Joindata, inleg en winstbestemming

Ik ben even in de opzet Jondata gedoken.

Zuivelnl Heeft 2 miljoen in Joindata gestoken.

Joindata is een coöperatie non profit.

Maar dat zijn alle coöperaties, een verlengstuk van de leden.

Leden zijn in ieder geval CRV, RFC en LTO.

Ook de statuten even bekeken. Winst wordt onder de leden verdeeld.

Boeren delen niet mee in de winst, alleen rechtspersonen, staat in de statuten, maar moeten wel jaarlijks 50 euro behandelingskosten betalen.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

puntertje
De insteek van JoinData zal ongetwijfeld goed (geweest) zijn. Maar als je het hele slechte toneelstuk rondom ZuivelNL ziet dan is het vertrouwen in JoinData natuurlijk ook meteen aan gruzelementen. Bestuurders en (interim)managers horen een vooruitziende blik te hebben maar het lukt hun niet afstand te nemen van het ongewenst vervlochten netwerk waar zij deel van uitmaken.
+5
nieuwoord
Wel weer vreemd er wordt 2 miljoen boeren geld in gestoken (zonder dat een boer daar wat over te zeggen heeft) En dan moet je nog 50 euro per jaar bij betalen.
En nog 70 euro voor de Koemonitor. Dat is wel makkelijk geld uitgeven van een ander🤨🤪
diekman
@nieuwoord 🤫 Dit willen ze stil houden.
arjank110
Goed werk John! Laat de 'boeren' bestuurders dit maar eens uit komen leggen.....
Realisme
@arjank110 waarom zouden ze? LTO is zelf een belanghebbende in deze.
arjank110
@Realisme ik verwacht ook niet dat LTO hierop gaat reageren. Misschien gaan ze nadenken over waar ze mee bezig zijn als ze dit lezen.......
Mars2
@arjank110 Lto en denken?😂😂
+2
Larpfarm
Volgens mij is het idee dat je beter inzicht krijgt in waar je allemaal toestemming voor hebt gegeven. En kun je 't via join data beheren/uitzetten. Niets meer, niets minder. Lijkt me nuttig. join-data.nl/

Dat kost ook iets, lijkt me. Die bedragen zijn nieuw voor mij en kan ik niet terugvinden, heb je een bron?

Enneh... Non profits maken geen winst, statutair moet je dat ergens stallen als je per ongeluk wat overhoudt, maar nogal hypothetisch he?
cs-agrar
Quote Reactie van @Larpfarm:
En kun je 't via join data beheren/uitzetten.

heb al meegemaakt dat ze dit zelf wel voor je regelen
Willemijn82
@Larpfarm Het idee van joindata is inderdaad mooi. Alleen heeft de boer eerst verplicht de data af moeten staan aan hun concurrent (op gebied van handel in dieren en genetisch materiaal) en kan je je afvragen hoe coöperatief het is.. Het is geen coöperatie van coöperaties. Het is volgens mij een coöperatie van de bv’s (of nv) van die coöperaties die niet meer het boerenbelang voorop hebben staan. Dit initiatief zou je denk ik beter binnen je stamboekorganisatie (dwz een stamboekvereniging zonder winstoogmerk gelet op de fokkerijregelgeving) kunnen onderbrengen. Dan blijft de data ook daadwerkelijk boerendata.. en kan je de kwaliteit beter waarborgen want de data is niet in commerciële handen en kan je ook borgen dat organisaties met commerciële belangen er geen geld mee verdienen over de rug van boeren. De datastroom en de geldstroom klopt nu niet met de doelstelling van joindata als je het mij vraagt. Maar het idee van joindata, een platform om inzichtelijk te maken met wie je als veehouder je data deelt is denk ik weinig mis mee en kan zeker nuttig zijn.
Willemijn82
@Larpfarm er is in 1996 (zie puntje 4) al gewaarschuwd voor deze constructie waarbij data in handen kan komen van commerciële organisaties. Risico is dat de vertrouwelijkheid van concurrentiegevoelige informatie niet meer geborgd kan worden.. En dat gebeurt hier nou net bij joindata omdat het niet meer om data gaat uit het stamboek, maar om de data in beheer van de commerciële spelers... Die commerciële spelers kunnen dus ook zien welke concurrenten er bij alle boeren bedrijven over de vloer komen en waar ze zaken mee doen. Dus de grote spelers kunnen daar hun marketing strategie op aanpassen.. Lijkt me niet echt de bedoeling dit gelet op eerlijke concurrentie en gelijke spelregels voor een ieder.. en totaal niet in belang van boeren..

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Willemijn82
Wat ze er volgens mij mee willen bereiken is een netwerk van grote(re) CRV/RFC/Agrifirm melkvee bedrijven te creëren die data gedreven en innovatief zijn om ze in de etalage te kunnen zetten voor de export (naar oa China...). En het lijkt er op dat er veel geoorloofd is bij de oprichters van join data/smart dairy farming om hun doelen te bereiken....
Realisme
@Willemijn82 ohjee daar val ik dan overal buiten🥺
Willemijn82
@Realisme dan is t best gek toch als je met al die organisaties helemaal niks te maken hebt of wil hebben dat ze wel jouw data willen hebben/krijgen?
Realisme
@Willemijn82 dat zeg je helemaal goed! Daarom laat ik aankomende week weer PBB uitvoeren om aan mijn wettelijke verplichtingen te voldoen en dan kan ik daarna wat machtigingen intrekken.
JappieJo
Ik heb de deelnemersvoorwaarden eens gelezen maar werdt er ook geen fluit wijzer van, alleen dat ze nergens verantwoordelijk voor zijn.
Kan iemand mij in 1 zin kort en krachtig vertellen waarom ik me daar registreren moet/mag?
+2
Marco de 1ste
@JappieJo RFC of ander afnemer waar jij afhankelijk van bent gaat jouw dwingen. Dan komen ze jouw melk niet ophalen, kun jij je rekeningen en bank niet betalen. En dan ga je kapot en dat wil je niet daarom vink jij je kruisje. Door jouw betaalde infomatieproducten gratis afstaan en ook nog daarvoor geld vragen. Hoe zout wil je het hebben.
JappieJo
@Marco de 1ste wel een lange zin maar mij wel duidelijk, zo sta ik er zelf ook in. Ik zie de dreigbrieven wel op me afkomen, aanvinken kan altijd nog
robotmelker
Buiten de agrarische sector is datauitwisseling een vreemd gebeuren. Ik strooi ook liever niet met mijn bedrijfsgegevens.
+1
Karelw
Vorige week was er bij RFC een webinar van anderhalf uur. Daar werd het vrij duidelijk uitgelegd.
Wat lk ervan begrepen heb:

Via JoinData worden BESTAANDE data stromen rond je bedrijf in kaart gebracht, uitgelegd waar ze voor dienen, en als je het er niet mee eens bent kun je die datastroom blokkeren.

In mijn geval bleek er nog een ex-adviseur mee te kijken in mpr gegevens, die ik ooit daartoe toestemming voor gegeven had. Meteen geblokkeerd nu. En anders had ik moeten wachten op dat papieren overzichtje wat je 1x per jaar toegestuurd krijgt..
Dus ik vind het wel goed dat ik zelf kan zien wat er met mijn data gebeurd. Ik hou er niet van als mensen ongemerkt met je meekijken!
Realisme
@Karelw je geanonimiseerde data blijft lekker stromen hoor. Als je 1000 dingen te over een bedrijf weet dan kan je de locatie en naam ook wel invullen. Dat is meteen mijn probleem hiermee. Er komt heel veel data bij 1 partij terecht. Die kan daar de boer mee op om zelf winst mee te maken of anderen winst mee te laten maken. De uitleg van RFC is op zijn zachtst gezegd summier te noemen.
KOC1981
@Realisme heb je de webinar gevolgd? 1,5uur waarin je al je vragen kan stellen vind ik niet summier.
Realisme
@KOC1981 nee ik lever niet aan RFC. Mag ik er dan niks van zeggen? Denk het wel aangezien het onderhand overduidelijk is dat zij binnen NZO en zuivelNL in grotendeels bepalen wat er besloten word. Als je zulke antwoorden krijg dan noem ik dat summier. Ik vind het namelijk heel apart dat er dingen perse doorheen gedrukt moeten worden (zo mag je deze gang van zaken toch wel omschrijven) omdat wij als boer dan een beter overzicht van onze data krijgen. Als je dat geloofd dan denk ik dat je op 5 dec ook met smart nog op sinterklaas zit te wachten. Het ligt er zo dik bovenop dat men probeert die data los te peuteren voor direct of indirect eigen gewin.
+1
KOC1981
@Realisme spreek dan je eigen zuivelverwerker aan dat die wat meer ballen moet tonen, ipv de calimero uit te hangen, en te zeggen dat alles de schuld is van RFC. Als RFC ook al tijd en geld moet gaan investeren in voorlichtingsavonden van niet leden? Hebben al werk genoeg met ons/zichzelf.
Realisme
@KOC1981 oh dat heb ik ook zeker gedaan en heeft mij ook doen besluiten me alleen nog aan de wettelijke kaders te houden. Ik hou ook zeker niet alleen RFC verantwoordelijk maar jij moet toch ook beamen dat RFC in ieder geval binnen NZO behoorlijk de overhand heb. In ZuivelNL hebben ze in LTO nog een partij gevonden om mee te knikken, maar deze situatie toont wel aan dat de grenzen van het democratisch proces wel opgezocht worden alsmede de grenzen van de statuten. Dat moet je toch niet willen? Als voormalig LTO lid heb ik wel vertrouwen in de heer van der Tak aangezien deze man de verbinding wil zoeken. Waarom zet je alles dan toch zo op scherp voor een instrument want in eerste aanleg absoluut niet noodzakelijk was. Op dit moment proberen ze eigenlijk de koemonitor enigszins aan te passen zodat ze hem toch “noodzakelijk” kunnen maken. En ik blijf erbij dat het argument van overzichtelijke datastroom niet opweegt tegen de verdeeldheid die ontstaat hierdoor.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @KOC1981:
1,5uur waarin je al je vragen kan stellen vind ik niet summier.

het gaat om het antwoord en de waarde daar van
Willemijn82
@Karelw inderdaad heel nuttig om dat inzichtelijk te hebben. Idee is goed, maar constructie is fout. Je kan de initiatiefnemers (zoals CRV bv (vroeger HG) tevens je concurrent op het gebied van handel in dieren/genetisch materiaal) niet blokkeren om over je data te kunnen beschikken. Dat is waar er in de beantwoording van de kamervragen (zie hierboven) voor gewaarschuwd is. Maar is helaas dus wel de praktijk.

Via RVO en door het roepen dat ze het stamboek zijn (maar dus niet zijn) krijgt De initiatiefnemer van joindata wel al je diergegevens. Terwijl daar geen enkele wettelijke basis voor is dat ze er over die gegevens van boeren zouden moeten kunnen beschikken.. Ze hebben dus bijvoorbeeld ook nul verantwoordelijkheid mbt controles op data etc. Want die wettelijke plicht ligt bij het erkende stamboek CRV ua. Vrij riskant dus als je het hebt over het in handen hebben van de data en daar vertrouwelijk mee om gaan... Erg fraude gevoelige constructie is het..

Voorbeeld is de “I&R-fraude”. Het ging niet mis bij boeren (op wat administratieve foutjes, onhandigheden en wellicht een paar boeren die (uit financiële nood) toch wat creatieve oplossingen hadden bedacht, na). De belangrijkste speler mbt controles op afstamming/i&r-gegevens (CRV) is nog nooit onderzocht door de NVWA. CRV ua bestond ten tijde van de I&R-fraude uit een lege doos en een bestuur die niet of nauwelijks op de hoogte is van de relevante regelgeving en ook nooit aan tafel uitgenodigd wordt bij de overheid om over zulke zaken te praten.. CRV bv werd uitgenodigd om over de I&R-fraude mee te pratrn. En de CEO zegt dan tegen overheid nee hoor wij hebben helemaal geen wettelijke taak mbt controle op i&r, uitvoeren van crosschecks terwijl zijn werknemers wel de stamboektaken uitvoerden. Maar blijkbaar met nul verantwoordelijkheid richting boeren..
+1
Marco de 1ste
vaa.com/projecten/…
Wat is nog makkelijker om diensten aan te bieden als je zelf de data beheerd.
Verdienmodellen maken van door boeren betaalde mpr dracht kuil mest grond onderzoeken en verplicht ingevulde kringloop/energie/fosfaat/bex/ wijzers en koemonitoren ect. Alsof dat de boer niks gekost heeft.
Weer worden de boerenbelangen gratis weg gegeven.
Willemijn82
@Marco de 1ste wordt tijd dat ze boeren gaan betalen voor hun data ipv andersom...
+1
sorry
Quote Reactie van @Marco de 1ste:

vaa.com/projecten/…Wat is nog makkelijker om diensten aan te bieden als je zelf de data beheerd.

tja....ze zouden het ook zomaar kunnen aanbieden aan de inkopers van jumbo/ah

jongens én meisjes van de ledenraad....doe de poep uit de oogjes......!!!!!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0