nog wat buiten de deur werken ook.
sorry
Quote Reactie van @Greetje:
120 koeien melken en nog wat buiten de deur werken ook.

👍
grös
@Greetje
De SF4 scroll compressor is gewoon niet geschikt voor continugebruik. Ligt niet aan het merk, denk ik, hier een GX serie en die draait gewoon probleemloos richting de 30.000 uur, iedere 2000 nieuwe olie en filters en een keer een v-riem.
Frits1
@grös ik heb delaval van 2007, maar de eerste vacuümpomp en compressor draaien nog........
Frankdeboer
Wij melken met 2 lely A3's. Vanaf 2006 en hebben het mastercontract. We betalen een kleine 10000 euro per jaar voor 2 robots. De vacuumpomp valt erbuiten. Na 33 000 uur was de eerste kapot. De nieuwe kostte een kleine 7000 euro. Nu alweer de eerste 10 000 uren beurt gehad. De A5 moet wel aanzienlijk minder lucht verbruiken. Mijn ervaring is dat je nooit weet hoevaak ze moeten komen in 1 jaar. Dit jaar(ons 15e jaar) lijkt het alsof ie nieuw is. Heb het gevoel dat deze robot nog lang mee kan. Nadeel is gewoon dat ze elk jaar het contract met 3 procent opwaarderen. Dit lijkt weinig maar op dit bedrag en met het aantal jaren tikt het aardig aan.
+1
Noorderling
@Frankdeboer
Is uurtje factuurtje dan niet voordeliger?

Nu ben je het geld sowieso kwijt en zonder contract mogelijk.
grös
@Noorderling
Zonder enig contract rekenen ze 120/euro per uur, met goedkoopste contract betaal je dat uiteindelijk ook voor alleen het onderhoud, maar alle extra uren 62 euro op normale tijden.
Noorderling
@grös
Dat is ook flink geld.
Verdienmodel is dus wel in orde.
grös
Quote Reactie van @Frankdeboer:
De vacuumpomp valt erbuiten. Na 33 000 uur was de eerste kapot. De nieuwe kostte een kleine 7000 euro. Nu alweer de eerste 10 000 uren beurt gehad.

Ik denk dat je de compressor bedoelt, maar een vacuumpomp/mqc valt wel binnen mastercontract?
Frankdeboer
@grös je hebt gelijk, bedoel de compressor. Die valt erbuiten. De pc trouwens ook. De vacuumpomp valt er wel binnen. Die zijn in de afgelopen jaren van beide vervangen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0