Hoe lessen Natuurkunde een mestboete voorkomen

RVO maakt aan een melkveehouder een voornemen tot het opleggen van een boeten van bijna 37.000 euro bekend. In die berekening kwam RVO tot een onmogelijke soort aangewende mest. De melkveehouder wendde de rundveedrijfmest vooral met een zodebemester aan, waardoor er eigenlijk niet of nauwelijks sprake kon zijn van een overschrijding van het gebruik van meststoffen.

De papieren overschrijding was een direct gevolg van de voorraadwaardering door RVO. Dankzij de lessen natuurkunde konden we RVO wijzen op het dubbel in de berekening meenemen van dierlijke meststoffen. Dit hebben we aangetoond met behulp van de Wet van behoud van Massa.

Ogenschijnlijk zag de uitwerking van RVO er zo overtuigend uit. Door terug te redeneren vanuit de gebruikte meststoffen; ‘Wat is er werkelijk gebeurd?’ konden we de veehouder het verlossende bericht brengen dat RVO afziet van het opleggen van een boete. Voor hem rest nog de frustratie dat RVO hem ruim drie maanden in de stress heeft laten zitten zonder een enkel woord van excuus.

Moraal van dit verhaal
RVO slaagt er nog steeds niet in om zelfstandig onderscheid te maken tussen overtredingen van de meststoffenwet en hun eigen tunnelvisie. De praktijk zal voorlopig nog wel zijn dat buitenstaanders RVO moet helpen bij de aperte fouten en dubbeltellingen in de opgestelde mestboetes. Het goede nieuws is dan wel dat ageren tegen boetes en voornemens nog steeds loont.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

frank post
Mooi resultaat, maar kun je het ook met getallen weergeven en of meer informatie geven dan kunnen we er wat meer mee.
Piet1960
U heeft een mooi resultaat voor cliënt, maar gelijk hebben en gelijk krijgen is helemaal niet zo vanzelfsprekend meer in de rechtspraak tegenwoordig.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0