De ledenraad moet zich weer gaan afvragen: waarom zijn wij opgericht

Quote:
Er is geen betere marktplaats voor boeren en tuinders dan een coöperatie

Volgens zegt Gert van Dijk, emeritus hoogleraar agrarische coöperaties aan universiteit Nyenrode schurken de ledenraden te veel aan tegen het bestuur en zijn ze er bijna onderdeel van geworden. „Een lid van de ledenraad zou er maximaal twee jaar moeten zitten. Ze moeten als hoogste orgaan weer in alle transparantie onafhankelijk kunnen controleren en weten wat er onder de leden leeft. Als je deze weeffout niet herstelt, dan verlies je leden en gaan grote handelaren zich afsplitsen. De ledenraad moet zich weer gaan afvragen: waarom zijn wij opgericht.”

Bron: NoordHollands Dagblad

Deel dit topic

Reacties

+2
Melkveehouder.
De spijker op zijn kop voor de ledenraad van RFC.

In plaats van ‘in transparantie onafhankelijk controleren’, geldt voor de ledenraad van RFC de regel ‘in anonimiteit zonder last of ruggespraak’ hun mening kunnen geven. Ronduit bezopen dat de leden/eigenaren niet mogen weten hoe hun vertegenwoordigers het bestuur aanspreken.

Als wij als leden hier niet vlug een einde aan maken, dan verliezen we uiteindelijk ons bedrijf en hiermee het ‘dood kapitaal’ wat tientallen jaren in de coöperatie is gestoken.

Zo hebben we als boeren veel kapitaal uit onze handen zien glippen bij vroegere coöperaties zoals bijvoorbeeld de Rabobank en Interpolis.Wij boeren waren de oprichters en de bestuurders gingen met de winst aan de haal.

Daarom nu de vinger aan de pols!
+1
robotmelker
@Melkveehouder. Helemaal mee eens... Hoe gaan we dat ff regelen??
Melkveehouder.
@robotmelker Óf wij zijn roependen in de woestijn gezien het uitblijven van bijval, óf men is bang voor de macht van de top en de gevolgen voor het eigen bedrijf.
puntertje
Toen Gert van Dijk directeur van van de NCR was, was hij veel minder kritisch op bestuurders van grote coöperaties want zij zaten ook in het bestuur van de NCR en betaalden zijn loon.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0