Imke de Boer: 'We moeten leren eten wat de aarde schaft'

Imke de Boer schreef met haar team een visie op een volledige transformatie van het Nederlandse voedselsysteem en won er een prestigieuze prijs mee. In deze visie worden boeren 'stewards van het landschap', slinken de varkens- en de pluimveestapel fors en moeten akkerbouwers een meer divers bouwplan realiseren. Wie de regierol hierin pakt? 'Niemand én iedereen', zegt De Boer. 'Van overheid tot consument en van boer tot supermarkt; iedereen moet van onderop meebewegen. Dat is nodig om aan toekomstige generaties een gezonde aarde over te kunnen dragen.'

Deel dit topic

Reacties

Slingeland
Volledig losgeslagen van de economische wetmatigheden. Keep on Dreaming. Don’t calculate killing the dream.
+1
jan.1
Weer iemand met een mening over hoe de voedsel wereld er uit moet zien,de boer moet dit en mag dat niet meer,het is een oostblok achtige landbouw droom.Als je wat te kort komt eet je maar wat noten....
Meest angstige is nog dat ze overal weer een podium krijgt.
Het blijft wel lekker rommelen zo...:😂
+11
kanniewaarzijn
Wat weerhoudt dit soort mensen ervan om zelf een stuk land te kopen en zelf aan het werk te gaan in plaats van voortdurend anderen te vertellen hoe ze het doen moeten? Als consumenten hier wat in zien, hebben ze de landbouw zoals die nu is zó weggeblazen!
+1
Jannus
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Wat weerhoudt dit soort mensen ervan om zelf een stuk land te kopen en zelf aan het werk te gaan in plaats van voortdurend anderen te vertellen hoe ze het doen moeten?

Het praten gaat hun makkelijker af...
+1
cornelissen
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Wat weerhoudt dit soort mensen ervan om zelf een stuk land te kopen en zelf aan het werk te gaan in plaats van voortdurend anderen te vertellen hoe ze het doen moeten?

Doet mij denken aan Roel van Duijn van de kabouterpartij in Amsterdam. Hij heeft het wel geprobeerd ergens in O- Groningen, maar naar eigen zeggen : het geld ging er met duizenden guldens uit en kwam maar met honderden guldens binnen. Is toen weer maar gauw in de politiek gegaan. roelvanduijn.nl/?page_id=2
weurding
Ga es terug in de tijd en dan wat de aarde je echt bracht en hoe we overleefden op deze aardkloot
grös
Nederland is Europa's grootste import/export doorvoerland, je kunt de hele landbouw willen omvormen maar als er dan geen koper is die de kostprijs plus een paar procent wil betalen en de grenzen blijven helemaal open gaat dit natuurlijk niet werken. Misschien buiten de EU zoals Zwitserland en Noorwegen, landen die sowieso wat moeten importeren.
bio boer
@grös dat kan in nederland ook wel genoeg monden alleen moeten we allemaal terug naar 20 melk koeien 160.000 kg 70 cent per kg melk 20 vleeskalveren met wat fokvee zijn we zelf voorzien kwa zuivel vlees geen idee dan nog wat akkerbouw er bij geen goedkoope inport meer meschien uit de eu
bio boer
@grös of samen met de eu zou ook kunnen met quotum alleen blijf je wel met verschillende omstadigheden houden met verschil in kost prijs
+2
Slingeland
De aarde schaft niet zo veel
Andere mensen doen dat mevrouw
Die heten boeren
De groep die op de trein wordt gezet
+3
Jan S
"'Producten als bananen, citrusvruchten, chocolade, koffie en thee kunnen we beter importeren dan hier proberen te produceren. "

En dan te weten dat dit in mijn jaargang in Wageningen de één van de "beste" studenten was. Geen enkele binding met en verstand van de praktijk maar de theorieën en modelletjes kende ze als geen ander. Studeerkamer geleerden. Kun je niets mee en heb je niets aan.

Laat zich ook nog voor het Rockerfeller karretje spannen;
"Sinds Imke de Boer met haar team afgelopen zomer de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize in de wacht sleepte, wordt ze voor discussieprogramma's gevraagd, doet ze mee aan debatten en zit ze aan tafel met de minister en hoogste ambtenaren op het ministerie van LNV."

Dat belooft weinig goeds. En daar zit de Nieuwe Oogst dan een beetje reklame voor te maken. Nee mevrouw weet te melden:

"'Vanuit boerenhoek krijgen wij weinig kritiek."

Natuurlijk niet, de LTO top zal ook wel gezellig mee theedrinken op het ministerie met de minister en de hoogste ambtenaren.

PS Sorry dat ik weer zo ongezellig ben.
+2
marcsterreborn
@Jan S Waarmee slaat Imke volgens jou de plank mis?
Jan S
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Waarmee slaat Imke volgens jou de plank mis?

Als je deze uitspraak doet:

'Producten als bananen, citrusvruchten, chocolade, koffie en thee kunnen we beter importeren dan hier proberen te produceren. "

dan geeft dat aan dat je totaal buiten de werkelijkheid/praktijk leeft.
Dan geef ik geen cent meer voor de rest van haar visie. Bovendien als je een prijsje krijgt van de Rockfellers dan is het duidelijk uit welke wind de hoek waait. Die van het WEF en de miljardairs.
pieta
@Jan S En wat te denken van hout voor de bouw en dergelijke en voor papier. Daarvan kunnen we geeneens genoeg zelf produceren. Daarna komt nog de olie, ook een probleempje volgens mij. Wat is er toch mis met verkoop van voedsel, kennis en nog wat andere dingen en daar weer andere dingen voor terugkopen zoals olie, hout en mandarijntjes. 😁
+1
pa
Quote Reactie van @Jan S:
de LTO top zal ook wel gezellig mee theedrinken op het ministerie met de minister en de hoogste ambtenaren.

Uwes zit lekker thuis te geloven in uw eigen gelijk. En dan nog mopperen.
Jan S
Quote Reactie van @pa:
Uwes zit lekker thuis te geloven in uw eigen gelijk. En dan nog mopperen.

Dit schrijf je waarschijnlijk, omdat je zelf nog steeds in die thee drinkende LTO- ers gelooft. Juichend bij elke maatregel die mede dankzij de instemming van LTO tot stand komt. Geluksvogel die je bent.
Sorry dat ik je zo beledigd heb in je geloof.

Maar ik zie de vooruitgang niet. Ik zie alleen maar afbraak onder het mom van groene duurzaamheid. Want daar geloven ze dan wel weer in. Ik ben bang dat jij de komende jaren ook gaat mopperen.

O wacht ik zie dat je 72 jaar bent. Nou ja dan heb je groot gelijk, na jou de zondvloed. Waarom zou je ook nog aan een nieuw geloof beginnen. Kost een hoop energie.
de Tank
Quote Reactie van @Jan S:
nieuw geloof

Wat een angst weer Jan, fundament van elk geloof.
Jan S
Quote Reactie van @de Tank:
Wat een angst weer Jan, fundament van elk geloof.

Dat is geen angst, maar kennis. Daar ontbreekt het jou aan.
Ik meen me nog te herinneren dat jij "The Great Reset" ook belachelijke complottheorie vond. (Als ik het fout heb, houd me ten goede)

En doe maar niet alsof jij niet ergens in gelooft. Als je nergens in gelooft is het leven zinloos. Ben jij niet christelijk van het meer orthodoxe snit? Ik weet heel goed hoe de hel in het vizier komt, als je daar de leer niet onderschrijft. Gelukkig ben ik van dat soort waanideeën af. (De Bijbel kan ik dan wel steeds meer waarderen juist vanwege de verlossing van de dogma's van de schriftgeleerden)
+3
de Tank
@Jan S Wat is jouw doel om je theorieën hier te plaatsen en vanwaar je vaak denigrerende oordelende toon?
Jan S
Quote Reactie van @de Tank:
Wat is jouw doel om je theorieën hier te plaatsen en vanwaar je vaak denigrerende oordelende toon?

Dat zijn niet mijn theorieën. Heb je de video's wel bekeken?
En zo ja waarom zouden zij (WEF) met deze video's komen. Menen wat ze uitdragen? Zijn er aanwijzingen voor dat ze ontwikkelen of uitvoeren wat ze uitdragen? Of is het allemaal een grote grap?
+2
de Tank
@Jan S Ik heb niet zoveel kennis als jij van jezelf denkt te hebben. Ik vind zelden iets belachelijk, betekend niet dat ik er klakkeloos in meega. Een christelijk gematigde opvoeding genoten, zelf kon ik mij daar al snel niet meer in vinden. Omdat het naast christelijk ook liefdevol was zal ik het ook nooit als waanidee bestempelen. Ik zie het als een pre met de bijbel opgevoed te zijn, er zijn veel lessen uit te leren. Het intrigeert mij wel waarom je de behoefte vaak hebt om mensen denigrerend en superieur te benaderen?
+1
Jan S
Quote Reactie van @de Tank:
Het intrigeert mij wel waarom je de behoefte vaak hebt om mensen denigrerend en superieur te benaderen?

Jij schreef dit:
"Wat een angst weer Jan, fundament van elk geloof. "

Hoe noem je dat dan? Liefdevol? Denigrerend? Superieur? Je mag er zelf een naam aan geven. Want ik ken je niet zo goed als jij je zelf kent.

Wel eerlijk hoe je over je geloof en geloofsopvoeding vertelt.
de Tank
@Jan S inderdaad, ook niet zo opbouwend, excuus, wist niet dat die vergelijking je zo raakte. Ik had gedacht dat je het wel oppikte omdat je het tegen @pa over het aan een nieuw geloof beginnen had. Ik dacht dat je het zelf ook als een geloof zag(de reset en Rockfellers gedachte)
+1
Jan S
Quote Reactie van @de Tank:
inderdaad, ook niet zo opbouwend, excuus, wist niet dat die vergelijking je zo raakte. Ik had gedacht dat je het wel oppikte omdat je het tegen @pa over het aan een nieuw geloof beginnen had. Ik dacht dat je het zelf ook als een geloof zag(de reset en Rockfellers gedachte)

Die raakt me totaal niet. Ik ben inmiddels niet anders gewend aan dit soort antwoorden van mensen die een hekel hebben aan mijn reaktie. Dit is enkel bedoelt als een spiegel. Evenals de reaktie op @Pa. Die mij de les leest dat ik een gelovige ben, terwijl hij natuurlijk geen haar beter is. Alleen gelooft hij in andere organisaties dan ik doe. Ik geef een alleen iets meer cynische/sarcastische reactie (vlaanderen.be/taaladvies/…). Waarschijnlijk wel om mensen te raken in hun vastgeroeste denkbeelden. En ik heb er geen problemen mee dat mensen dit niet kunnen waarderen. Omgekeerd hecht ik meestal ook niet zoveel waarde aan hun meestal niet onderbouwde vastgeroeste, rechtstreeks van de MainSteamMedia overgenomen meningen.

Het grootste probleem wat mij betreft is dat veel mensen zich niet wensen te verdiepen in de materie. Daardoor komt er zelden een constructieve dialoog op gang. Iemand wegzetten als Wappie of complotter is dan genoeg om iedere vorm van discussie af te kappen.

De "the Great Reset" en "goede reputatie" van de Rockefellers en hun handlangers neem ik heel serieus. Alleen al om het feit dat zij ook het geld en door hun geld de invloed om dat tot werkelijkheid te maken. Maar je zult je er eerst serieus in moeten verdiepen om te kunnen zien wat ze allemaal al gedaan hebben en wat ze allemaal nog van plan zijn om te doen. Want dit is al lang van te voren gepland en dat kun je overal uit hun eigen bronnen op het internet vinden.

Begin eens met dit filmpje wat inmiddels gecensureerd is op You Tube:
bitchute.com/video/cHMwZURVEQMs/
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
Begin eens met dit filmpje wat inmiddels gecensureerd is op You Tube:bitchute.com/video/cHMwZURVEQMs/

Indrukwekkend!
weurding
@kanniewaarzijn zelfs John deere komt er in voor
+1
Bekkink
@Jan S als je iemand uitkaffert over de leeftijd, ben je zelf niks beter. Jij bent 56, dus nog een paar jaar en dan komt voor jouw ook de zondvloed?🥴 beetje respect aub!
Jan S
Quote Reactie van @Bekkink:
als je iemand uitkaffert over de leeftijd, ben je zelf niks beter. Jij bent 56, dus nog een paar jaar en dan komt voor jouw ook de zondvloed?🥴 beetje respect aub!

Bedoel je: Jij mag niet benoemen wat je ziet?
Kennelijk mag @Pa iemand wel weg zetten als een vastgeroeste gelovige (in iets andere bewoordingen), maar als je hem de spiegel voorhoud wat hij zelf dan wel niet gelooft en daarbij uitspreekt dat dat ook met leeftijd te maken heeft omdat men op oudere leeftijd wat minder open staat voor andere ideeen dan mag dat niet. Vooral niet omdat ik daar dan een beetje de spot mee drijf.

Voor mij is het een of het ander. Of iemand vertelt onzin en dat laat je gewoon langs je afglijden of hij vertelt waarheid en dat neem je ter harte. Maar velen hebben een probleem als de onzin die vertelt wordt, waar ze zelf ook in geloven ontmaskerd wordt. Dat pikt hun ego niet. Dat is psychologie. Leuker kan ik het niet maken.
de Tank
Quote Reactie van @Jan S:
na jou de zondvloed

Je gebruikt exact dezelfde retoriek als onze "de hele wereld moet anders eten vrienden"
Voor ons was er zondvloed, tijdens en na ons.
Farma_boerke
+1
Taeke Brottner
Ik zat een jaar of twee geleden met een aantal boeren in 'discussiezaal' Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, waar Imke de Boer haar visie op de landbouw in een uur of twee zo goed mogelijk probeerde uit te leggen. Ik vergeet nooit meer dat een "normale" gangbare melkveehouder opstond en zei: "Eigenlijk vertelt u precies hetzelfde verhaal als Tjeerd de Groot, maar dít verhaal begrijp ik en ik word er zelfs enthousiast van, zelf als ik hoor dat de veestapel een stuk kleiner moet. Terwijl als Tjeerd de Groot exact hetzelfde verhaal verteld, mijn bloed begint te koken'.
+1
Jan S
@Taeke Brottner Mij als biologische boer die geen krachtvoer gebruikt zal het voorlopig niet zo hard raken. Maar als je gangbaar boert of kippen of varkens hebt, maak dan je borst maar nat. Is waarschijnlijk einde oefening binnen niet al te lange tijd.
Uiteindelijk vertelt ze dat we we allemaal vegetarisch moeten worden met als tractatie af en toe een stukje vlees. Maar daar blijft het niet bij. Als het aan Bill Gates ( de grote vaccin promotor) ligt moeten we synthetisch vlees eten ( dissident.one/2021/02/… ). Wat Imke hier voorstelt komt allemaal uit één dezelfde koker: Agenda 2030 met de 17 SDG doelen aka the Great Reset van Het World Economic Forum.

Hier een video hoe die jongens georganiseerd zijn:
bitchute.com/video/cHMwZURVEQMs/
grös
@Jan S
Die Gates gaat echt niet zelf vegetarisch worden, zijn concollega Steve Jobs was dat wel:
businessinsider.nl/steve-jobs-dieet-veganistisch/
Jan S
Quote Reactie van @grös:
Die Gates gaat echt niet zelf vegetarisch worden,

Hij niet, maar als het aan hem ligt jij wel. In Amerika zijn ze al leuk op weg.
bitchute.com/video/yGcrKMSYVkop/
Farmer_
@Jan S Misschien een oppertunity om van de Elite af tekomen, this plandemic.
Jan S
Quote Reactie van @Farmer_:
Misschien een oppertunity om van de Elite af tekomen, this plandemic.

Ik denk dat alles zover kapot gemaakt wordt, dat inderdaad het oude "normaal" nooit weer terug komt. Vraag is dan of we wetten van de wereld van het WEF accepteren of dat we als samenleving een nieuwe wereld scheppen gebaseerd op liefde voor elkaar die elkaar juist vrij laat en vrijheid geeft. Wat mij betreft zal het verdwijnen geld of toegang tot geld daarin een grote rol spelen.
de Tank
Quote Reactie van @Jan S:
een nieuwe wereld scheppen gebaseerd op liefde voor elkaar die elkaar juist vrij laat en vrijheid geeft

Een heel mooie gedachte, meen ik oprecht. Je hebt het in een andere reactie over het ego van de mens. In hoeverre staat dat een liefdevolle maatschappij in de weg? Hoe ga je om met mensen die dit niet zien zitten, in hoeverre laat je die vrij? 1% bezit 86% heb ik begrepen, toch een 70 miljoen mensen, hoe krijg je die zo ver dat ze bereidt zijn te delen?In veel gevallen zullen ze die rijkdom niet hebben opgedaan door te delen.
En ja, ik heb de video bekeken, wat betreft de verdeling van rijkdom niet echt veel nieuws opgedaan. Het Covid verhaal vind ik een lastige, is toch echt berust op aannames. Ik heb je eerder al eens gezegd wat mijn eigen ervaringen zijn en info van een bevriende Patholoog die uitgebreid de gevolgen van Covid onderzoekt. Jij zette dat weg dat ik de verkeerde bronnen had. Dichterbij kan ik ze denk ik niet krijgen.
Het eind van de video deed mij denken aan Cowspriricy, de docu waarin de veehouderij als de boosdoener van klimaat wordt weggezet.
Jan S
Quote Reactie van @de Tank:
Een heel mooie gedachte, meen ik oprecht.

Dank je.
Probleem is altijd als je iets nieuws wilt dan moet het oude daar voor wijken. Heel veel mensen hebben daar moeite mee. Ze zijn gehecht aan de vertrouwdheid van hun wereld. Ik ben heel goed, al zeg ik het zelf om bij mensen op de zere plekken te drukken. Dat doet pijn. Vandaar dat ik me zelf niet geliefd maak bij mensen die zo graag willen geloven dat we in een fantastische wereld leven. Nou ja er zijn wel een paar puntjes die beter zouden kunnen, maar grosso modo zijn ze tevreden met het systeem. Totdat ze zelf het slachtoffer worden. Dan is Leiden in last. Het enige wat ik doe de verrotte fundamenten van het systeem en de daar aan gekoppelde manier van denken blootleggen.
Jan S
Quote Reactie van @de Tank:
Je hebt het in een andere reactie over het ego van de mens. In hoeverre staat dat een liefdevolle maatschappij in de weg? Hoe ga je om met mensen die dit niet zien zitten, in hoeverre laat je die vrij? 1% bezit 86% heb ik begrepen, toch een 70 miljoen mensen, hoe krijg je die zo ver dat ze bereidt zijn te delen?In veel gevallen zullen ze die rijkdom niet hebben opgedaan door te delen.En ja, ik heb de video bekeken, wat betreft de verdeling van rijkdom niet echt veel nieuws opgedaan. Het Covid verhaal vind ik een lastige, is toch echt berust op aannames. Ik heb je eerder al eens gezegd wat mijn eigen ervaringen zijn en info van een bevriende Patholoog die uitgebreid de gevolgen van Covid onderzoekt. Jij zette dat weg dat ik de verkeerde bronnen had. Dichterbij kan ik ze denk ik niet krijgen.Het eind van de video deed mij denken aan Cowspriricy, de docu waarin de veehouderij als de boosdoener van klimaat wordt weggezet.

Ik ben blij dat ik je aan het denken (als ik dat goed zie) heb gezet, want daarom schrijf ik hier onder andere van die vileine stukjes.
In principe moet je gelijkgestemden zoeken en daarmee je eigen wereld scheppen. Ieder heeft talent, kennis, kunde en hobby waarmee hij zijn medemens kan helpen. En als we dat voor elkaar inzetten (liefde je werk doen) in plaats van elkaar daarmee te beconcurreren of enkel werk doen om geld te verdienen dan wordt de wereld al heel anders. En mensen die het anders zien zijn daar geheel vrij in. Want dwang is angst.

En altijd je eigen onderzoek blijven doen. Want niemand heeft de waarheid in pacht. Ik niet mijn bronnen niet en jouw bronnen niet. Als je het niet begrijp, je af blijven vragen hoe het dan wel in elkaar zit. Mijn ervaring is dat ik het dan vanzelf ergens tegenkom. In een gesprek, op internet, op een forum, door een ervaring op te doen, door opmerkelijke natuurverschijnselen etc. Het antwoord is al lang ergens aanwezig, maar meestal kijk ik er nog lange tijd finaal overheen. "Je ziet het pas als je het door hebt" om met een groot filosoof te spreken.
de Tank
@Jan S Dat denken is niet vandaag begonnen, vooral over wat de mensen beweegt en vooral mijzelf. De wereld is voor mij beperkt maakbaar, ik ben meer van het aanschouwende. Het hebben van een eigen wil is in mijn ogen ook zeer beperkt tot niet aanwezig.
Jan S
Quote Reactie van @de Tank:
Dat denken is niet vandaag begonnen, vooral over wat de mensen beweegt en vooral mijzelf. De wereld is voor mij beperkt maakbaar, ik ben meer van het aanschouwende. Het hebben van een eigen wil is in mijn ogen ook zeer beperkt tot niet aanwezig.

Ik heb je natuurlijk niet leren denken, hooguit op een andere manier naar bepaalde zaken te kijken.
Ik geloof dat onze wereld binnen natuurwetten compleet maakbaar is. Hoe de wereld er uiteindelijk uitziet is afhankelijk van onze intentie als mensheid. leven we op basis van vertrouwen in elkaar of op basis van angst dat we van alles tekort komen.
Er zijn maar twee smaken. Leven vanuit angst of leven vanuit liefde. Dat zijn tevens elkaars tegen polen. Kijk wat ze doen met het coronaverhaal. Mensen gevangen houden in angst.
grös
@Jan S
Ik zag gister een facebookfoto van een kennis in Zuid-Afrika, daar zitten ze gewoon op een overvol terras wat te drinken, geen mondkapje te zien!
weurding
@grös was het donker? ☻🤭
+1
Jan S
@Farmer_ Als ze doorzetten liggen straks alle schaapjes onder de mensen op de rug. Ik denk dat er dan niemand meer is om ze te redden.

Weet je al waarom ze graag zoveel en vaak testen?
Farmer_
@Jan S Die watten staafjes zijn idd ontsmet met natriumazid, gevaarlijk goedje als ze nu minstens 2x per week testen willen of nog meer.
Farma_boerke
@Farmer_ LOL
Natriumazide, is wel even wat anders dan EO
sjoerd de melker
Dan zullen we ook wel weer torretjes en spinnetje en ziektes op de gewassen moeten eten vrees ik
marcsterreborn
@sjoerd de melker niet meteen weer terug vallen in je slachtofferrol hè 😉
Elvis
@sjoerd de melker krijg je toch nog wat vlees
Farma_boerke
@sjoerd de melker we hebben nu al genoeg diktatorretjes in Den Haag.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0