Knipperlicht probleem inter 523

Heren tf-ers
Mijn zoon heeft weer een 523. Niks mis mee.
Als ik de sleutel op kontakt zet beginnen links en rechts achter de knipperlichten te knipperen. Zet ik knipperlichtschakellaar naar links knipperen linksvoor en linksachter de knipperlichten, lijkt OK. Maar als ik de schakellaar naar rechts bedien knipperen de knipperlichten rechtsvoor, rechtsachter EN linksachter.
Zit een knipperrelais op wat ik hoor werken, maar er zit ook een omschakelrelais op. Remlichtschakellaar is losgekoppeld.
Waar moet ik het probleem en de oplossing zoeken?

Deel dit topic

Reacties

+1
John-Renault
Kan een massa probleem wezen, dat de contacten in het achterlicht slecht zijn door corrosie
donkey63
@John-Renault Is het niet merkwaardig dat alleen de knipperlichten achter bij het op kontakt zetten gaan knipperen, zonder dat de knipperlichtschakellaar wordt bedient.
roscho
Zou dit te maken kunnen hebben met een verkeerde aansluiting van de alarmlichtschakelaar?
donkey63
@roscho Volgens mij heeft hij geen alarmlichtschakellaar. Het knipperrelais heeft 5 aansluitingen, waarvan er 3 worden gebruikt. C2 en C3 zijn niet aangesloten, blijven 49, 49a en C over.
Als ik de sleutel op kontakt zet, komt er via de zekeringenkast spanning op 49, maar krijg ook een verbinding naar 49a ZONDER dat de knipperlichtschakellaar wordt bedient. Is dit normaal? Relais begint dan ook te knipperen samen, met de linkse en rechtse achter knipperlichten. Mij lijkt het zo, dat 49a pas spanning moet krijgen als ik de knipperlichtschakellaar bedien.

Iemand een idee waar het probleem zit??
yoohan
49 is de geschakelde plus vanaf contact slot. 49a moet richt je knipperlichtschakelaar en daar bedien je de lampen normaal mee.

1 van beiden of allebei zijn waarschijnlijk niet goed meer. Zit er zo'n oude Bosch clignoteur op met rood dopje? Die willen nog weleens kapot zijn na de jaren.

Dat c2 en c3 niet aangesloten zijn is opzich niet heel spannend, dat zijn controlelampjes voor wagen 1 en wagen 2 als je die erachter zou hebben.
donkey63
@yoohan Bedankt voor het meedenken.
Zoals beschreven als hij op kontakt staat komt er spanning op 49 en via het knipperrelais maakt die meteen een verbinding met 49a zonder verder iets te bedienen. 49a gaat dan naar een "Umschaltrelais". Aansluiting op dit relais heeft ook no 49a. Lijkt mij dus OK.
Vind het merkwaardig dat er via het kontakt meteen een verbinding is van 49 naar 49a zonder iets te bedienen en dat de achter knipperlichten beide branden.
Inderdaad Bosch knipperrelais no 0 336 202 001 met Umschaltrelais Hella no 4RD 002 512 00.
We zijn er nog niet.
donkey63
Clignoteur werkt wel, hij klikt, tikt. 49a gaat niet naar de knipperlichtschakellaar omdat hier een gecombineerd systeem opzit waar het remlicht EN de knipperlichten geschakeld worden. Zo denk ik tenminste. Remlichtschakellaar heb ik los gekoppeld.
yoohan
@donkey63
Gooi dan eerst dat omschakelrelais er tussenuit en zorg dat je knipperschakelaar en clignoteur samen test met de knipperlichten. Dat de clignoteur nog klikt wil niet altijd zeggen dat hij 100% goed is, nogmaals is het een Bosch met bimetaal? Of is hij al een keer vervangen en zit er een elektronische op (hebben aparte massa aansluiting vaak nodig).

Begin zo simpel mogelijk en telkens iets erbij zetten om te weten waar het probleem zit, anders kom je er niet zomaar uit. Ja alles vernieuwen, dat is het makkelijkste.
donkey63
@yoohan We hebben de trekker net en paar weken. Van de historie is verdere niks bekend. Clignoteur heeft geen eigen massa en of er een bimetaal in zit weet ik niet. Alles door nieuw vervangen is niet goedkoop, schrok er zelfs van. Clignoteur met bovenstaand no was meer als €60 en het omschakelrelais meer als €100. Zal er eens goed voor gaan zitten.
yoohan
@donkey63
Klopt, sommige onderdelen kosten serieus geld. Soms zijn er ook goedkopere alternatieven die ook werken. Maar ik bedoel vooral om dingen uit te sluiten. Als je alles aangesloten houdt, valt het niet altijd mee om de rotte appel eruit te toveren.
1046
Elektrisch schema nodig????
donkey63
@1046 DAT zou mooi zijn. Is bouwjaar voor het schema belangrijk?
1046
@donkey63 nope . Niet belangrijk
donkey63
@1046 Heb je een link naar dit schema of een copie?
1046
@donkey63 heb ze in mijn boek staan . Zijn wel paar plaatjes
1046

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0