Column Sjakie: 'Goed ondernemerschap of fraude?'

Door Jack Rijlaarsdam,

Veel commotie afgelopen week over de tegenvallende jaarcijfers van FrieslandCampina. Echt verrassend was dit nieuws niet. Leden die hierdoor zijn overvallen, hebben een wel erg diepe winterslaap gehouden.
Begrijpelijk is het chagrijn wel, het is altijd makkelijker de winst dan het verlies te delen. Schokkender vind ik dat er niet creatiever naar excuses is gezocht. Al enkele jaren worden onrendabele extra productiecapaciteit voor de extra melk na de afschaffing van het melkquotum, de politieke situatie in Hongkong en valutaschommelingen opgenoemd. Nu gretig aangevuld met de coronapandemie, alsof de overige referentiebedrijven daar niet mee te maken hebben gehad.

Tegelijkertijd is het goed de zegeningen te tellen. Vorig jaar bij het begin van de coronacrisis is hier het melkprijsscenario van 2009 besproken. Terugkijkend is de daling van de melkprijs binnen de perken gebleven. Het is goed om te spiegelen aan de middenstand of de horeca. Door de zeer strikte coronaregels wordt daar niet of nauwelijks omzet gedraaid, terwijl de vaste lasten gewoon doorgaan.

Er is een regeling ingesteld om ondernemers tegemoet te komen. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Bedrijven met omzetverlies kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Goede boekhouders kunnen het inboeken van de omzet blijkbaar zo sturen dat ook zij voor steun in aanmerking komen

Meningen over de NOW verschillen. Getroffen ondernemers zijn kritisch omdat de loonkosten slechts gedeeltelijk worden vergoed. Buitenstaanders vinden dat er ook steun wordt verleend aan bedrijven die er toch niet meer bovenop zullen komen. Voor beide zienswijzen is wat te zeggen. Het is lastig om een schifting te maken tussen levensvatbare en niet-levensvatbare bedrijven.

De bedrijven die NOW-steun hebben ontvangen, staan met het ontvangen bedrag in een openbaar register. De plaatselijke horeca is geen verrassing. Opvallender is de vermelding van plaatselijke bouw- en sloopbedrijven waarvan het personeel handen tekortkomt voor al het werk. Ook enkele grote agrarische bedrijven uit de regio staan op de lijst.

Goede boekhouders kunnen het inboeken van de omzet blijkbaar zo sturen dat ook zij voor steun in aanmerking komen. Het is goed ondernemerschap om fiscale en financiële regelingen zo optimaal mogelijk te benutten. Maar moreel gezien vind ik de scheidslijn tussen goed ondernemerschap en fraude in dit geval best dun.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+3
torrarica
Zoals meestal weet Jack een goede analyse met feiten te geven in zijn colum. alleen jammer dat hij hier niet meer op prikkebord aanwezig is. Ik snap wel hoe dat komt. een voorbeeld : Door sommigen hier is hij tijdens de trekkerdemonstraties in Haarlem in okt-Dec 2019 uitgemaakt voor toetsenbordheld die makkelijk praten heeft, terwijl hij in werkelijkheid de medeorganisator was en er vreselijk veel energie in gestoken heeft om alles te regelen. En als hij dan met argumenten en feiten met iemand in discussie gaat werd hij soms met eigenzinnige onzin beantwoord. Ja dan stop je er op een gegeven moment mee en denkt bekijk het maar. Maar ik vind het wel jammer.
Melkweb
@torrarica mocht Sjakie nog ambities hebben om in maatschappelijke organisatie of in het bestuur van de Rabobank/ABN, Campina of in een grote politieke partij plaats te willen nemen hij die hierbij wel uitgesloten heeft(verantwoord bestuurs denken en doen). De frustratie van misschien het niet slagen van overleg met de Provincie Noord-Holland druipt er af, zo lijkt het.

De steun die bedrijven kunnen aanvragen is een voorschot en de eerste terug betalingen ondanks kunstmatige ingrepen door die bedrijven zijn al gedaan. Vrienden van mij hebben een eenmanszaak maar die steun kon ondanks er meer een halvering van omzet (winst is al 0)is terug betaald worden. Dus wees blij dat dat Campina niet als redmiddel nodig heeft.
+3
ricardo
Niks mis met zijn analyse

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0