Meer mais met gedeelde mestgift

Bijbemesting met de spaakwielbemester leverde in 2020 gemiddeld 1,5 ton droge stof meer per hectare mais op. Terwijl 20 kuub minder runderdrijfmest volvelds werd aangewend voor het zaaien. Dat blijkt uit onderzoek door Delphy op zes demovelden in Overijssel rondom het POP3-project 'Efficiënter ruwvoer telen met smart farming'.

Bron

Deel dit topic

Reacties

Peter.
2x 40m3 varkensmest werkt in lage mierde ook goed
George
In 1 keer zal dat ook wel werken. 😁
+1
cjw73
100 euro extra kosten. Levert dus weinig rendement op.
+1
pieta
@cjw73 Ton of 5 mais(= 1.5 ton ds) levert dan toch wel wat op?
cjw73
@pieta waren veldjes bij waar maar 12 ton ds op stond. Nou dat haal ik met gewoon drijfmest ook ruimschoots.
Noorderling
@cjw73 @George
Denk juist dat je op goede percelen, dus zonder bijvoorbeeld vochttekort meer extra opbrengst haalt dan waar bemesting niet de beperkende factor is.

Bemesten in april of mei heeft geen zin als de plant het een keer half juni nodig is. Die kunstmeststikstof maakt de rekensom wel kloppend, maar wil niet zeggen dat er eind juni ook nog voldoende stikstof beschikbaar is.

Over de grote plas werken veel korrelmais telers en veehouders met vloeibare kunstmest injecteurs aan sluitmachines of aparte machines. Ook met drijfmest wordt het gedaan. Zal ook wel niet zijn om geld te verliezen.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Over de grote plas werken veel korrelmais telers en veehouders met vloeibare kunstmest injecteurs aan sluitmachines of aparte machines. Ook met drijfmest wordt het gedaan. Zal ook wel niet zijn om geld te verliezen.

Ik kom niet over de grote plas en mijn mais is op mijn manier ook prima. Ik zie er niks in om er met bemesters na het zaaien nog doorheen te gaan leuren.
Noorderling
Quote Reactie van @George:
mijn mais is op mijn manier ook prima.

Maar wat prima is, kan ook nog beter. Geld klotst overal ook nog niet bij de muren omhoog.

Zo spannend is het ook direct weer niet.

+1
George
Bij mij groeit ie ook super na 1 keer bemesten
+2
diekman
Ze willen elke keer het wiel op nieuw uitvinden. Veel werkt alleen maar kostprijs verhogend.
+4
JappieJo
Hier maakt genoeg en op tijd regen meer verschil dan de mestgift
Brabant1
En bladbemesting spuiten heeft iemand hier ervaringen mee?
ted9
@Brabant1 Ja wel eens gedaan. Maïs krijgt wel groei spurt door en wordt mooi donker groen. Vooral op plekken waar het niet al te mooi kleurt.
royale
@ted9 maar bij 25 kuub drijfmest en meer dan 15 ton droge stof mais komt het niet goed met de fosfaat en kali. Dan moet je wel erg veel stikstof spuiten om er kleur in te krijgen! Misschien dat ze de proeven doen op gronden met hoge bemestingstoestand, want dat hoef je hier niet te doen!
Spwiel
Wij hebben nu 3 jaar met de spaakwielbemester de mais in de rij bemest. 30 kube runderdrijfmest voor het zaaien en tijdens zaaien geen kunstmest. Vanaf 5 bladstadium gaan we bemesten met 15% N oplossing en Borium, 100 kilo stikstof met zwavel en borium en aan wenden kosten in 2020 99 euro per hectare. Ik schat dat we nu ongeveer 25 euro meer betalen als rijenbemesting tijdens zaaien. Vorig jaar was de opbrengst 60 ton, 40%ds, 1080 VEM en 475 zetmeel. Zetmeel komt door de vloeibare borium, proefjes mee gedaan. Als je het niet gebruik scheelt het ongeveer 100 zetmeel, borium kost 12 euro per hectare. Super tevreden, wij zaaien zelf mais dus geen gesleep met kunstmest en de loonwerker met spaakwiel is voor dit jaar alweer besteld.
+3
diekman
@Spwiel Pinocchio 😂
+1
amor
@Spwiel dus jij haalt 24.000 kg ds van de hectare. Knap werk
+1
Jowi
@amor Als je hele goede mais hebt zou dat misschien kunnen maar zeker geen 1080 vem/475 zetmeel maar eerder kort bij 950/350.
cjw73
@Jowi had geen 60 ton. Maar voor de rest kom ik aardig in de buurt. 42% ds 1038 vem 438 zetmeel.
Spwiel
@cjw73 Kijk maar uit, je wordt hier zo voor Pinocchio uit gemaakt!
cjw73
@Spwiel kan de analyse zo tonen. Maar doe gewoon altijd 60 m3 drijfmest per hectare
Noorderling
@cjw73
1050vem en 450 zetmeel zonder drijfmest. Was dit jaar wel erg hoog, maar eigenlijk altijd wel boven de 1000 en 400.
Mest komt beter tot zijn recht op gras, wat ik win met bemesten in het voorjaar verlies ik aan structuurschade.

Kan ik beter in dat jaar kali voorraad verlagen in de grond en komt er na de oogst vaste mest op voor de volgteelt tarwe. Doe daarop ook niet meer sleepslangen, is het rendement ook netto 0. Doe bij die gewassen wel kunstmest bemesten wanneer de gewassen het nodig zijn en grasklaver doet het goed met drijfmest.
cjw73
@Noorderling het is bij mij bijna altijd maïs of aardappelen wat er op dat perceel staat. Nu toevallig even gras na de piepers maar mei gaat de ploeg er weer in.
Jowi
@Noorderling en @cjw73 Die 450 of 438 zetmeel kan allemaal wel maar niet bij 60 ton bij meer dan 22 ton ds. In het noorden van het land hebben jullie nog nooit zo'n mais gezien.
De kolf/plant verhouding is dan heel wat anders als bij een normaal gewas en het zijn meestal rassen met een Fao 245-260
cjw73
@Jowi ik heb ook niets gezegd van 60 ton bij 40% ds hoor. Maar waar ik zit is 55 ton makkelijk haalbaar hoor.
Jowi
@cjw73 Dat zou kunnen als je niet te zware of lage grond hebt, maar een ras telen met een Fao van 260 gaat niet lukken, wat hier wel gaat, een 350 zetmeel is meer dan genoeg als je 60-70% mais in het rantsoen hebt.
+1
cjw73
@Jowi die fao weet ik niet. Is bij mijn weten iets wat kws bedacht heeft. En die firma list en bedrog doe ik nooit van mij leven weer zaken mee.
Noorderling
@Jowi
Waarom zou je niet meer voederwaarde in je koeien willen krijgen?
Mais moet je compenseren, kun je niet beter mais als geconcentreerde zetmeelbron voeren met als basis gras, zodat je ook weer op de 15-17%eiwit komt?
pieta
@Noorderling Bij een heel groot maisaandeel werkt het wat anders in de koe in de praktijk.
Noorderling
@pieta
Moet toch een bak eiwit bij voeren?
Als ik op de ondergrens met eiwit ga zitten en fors zetmeel voer kweek je problemen voor komend jaar, vette koeien in de droogstand met alle gevolgen van dien.
Zit met eeb hoog aandeel mais rantsoen al gauw hoger dan mijn 5kg ds.

Eiwit is brandduur momenteel. Kun je geconcentreerd soya voeren, melkt makkelijk en hard. Maar is de income over feed costs dan nog noemenswaardig?

Tot welke voederwaardes kun je gaan met zetmeel en hoe laag in eiwit op een mais rantsoen?
+1
pieta
@Noorderling Ik doelde enkel op het halen van 400 plus gram zetmeel in de mais. Dat is tamelijk nutteloos bij een rantsoen met 70% mais. Voor de rest heb ik liever meer gras in het rantsoen.
Spwiel
@Jowi In het Zuid-Westen ben je met 60 ton echt geen uitzondering, vorig jaar ging de mais 10 april de grond in. Er zijn hier al volop bieten gezaaid en aardappelen gepoot
+1
Spwiel
@amor Met goede kleigrond heb je een goede basis, als dan alles op zijn plaats valt heb je een topopbrengst. IRS deed in 2019 onderzoek naar deze manier van rijenbemesting, ten opzicht van het strooien KAS-S met een pneumatische strooier. Spaakwielbemester had 600 euro meer opbrengst per hectare en 50 euro lager bemestingskosten. Hierover heeft een stuk in de nieuwe oogst en akkerwijzer gestaan. Ons bevalt het in ieder geval prima, weinig extra kosten, goede resultaten en geen werk aan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0