LTO: 'Simpelweg geen geld voor brandveilige stallen'

'Boeren willen wel werken aan oplossingen, maar vaak is het geld er simpelweg niet.' Dat zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland in reactie op een stalbrandenstudie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad stelt dat bij de aanpak van de branden vooral wordt gekeken naar wat financieel haalbaar is voor de sector.

Deel dit topic

Reacties

laatste strijder
Kunnen we uberhaupt kijken wat financieel haalbaar is voor de sector ? SCHOON EERST DE SECTOR OP !!!! LTO ? (de meevreters)
+1
Taeke Brottner
@laatste strijder Dat staat er toch?
Melkweb
@laatste strijder kun je beter organisaties hebben die zwaar gesponsord wordt door de agribuisness?
j h p
@Melkweb Of 1 door de staat.
arie.j
Geen geld is natuurlijk niet de enige oorzaak
Wanneer de brand veiligheid eisen hoger waren mét de controle daarop ,dan werden de stallen beter gebouwd of niet gebouwd.
Gewoon constateren dat de eisen voor brandveiligheid flink omhoog moeten is te moeilijk?
weurding
@arie.j dan nog ontbreekt het geld
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j dan nog ontbreekt het geld

Nou? , dan geen nieuwe stal bouwen, simpel toch?
weurding
@arie.j en de oude op laten branden.... 😅 als aan het product te weinig marge zit zal er inderdaad minder nieuw gebouwd worden, als denk ik soms wel eens anders in de melkveehouderij
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j en de oude op laten branden

Jij denk dat elke nieuwe stal enkel vervanging van een even grote oude is?
Bij huizen hebben we toch ook brandveiligheid eisen de flink zwaar zijn?
De constatering van mij is dat de brandveiligheidseisen voor bouw in de intensieve veehouderij al jaren veel te laag zijn.
weurding
@arie.j nieuwe huizen wel, maar zou ik een nieuw huis bouwen dan echt een stuk kleiner dan de boerderij van 1938 die we nu hebben, maar kan niet altijd zeggen dat dit soort oude huizen eerder vlam vatten dan nieuwere, al hebben we wel rieten dak. Om terug te komen op stallen, ja natuurlijk bouwt men groter dan de oude, meestal ook een must omdat er op het product zelf te weinig marge zit.
+2
pieta
@arie.j Ze eisen een luchtwasser. Voor de luchtwasser wordt een groot luchtkanaal in de stal gemaakt. Zodra er ergens iets brandt dan zorgt de luchtwasser voor directe brand in de gehele stal.
+1
Noorderling
@arie.j
Hoe wil je dat realiseren?
Hele elektra installatie is hier onlangs gekeurd en doorgemeten als eis voor de verzekering.
Maand later kortsluiting in een lamp, aardlek heeft zijn werk gedaan, al was dat zonder keuring ook wel goed gegaan. Maar het is nooit te voorkomen dat er wat kapot gaat, door brand of iets dergelijks.

Alle rommel wordt via china binnen gelaten en onbewust zit dat ook in "westerse" middelen verwerkt. Meeste branden zijn momenteel accu's, batterijen, speelgoed, elektrische fietsen en scootmobiels. Komt er flink wat rotzooi vrij met die accu's.
+2
Vetspuit
@arie.j jij leeft echt in je eigen bubbel of niet dan😂
+1
BertK
Tussen huidige stallen en brandveilig zit iets als brandveiliger. Waarom twee grotere stallen niet met tien of twintig meter er tussen ipv praktisch tegen elkaar aan?
Aandacht voor goed elektrisch systeem eventueel met slimme alarmvoorziening hoeft maar paar duizend te kosten om een stuk beter te zijn.
robbies
@BertK jot 20 meter ertussen. Is je bouwblok snel vol
cornelissen
En natuurlijk zo min mogelijk brandbaar materiaal in het bouwwerk en isoleren met glas -of steenwol. Doen ze volgens mij zeker bij nieuwe varkens- en kippenstallen.
En melkveehouders ,die nog dupanel hebben is het wenselijk om het op te ruimen, want bij brand in een hoek van de stal eindigt het pas ( door dupanel) in de andere hoek
+2
Peter79
Misschien weer eens ouderwets de ratten en muizen gaan bestrijden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0