Ritnaalden

Hallo Prikkers, wij hebben hier in het nieuw ingezaaide grasland behoorlijk ritnaalden zitten.
Is afgelopen herfst nog laat ingezaaid, kwam best mooi boven, maar staat nog erg pril.
Sinds een dag of wat kraaien erop, dus dan weet je het wel. eigenlijk heeft niemand die ik ingeschakeld heb de oplossing voor het probleem. dus hoop ik via deze weg op een oplossing. en die is hard nodig, want mijn perceel word eerder zwarter dan groener!

Deel dit topic

Reacties

Hooibaaltje
Zou het niet weten. Maïs weleens last maar gras?
weurding
Er is wel een oplossing maar dat mag weer eens niet😳
Jowi
@weurding Vroeger was alles beter, ff met de spuit rond voor een goede bui, had je geen last meer van engerlingen, ritnaalden en mollen(dat was nog eens sterkspul met de grote P en later een C)
+1
familie pelle
Mijn advies, doorzaaien, npk kunstmest erop en daarna rollen indien mogelijk. Het grasland is alleen te redden als het groeizaam weer wordt.
Jowi
@familie pelle Of een jaar piepers(daar zijn nog goed te bestrijden) en het word alleen beter als het warm en groeizaam wordt is bij de mais ook.
familie pelle
@Jowi
Quote:
. Of een jaar piepers(daar zijn nog goed te bestrijden) en het word alleen beter als het warm en groeizaam wordt is bij de mais ook.

Klopt, maar als je net nieuw ingezaaid hebt is wederom scheuren en aardappels telen geen optie. We hebben gedaan zoals beschreven en het resultaat was perfect. Maar voorwaarde is wel groeizaam weer.
+1
dorpsrandhoeve
Weet je zeker dat het ritnaalden zijn?
+1
cjw73
@dorpsrandhoeve was mijn idee ook al. Gras heeft daar weinig last van.
+3
familie pelle
@cjw73 dat is “oud” denken. Hier in de Achterhoek zijn ritnaalden op nieuw ingezaaide graslanden een groot probleem. T wordt alleen niet overal gesignaleerd omdat veel boeren te weinig naar hun graslanden kijken. En nee, t zijn geen engerlingen. Een beetje boer ziet dat verschil wel.
+3
familie pelle

(klik om te vergroten)

Dit was vorig najaar

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

slagakker
@familie pelle Zij geen engelingen want die rollen zich als het ware op.
familie pelle
@slagakker pfffffffff.
+1
toon1969
@familie pelle Nou, deze fotos geven dus prima de situatie weer zoals hij nu hier ook is.
Is eigenlijk niks aan te doen. Een advies gehad: PERLKA strooien, maar dan moet je zeker weten dat er water van betekenis valt, anders verbrand het gras.
familie pelle
@toon1969 doorzaaien, npk strooien en rollen. Dit was hier succesvol. Voor zaterdag! Hup, ant wark!
HansBa
@familie pelle npk en derogatie gaat niet op
familie pelle
@HansBa klopt
+1
Hooibaaltje
@HansBa je hoeft toch niet alles op te geven😉
slagakker
@familie pelle Zonde van je tijd en geld. komen gewoon terug als het gaat drogen.Drie jaar ruilen met een akkerbouwer en minimaal 1 keer aardappels erop die behandeld worden met mocap. Beestje heeft een cyclus van 3 tot 4 jaar. Daarna gras zaaien die diep wortelen dat is de enige remedie.Trouwens een flauwe opmerking dat Pffffff. Kinderachtig
familie pelle
@slagakker
Quote:
. Trouwens een flauwe opmerking dat Pffffff.

Flauw is als je niet eerst goed leest alvorens je een opmerking plaatst.
dorpsrandhoeve
@slagakker Helaas, Mocap mag niet meer. Daarvoor heb je nu nemathorin, maar die vind ik zwakker.
Bekkink
@familie pelle aaltjes zijn hier ook aanwezig.
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
Gras heeft daar weinig last van

Het gras heeft last van de kraaien die op de ritnaalden afkomen. Tenminste zo begrijp ik het.
toon1969
@cjw73 Yup, zien ze hier zeker wel voorbijkomen, het zijn geen grote aantallen, maar ze zitten er wel. Aaltjes is ook wel genoemd. Maar die kun je niet zien. Wat het idee versterkt dat het toch de ritnaalden zijn, is het feit dat er al een dikke week een behoorlijke koppel kraaien actief is. Iets Wat natuurlijk ook niet bevordelijk is voor mijn jonge grassprietjes.
Jowi
@toon1969 In het verleden als we grasland scheurde voor mais ook nog al eens last gehad van koperwormen(ritnaalden)was dan altijd als het org.stof gehalte hoog was(oud grasland)in die tijd
deden we met Lindaan spuiten voor het zaai klaarmaken.
Waar je nu schade hebt was denk ik vorig jaar ook gras en je heb ook niet geploegd (oude zode boven in)schat ik, de slechte plekken over zaaien en goed aanrollen en dan kunstmest zaaien en hopen op warm groeizaam weer.
Vorig jaar heeft hier in de omgeving ook nog iemand schade in de mais gehad na opkomst, toen gespoten een duur biologisch goedje.(weet niet meer hoe hete)
toon1969
@Jowi Klopt, gescheurd grasland, 20 jaar oude zode. niet geploegd, wel gespit. dit leek ons een goede oplossing, het is een dunne bouwvoor met veen op 20 cm. Ondiep ploegen met de huidige generatie ploegen wil bijna niet meer. In de mais hebben we het ook gehad de laatste 2 jaar. Er is nu een granulaat wat gelijk met zaaien in de rij gelegd word. Op bassis van Force wat ook de coating is om het zaadje.Gaan dit waarschijnlijk hier ook doen, ben het zat al die vreterij en ergenis.
Jowi
@toon1969 Als we hier grasland (ouder dan 6jaar) scheuren doen we het eerste jaar geen ontsmetting tegen ritnaalden, het 2de en 3de eerst sonido en sinds dit jaar force,maar dit is niet afdoende als er veel zitten, later zaaien zodat de mais vlot door groeit is dan ook beter.
Perlka(kalkstikstof) over nieuw gras zaaien zou ik voorzichtig mee zijn, als je dit van plan bent eerst eens op enkele plaatsen informeren, als dit product zo geweldig was werd het veel meer gebruikt,want het is al heel oud.
labella
Zijn het geen engerlingen?
HansBa
Gister nog 3 ha behandeld tegen engerlingen met NovaFerm Viva, duits biologisch middel, bacterien. Ben benieuwd.
Buorkje
@HansBa Was dit in maisland en heeft dit gewerkt?
Zelf afgelopen jaar last van ritnaalden in maisland. Dit was in oud gescheurd grasland en ben nu aan het oriënteren waar we komend jaar het beste mee kunnen behandelen.
+1
Cowboy3
@Buorkje Vooral het 2de en 3de jaar na scheuren altijd het mais zaad ontsmetten met FORCE 20CS tegen ritnaalden, dit is nog toegelaten en Sonido niet meer.
+1
Noorderling
@Buorkje
force evo granulaat gebruikt. Bemest je direct ook 4kg fosfaat granulaat in de rij.
Doe je eigenlijk exact als wat eerst als coating gebruikt werd, wat nu niet meer mag maar nu dan los doseren.

Afgelopen jaar 0 schade, met andere middeltjes en coatings elk jaar wel wat uitval gehad en soms hele plekken van 20 meter waar geen plant meer overeind stond.
+1
Piet1960

(klik om te vergroten)

Ik had dit jaar geen ritnaalden nodig om 20 m te missen.
+1
HansBa
@Buorkje nee grasland. Prima gewerkt, geen last meer gehad afgelopen jaar.
+1
Prikker
Wat goed helpt bij Mais zaaien op gescheurd grasland is zaad gebruiken wat gecoat is en niet te vroeg zaaien je kunt beter 10 mei zaaien dan 20 april.. 1e jaar scheuren hebben we met vroeg zaaien en gecoat zaad ook weleens een boel problemen gehad. Voor de rest geluk hebben dat de Mais snel groot word , grotere maisplantjes hebben minder hinder van ritnaalden
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @Prikker:
1e jaar scheuren hebben we met vroeg zaaien en gecoat zaad ook weleens een boel problemen gehad

Was dit grasland binnen een paar dagen voor het maiszaaien geploegd of al veel eerder ? we hier nog nooit problemen gehad het eerste jaar met ploegen en zaaien meteen na de eerste snede, ken wel gevallen die maanden of voor de winter geploegd hadden met problemen het eerste jaar.
Een (lang)kou en nat begin met mais en ritnaalden is het ergste, vroeger was het simpel, voor het zaaiklaar maken ff lindaan spuiten en weg waren ritnaalden.
+1
Prikker
@Cowboy3
Half maart doodgespoten half april stront en vaste mest erop , rond 24 april land gespit en mais gezaaid.. Mais stond binnen 7 dagen boven daarna lange koude periode gehad idd Mais kwam maar slecht weer aan de gang en toen de ritnaalden erin…. Drama.:( 50 procent weg
+1
Prikker
Het betrof droge zandgrond
+2
Buorkje
@Prikker @Noorderling @Cowboy3 bedankt voor de reacties☺️

@Noorderling mag dat granulaat ook met derogatie? ( Zolang er nog derogatie is😅)
+1
Noorderling
@Buorkje
Nee dat mag niet. Even oplossen.

Maar ook in aardappelen en bieten is het een groot probleem ondertussen. Zeker met kou. Dit jaar zelfs op 1 perceel op 2 momenten gerooid, in augustus volledig schoon en september alles aangevreten en gedegradeerd tot voeraardappel..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0