CDA wil veestapel niet verkleinen

Gister bij Op1 gaf Wopke Hoekstra duidelijk aan dat het CDA de veestapel niet wil verkleinen:

Deel dit topic

Grasbaal

Reacties

Jawis
Niet te vertrouwen....dat is wel gebleken afgelopen jaren...gelukkig wordt hij niet vervolgd voor de toeslagenaffaire ....cda heeft overal in meegestemd... stemadvies van grasbaal?
+1
oubi
@Jawis als opkoopregelingen vrijwillig zijn dan is dat een prima instrument. Velen hebben geen opvolger. Dus geen probleem met vrijwillige krimp.
+3
Grasbaal
Quote Reactie van @Jawis:
stemadvies van grasbaal?

Het enige advies wat ik geef is: blijf niet thuis zitten klagen maar ga volgende week wel stemmen. Maakt mij niet uit op wie, maar laat je stem niet verloren gaan!.

duitser
@Grasbaal mooi toch. Coalitie van vvd, pvv en cda. De rest op zijspoor. Als ze dan eens konden worden lijkt mij dat de beste combinatie.
matt
Nou die 20% afroming er af dan
HansBa
@matt eens, en dat gaat met het CDA eerder lukken dan met een andere partij.
+5
melluk
Het zou toch erg jammer zijn als al die stemmen van cda naar bbb gaan.
Niet dat ik dat bbb niet gun maar de kans op een linkse regering wordt er groter door en ik heb liever cda in de regering dan d66 en groen links.
Dus liever een wat rechtse regering zoner bbb dan een linkse met bbb
+3
Melkputje
@melluk bbb doet in geen geval mee in dit spel
geen link met europees parlement
geen link met eerste kamer
en hoogstwaarschijnlijk halen ze zelfs in de tweede kamer geen zetel.
boerenstemmen weggegooid.
enige juiste advies is: zorg dat minder mensen denken dat de veestapel kleiner moet om doelen te halen. dus binnen de rechtsere partijen mensen op het rechte pad houden
veel op links is toch al verloren...
Hans van Bergen
@Melkputje Grote kul. Een stem op het CDA is een verloren stem gebleken zie de steun van het cda voor halvering van de veestapel. Als BBB straks zetels haalt zal zij nodig zijn voor een rechts kabinet. Zij zullen dan de boerenstem in de regering laten horen. In de EU zullen zij, na verkiezing, aan sluten bij de christen democraten aansluiten. Die hebben nadat Hongarije deruit is gestapt geen meerderheid. Daar zullen zij dan de boerenstem laten horen netals de andere EU boerenpartijen. Het cda heeft vandaag zeer nadrukkelijk NIET voor de boeren gekozen dus wij kunnen ook niet voor hun kiezen
+3
Melkputje
@Hans van Bergen cda heeft nooit gepleit voor halvering veestapel, misschien haal je twee partijen door elkaar...
Weidezicht
@Melkputje maar doir voor die stikstofwet te zijn, komt die halvering vanzelf wel, denk ik
+2
melluk
@Hans van Bergen als je het nu over kul hebt !!!!
+1
Zwaagdijk
@melluk cda is altijd een partij geweest van pappen en nathouden. Liever bbb erin en cda effe minder!
+6
cjw73
@Zwaagdijk we moeten gewoon reëel zijn en dan haalt bbb toch geen zetel.
slagakker
@melluk CDA trekt nu het hun uitkomt ook naar links.Als je rechtsom wilt stem dan extreem rechts PVV of nog beter FvD.VVD zou ook nog kunnen.
Melkputje
@slagakker probleem blijft wel dat vvd en cda al hebben aangegeven niet met fvd of PVV in zee te willen. de extreme standpunten en profilering van PVV en fvd drijft vvd en cda in de armen van links.
+2
hypotheekboer
@slagakker wees verstandig. Met een keuze op FvD of PVV drijf je VVD en CDA in de armen van links. VVD mist stemmen in de Eerste Kamer. JA21 brengt die wel mee en wordt door niemand uitgesloten. En dan natuurlijk een voorkeurstem op @JanCees.
ntd79
@hypotheekboer Als Rutte gezien de huidige peilingen, op dit moment nog steeds de PVV uitsluit dan heeft hij zijn keuze cq. koers al gemaakt in de formatie, dat zegt hij in principe zonder woorden. Ik weet nog niet of ik daar wel aan mee wil werken.
Melkputje
@hypotheekboer denk niet dat vvd cda ja21 al pruimt. krijgen sowieso maar een paar zetels in de tweede kamer en is nog een jonge partij met alle risico's van dien. `Weinig kans van slagen
melluk
Zonder
ntd79
Als ze minder vee in Nederland willen en dat wordt bereikt doormiddel van opkoop van de rechten van stoppers zie ik niet in waarom je krampachtig vast wil houden aan de aantallen dmv technische oplossingen. Dan liever gewoon zonder extra maatregelen en koop maar mooi op die handel voor wie eraf wil. Als ze bijvoorbeeld 25 procent willen krimpen en de rest kan gewoon doorgaan zonder alle zogenaamde technische oplossingen, mijn zegen heb je. Natuurlijk gigantische kapitaalsvernietiging voor de staat maar dat zal me eerlijk gezegd jeuken, anders gaat het wel in een andere bodemloze put. Even zo met grondaankoop, als dat marktconform wordt opgekocht of voor hogere bedragen, is dat toch alleen maar mooi voor de stopper.
Noorderling
@ntd79
Is wat voor te zeggen. Alleen heeft de denkrichting ook andere misschien wel minder gewenste gevolgen.
Je creëert een vacuum in de markt waardoor de prijzen die aan grond en rechten komen te hangen volstrekt uit de pas lopen met het te behalen rendement.
Hierdoor wordt de groep die door kan, splitsen bij meerdere overnamekandidaten of toetreders in de sector steeds kleiner.

Wanneer er elders in het land bedrijven op gekocht worden gun ik hun het aller beste. Alleen wordt er in andere landsdelen zoveel gevraagd waarbij maar 1 gek hoeft toe te happen, waarbij geld toch geen rol speelt. 10-20 jaar geleden gebeurd het in flevoland met nieuw gevestigde bedrijven. Mooi als het zo kan voor het individu, alleen schieten we er met zn allen niks mee op.
ntd79
@Noorderling Snap ik. Maar, infrastructurele projecten en woningbouw hou je toch niet tegen, immers, iedereen moet uiteindelijk een dak boven zijn kop hebben. Dan zijn er een paar boeren die inderdaad de jackpot winnen en kunnen doen wat ze willen. Dat vind ik leuk voor degene, maar zolang ze idd maar niet mijn buurman worden😁😅 maar dit gebeurt toch wel. Echter aankoop voor natuur is vrij marktconform, dan is er vaak alleen het voordeel dat iemand van een duur gebied gaat zoeken in een goedkoper gebied qua grond, da's ook het enige, en volgens mij helemaal niet verkeerd voor de vitaliteit van het platteland. Voor de rest wordt de hoogte van de grondprijs bepaald door boeren die tegen elkaar aan op lopen te bieden.
Jaap40
@ntd79 van die tegen elkaar op biedende boeren zijn er niet veel meer van over.
ntd79
@Jaap40 Dat klopt, maar toch wordt grond goed weggezet, tegen goed geld, ook in gebieden waar de overheid niet tot nauwelijks koopt.
Noorderling
@ntd79
Akkerbouwgebieden is de prijs inderdaad wel door de sector zelf bepaald.
Door stikstofproblematiek is nieuwvestiging van veehouderij op een akkerbouwbedrijf ook nagenoeg onmogelijk. Dat proces is inmiddels wel gestopt.
Tot 10-20 jaar geleden ging men gewoon achterover leunen met een courant bedrijf of een goede kavel, bent immers maar 1 koper nodig. Met zon zak geld komt het ook niet op de laatste euro aan, je kunt alles veranderen, behalve de grondkwaliteit.

In veel akkerbouwgebieden is 3/4 van de veehouders van elders gekomen. Ben benieuwd wat er moet gebeuren voordat het proces omgekeerd wordt. Prijsverschillen zijn op plekken zomaar 20-50.000euro/ha.
ntd79
@Noorderling en in bijvoorbeeld een gebied als Twente hebben boeren dat niet gedaan als er ergens een paar bunder los komt?
walker1
CDA stemde vandaag voor de stikstofwet:

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 9 maart 2021 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen.

Voor: SGP, CDA, VVD, SP, 50PLUS, OSF, D66 en de ChristenUnie.

Tegen: Fractie-Otten, FVD, Fractie-Nanninga, GroenLinks, PvdA, PVV en de PvdD.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!