Doorrekening PBL: Alle partijen willen minder stikstof en meer biodiversiteit

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de verkiezingsprogramma’s van verschillende politieke partijen doorgerekend op de effecten voor de leefomgeving. De onderzoekers concluderen dat de plannen van de partijen voor de landbouw sterk uiteenlopen.

Deel dit topic

Reacties

Jean-PierreK
Alle partijen willen (ten opzichte van het basispad) fors meer NH3 reduceren dan NOx. Bij PvdA is dit van de doorgerekend partijen het meest met zo'n 7 a 8 keer zoveel. Bij de Christen Unie is die verhouding het laagst met zo'n 4 keer zoveel. De andere partijen zitten tussen de 6 en de 7.

Wat betekent dit? Blijkbaarbaar willen alle partijen voornamelijk stikstof uit de landbouw weghalen. Schijnbaar is de PvdA daarbij het extreemste van de zes doorgerekend partijen. De Christen Unie wil de korting evenwichtiger verdelen ten opzichte van het basispad.

Let op dit is een grove schatting op basis van het aflezen van grafieken. Werkwijze eerst percentage reductie per stof (NH3 en NOx) bereken ten opzichte van een basisjaar (2017 gekozen, omdat ik deze het eerst vond). Vervolgens de percuentele reductie per stof op elkaar gedeeld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0