Rechter: Van Keimpema terecht uit FrieslandCampina gezet

FrieslandCampina heeft in maart 2019 terecht het lidmaatschap opgezegd van de maatschap waarin voorzitster Van Keimpema van de DDB en EMB samen met haar echtgenoot deelneemt. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland uitgesproken.

De maatschap heeft een al langer lopend geschil met de zuivelcoöperatie, dat in het voorjaar van 2019 uitliep op beëindiging van het lidmaatschap en het stopzetten van de melkophaling. Als reden wordt een lange reeks kwaliteitsproblemen genoemd, uitlopend in drie opschortingen van de melkophaling binnen acht maanden tijd.

De coöperatie voerde aan dat voldoende mogelijkheden tot herstel van de melkkwaliteit, hygiëne en zaken als kalversterfte zijn geboden, bijvoorbeeld vijftien keer in 2016. Ook is er regelmatig aangedrongen op herstel van bouwkundige gebreken in de stal en het melklokaal, op en rond het erf. In maart 2019 was voor FrieslandCampina de maat vol.

De maatschap gaat tegen deze uitspraak in hoger beroep, zegt mr. Te Biesebeek namens zijn cliënten.

Hier een link naar de complete uitspraak: uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…

Bron

Rechter: Van Keimpema terecht uit FrieslandCampina
boerderij.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+2
Melkboer16
Was te verwachten, daarom moest vorige week Amersfoort geblokkeerd worden! Goed dat Vd Oever de zaak afblies!
+5
ted9
@Melkboer16 Grapjas er was geen animo om eigen fabriek te blokkeren de meeste boeren zijn wel wijzer . Die schreeuwende kerstboom verkoper kon niks anders.
+1
Melkboer16
@ted9 Mark leest gewoon de tekst op die Sieta hem voorkauwt als het om FrieslandCampina alleen de leden uit de actiegroepen waren wijzer.
+2
weurding
Ook zij moet zich aan regels houden
+3
puddingbroodje
Vanwege haar functie als voorzitsters bij DDB was FC vast wel extra zorgvuldig met haar het lidmaatschap opzeggen! 3 keer melkweigering in 8 maand dan moet er ook wel iets goed mis zijn geweest.
puddingbroodje
@sorry ja daar maakte RFC geen best beurt mee.
sorry
@puddingbroodje krijgt er nog éen 30000 euro van fransje...hoop dattie het nog oplost voor dattie helemaal de weg kwijt is....
Peter.
@sorry Sieta ook?
+2
Bietenbrug
@puddingbroodje als RFC je lastig vindt dan zoeken ze gewoon en reden om je te dumpen!
de Tank
+2
meret
@Bietenbrug helemaal juist. Kijk naar Henk Gommer uit de Wilp een aantal jaar geleden. Tienduizenden Euro's melkgeld ingehouden, omdat hij ten strijde trok tegen de domme regels die hem werden opgelegd. Grappig was wel dat dat hij heel veel bijval kreeg, maar weinig die hetzelfde deden. Want die mochten niet van de Rabo. Toonde aan dat Henk dat probleem niet had. 40 koeien geen bank en toch een bestaan en dat lukte ook nog met de inhouding van een kwart van zijn melkgeld.
+8
puddingbroodje
@meret ik heb de uitspraak ook maar even gelezen..... Nou sieta staat alle dagen te roepen wat iedereen allemaal fout doet RFC, FC, alle andere zuivelverwerkers en coöperaties , LNV enz enz maar zelf bakken ze er niet veel van. Werkelijk schokkend om te lezen. Ze is een schande voor de zuivel. Dit soort bedrijven maakt heel veel kapot voor de rest.
+1
ted9
@puddingbroodje Zo dacht ik er ook over na het lezen van het stuk.
+3
Melkweb
Als je dit leest en je verbeeld hoe het was.....dan ....ach laat maar, geen woorden meer aan "vuil" maken.
+1
Smitjuh
Kort geding rechtszaak hoger beroep... Van Keimpema jaagt de coöperatie op kosten omdat ze haar zin niet krijgt?!!
+2
arie.j
Quote Reactie van @Smitjuh:
Kort geding rechtszaak hoger beroep... Van Keimpema jaagt de coöperatie op kosten omdat ze haar zin niet krijgt

Verliezer van een rechtszaak moet in principe alles betalen.
Ze zou bij dat conflict vreselijk beledigd zijn , op het schunnige af , zo verklaarde ze eerder.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
Maar bij deze hele procesgang geen woord daar over. Dus dat "vreselijk" zal wel mee hebben gevallen
+2
Smitjuh
@arie.j weet uit ervaring dat niet je daadwerkelijke kosten worden vergoed, bedragen die worden vergoed zijn meer symbolisch..
+6
huub
Ik heb het al eerder gezegd, iedereen kent een rommelaar in de buurt waar toch iedere drie dagen een RMO komt. Hoe bont moet je het maken dat ze écht niet meer komen.
sorry
@huub ik zou ze niet weten hier in de buurt..
huub
@sorry misschien ben je het zelf wel 😉 Prijs je met zo'n buurt.
sorry
@huub scheer eerst maar die vieze baard maar af -😆 )
matt
Net doorgelezen rmo moest onder een voersilo door slang door een luik steken,omlopen door de deur en dan de slang aankoppelen.
Volgens de boer paste de slang ook gewoon door de deur.
Ben er niet geweest maar zo iets los je gewoon op.

Verder nog allerlei tekortkomingen.schat in dat hoger beroep ook verloren word.
+1
Piet1960
@matt Heb 't ook met verbazing zitten lezen. Met een beetje goeie wil had je veel op kunnen lossen.
+1
Noorderling
@matt
Zou wel wat meer waardering voor de chauffeurs mogen zijn, ook waardering in het hun faciliteren zonder allerlei hindernissen te hoeven nemen al dan niet in het donker in weer en wind.

Werken met personeel en voedsel mag veiligheid en reinheid nooit een issue zijn.
Mogen sommigen toch maar wat blij zijn dat er nog best veel geaccepteerd wordt waar ik geen melk uit de tank hoef.
+2
Melkweb
@Noorderling Het probleem ongeacht wie het zijn en hoe zij het doen de "langzaamste" de rest beïnvloed. Een ge- en verbod komt altijd voort vanuit een negatieve situatie die meer afwijkt van de rest. Je ziet het nu met de omgevingsvergunning van de provincie Fryslan ook. Ik weet zeker en daar moet je ook vanuit gaan dat sws 95 % ten goede trouw en vol bewust goed bezig is. Maar hoe bereik je die laatste mensen, soms/meestal zijn ze niet meer te bereiken en dan komt er op den duur altijd een dwang- of controlemiddel. Of dit nu in deze situatie is of je rijdt met de auto door de bebouwde kom heen het principe is gelijk.

En inderdaad, op sommige erven is het een plaatje, netjes en opgeruimd gewoon 5 sterren waard en op sommige erven weet je de weg naar de voordeur amper te herkennen. Beide leveren melk en beiden beuren per kg melk relatief dezelfde (lage) melkprijs. Dus het antwoord is bijna al gegeven waar het probleem wellicht wel ligt, stond vorige week ook niet op internet het verweer van een boer die geen vee mocht houden. Had uiteindelijk niet zoveel te maken met de eisen van de melkfabriek. Maar je runt een onderneming en als je een onderneming runt kijken velen over je schouder mee en dan zijn er maar twee wegen: je doet het goed of je doet het verkeerd. Tussenin zit niks maar we/ik krijg(en) wel de kans om weer aan te sluiten indien je achterop raakt, door bv veeziekten of andere situaties. .

Ben wel benieuwd of sommige prikkers hier haar nog steeds zien als de frontvrouw van de melkveehouderij of...?
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Melkweb:
stond vorige week ook niet op internet het verweer van een boer die geen vee mocht houden. Had uiteindelijk niet zoveel te maken met de eisen van de melkfabriek.

Ook van die betreffende boer hoef ik geen melk te drinken en dat daar de melk opgehaald wordt moge ook een wonder zijn.

Het een zegt vaak wat over het ander. Als het erf netjes is, ben je vaak zelf ook bij qua administratie en werk. Wil niet zeggen dat wanneer het minder netjes is, het ook qua bedrijfsvoering een chaos is, maar het kan een signaal zijn.
Wordt gewerkt met dieren, grond en mest, van mij hoeft het echt niet steriel, maar je bent wel een uithangbord van de zuivel. 40kuubs container is goedkoper dan reclames kopen en brandjes blussen bij keuringsdienst van waarde of noem het maar op.

Maar goed, je moet er inderdaad voor open staan. Zou me ook niks verbazen dat het bij Keimpema ook kan escaleren in een principekwestie.
+1
de Tank
@Melkweb Mijn beeld van Sieta als frontvrouw is hierdoor niet veranderd, wel versterkt.
slagakker
@Melkweb Er is geen frontvrouw of man meer voor de duidelijkheid. Zijn allemaal zakkevullers.
+1
Smitjuh
@Melkweb exact regels worden gemaakt omdat er altijd een heeeel klein percentage is die er een potje van maakt, de meerderheid is altijd de dupe!
Jan S
Quote Reactie van @Smitjuh:
exact regels worden gemaakt omdat er altijd een heeeel klein percentage is die er een potje van maakt, de meerderheid is altijd de dupe!

Ja zeker, daarom hebben we nu de KLW zeker. 😞
sorry
Quote Reactie van @Melkweb:
frontvrouw van de melkveehouderij of..

of...je vriend....

(klik om te vergroten)

+2
komelker 2
@sorry Ligt eens toe, ik snap niet wat je bedoelt.
+1
koeboer
Ze gaat in hoger beroep. ze wil zich zelf nog meer voor gek zetten ,Als je niet aan de eisen voldoet ,mag je niet meer leveren .Hoe simpel kan het zijn
+1
huub
@koeboer dat lijkt me ook. Neem je verlies, verkoop de boel en ga verder met leven. Ze komt echt niet meer aan het melken.
Detukkeroettwente
@huub Denk niet dat ze kan verkopen , zonder met de familie te moeten afrekenen.
Melkboer16
@huub dat weet ik wel zeker en waarom ook? Ze produceert toch al 15 jaar onder de kostprijs!
En je vraagt je ook af hoe zulke prutsers al die jaren een boterhammetje konden verdienen
jammermaarhelaas
@huub

Ken je de situatie ter plekke?
+2
huub
@jammermaarhelaas nee, ik heb dit uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/… wel gelezen. Ik denk dat dat genoeg zegt. Een andere verwerker wil de melk van Sieta ook niet.
+7
nbrabander
@huub Ik heb het gelezen. Hulde aan FrieslandCampina. FC heeft wel erg veel geduld gehad met Van Keimpema. Maar opzeggen lidmaatschap is dan ook het allerlaatste station. Het proces daarnaartoe lijkt zorgvuldig gelopen en lijkt ook onvermijdelijk gezien de situatie op en rondom het bedrijf. Ik wens Van Keimpema veel succes bij het hoger beroep. Ik heb echter liever niet dat ze nog namens mij op podia gaat staan. Dergelijke mensen zijn niet bepaald een meerwaarde voor onze sector.
Smitjuh
@nbrabander juist! goede spreekster inhoudelijk sterk krachtig en overtuigend....en dan dit. Nul geloofwaardigheid meer. jammer!! ze kan het zo goed ze had veel kunnen betekenen als ze bij de inhoud was gebleven maar ze heeft het persoonlijk gemaakt, haar eigen gevecht voor de bühne gebracht
+10
jan w
Een enkeling is tegen dergelijke machtsblokken ook niet opgewassen. Dit hebben we voor een paar weken terug ook nog gezien met de fipronil-zaak. En dat geldt ook voor RFC , juristen die van ons melkgeld worden betaald en tegen ons strijden.
RFC is ook niet het liefste jongetje van de klas en maken misbruik van hun machtspositie.
Afgelopen winter hebben we het gezien met koemonitor, een instrument wat niet aan de wettelijke eisen voldeed en boven wettelijk is,maar er toch door wordt gedrukt. We hebben het gezien met het fosfaat gebeuren. Met het BVD verhaal door de GD de hand boven het hoofd te houden, alleen om de monopolistische machtspositie's .
Melkveehouders die zich altijd netjes aan de regeltjes moeten houden en RFC zelf daar wel eens anders over denkt. Een paar jaar geleden is in Steenderen bij de fabriek de koeling van de melkmonsters ruim 2 weken stuk geweest , waardoor de melkmonsters van de veehouders niet gekoeld en onderzocht konden worden. Dus berekende cijfers. En dan staat er op melkweb: "HELAAS....................
robbies
@jan w
Quote:
Met het BVD verhaal door de GD de hand boven het hoofd te houden

Ik vrees waar we Frans Keurentjes hierna weer tegen gaan komen. Zijn voorgangers hebben nog immer warme banden met RFC. Wantenaar bij GD en Piet Boer bij SMK
+4
de beer
@jan w dooie koe dagen naast de snelweg in het land laten liggen. was bepaald geen reclame voor birstum en omstreken
+1
huub
@jan w lees uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/… dit even. Hun advocaat vecht ook niets inhoudelijk aan, alleen maar geneuzel over de procedure, ook nog eens verloren dus.

Als Sieta écht denkt datdit voorkomt uit een hetze tegen haar persoon dan had ze ervoor gezorgd dat haar bedrijf picobello was. Nu was het onder andere een soort spel zonder grenzen voor de RMO chauffeur.
+1
Noorderling
@huub
Niet alleen dat, ze kon beter haar tijd in de kalfjes stoppen dat telkens de hort op.
Er kan een keer wat gebeuren. Maar minstens 30 herstelperiodes en de helft van je kalfjes in leven weet te houden..
+1
robbies
@Noorderling nu zegt zo'n percentage kalversterfte ook weer niet alles. Ken de omvang van Sieta niet, maar van bovenaf gezien schat ik 70-80 koeien. Bij die omvang heb je ooit weleens een periode minder kalveren, zit het dan wat tegen, dan heb je zo een hoog percentage
+3
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
rsterfte ook weer niet alles. Ken de omvang van Sieta niet, maar van bovenaf gezien schat ik 70-80 koeien. Bij die omvang heb je ooit weleens een periode minder kalveren, zit het dan wat tegen, dan heb je zo een hoog percentage

Klopt, maar daarmee scoor je geen 30 herstelperiodes. Overal kan wat gebeuren en het zit niet altijd mee. Maar op den duur wordt het wel een optelsom, wat begrijpelijk is.
Na 1 melding komen ze echt niet opeens aankloppen.
robbies
@Noorderling ik reageerde op je opmerking dat ze beter de kalveren had kunnen voeren. Maar verder eens hoor. Bij 30 herstelperiodes is er echt wel wat meer aan de hand.
+2
david2
Gewoon een grote bende bij Sieta....... " De grote afwijking hield in dat het bedrijf niet ordelijk was (onder andere doordat op verschillende plekken langs de stal oud ijzer, houtafval, beton en plastic lagen). Daarnaast was onder meer geconstateerd dat de opslag van voer en het tanklokaal niet schoon waren en dat het kuilvoer beschimmeld en nat was."
+1
cjw73
@david2 zo ken Ik er nog wel een mooi stel vanuit mijn ab tijd. En hoe groter de bedrijven des te groter de bende in de regel.
cornelissen
@cjw73 Maar dit is altijd nog subjectief, melkkwaliteit is objectiever en kalversterfte ook ,hoewel dat ook een oorzaak kan hebben buiten je schuld. Dat zou ik dan ondersteunen met een dierenarts verklaring.
Overigens ben ik nooit op het erf bij Keimpema geweest, misschien @david2 wel .maar dat weet ik niet.
+1
david2
@cornelissen ben er nooit geweest maar als je dit even door leest uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/… ben je ook op de hoogte wat er speelt
simpel
@david2 link doet het niet?
+2
david2
@simpel bij mij wel, maar staat ook nog bij de start hier
+1
de beer
@david2 heb de uitspraak grofweg gelezen. Sieta kan het op tv altijd mooi zeggen maar het is ook maar beter dat ze zelf geen melk meer levert. elke keer als je er langs rijd kijk je je ogen uit hoe daar nog koeien konden worden gemolken
+2
deJong
@david2 jah, wij hebben er vorig jaar een snee gras gekocht, ben daarheen 2 dagen op en neer geweest. Harken/balen ruimen. Ba een kijkje naar de stal ben ik wel wat geschrokken hoe het er daar heen lag.
Melkboer16
@deJong de situatie aanziende zou ik van zo’n bedrijf geen gras willen hebben! Zoals het bedrijf is zo zien de graslanden er ook vaak uit.
Of zijn ze daar heel secuur op??
weurding
@Melkboer16 nu sla je door 😅
Melkboer16
@weurding ik neem aan dat je dat niet serieus bedoeld??
Bedrijf een bende dan de rest ook
weurding
@Melkboer16 dat hoeft echt niet, zal geen voorbeelden aanhalen😁
deJong
@Melkboer16 noh niet zo raar.

Maarih als je gras nodig hebt. Dan heb je het nodig. We hebben die 30 ha aan 1e snee in een paar maanden opgevoerd in de zomer😉
+2
hypotheekboer
@weurding hij heeft wel gelijk helaas. Hoop dat @deJong niet teveel ridderzuring binnengesleept heeft.
weurding
@hypotheekboer neem aan dat ie dat zelf goed beoordelen kan
deJong
@Melkboer16 kuil was prima hoor👍👍

Wij konden weinig onkruid vinden in het restvoer.

Verder niet veel van te zeggen want het lag gelukkig al gemaaid, zo verschrikkelijk ruig was dat land🙈

Maarja stal en erf kun je er direct wel afschuifen.
+2
slagroomvla
Dat ook het cokz van alles geconstateerd heeft vindt ik vreemd, doen die ook boerderij controles? bij mijn weten komen die alleen op je erf achter de rmo aan, om te kijken of de melk sjoof wel volgens de regeltjes schept en laad...
sorry
@slagroomvla bij een xc controle cokz ...nvwa ...qlip ..doen 3 x hetzelfde
+4
arie.j
Het wordt door die advocaat op procedurele gronden aan gevochten, het niet juist toepassen van de regeltjes.
Dat het echter een bende bij ze was, met overal rondslingerde plastic etc., dat met name ook de melkstal vuil was , dat de RMO chauffeur onder een silo door de slang door een luikje moest wurmen en vervolgens omlopen om die aan de tank te krijgen. Dat oprit niet in orde was voor de RMO.
Dat er erg veel kalversterfte was, dat de roosters in de schuur verzakt waren een ga zo door,
Ook dat er tal van herstelperioden voor ze zijn geweest, al die dingen worden niet weersproken.
Of verder de laatste punt en komma door RFC goed is toegepast is iets voor juristen.
Maar dat bij hen heel wat aan de hand was, en bleef, wordt niet weersproken.
pieta
@arie.j Er was inderdaad wel wat aan de hand en ook al langere tijd. Verder wil ik er niet over oordelen.
+3
--Erik--
Door dit soort bedrijven krijg je dan systemen als Qulip controles, koemonitor etc. Fijn!!!
sorry
@--Erik-- dat is gekomen na de ibr enting in de jaren 90
Melkweb
Mooie gelegenheid voor haar om HIER in praktische boerentaal haar versie te vertellen 😉
+2
Bennie Stevelink
Ik las in de uitspraak dat ze in 3 jaar dertig herstelperiodes heeft gehad en dat de RMO-chauffeur onder een voersilo moest doorkruipen en de slang door een luikje moest steken.
Het wekt bij mij de indruk dat ze er bewust op uit was om Qlip/RFC te provoceren en er genoegen in schepte op de RMO-chauffeur te vernederen.
Het verbaast mij niets, het past helemaal bij het beeld wat ik altijd al had.
+16
labella
@Bennie Stevelink Natuurlijk, ze heeft het zo moeilijk mogelijk gemaakt om de tank leeg te krijgen. Geloof je het zelf? Jouw gedachtegang verbaast mij niets, het past helemaal bij het beeld wat ik altijd al had.
+1
Melkboer16
@labella viespeuken zijn het en ja ik geloof erin dat ze misschien niet de RMO chauffeur persoonlijk wil vernederen maar wel RFC op zich.
Haar kennende maakt ze overal ruzie mee tenminste dat doet ze publiekelijk en dat soort zijn thuis niet anders!
Zulk soort maken het voor de sector kapot!
+3
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. en er genoegen in schepte op de RMO-chauffeur te vernederen.

Tuurlijk weet Bennie er weer een schepje bovenop te doen. Jij zult wel een gevoel van gelukzaligheid hebben gehad na het lezen van dit artikel.
Ik ben vooral teleurgesteld. Vooral in het feit dat strijden voor het boerenbelang ten koste is gegaan van haar eigen bedrijf. Rfc staat wat dat betreft in het volste recht. Jammer dat ze in al haar inzet zichzelf is vergeten.
Er zijn weinig bestuurders die in haar schaduw mogen staan.
+1
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
Ik ben vooral teleurgesteld. Vooral in het feit dat strijden voor het boerenbelang ten koste is gegaan van haar eigen bedrijf.

Ik denk dat ze het zelf andersom ziet. Dat haar eigen bedrijf kapot gemaakt is door het strijden voor het boerenbelang. Ze is zo overtuigd dat ze gezocht wordt, maar als dat echt zo zou zijn, dan trekt een vrijgevochten type als Sieta toch gewoon je eigen plan? DOC, Anker; afnemers zat daar. Je laat jezelf toch niet door een melkfabriek op je kop zitten?
familie pelle
@robbies
Quote:
. Ik denk dat ze het zelf andersom ziet. Dat haar eigen bedrijf kapot gemaakt is door het strijden voor het boerenbelang. Ze is zo overtuigd dat ze gezocht wordt, maar als dat echt zo zou zijn, dan trekt een vrijgevochten type als Sieta toch gewoon je eigen plan?

Das dan denk ik tegen beter weten in. De uitspraak gelezen te hebbende komt ze niet ergens anders aan het leveren.
+1
robbies
@familie pelle
Quote:
De uitspraak gelezen te hebbende komt ze niet ergens anders aan het leveren

Dat begreep ik ook, maar Aware heeft in de periode dat zij in de clinch lag een paar 100 melkveehouders overgenomen van RFC. En daar zat van Weperen - die voetbalstadions vult met anti-weiders - ook bij. Je zou bijna denken dat er dan toch wat meer speelt.
achterhoeker2
@robbies Dat heet rationeel denken , en laat dat nou een actievoerder niet hebben.
Overigens vind ik dat sieta wel erg hard wordt aangepakt.
+1
robbies
@achterhoeker2
Quote:
Overigens vind ik dat sieta wel erg hard wordt aangepakt.

Door wie bedoel je? Ik pak ze niet aan. Sieta heeft het als een vd weinige bij het rechte eind gehad. Maar dat heeft niks te maken met haar bedrijfsvoering. Die moet gewoon aan de norm voldoen.
+3
ricardo
@familie pelle je zou er eens moeten kijken in plaats van haar te romantiseren je weet het weer mooi te draaien alsof ze slachtoffer is maar dat slaat echt nergens op
familie pelle
@ricardo je leest niet goed jonguh. Ik zeg dat toch dat rfc in haar recht staat. Maar daarmee is de persoon sieta als belangenbehartiger niet veroordeeld. Alhoewel het nu wellicht verstandig zou zijn om een stap terug te doen.
pieta
@ricardo Jij hebt het wel met eigen ogen gezien? Als het allemaal klopt snap ik wel dat ze 15 jaar geleden al pleitte voor een hogere melkprijs.
+1
Jan-T
Quote Reactie van @familie pelle:
Vooral in het feit dat strijden voor het boerenbelang ten koste is gegaan van haar eigen bedrijf. Rfc staat wat dat betreft in het volste recht. Jammer dat ze in al haar inzet zichzelf is vergeten.

Denk ook dat dit haar probleem is geweest, en of ziekte van de partner.
Een probleem komt nooit alleen.
De bijbehorende financiële problemen horen daar ook bij.
Altijd zijn er meerdere facetten.
En vaak is het oorzaak x gevolgen.

Maar denk ook niet dat ze zoveel negatiefs heeft verdiend.
Er zijn er genoeg die over lijken gaan om zelf het hoofd boven water te houden.
+3
pieta
Quote Reactie van @Jan-T:
Maar denk ook niet dat ze zoveel negatiefs heeft verdiend.

Eens.
+3
deJong
@familie pelle hier breek ik even bij in.

Sieta kan er zelf ook niks aan doen dat het niet goed liep op hun bedrijf.

RFC kan er ook helemaal niks aan doen dat ze na meerdere waarschuwingen en hoop op verbetering (wat niet echt gebeurde) uiteindelijk de melk afname gestopt heeft.

Maar daar speelt zich nog een hele (laat ik het maar een soap noemen) omheen. Zover als ik het weet. En waar ik ook niet op in ga.

Verder ben ik daar geweest. Laat ik het maar een zigeunerspulletje noemen dat niet helemaal merr van deze tijd is. En een opknapbeurtje nodig heeft.

Verder vindt is Sieta prima en heeft ze zich goed ingezet voor de sector, alhoewel soms wat te *radicaal* naar mijn smaak.
familie pelle
@deJong
Quote:
. Sieta kan er zelf ook niks aan doen dat het niet goed liep op hun bedrijf.

Is dit cynisch bedoeld?
+1
deJong
@familie pelle

Hoe kom jij der bij dat ik het cynisch bedoel?!?

Misschien woon ik wel op 10 min rijden van hen af en kent mijn vader de famillie wel. is mij wel verteld wat daar speeld. En hoef ik dat niet aan de grote boom te hangen...
familie pelle
@deJong wat denk je dat er gebeurt als een landbouwbelangenbehartiger aanschuift bij nieuwsuur en Jeroen Wollaars vragen gaat stellen over deze rechterlijke uitspraak en de details die erin staan. Je wordt finaal afgemaakt. Dat jij de familie kent interesseert de desbetreffende journalist geen reet.
Ik ben lid van de ddb voor sieta. Maar ik had graag meer contributie betaald als dit voorkomen had kunnen worden.
+4
deJong
@familie pelle

Ze hadden uiteindelijk die rechtzaak niet moeten aanspannen. En het gemaakte verlies moeten nemen. Dan was dit ook niet zo uitgemeten geweest.

Daarbij alles voorelkaar moeten maken.

Zelf konden zij der nog wat aan doen, dat is nu te laat.
+1
familie pelle
@deJong volledig met je eens
+1
deJong
@familie pelle

Ik vindt het alleen jammer voor Sieta dat dit nu zo gegaan is.
+2
arie.j
Quote Reactie van @deJong:
Ze hadden uiteindelijk die rechtzaak niet moeten aanspannen. En het gemaakte verlies moeten nemen. Dan was dit ook niet zo uitgemeten geweest.Daarbij alles voorelkaar moeten maken.Zelf konden zij der nog wat aan doen, dat is nu te laat.

Lijkt me logischer als ze gewoon de boel in orde hadden gemaakt toen ze nog de tijd daarvoor hadden.
Die rechtszaak?. daar schiet behalve de advocaat niemand wat mee op.
+1
jan w
@Bennie Stevelink
Sieta heeft de oprotpremie die Jaska de Bakker eerder heeft verworven, eerder verdiend dan die Jaska.

Bennie, volgens mij heb jij je beroep mis gelopen. Jij had Dominee moeten worden. Had je nog veel vaker kunnen prediken.
+2
Bennie Stevelink
@jan w , wat heeft Sieta voor de boeren gedaan, anders dan ze zodanig tegen elkaar opzetten dat ze letterlijk met elkaar op de vuist gingen?
+1
de jonge
@Bennie Stevelink nu eens wat anders meneer ik heb op iedereen commentaar die niet dezelfde mening heeft, wat heb jij zelf allemaal voor de boeren gedaan en bereikt??
sorry
@Bennie Stevelink slang van de rmo was een tijdje aan de korte kant,dat hadden ze in amersfoort bedacht ,later hebben ze haspels moeten verbouwen
Kringloper
Iedereen denkt er anders over, terecht. Ben er niet bij geweest, maar als je het doorleest, lijkt een hoger beroep kansloos.
+12
Grasbaal
Er wordt hier regelmatig gemopperd over de hoge vergoedingen die boerenbestuurders ontvangen. Die vergoedingen worden veelal ingezet om externe ingehuurde uren door bijvoorbeeld AB te vergoeden.

Elke belangenclub zou dat moeten doen, ook Sieta heeft zich veel uren ingezet voor het belang van haar leden. Ja, NMV en DDB hebben een veel lagere contributie maar plegen daarmee roofbouw op hun bestuurders.
+3
Melkweb
@Grasbaal boeren zijn egoïsten in het betalen van en voor een ander. Liever een goedkope slechte directeur aan het bewind dan een goede die duur is. Daarom hebben actiegroepen en natuurorganisaties ook altijd succes, die betalen gewoon een dik salaris aan een directeur die de wegen in Den Haag kent. Dat betaald zich altijd terug.
Albert Altena
@Melkweb Jij gaat er dus vanuit dat duurkoop altijd goed is????
+2
pieta
@Melkweb Lul toch niet man. We hebben "dure" directeuren. Maar ze vergeten de successen te behalen die de directeuren van de door jou genoemde clubs schijnbaar wel halen.
+1
koeboer
@pieta Het zijn net voetballers ,je kunt dure "kopen "maar succes nog niet verzekerd. Maar er is zeker prijs kwaliteit verhouding
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkweb:
r. Liever een goedkope slechte directeur aan het bewind dan een goede die duur is.

Volgens mij was de tegenstelling hier: een goedkope slechte of een dure slechte.
Jan-T
Quote Reactie van @Melkweb:
Liever een goedkope slechte directeur aan het bewind dan een goede die duur is

Wie geeft de slechte directeur geen goede opdracht mee, zodat de directeur de beste kan worden.
Het zijn de leden leveranciers bestuurders die alleen luisteren en geen eisen stellen van wat ze verwachten.
En dat moet veranderen de druk moet er op komen te staan.
Zodat er een evenwichtige verdeling komt van euro's

De zwets verhalen die we nu altijd horen zijn verhalen die niet bij de waarheid horen.
ik vind het allemaal smoesjes.

En Sieta heeft geprobeerd die bewust wording op haar eigen manier te verwoorden.
+5
nieuwoord
@Grasbaal ik doe ook wel eens wat voor één van beide organisaties, En de vergoeding is misschien niet hoog maar het verbreed je blik enorm ook op persoonlijk vlak. En er zijn gelukkig ook nog zat collega's die dat waarderen en soms ook uitspreken. En dat bij elkaar daar doe je het voor.
+18
mlkvhoudr
Kunnen we met iets meer respect omgaan met een vrouw met wie ik het bijna consequent oneens was maar die zich de poten onder het lijf vandaan gelopen heeft om de belangen van de Europese melkveehouders te behartigen, doodzonde dat zo n vrouw niet via de voordeur kan vertrekken
+2
david2
Wie was daar eigenlijk de boer??? Sieta of haar echtgenoot.......?
+1
Melkboer16
@david2 daar was wat mee?! Maar het is wel een watje dat ie nou niet een keer Sieta bij de oren pakt en haar de les leest “zo van en nou is het genoeg met ons voor schut te zetten”
+2
Weidezicht
@Melkboer16 tssss
+2
mlkvhoudr
@Weidezicht ik heb eerst even gekeken hoe oud die was met z'n vrouw de les lezen maar stond er niet bij. Maar of hij is echt oud of hij heeft zijn vrouw wel onder de duim maar om nou te denken dat mevrouw keimpema wel even in de houding springt als haar man wat zegt vind ik echt ontzettend grappig 😆
+7
Koeien boertje
De boerderij van sita ken ik niet, maar er zijn er weinigen die zich zo hebben ingezet voor de sector.
Zonder er een goede vergoeding voor hebben gehad heeft ze jaren in stilte bij de nmv en veel andere de kar mede getrokken.
Ik vond en vind het een aanwinst voor de sector en hoop dat ze zich hier voor blijft inzetten.
Succes sita
+18
vrije boeren
Wat een slap gelul van een hoop prikkers hier (stelletje burgerlijke verwijfde kerels )
Sieta heeft zich altijd ongelooflijk ingespannen voor de melkveehouderij
En dan wordt ze hier even compleet afgemaakt door een hoop laffe prikkers
Ze heeft tenminste lef en daar kunnen een hoop melkveehouders een voorbeeld aannemen
Bovendien de meeste leugens worden verteld in het gerechtshof.
FC staat niet bekend om hun eerlijkheid
Zal mij niet verbazen dat ze alles hebben op geblazen
Een kapotte sprintmaster in het land
Wauw wat erg .....
En ik vraag me af wat kan er kapot aan kan gaan
Twee tanden afgebroken misschien?
Mede door FC met hun leugens hebben we die klote fosfaatrechten die honderden boeren de kop heeft gekost of in diepe schulden gejaagd .
Ik ben trots op onze Sieta en wens haar veel succes de komende tijd .
+3
de beer
@vrije boeren zoals ik het al zei: ze verteld het mooi. Woon jij tussen Akkrum en Grou? zo ja? dan moet je je brilglazen schoonmaken. zo niet? dan zou ik me maar stilhouden als ik jou was. je weet er niks van.hoe het daar gaat
+1
Detukkeroettwente
@de beer Misschien moet CO deze topic STOPPEN.
+1
weurding
@Detukkeroettwente waarom, gewoon de voor en tegens maar vooral de realiteit benoemen, zitten niet bij jinek😳
jan w
@weurding
Ik vond vroeger Jinik goed. Maar de laatste tijd is ze erg partijdig. Is niet passend voor een praatprogramma.
vrije boeren
@de beer ik weet donders goed hoe het gaat Beer
Deze vrouw verdiend respect
+2
arie.j
Quote Reactie van @vrije boeren:
Zal mij niet verbazen dat ze alles hebben op geblazen

Zelfs de advocaat van ze kwam niet met het argument dat het door RFC opgeblazen was.
Dat Sieta flink kletsen kan weten we, en dat ze op actie voeren kickt zegt ze zelf.
Maar dat veranderd aan de situatie bij haar thuis niets.
En verder is het jammer , voor henzelf, maar ook voor de boeren, als een woordvoeder zo in het nieuws komt.
Ook heeft Co helemaal gelijk met vergoedingen voor bestuurders.
DDB is niet mijn favoriet. Maar wat een uren heeft ze aan DDB besteed, en wat zou ze per uur hebben gekregen?
weurding
@arie.j denk weinig, rijk is ze er vast niet van geworden, was meer haar passie, straalde ze ook wel uit
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j denk weinig, rijk is ze er vast niet van geworden, was meer haar passie, straalde ze ook wel uit

Ja, maar ook zij kon maar op één plek gelijk zijn, en als je dan geen cent krijgt om iemand thuis voor enkele uren in te huren?
Ben zelf door omstandigheden voor een groot gedeelte bij mijn grootvader opgegroeid.
Dat was een echte vergaderboer in die tijd, gemiddeld 2 tot 3 dage in week weg plus de nodige avonden.
En toen was er ook veel bij waarbij je al blij mocht zijn als de reiskosten werden vergoed.
Hij was een vurig iemand die het graag deed , maar voor thuis was he eigenlijk helemaal niks
Gelukkig is dat anders geworden, maar bij DBB en aanverwanten club niet , zo denk ik
Melkboer16
@arie.j in die tijd hadden vergaderboeren een vrouw thuis die veel werk verzette of een oompje!
Ook was opa toen vaak nog volop in bedrijf en hielpen pubers al volop mee! Of jongens die op zaterdag wat bij kwamen verdienen en dan de kuilen blootten en de overgang volzetten met kuilblokken
+2
huub
@arie.j Sieta kan veel voor de DDB gedaan hebben maar wat heeft de DDB bereikt? Volgens mij niks.
verwijderd
+1
weurding
@van Ittersum fijn dat je vermeld dat je een trekker leased maar scheer niet iedere boer over 1 kam graag
+3
Noordoost
Als de lto en ajk bestuurders nou eens 10% vechtlust hadden van wat Sieta heeft.
Wat zouden we dan een goede belangenbehartiging hebben hier in Nederland.
Sieta is top
+4
Melkputje
@Noordoost iemand met 71% kalversterfte hoeft mij niet te vertegenwoordigen, jou wel??
Zal heel veel drama achter zitten, gun het niemand, maar ze heeft nu alle geloofwaardigheid verloren als belangenbehartiger
+2
Daats
@Melkputje zo is dat. Als je t altijd zo goed weet te vertellen niet je zorgen dat je de boel thuis op orde hebt! En anders gewoon niet op pad gaan!
mlkvhoudr
@Melkputje voor op gesteld ik heb het niet inhoudelijk gelezen, staat het in de documenten van de rechtzaak?,

Ik kan me alleen zo n kalversterfte voorstellen bij heel weinig kalveren, bijvoorbeeld 3 waarbij een dood geboren twee Ling is, dan kom je rond die 70 procent denk ik maar op jaarbasis 100 geboren kalfjes 71 dood dat kan toch niet zou ik denken......
+1
Daats
@mlkvhoudr

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@Daats Sodeju, het staat er dus ik zal het moeten geloven, maar hoe dan in vredesnaam, ik kan geen 1 ziekteverwekker bedenken die niet te behandelen is dan wel te beperken of te voorkomen op t moment bij de kalveren
achterhoeker2
@mlkvhoudr Het kan zijn dat er sprake was van een overspannen cq burn out situatie, dan kan men de problemen niet op waarde schatten.
Maar het blijft een erg hoog percentage.
+1
labella
@Daats dat zegt mij niks, als er het eerste kwartaal 3 kalveren geboren zijn waarvan een doodgeboren 2ling zit je al op 67%
mlkvhoudr
@labella nee bij 1 dode 2 Ling zou het kunnen bij heel weinig kalveren, bij 1 dode en 2 levende zit je op ongeveer 33 procent sterfte. Overigens denk ik ook dat het om hele kleine aantallen moet gaan kan haast niet anders
Wolswinkel
@mlkvhoudr Er staat toch productie 26, of ben ik dan van t padje..
+1
ek
@Wolswinkel Productie 26 betekend Bijlage 26. Advocatentaal.
Wolswinkel
@ek 👍
hookwood
@Wolswinkel dat is nummer van het document in deze zaak. Verderop staat bijvoorbeeld productie 27.
+2
Wolswinkel
@hookwood 👍 Had niet verder gekeken dan mijn neuslengte en dan blijft het toch een grote gok...

Ongemakkelijk gebeuren iig. Heb er niets zinnigs over te zeggen!
Bennie Stevelink
@Wolswinkel, “productie 26” slaat niet op het aantal kalveren maar is de numerieke aanduiding van de bijlage bij het juridische verweer.
“Productie” blijkt juridisch jargon te zijn voor bijlage.

Om hoeveel kalveren het gaat weten we niet.
+1
mlkvhoudr
@Wolswinkel ik zie hier onder dat je dat bent😉, maar ik heb het vannacht 2 uur zien worden omdat een koe maar niet doorzette met afkalven heb hem maar gehaald, 1 poot iets terug mocht geen naam hebben maar of die daar nou op bleef hangen, moeder liep de hele avond al met de staart af maar doorzetten ho maar, kalf was ook wel vlot eenmaal geboren, maar ik ben normaal al lichtelijk chaotisch, maar nu is t 1 grote mist in m'n hoofd dus doe lekker mee met van t padje af zijn😆
+1
pieta
@mlkvhoudr Ze kalven allemaal vanzelf af behalve die het niet doen. Hier een paar tweelingen gehad de laatste paar weken. En dan moet je toch nog wel eens zelf de kalveren redden. Meestal zit er een achterstevoren. Bij een zat ie met alleen zijn kont in de geboorteweg. Dan moet je toch even gaan helpen.
Wolswinkel
@mlkvhoudr
Quote:
maar ik heb het vannacht 2 uur zien worden omdat een koe maar niet doorzette met afkalven heb hem maar gehaald

Quote:
kalf was ook wel vlot eenmaal geboren

Kijk aan, eer van je werk!
+1
ek
@mlkvhoudr 5 van de 7 dood geboren of doodgegaan. Kom je precies op 71,43
+4
hypotheekboer
@mlkvhoudr @labella om even de percentages te duiden:
71,43% is 5 op 7,
59,38% is 19 op 32 (halfjaargemiddelde)
praten we niet over heel kleine aantallen.
Kan niet oordelen over wat daar in de stal gebeurde, of wat er speelde, maar het bestuur van DDB / FDF hadden ook wijzer moeten zijn door Sieta van Keimpema met tijdelijk verlof te sturen om orde op zaken te stellen. Nu straalt het ook op de clubs en de sector af helaas.
mlkvhoudr
@hypotheekboer ik kon niet zo lang nadenken dat ik er op kwam hoe dat percentage tot stand kwam, maar gelukkig nog slimmere collega's hier 👍
+2
friesboertje
@Daats
7 kalfjes waarvan 5 dood = 71,43%
11 kalfjes waarvan 4 dood = 36,36%
Melkputje
@friesboertje wat zeg je nu..? 'kan iedereen overkomen op kwartaalbasis op relatief klein bedrijf'. of 'de hygiene dus waarschijnlijk echt niet goed op orde'
friesboertje
@Melkputje
Nee wou het even duiden, geen conclusies er aan verbinden.
Melkputje
@friesboertje ja ik vind het ook lastig want ben er niet geweest
en toch als de cijfers zo hoog zijn he
je moet het bont maken bij rfc om er echt uitgegooid te worden
+2
Jan S
Quote Reactie van @Melkputje:
de hygiene dus waarschijnlijk echt niet goed op orde

Als er zoveel dood gaan heeft dat meestal niets met hygiëne te maken. De kans is veel groter dat het een mineralen gebrek of disbalans is. Helaas kunnen veeartsen dat niet bedenken. Dat moet je dan horen van een collega. Bij mij was het een selenium gebrek. Dat gaf een hoop doodgeboren kalveren en scheiterij. Na de koeien in de 2 a 3 weken voor afkalven gespten te hebben met Selenium was het over.
Een plan van aanpak laten maken door hygiëne geobsedeerde veeartsen heeft in zo'n geval geen enkele zin, als het al niet averechts werkt.
+3
Noorderling
@Jan S
Ook dat opzetten kost je geen 30 herstelperiodes.
Jan S
Wat een armoe (waarschijnlijk ook letterlijk) en ellende! Wil niet graag ruilen.
Kan me nu wel wat beter inleven in haar drijfveren.
friesboertje
Uit ervaring weet ik dat met een acute salmonella besmetting in je veestapel het ook erg lastig kan zijn om de pasgeboren kalveren in leven te houden..
+1
Jan S
Quote Reactie van @friesboertje:
acute salmonella besmetting in je veestape

Kan ook met een slechte afweer als gevolg van een mineralen en/of gebrek of disbalans te maken hebben.
+2
hypotheekboer
@Jan S @friesboertje speculatie of en welke dierziekte er speelde heeft weinig nut. Feit is dat er over een langere periode zaken speelden en dat er binnen de coöperatie afspraken zijn waar elk lid zich aan dient te houden. Dat kan betekenen dat je moet investeren en zaken op orde brengen om mee te kunnen blijven doen. Lukt dat niet dan moet je helaas afscheid van elkaar nemen. Dat geldt van beide kanten.

Misschien laat het volgende topic een beetje een helderder licht op de situatie schijnen: prikkebord.nl/topic/204060/
Een aantal posten van onderen geeft @Hans7 denk ik een tip van de sluier. Aan jou, ook met wat @deJong hierboven zegt, om de juiste conclusie te trekken.
Vantveen
arie.j
Nu ook in het FD een artikel over Sieta en haar rechtszaak.
fd.nl/economie-politiek/1377002/…
Je komt wel lekker in het nieuws zo.
Noorderling
@arie.j
Ze ging zelf in hoger beroep.
RFC hield zich wijselijk stil en zitten nu te gniffelen dat Keimpema zich bij deze zelf belachelijk en monddood heeft gemaakt.

Voedselveiligheid en dierwelzijn mag nooit een issue zijn. Als je de afgesproken nederlandse standaard niet kunt waarmaken moet je het zelf maar zien te slijten of houdt het helaas op.
Ik hoef ook geen bouwvakker waar mn huis of stal na 10 jaar instort. Of een auto die af is bij 50.000km voor de prijs van een kwalitatief goede auto.
+1
Melkputje
@Noorderling Eens, het straalt ook gewoon slecht af op de sector..
hypotheekboer
@Melkputje FD is het al verder aan het uitmelken met een artikel over hoe vaak melkweigering en herstelperiodes voorkomen.
Grasbaal
Quote Reactie van @hypotheekboer:
FD is het al verder aan het uitmelken met een artikel over hoe vaak melkweigering en herstelperiodes voorkomen.

Valt mee:

- Het conflict over melk tussen FDF-bestuurder Van Keimpema en FrieslandCampina is zeldzaam.
- Van alle 16.500 melkveehouders was bedrijf en melk in slechts zes andere gevallen net zo slecht.
- De 34 herstelperiodes die Van Keimpema gegund kreeg, komen vaker voor: duizenden per jaar.

Originele link van het artikel: fd.nl/economie-politiek/1377002/…
doetmaarwat
@Grasbaal
En dat noem jij nog meevallen ?
+1
hypotheekboer
@doetmaarwat het is maar net hoe de journalist het brengt. En hoe de lezer het dan opvat. Meen dat ik zijn naam wel vaker bij artikelen over mestfraude heb zien staan.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!