Ervaring met Hanskamp PipeFeeder

Beste,
We zijn momenteel aan het kijken voor pipefeeders en individuele voerkaders met multiframe. Ook transponders voor de optimale kv gift per koe. We melken in een 2*8 visgraat van GEA. De huidige situatie is een lange voerbak met tussenschotjes van 10 cm hoog. Hierdoor vreet de eerste koe wel eens het krachtvoer van de derde koe. Koeien die hoger in de rangorde staan vreten ook al het krachtvoer van de buurvrouw. Deze koeien zijn daarom ook gewoon vet. Ook droogzetten is lastig doordat krachtvoer gift afbouwen lastig is want dan vreet die gewoon krachtvoer bij andere koeien. Vaarzen eten amper krachtvoer omdat de andere koeien alles op vreten. T is ook erg onrustig met melken dus t is geen pretje om te melken. 305 dagen productie is nu 6850 liter, dus we denken dat de melkproductie ook wel wat zou stijgen omdat we lang niet op de 8 kg per dag zitten. Wat is jullie ervaringen met Pipefeeders? En heeft iemand ervaring met pipefeeders in combinatie met dairyplan?

Deel dit topic

Reacties

+1
david2
Ik ben erg tevreden over de pipe feeder mooi individueel voeren, wel af en toe kijken of ze niet verstopt zitten door vocht van buiten, of slijm van de koeien van het likken, weet ook niet precies de oorzaak, maar daardoor willen ze nog wel eens dicht gaan zitten, als ze goed zijn afgesteld kunnen ze rammen wat ze willen tegen de pipefeeder maar er valt geen enkel brokje, maar als er niets valt wordt er ook niet meer geramd, brok wordt ook mooi verdeelt over de mekbeurt
+1
vedder
@david2 Dat vocht dat klopt. Ik had er na een schoonmaakbeurt van de melkstal altijd last van. Ik vond dat een grote manco omdat we allang weten dat brok niet tegen vocht kan en dat een melkstal zo nu en dan schoon moet. Dit ga je niet poetsen. Verder draaide het top.
Ik heb er nu 4 op de robots zitten en heb ik het probleem niet meer. Mogelijk omdat deze de hele dag draaien en zo natte brok meteen weg draaien.
duitser
@david2 werk je dan met automatische koeherkenning of handbediend?
+1
david2
@duitser koeherkenning van de melkstal
hans1980
Werkt mooi , zeker krachtvoer tijdens melken
+2
January
Waarom kv in de melkstal heeft alleen maar onrust
JappieJo
Ipv investeren in pipefeeders misschien krachtvoer boxen? Niet meer voeren melkt ca 190 keer mooier
+2
rickert0304
@JappieJo Als sommige koeien nu maar een heel klein beetje krachtvoer krijgen trappen ze al als een gek dus ik denk dat wanneer we stoppen met kv in de melkput het melken onmogelijk wordt. Ook weiden we zomers dag en nacht dus dan kunnen nooit alle 80 koeien aan hun portie krachtvoer komen
JappieJo
@rickert0304 nee dat wordt idd wat krap met dag en nacht weiden. Niet meer voer krijgen snappen ze al vrij gauw dus dat is na een paar dagen wel over
M vdh
De pipefeeders werken mooi. ALs je problemen hebt met vocht moet je de schuine plaatjes onderin eruit halen. Die zitten er alleen in voor de CE erkenning. Alleen de aansturing van GEA/Dairy plan is niet ze heel erg goed.
rickert0304
@M vdh Wij waren juist van plan die te nemen... Wat is daar niet zo best aan?
M vdh
De krachtvoer op en afbouw is lastig in te voeren en communicatie met de pipefeeder is niet zo goed als bij andere merken. Dairy plan is eigenlijk gewoon een heel ouderwets programma.
rickert0304
@M vdh wat zou je dan aanraden?
M vdh
@rickert0304 Overleggen met je voeradviseur wat hij ervan vind.
M vdh
@M vdh De pipefeeders werken wel heel goed
Huppel
@rickert0304 aansturing is afhankelijk van de software. Met Saturnus van sac kan de portie voer niet worden verdeeld gedurende een bepaalde tijd. De portie wordt dan in een keer gegeven. Met dairyplan is dat volgens mij wel weer mogelijk. Maar je kunt ook met een draaiknop per stand voeren zonder koeherkenning en computer
david2
@M vdh zit bij mij probleemloos op de Delpro(delaval) bouwt prima op en af
rickert0304
@david2 En hoe werkt Delpro dan precies?
david2
@rickert0304 Delpro is managementprogramma van mijn melkstal en die stuurt de pipe feeders aan
rickert0304
@david2 Ja maar dat is dus niet met een draaiknop per stand
Huppel
@rickert0304 delpro is delaval
rickert0304
@Huppel oke, duidelijk
david2
@rickert0304 ik heb helemaal geen knop
Herbert
Sinds ik hier gestopt ben met grotere hoeveelheden kv in de melkstal en gewoon allemaal 1kg per keer en de rest via de automaten is de diergezondheid stukken beter. Achteraf toch wel lichte pensverzuring elke keer 3 a 4 kilo brok per melkbeurt. Heb ook een 80 koeien. Doe sommige periodes ook wel dag en nacht weiden, snachts wel vrij koeverkeer. Ze halen dan hun portie wel op in de automaten.
rickert0304
@Herbert Koeien lopen 's nachts meestal dichtbij de stal, dus het zou wel kunnen. Advies van de veevoeradviseur was ook pipefeeders en een automaat. Maar nu we geen nabetaling krijgen en we ook geen geldboom in de tuin hebben staan wordt het wel een duur geintje.
boertje009
Melken sinds juli 2014 met pipefeeder icm met 2 kv boxen. 100 mk. bevalt heel best zoals al gezegd is opletten datie niet dichtga zitten vooral na schoonspuiten vd melkstal. wij spuiten ze gewoon schoon met hogedruk. en paar keer per jaar kalibreren.

voeren doen we via uniform agri die heeft een koppeling met dairyplan van Gea. kost wat heb je wat makkelijk voercurves erin en gaan. ook alle registratie loopt via uniform.

koeien krijgen in melkstal tot 6 kg in de zomer ivm weidegang rest in kv box. weiden max 18u p dag dan kan dat goed. voer gem. 20 tot 24 kg kv/100 kg.

meer dan 8kg kv in melkstal zou ik niet aanraden dan is benutting minder. bij een betere verdeling over de dag heb je dan meer liters.
rickert0304
@boertje009 Dit is ook de situatie waar wij naar streven. Werkt erg mooi volgensmij, maar het kost zeker wat. Die voercurve lijkt ons erg mooi, maar wat is jou ervaring van pipefeeders in combinatie met dairyplan? Andere mensen lieten weten in de reacties dat dat niet optimaal werkt?
hans1980
@boertje009 idd wel mooi dat koeien niet kunnen snoepen , werkt mooi
nieuwoord
@boertje009 Wij hebben een melkput en geen voerput 😁. Scheelt een hoop kosten van voer installatie in de melkput en werkt heerlijk rustig. Geen lastige koeien. In de voerboxen hebben we wel pipefeeders maar de rekjes er onderin uitgehaald i.v.m. verstoppingen en later wat hoger opgehangen zodat ze droog blijven. Werkt nu perfect. (bij dag en nacht weiden blijven de koeien achter de stal en kunnen gemakkelijk hun voer halen)
jack-konijn
Sinds kort hier ook pipefeeders in de melkstal. Hebben een goot, dus individueel heeft geen zin, maar als lokbrok en om de koppen in het hek te doen. Brok wordt mooi verdeelt over de melktijd.
Aangesloten op een kale Spider waar ook antennes opzitten voor de koeherkenning. Zelf een stukje software geschreven die de Spider aanstuurt en die vervolgens de transponders leest. Data komt uit Uniform en de koegegevens als vruchtbaarheid/melkcontrole/activiteit/voeropname wordt naar 3,5 inch displays van Aliexpress in de melkmeter gestuurd. Na melken wordt de boel Uniform ingelezen.
+1
bio boer
@jack-konijn niet idereen is zo hadige knutselaar 😅🤣

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's pipefeeder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN