Verbod op uitbreiding voor 24 agrarische bedrijven

Leeuwarden stelt in het pré-omgevingsplan voor Veenweidegebieden met tenminste 24 agrarische bedrijven om uitbreiding van vee en stallen niet toe te staan.

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Daar valt Dairy Campus en CRV dus ook in. Beter en eerlijker was geweest dat ze gezegd hadden dat ze natuurgrond nodig hebben als compensatie voor stadsuitbreiding die daar echt met een rotgang gaat. Alles binnen de "Haak om Leeuwarden" wordt volgebouwd.
+1
de jonge
@van Ittersum ook nog even dit er door drukken:""Liefst nog dit jaar moeten in Friesland enkele grotere aaneengesloten pilot weidevogelgebieden van 1000 hectare worden gevormd"".... we zijn in een wereld van proefjes en pilots beland,alleen om de "'geleerden"" financieel te spekken
van Ittersum
@de jonge pak de kaart van 120 jaar geleden en je ziet duidelijke overeenkomsfen qua natuurgebieden en/of de verbindingsstroken. Maar in de andere noordelijke provincies zie je hetzelfde. 1 hac nieuwe bebouwing wordt gecompenseerd door 1 hac nieuw natuurgebied
Coen
@de jonge , de laatste dagen veel gefietst en dan zie je overal verlaten ‘natuur’gebieden waar niemand komt en geen weidevogel wil broeden.
maar wel constant door burgers en politiek zeuren om meer natuur 😞
George
Quote Reactie van @Coen:
de laatste dagen veel gefietst en dan zie je overal verlaten ‘natuur’gebieden waar niemand komt en geen weidevogel wil broeden.

Wat zijn dat? Verlaten natuurgebieden? Jij was er toch met je fiets? 😂
komelker 2
@van Ittersum Je vergeet Friesland Campina die staat ook in Leeuwarden en is een grote werkgever in het centrum van Leeuwarden. Friesland Campina en CRV zijn cooperaties. De boeren zijn eigenaar. Als de plannen doorgaan moeten wij CRV en FRC uit Leeuwarden halen.
Noorderling
@komelker 2
En de dairy campus heeft de gemeente/provincie ook het gebied in gelokt of valt dat niet onder het veenweide?
komelker 2
@Noorderling Dairy Campus valt wel onder Leeuwarden maar zit niet in de veenweide. Zij zitten binnen de haak van Leeuwarden. Die grond is al in het bezit van Leeuwarden.
bio boer
@Noorderling is daar ook kleigrond
deJong
@bio boer

dit is bij mijn dorp, dat is inderdaad allemaal veengrond met hier en daar een lichte kleilaag erop,

De grond is de afgelopen jaar wel 20 cm gezakt op plaatsen, doordat de waterstand lager stond. Het is ook al erg laag land. Ze willen daar graag de waterstand weer omhoog hebben, daar is nogal wat weerstand tegen.

Daarnaast is dit ook vlak in de buurt van het oude venen gebied.
de jonge
Onvoorstelbaar,wat er allemaal gebeurt, hoe kunnen degenen die dit allemaal bedenken nog slapen..
van Ittersum
@de jonge Kom daar beroepsmatig wekelijks maar als je er twee weken niet geweest bent, je de ogen uit je hoofd rollen Je gewoon gaat afvragen, waar komen al die mensen vandaan en vooral hoe betalen ze al die woningen . Beneden de 3 ton heb je daar gewoon niks . Supermarkten, scholen en andere voorzieningen , het lijkt wel of ze op een nacht kant-en-klaar binnen gereden wordt.

Aan de andere kant tis wel een nieuwe vorm van economie, alleen de manier en snelheid( geen emotie) waarop, daar kun je echt vraagtekens bij zetten.
+1
overstekend wild
@van Ittersum begint allemaal behoorlijk op een piramide spel te lijken
+1
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
Beneden de 3 ton heb je daar gewoon niks

Niets is wat het lijkt.
In Groningen zijn er wijken waar je de ondergrond in erfpacht hebt van de projectontwikkelaar en nog ruim 3ton voor een huis betaald wordt. Waar sta je over 30jaar en heb je dan vooruit geboerd? Kon nog wel eens een armzalig pensioentje worden. Discipline om te sparen of vooruit te kijken is in ieder geval ver te zoeken tegenwoordig. Leasebak voor de deur, nog wat nutteloze zooi op afbetaling en wie dan leeft wie dan zorgt.
J Andringa
@Noorderling het wordt steeds ingewikkelder om te zien wat nog waarde heeft en wat niet in de toekomst
jan.1
Quote Reactie van @J Andringa:
het wordt steeds ingewikkelder om te zien wat nog waarde heeft en wat niet in de toekomst

Grond is goud,de rest verliest zijn waarde.
+1
J Andringa
@jan.1 gevoelsmatig geef ik je 100% gelijk maar je moet je grond wel winstgevend kunnen exploiteren. Om dat agrarisch te doen in Nederland is ook vooral naar de toekomst toe nog wel een dingetje
jan.1
Quote Reactie van @J Andringa:
gevoelsmatig geef ik je 100% gelijk maar je moet je grond wel winstgevend kunnen exploiteren. Om dat agrarisch te doen in Nederland is ook vooral naar de toekomst toe nog wel een dingetje

Ja,die zorgen waren er 40 jaar geleden ook met een grondprijs van 15000 euro...
Als bedrijf in balans is kan er veel,maar idd niet alles...
Kars
@Noorderling dat is nu build back better the great reset. You will own nothing en you ll be happy. Maar het is nu al volop bezig zoals jezelf zegt. Lease, erfpacht, dikke hypotheken.
ted9
@Noorderling Het lijkt wel op het exploiteren van een modern melkveebedrijf.
Weidezicht
@van Ittersum is er werk genoeg daar in het noorden? Hier vanuit het westen willen genoeg (ook juist dorpelingen, jongeren van agrarische komaf enz) graag naar andere delen van het land, om de stad en randstedelijke drukte te ontvluchten. Alleen is voor fysieke beroepen, zoals bouw, grondverzet enz het meeste werk toch hier in het westen.
pietjepuk
@van Ittersum Wilt toch niet zeggen dat jij nou zulk werk doet.
+2
van Ittersum
@pietjepuk ik doe vanalles wat, kantoor- en denkwerk en ook fysiek werk, je kunt immers niet de hele dag op een stoel zitten, dat zit niet in de botten. Waaronder bezorgen in opdracht van een groothandel in en voor de bouwwereld, dit tussen de 25 en 30 uur per week , meestal vroeg in de middag al klaar dus genoeg tijd voor mijn eigen "werk-hobby". Het totaalplaatje van dit alles maakt dat je gevarieerd werk hebt en je daar voldoening in kunt vinden. Je moet dat laatste niet vergelijken met de jongens van Postnl.. Kom nu met heel gevarieerde groep van grote en kleine ondernemers(ook boeren) in contact en hun ideeën Mooi dat het zo kan en mag. Zoals mijn collega's al zeiden, jij ziet dit niet als je broodwinning maar als een extra stukje beleg. En daar hadden ze volkomen gelijk in😉
+3
pietjepuk
@van Ittersum Wat is sjorsen toch een mooi werkwoord.
van Ittersum
@pietjepuk betaald fitnessen ook
matt
@van Ittersum mis je de koeien niet ?
+1
van Ittersum
@matt meer de stress en de spanning. Klinkt absurd maar je wist niet beter dan dat alle dagen "hetzelfde" waren en elk moment compleet anders kon lopen. Je mist dus alles een beetje maar de nieuwe invulling geef je nu zelf in mijn geval op meerdere vlakken. Helemaal voor een ander bezig zijn trek ik ook niet, denk ik.
Ik krijg je vraag vaak en dan omschrijf ik het maar als volgt: Boeren zijn halve autisten, alle veranderingen vanbuiten af komt keihard aan en is een aanval op hun comfort zone. Tis meer de gewenning dat je nu een onderdeel bent van een gemeenschap die elke dag anders is waar je nog het meest aan wennen moet. Zekerheden en vrijheden (in bepaalde mate) zijn wel weer terug gekomen maar dan anders.

Maar de conclusie is: ja, maar je krijgt ook andere dingen voor terug. De saldo staat nu op : Breake even!
+2
cjw73
@van Ittersum ben je pakjesboer geworden??? 😅😅😅
van Ittersum
@cjw73 nee, jij wel🤣?
+1
cjw73
@van Ittersum nog niet. Maar wie weet.
Weidezicht
@van Ittersum hmmm. Veel vakkenvullers gevraagd. Daarmee ben je nog geen zakkenvuller...
van Ittersum
@Weidezicht je kunt ook selecteren op salaris..Er zijn ook functies boven de 100 euro/ uur. Dus je zou er niet op achteruit gaan🤣?
jan.1
Altijd bezwaar maken.
+1
bio boer
Dit gaat wel ver mag zo iets ook zomaar juridisch
kanniewaarzijn
@bio boer Vraag ik me ook af.
+2
hypotheekboer
Hier zie je de gevolgen van het opslokken van een plattelandsgemeente door de stad. Alsof de wereld ophoudt bij de gemeentegrens.
komelker 2
@hypotheekboer Inderdaad het opslokken van destijds Boarnsterhim was Leeuwarden alleen maar te doen om bouwgrond.
Kringloper
Wat dacht je van Hoogland, is compleet volgebouwd door Amersfoort. En zo zullen er wel meer gaan verdwijnen met de bouwplannen.
j h p
@Kringloper Je kunt daar wel een beetje van zien hoe dat gegaan is in de serie Het land van boer Kok, op youtube staat die wel.
bio boer
@j h p ze boeren er nog steets volgens mij hebben zelfs nog simpele potstal naast de grup gebouwd
Boerbakje
@bio boer volgens mij hebben ze ongeveer 10 jaar geleden de grond verkocht en mogen het vanaf toen nog iets van 20 jaar gebruiken.
Om wet voorkeursrecht gemeenten voor te zijn.
bio boer
@Boerbakje toch boerden zij volgens het gewenste plaatje

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0