Voor wie nog een uitdaging zoekt?

Mooi bedrijf, alles nieuw.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Prachtig .... maar toch blijf ik mooi in Twente .
+3
Hooibaaltje
@Twentsch Land Je zou haast gaan met die flauwekul allemaal hier. Pfffffff
MTSTAMMINGA
@Hooibaaltje Het is in de regel zo Het is niet wat het lijkt,en het lijkt niet wat het is 😀 @Hooibaaltje
+1
MTSTAMMINGA
Hier in de buurt ook een mooi bedrijf met nieuwe stal te koop
@MTSTAMMINGA welke makelaar karst, ga ik ff kieken .
+1
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente Zal volgende week op internet komen al dus de verhalen @Detukkeroettwente
hoest
@MTSTAMMINGA
Als wij het over dezelfde hebben dan zeiden ze dat vorige week ook al
bio boer
@MTSTAMMINGA gaat bedrijf het internet wel halen ? De meeste zijn al verkocht voor ze op internet staan of er is wat mee aan de hand
+2
van Ittersum
@MTSTAMMINGA Idd, lijkt mij dat je tegenwoordig meer druk bent met het "het waarom en daar" dan de plaatjes kijken hoe het erf erbij ligt. Probeer maar eens in een vreemd land erachter te komen hoe de omgevings- en overheidsplannen in die omgeving zijn en hoe deze er over 5-10 jaar erbij liggen. Nog maar niet te spreken hoe je toe- en afnameleveranciers daar denken . Als het hier al regent qua regelgeving, hoeveel drupt het daar al en hoe is de verwachting daar.
Twentsch Land
In zekere mate zeker waar....maar een land met veel oppervlakte en weinig inwoners per vierkante meter zul je het minste last hebben.

@van Ittersum
van Ittersum
@Twentsch Land Hebben de melkveehouders meer last van de "echte" buren of meer van de "overburen" vanuit in een groot kantoor elders? Denk dat voor de boeren in Denemarken hetzelfde geldt. De beleidsmakers elders bedenken de verstikkende regels en de buren hier maken daar (soms) gebruik van.
+1
Twentsch Land
Groot kantoor elders !

Ja dat heeft elk land maar wel met andere normen ..... pak Duitsland als voorbeeld ... met de stikstof en natura 2000 gebieden...hele andere normen en er wordt gewoon bedrijvigheid tegen een natura 2000 gebouwd, ook hebben ze daar niet de gedachte dat de helft van de veestapel weg moet ten behoeve huizenbouw.

@van Ittersum
+2
Noorderling
@Twentsch Land
Ga maar eens even met een veenboer net over de grens praten.
Daar is de dierlijke mestnorm 170kg waar je je stikstofleverend vermogen vanaf moet trekken. Mag je blij zijn als er 100kg stikstof, a 25kuub mest op een ha mag. 10meter van de sloot bemesten, blijft er op greppelland niks over.
Overal is wat en op bepaalde plaatsen is de regelgeving in Duitsland strenger dan in Nederland.

Jagen ze je op een andere manier weg dan molletjes ammoniak, maar ook dat komt. Grünen zitten er ook niet stil en hebben voldoende tijd.
Noorderling
@van Ittersum
Gebouwen kun je inderdaad relatief goedkoop aanpassen.
Basis in regelgeving en betrouwbaarheid met voldoende mogelijkheden waarvoor je vertrokken bent moeten er wel zijn. Grondkwaliteit en regelgeving verander je niet zomaar.

Als je dan wat wilt, zal je toch naar oost europa moeten. Hebt in polen, tsjechie, slowakijke en slovenie super landbouwgebieden waar ze graag veehouderij ontvangen voor mest en werkgelegenheid. Maar daar krijg je weer andere dingen op je bordje wat hier vanzelfsprekend met een telefoontje in een half uur is geregeld.
bio boer
@Noorderling in canada kun je ook mooi boeren wel afhankelijk van je ambitie
Noorderling
@bio boer
en portemonnee.
Deur met de markt naar de VS komt ook steeds verder open te staan. Of het verstandig is om met die 60-70cent te blijven rekenen is ook maar de vraag.
canadese melkplas is maar 10% van de VS, die melken ze er zo bij als de deur open gaat en is de hele melkveehouderij in canada ook verleden tijd doordat ze zich in te hoge vaste kosten hebben gestoken. Moet je de verleiding kunnen weerstaan om je kostprijs op 30-35cent te houden of in 3jaar te kunnen krijgen.
bio boer
@Noorderling dat unieke systeem moeten ze koesteren is goudwaard is hier helaas niet mogelijk om we maar 20 zelf consumeren
+2
ted9
@bio boer Als we het Europees zouden doen en allemaal iets inkrimpen zou het niet zo gek zijn.
nieuwoord
@van Ittersum Daar hebben we de makelaar voor die zeer open en exclusief en transparant adviseert in deze 😛
de jonge
@MTSTAMMINGA wil die ook gaan emigreren dan?
MTSTAMMINGA
@de jonge Mij niet bekend @de jonge
+2
doetmaarwat
Noem je dat een uitdaging ?
Ze zijn alleen maar een ezel nodig.
pieta
@doetmaarwat Moet jij heen dan? 😁
hoest
Nieuw is ook rekbaar nou is mijn Deense niet zo goed maar zoals ik het lees zijn de stallen van 2004 en het huis van 2008 oftewel 17 en 13 jaar oud
Boer12
@hoest klopt
van Ittersum
@hoest 1 op 1 vertaling:

Als u een veeboerderij met stallen op kale grond en een nieuwere boerderij wilt, is het de moeite waard om Frøsiggaard, die EDC Videbæk zojuist te koop heeft aangeboden, nader te bekijken.

Het prijskaartje voor het landgoed met 368 koeien plus fokkerij en 145 hectare is vastgesteld op 39,5 miljoen kronen. (5,3 miljoen euro)

Frøsiggaard bestaat voornamelijk uit een hoofdgebouw, waar in 2004 stallen werden gebouwd op kaal land met een capaciteit van 380 koeien plus fokkerij. De oorspronkelijke stalgebouwen werden gebruikt voor de opslag van stro en machines. In 2008 is er een nieuwe woonboerderij gebouwd. De grond bevindt zich deels op het hoofdterrein en deels op twee onbewoonde eigendommen op 11 kilometer van het hoofdterrein.

EDC Videbæk beschrijft het pand als geschikt voor voortgezette exploitatie en ontwikkeling.
Achso
@van Ittersum geen grond genoeg voor Deense regelgeving. Ze kennen daar het grapje ook
Frits1
@hoest Vind ik nieuw, het huis is hier van 1952.....
hoest
@Frits1 hier is woonhuis van 1960 en de laatste stal van 2008. Dat noem ik niet nieuw. Als je uitgaat van 30 jaar afschrijven op een stal ben je bij eentje uit 2004 ruim over de helft
+1
hoest
@hoest overigens niets ten nadele van die bedrijf hoor want bouwjaar 2004 ga ik van uit dat de maatvoering wel modern is dus geen boxdekken meer van 220 bij 110. Maar dan zou ik het jonge moderne bedrijfsgebouwen noemen oid
+2
anonymous_400
Allemaal prachtig hoor maar in Frankrijk kun je aan de slag voor een nulletje minder.
van Ittersum
@anonymous_400 alles heeft zijn reden.....
anonymous_400
@van Ittersum Betekent dat dan dat je in Denemarken 10 x zo hard moet werken ?
+1
hoest
@van Ittersum winters een mooier klimaat, jammer dat er zoveel Fransen wonen
anonymous_400
@hoest Valt mee hoor ,, in Denemarken wonen meer mensen per km2.
+3
salut
@hoest Bijna elke plaats heeft hier in Frankrijk wel een Nederlandse boer. Maar er kunnen nog wel meer bij! Er is wel regelgeving maar er is ook veel ruimte! Ons melkveebedrijf is volledig autonoom in de voeding.
ntd79
Hoe zou het daar met personeel zitten. Dat lijkt me de grootste uitdaging als je een bedrijf van deze omvang of nog groter koopt. Als je het vanuit Nederland niet gewend bent, en je moet het daar ineens aansturen met ook nog een andere taal lijkt me nog wel wennen. Je bent met drie tot 500 koeien eigenlijk ook nog te klein om er een volledig opgeleide herdmanager te hebben lopen die het volk aanstuurd en je die zorg vooral in het begin uit handen neemt. Helemaal als je hier in Nederland echt een gezinsbedrijf onder de 100 koeien gewend bent. Zou toch denk ik eerst voor wat kleiner gaan.
Toekomst0
@ntd79 op tractorfan zit ook n deense boer, molken 5?jaar geleden in Nederland nog 100 koeien, en nu met de nieuwe stal kunnen ze 1000 koeien melken. Melken word door romenen gedaan, rest doen ze zelf
ntd79
@Toekomst0 mm, alleen hoe gelukkig word je van 1000 koeien en een clubje Roemenen. Denk dat je daar wel goed over na moet denken. Merk aan mezelf ook wel dat de ambities nu anders liggen dan 20 jaar geleden. Hier in Nederland is het voor sommige, laten we maar eerlijk zijn, een stukje status. Mooi groot bedrijf enz. Dat is daar heel anders, het zal iedereen wat jeuken, je zit ergens in jutland in een hele grote stal tussen Roemenen, waarmee je gebrekkig communiceert. Zou denk ik voor kleiner gaan. Het heeft toch een reden dat dit soort bedrijven weer in de verkoop komen. Het vaste argument dat het financieel niet kon geloof ik ook niet altijd. Kan evenzogoed de organisatie zijn, dan glipt het als los zand tussen je vingers.
achterhoeker2
@ntd79 Als een herd manager beter een veestapel kan runnen dan jezelf waarom zou je dan nog emigreren?
Dan wordt het investeren
Boer12
@Toekomst0 heet ie toevallig rommert?
+1
rommert14
@Boer12 Nee die heet Pieter 😉
Boer12
@rommert14

Jullie hebben ook wel 1000 koeien zeker?
rommert14
@Boer12 nog niet
+3
Spuit11
@ntd79 Dat je daar in verzuipt staat buiten kijf. Maar dan heeft de bank je meegebrachte vermogen wel binnen. Op naar de volgende Hollander met grootheidswaanzin
grös
@Spuit11
Ze zijn hun orderportefeuille aan het opschonen, eerder kun je met misschien 10% eigen vermogen een bedrijf kopen, maar die hebben ze flink naar boven bijgesteld of als de grond of gebouwen in waarde dalen dan gaat het hard en laten ze een bedrijf gewoon klappen lijkt het.
friesboertje
Meestal als je emigreert dan emigreren je familie vrienden en kenissen niet mee.
grös
@friesboertje
Personeel hopelijk wel toch ? 😅
+4
bio boer
Als ik nog eens zou emigreren zou ik weer naar wat kleiners zoeken 60 of 100 koeien in gebieden waar je daar nog goede boterham aan hebt in zweden noorwegen of canada 😎
Noorderling
@bio boer
Zou dat in Nederland ook niet kunnen als je al het overige verkoopt en volledig aflost?
bio boer
@Noorderling denk dat je hier uiteindelijk toch vast loopt
+1
huub
@Noorderling en als de overheid dan bedenkt dat je een andere vloer in je stal moet leggen dan moet je je alsnog in de schulden steken of je bent boer af.

Als je besluit om geen geld meer te lenen om financieringsvrij te boeren dan zit je na 15 jaar ook met oude zooi en een ondergemiddelde grootte.
+1
Noorderling
@huub
Ligt natuurlijk wel aan je vertrekpunt.
Grond prijsontwikkeling, wat je nu hebt en kunt verkopen aan grond en fosfaat.

Kan als ik naar 70 koeien zou gaan ook nog wel een stal bouwen denk ik.
Vaste kosten en investeringen over veel minder massa delen wordt wel een uitdaging naar de toekomst inderdaad.
+2
MTSTAMMINGA
@Noorderling Je zegt het verkeerd @Noorderling verkopen kan niet want dan moet ik meer rente betalen als nu 😀 😂 En de marge is momenteel te dun om meer rente te betalen 😁 Gewoon onbegrijpelijk wat je in een mensen leven allemaal mee maakt 😃 😃
weurding
@huub als je zeker weet dat je geen opvolger hebt misschien wel de minst slechte optie
pieta
Quote Reactie van @huub:
Als je besluit om geen geld meer te lenen om financieringsvrij te boeren

Als je daar voor kiest hoe lang duurt het gemiddeld dan om bij financieringsvrij te komen?
doetmaarwat
@huub
Dus jij denkt dat je continu moet bijlenen om een inkomen te behouden?
Waarom zou een stal na 30 jaar af zijn ?
bio boer
@doetmaarwat stal van 30 jaar geleden voldoed niet echt meer aan de huidige standaarden er is ook geenboer die nog inde oude friese schuur melkt uit de jaren 40 heeft niet het eeuwige leven dat gaat steets sneller met regel geving hier moet ook idere 10 jaar de kippenstal geheel overdekop vanwege regelgeving hebben we in 2015 miljoen in de stal moeten inversteten om hem bij de tijd tekrijgen is gebouwd in 2000
bio boer
@bio boer en nu zijn er al weer regels waardoor we waarschijnlijk over paarjaar weer aanpassingen moeten doen om de wintergarden geen licht doorlatend dak heeft
pieta
@bio boer Met wat creativiteit, fokbeleid en spantje prutsen is daar ook nog wel wat te halen. Niet bij iedere stal wellicht.
grös
@bio boer
Neem dan Noorwegen, 100 hectare bos, 30 koeien en hoeft maar 3x te maaien, 63ct. de liter. En nog een dikke vleesprijs. Geen EU, maar wel een dikke subsidie.
bio boer
@grös dat klinkt goed 30 koeien met melkrobot 😎
grös
@bio boer
Je moet wel van sneeuw en bergen houden, maar 30 koeien en robot lijkt mij ook wel wat, dan kan de telefoon 's nachts ook wel uut.
bio boer
@grös het lijkt leuk maar denk dat je naar 5 jaar ook wel weer nieuwe uitdagingen wil
doetmaarwat
@bio boer
Dat valt wel mee.
Dat wordt je hier maar aangepraat.
bio boer
@doetmaarwat nou ja als wij hier paarjaar geen grote inversteringen meer doe heb ik altijd wel weer zin om een bedrijfje bij tekopen 🤣
bio boer
@grös zat filmpje tekijken die boer zij dat die 6 uur perdag aan het werk was denk dat ik wat gekke Hollander wordt daar die soms 12 uur perdag bezig is of zou je dat snel afleren
+1
casev
Tja... Leuk bedrijfje, maar je zit er wel een beetje in de middle of knowwhere. Vind ik dit bedrijf toch een aanzienlijk stuk mooier, en sociaal gezien veel beter te doen.... agriteam.dk/ejendom/… Maar dat heeft dan ook wel weer een prijs, dat dan weer wel....
+1
@casev Prachtig bedrijf , maar waarom te koop vraag ik me dan af, toch niet rendabel rond te zetten??? Of is alles na een aantal jaren een maatje tegroot te veel??? Het houd natuurlijk nooit op, ook al werk je met personeel/loonwerkers je hebt wel constant die werkdruk. Maar ieder zn ding kvind het prima. Veel rotzooi te koop in Denmark .
+1
Kringloper
@Detukkeroettwente Dit bedrijf is van een Nederlander die er al heel lang zit, en aan zijn pensioen toe is.
Boer12
@Detukkeroettwente

Wat vind jij rotzooi?
@Boer12 WAT ik rotzooi vind , dat is de grootte bende op de vele te koop staande bedrijven, rommel die overal licht, alles aan elkaar vast gebouwd, zomogelijk haaks erop, volgens mij hebben ze daar niet van looplijnen gehoord. Velen komen daar om in het werk , heb ik het idee.
+1
bio boer
@Detukkeroettwente dat is daar de woonte alles aan elkaar plakken 🤣
+1
grös
@Detukkeroettwente
Een soort mix van Twente en Friesland zeg maar 😂
Nee wat ik vreemd vind is dat vaak alle stallen, kuilbulten en rotzooi voor aan de weg staan en de woning ergens helemaal achter op het erf, misschien handig voor de loonwerker ofzo maar je ziet nooit wie er allemaal je erf op en af rijd. Dat is asbestdakkie op de woning heeft natuurlijk wel z'n charme 😅
ted9
@grös Word geen donder verdient daar waarom weet ik niet.
grös
@ted9
We moesten hier toch allemaal aan de "Deense methode", want dat was zo geweldig, en je vind in vrijwel dat hele land ook geen doseer- of opraapwagen want alles moet gehakseld en goed gemengd worden, bedrijven staan vaak ook producties bij van 11-12.000 ecm, weidegang gebeurt volgens mij ook alleen op de wat kleinere en bio-bedrijven.
maisbult
@ted9 eisen aan verdiensten zijn daar veel hoger, die hoeven niet aan te komen met 35.000 euro winst (wordt gelijk je nek omgedraait, kun je toch niets mee aflossen..). Was 35 k niet de gemiddelde winst in nl.... ?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @ted9:
Word geen donder verdient daar waarom weet ik niet.

Verdienen is een speel tussen kosten en opbrengsten 😁 😂

Wat voor kosten zijn daar hoger als hier,iemand een idee ??
+1
bio boer
@MTSTAMMINGA vergeet afschrijving niet
+1
MTSTAMMINGA
@bio boer Dat drukt de belasting weer @bio boer
Zitten ze daar ook met de zelfde bank regels(aflossing in 15 jaar) als hier??
+1
jan.1
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Verdienen is een speel tussen kosten en opbrengsten Wat voor kosten zijn daar hoger als hier,iemand een idee ??

Alles is daar veel duurder,ze moeten daar alles importeren, personeel is vreselijk duur en op milieu gebied is het voor boeren een ramp.
Sjaakiee
@jan.1 hoe bedoelt u op milieugebied een ramp?
jan.1
Quote Reactie van @Sjaakiee:
hoe bedoelt u op milieugebied een ramp?

Veel verboden op gewasbeschermingsmiddelen,veelal in de akkerbouw,graanland is meer natuur als graan.Op gebied van diergezondheid mag een boer nix.Bv droogzetten moet met toestemming veearts..
marcsterreborn
@jan.1 tis toch te gek voor woorden
Boer12
@jan.1
Ben je boer geweest in dk?
jan.1
Quote Reactie van @Boer12:
Ben je boer geweest in dk?

Moet je daar boer voor zijn geweest in dk?
20 jaar geleden (ongeveer) me er wel in verdiept,maar voor mij schoot het niet zo erg op,wel meer ruimte als hier,prachtige landerijen,wel veel wind daar....
+1
grös
Quote Reactie van @jan.1:
Bv droogzetten moet met toestemming veearts..

Nou en is dat in Nederland dan niet zo?
Ik heb begrepen, als je antibiotica wil toedienen mag wel, maar elke 3 weken moet de veearts dan langskomen. Is hier trouwens al 4 maanden geleden dat ik een koe behandelt heb.
En spuiten, ik zag hier paar weken terug al iemand de groenbemester in de maïs doodspuiten, tot op 5 meter van een woning, ik heb nog nooit groenbemester doodgespoten, is dat zo erg dan? Met pootgoed e.d. snap ik het die hebben met rooien er misschien last van, maar verder denk dat sommige een stel strebers zijn, die paar sprieten rogge in de maïs dat kost echt geen ton opbrengst.
+1
@MTSTAMMINGA Voerkosten , vaak bij 12000 kg.
ted9
@Detukkeroettwente En dit terwijl ze grond genoeg hebben om een mooie kloppel koeien te melken voor een gezond bedrijf. Of wil het daar niet groeien...grond is ook nog eens een derde van wat het hier kost. Arla betaald ook niet verkeerd daarom is het ook best raar zal wel in de methode van financieren zitten.
doetmaarwat
@ted9
Voor dat je koopt eerst kijken hoeveel beregeningsinstallaties er staan.😉
@doetmaarwat Ja soms drie of vier, wat een lol, kan me wel voorstellen dat je daar strondzat van word.
Achso
@ted9ja, grond genoeg, maar niet gratis. Grond is goedkoper, maar er komt minder af. En DK is zo’n beetje grond gebonden. Dus grondkosten zijn zo’n beetje gelijk als in NL. 100% financiering met een ‚2 banken‘ systeem en het recept voor drama is klaar.
maisbult
@ted9 arla heeft 10 jaar lang 2-3 eurocent minder uitbetaald, daar kan veel op geleend worden....
+2
George
Kei mooi maar ik hoef het voor niks nog niet als ik het 20 jaar zou moeten gaan runnen.
Maar dat heeft dan ook met mijn leeftijd te maken en dat ik zoiets niet echt uitdagend vind. Een jonge meid kan een uitdaging zijn voor me 😂 maar een paar honderd koeien en grote hypotheken zijn niet aan mij besteed.
pieta
Quote Reactie van @George:
Een jonge meid kan een uitdaging zijn voor me

He ouwe, die jonge meid van jou woont toch zelfstandig. 😁
+6
weurding
@George pa zei altijd jonge meiden en oude gebouwen heb je alleen maar werk aan
+2
Weidezicht
@weurding dan komt de vraag, waar knutsel je liever aan😇

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
98
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
6.442