Melkveehouders maken Noordwest-Overijssel tot proeftuin weidevogels

Wat is de beste aanpak wanneer in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ook weidevogelbeheer meetelt als extra vergroeningsmaatregel? Meer dan vijftig melkveehouders in Noordwest-Overijssel probeerden een jaar lang tijdens een pilot het antwoord te vinden op die vraag.

Deel dit topic

Reacties

+1
Dwers.
Sinds 3 jaar plas dras in mijn land trekt wel meer weidevogels , handig als ze daar concentreren.
+3
Dwers.

(klik om te vergroten)

Kwam ik vanmorgen tegen, mooi stro nest
J Andringa
@Dwers. ongelofelijk wat een mooi nest. Zo kom ik ze nooit tegen
Dwers.
@J Andringa vond er vanmorgen nog één zo mooi in het stro , grupstalmest sssst 🙈
+2
bio boer
@J Andringa ze bouwen ze hier ook zo mooi

(klik om te vergroten)

bio boer
@Dwers. Kom hier al wat op gang

(klik om te vergroten)

Dwers.
@bio boer super 👍 ook plas dras zeker , heeft wel aantrekking op de vogels
bio boer
@Dwers. Ja plasdras en een grepel met water er in die herken je wel op de foto blok van 25 ha 8 en 15 juni uitgestelde maaidatum vroeger hadden we de weidevogels overal zitten wat de bewerking lastig maakte nu zit alles daar mooi bij elkaar is overige land vrij om tebewerken vind nog wel uitdaging om al dat uitgestelde maaidatum gras op tevoeren ga het dit jaar eens proberen het vers in de baal te persen hoe natter het spul hoe smakelijker de koeien het vinden wat je ook ziet in andere landen waar ze lang gras vers persen
Dwers.
@bio boer ik heb een huiskavel van 25 ha , waarvan 3.5 ha kruidenrijk met plas dras , idd wel handig als de weidevogels daar clusteren, ook 15 juni maaien maak ik hooi balen van .
Verder pacht ik nog 13 HA natuurland, grof spul genoeg dus , doe ik ook wel maaien en dan wiersen , afgelopen jaar 47 % ds ,
bio boer
@Dwers. 47ds is mij aan de droge kant wil eigelijk 30% proberen weet niet hoe veel vocht er op stam in zit maar dat zou ik zelf kunnen meten
+2
Jaap40
@Dwers. Van proeftuin weidevogels naar toekomstig fourageergebied?
+1
Noorderling
@Jaap40
25 A4'tjes ondertekenen om aan te kunnen vragen te gaan maaien, na een week en twee weekenden verder akkoord wanneer het al weer regent. Te gast op je eigen grond, gefeliciteerd!
Hoeveel hectare soya staat er tegenover om die week later te maaien?

Als ze wat willen is alles te koop, wat is het ze dan waard of mag het niks kosten?
Jaap40
@Noorderling boeren zijn eigenlijk altijd van goede wil geweest aangaande weidevogels, diezelfde weidevogel is nu de valkuil geworden.
Dubbele doelen op dezelfde hectare grond gaat hem niet worden.
Melkweb
@Jaap40 subsidies hebben altijd een toekomstdoel. Dat wat in Friesland gebeurt was ook toch op basis van vogel- en telregistratie door de jaren heen?

Ene hand de komende jaren geld beuren om daarna aan de andere hand er last van te hebben. Doel heiligt ook dan hier alle middelen.
labella
Daar kunnen de vossen alles proeven?
Bietenbrug
Hapjes buffet.
+1
jan.1
Ook voor deze veehouders geldt over een paar jaar een verbod op hun land tussen zon,s ondergang en zon,s opkomst.
+1
Dwers.
@jan.1 dit is het laatste jaar van het collectief natuurbeheer, maar even kijken of ik weer mee doe met verlenging contract , niet teveel fratsen graag .
Afgelopen weekend ook zaterdag 2 nazorgers in mijn plas dras land, en zondag weer 2 , tja of de weidevogels daar wat mee opschieten, veel te druk .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0