Timmermans zadelt ons op met bio-boterbergen

Quote:
„Bij wet vastleggen dat over tien jaar 25% van onze landbouwproductie biologisch moet zijn, staat ver af van de werkelijkheid”, stelt Bert-Jan Ruissen.

OPINIE Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid SGP

De groei van de biologische landbouw lijkt er momenteel uit te zijn. De consument heeft maar beperkte belangstelling voor bio–groente en eco-vlees: in supermarkten komt de omzet al jaren amper boven de 3%. En dat is natuurlijk best spijtig, want de biologische landbouw zet mooie en schone producten op de markt.

Hoe moet een overheid daar nu mee omgaan? EU-commissaris Frans Timmermans weet de oplossing wel: we gaan in Europa gewoon bij wet vastleggen dat over tien jaar 25% van onze landbouwproductie biologisch moet zijn. Binnenkort komt hij met een actieplan hoe hij dat doel wil halen. Het laat zich raden: we geven er nog wat subsidies bij, wat bewustwordingscampagnes richting de consument en dan moet het wel goed komen.

Achterhaald concept

Het is een benadering die je in bureaucratisch Brussel wel vaker tegenkomt: het achterhaalde concept van de maakbare samenleving, ver weg van de dagelijkse werkelijkheid. Want de overheid kan nog zoveel bedenken, uiteindelijk is ook de biologische landbouw een gewone economische sector. Die moet het hebben van de bereidheid van de consument om zijn producten af te nemen en daarvoor een eerlijke prijs te betalen.

Eenzijdig focussen op biologische landbouw is daarom niet verstandig. Het is en blijft voorlopig een kleine markt. Proberen dat kunstmatig te doorbreken met een wettelijk voorschrift dat minimaal 25% biologisch moet zijn, zal alleen maar marktverstorend werken. Het zorgt voor biologische boterbergen, waarschuwde landbouweconoom Krijn Poppe in vakblad De Boerderij. Hij heeft gelijk. De prijzen gaan dan zwaar onderuit, zo valt te vrezen. Daar zijn biologische boeren zeker niet mee gediend.

De vraag is bovendien of het wel zo’n groot probleem is dat de biologische landbouw stagneert. Ook gangbare landbouw kan immers duurzaam zijn. De afgelopen decennia heeft deze sector het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica bijvoorbeeld al fors teruggedrongen. De Europese landbouw is inmiddels één van de milieuvriendelijkste ter wereld.

In plaats van alles van biologische landbouw te verwachten, doen we er daarom goed aan breder te kijken en de positieve ontwikkelingen ook in de gangbare landbouw verder aan te moedigen. Bijvoorbeeld door te snijden in overbodige regels, door te investeren in nieuwe plantenrassen die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Of door de snellere toelating van nieuwe, minder milieuvervuilende gewasbeschermingsmiddelen. Het sleutelwoord daarbij is innovatie. Met slimme technieken kan de milieudruk verder omlaag. Vergeet niet dat er voldoende voedsel moet zijn voor de groeiende wereldbevolking. Dat vraagt om moderne landbouw met hoge productie.

Eigen keuzes

Iedere boer maakt daarbij z’n eigen keuzes. Waar de één kiest voor biologisch, kiest de ander voor schaalvergroting. Boeren zijn ondernemers die zeer wel in staat zijn een eigen weg te gaan. Dat is een kwestie van goed ondernemerschap.

Maar uiteindelijk geldt een harde economische wet: alleen bij voldoende inkomen heeft het bedrijf toekomst. En juist daar knelt het vaak. Boeren krijgen doorgaans geen eerlijke prijs voor hun product.

Biologische landbouw heeft zeker toekomst. Als er vraag is, volgt het aanbod vanzelf. Maar ook andere boeren die verduurzamen moeten op ons kunnen rekenen.

Bert-Jan Ruissen is lid van het Europees Parlement voor de SGP en de enige Nederlandse onderhandelaar voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid in het Europees

Deel dit topic

Reacties

hoest
Maw we maken de gangbare sector gewoon bio

Als je wilt dat 25 %van de productie biologisch is moet je mensen gewoon verplichten om 25%van hun consumptie biologisch te laten zijn. Dan volgt de productie wel

Eens zien hoe lang de mensen timmerknul nog zo geweldig vinden als ze het zelf in de portemonnee voelen
doetmaarwat
@hoest
Kan heel snel.
Zorgen dat biologisch goedkoper in de winkel ligt dan gangbaar. EU legt het verschil bij en iedereen koopt bio.
+1
Vdejong
@doetmaarwat Iedereen zogezegd aan de staatssteun.
Vdejong
Wat ben ik blij dat de boerderij verkocht is. Hoeven we deze flauwekul niet meer aan den lijve te ondervinden.
slagakker
@Vdejong Ben je gestopt of ga je in het buitenland verder? Puur uit intresse.
Vdejong
@slagakker Beide vragen kan ik bevestigen.
hans1980
Is regelrechte concurrent van gangbaar met aanslag op landbouwgrond
Hoeveel kan gangbaar nog melken in 2030 ?
20-30% minder?
bio boer
Als timmer man alle supers in de eu verplicht bio teverkopen alleen regulier in het schap mag zetten tenzij bio niet beschikbaar is moet je kijken binnen 10 jaar heb je er dan heel wat bio bij laten we dat nu ook kans pakken om lanbouw systeem te resetten zorgen dat we altijd kostprijs + inkomen dekkende prijs krijgen zorgen voor maximaal zelfvoorzienend heid
bio boer
@bio boer alleen heb ik het idee dat veel boeren er niet zo goed tegen kunnen wat slap gras met wat andere soort plantjes er tussen voor de koeien gooien en 20 kg melk per koe melken met 1.5 koe per ha ook al zou het meer op leveren
sorry
@bio boer het biologische spul wat duurder maken,wordt het wat aantrekkelijker om over te schakelen
+2
Porky
@sorry de consument laat het bio product gewoon liggen, en waarom? Omdat het gewoon te duur is, sommige mensen denken dat "alle consumenten " een "mega salaris" verdienen , nou kan je zeggen dat als veel mensen hun huur, gas/water/licht en zorg premie hebben betaald ,er verdomd weinig over blijft, en dan wil jij het nog duurder maken? , snap best dat het moet om een eerlijk inkomen te creëren, maar heel veel mensen kunnen het niet betalen, die "moeten" budget eten en koopjes aflopen.
+1
bio boer
@Porky in verhouding geven wij hier in het westen erg klein deel uit aan voedsel bijna niets op deze menier zijn de huizen duurder om ze er meer overhouden voor huur het geld gaat toch wel op 30 jaar geleden hadden mensen stuk minder loon konden zich toen ook redenen toen was voetsel veel duurder hat gaat hem wel redden economie past zich er wel op aan
Boerma
@bio boer af en toe wat bio ertussen zoals nu zal wel gaan. Als alles bio wordt (incl akkerbouw) hou je volgens mij onkruid en aaltjes enz. Nooit onder controle
+3
pieta
@bio boer De vraag is wat meer zoden aan de dijk zet. Meer bioboeren of alle gangbare boeren een beetje meer richting bio-bedrijfsvoering stimuleren. Bijvoorbeeld door toe te staan dat kunstmest wordt vervangen door organische mest, stimuleren blijvend grasland areaal te vergroten gecombineerd met wat biodiversiteitszaken, precisie gewasbescherming zodat met minder middel hetzelfde resultaat wordt bereikt etc etc.
Zwaagdijk
@pieta we kunnen heel langzaam om. Ik ben zeker geen tegenstander van bio. Maar je kan als akkerbouw of sierteelt niet in 1 keer om. Wij gebruiken al meer middelen met bio oorsprong. En aaltjes om rupsjes dood te maken. Met onkruid ook je moet wel middelen hebben. Anders gaat het niet.
doetmaarwat
@Zwaagdijk
Je kunt niet biologisch op dezelfde manier als gangbaar landbouw doen. Daar zit de denkfout.
Je moet op een andere manier telen anders wordt het niets.
mulderagro.nl/video-s-mulder-agro/…
paul1
Zo op zembla

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0