Boeren in Actie Noord-Holland doen oproep om geen zaken te doen met provincie

Beste mensen,

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Wij roepen alle ondernemers op geen zaken te doen met dit College van Gedeputeerde Staten. In het NNN dossier zoekt dit College de confrontatie met de agrarische sector. Er zijn in 2019 pilots gestart om samen met de sector te toetsen welke maatregelen passend zijn om via een nieuw te ontwikkelen “Duurzaam Agrarisch Natuurbeheer” natuurdoelen te halen en tegelijkertijd de ondernemers perspectief te bieden. Het is overduidelijk dat de voorgestelde maatregelen voor de ondernemers niet werkbaar zijn en een enorme kostenpost vormen.

De provincie heeft deze pilots nu beëindigd zonder deze resultaten te evalueren. Het plan is nu de onwerkbare en dure maatregelen over alle NNN gebieden in de provincie uit te rollen. Tegelijkertijd wordt aangegeven de vergoeding voor het natuurbeheer te verlagen. Men eist dus meer inspanning en wil minder onkosten vergoeden. December 2018 stonden we met trekkers voor het provinciehuis om te ageren tegen het eenzijdig opleggen van plannen tegen bodemdaling. Oktober 2019 stonden er 200 trekkers en november 2019 zelfs 350 stuks om te protesteren tegen het extern salderen en aandacht te krijgen voor buiten hun schuld onvergunde bedrijven. Uiteindelijk heeft dit blijkbaar weinig indruk gemaakt. Dit College heeft als doelstelling verwerving en realisatie van ruim 5600 hectare NNN in 2027.

De enige manier om de druk op dit College op te voeren is niet meer trekkers voor de deur zetten, maar zorgen dat zij afgerekend wordt op het niet halen van het afgesproken coalitieakkoord. Wij roepen ondernemers daarom op om voorlopig geen contract af te sluiten om natuur te beheren voor de provincie.

Het staat elke ondernemernatuurlijk vrij om zaken te doen met dit College. Wij kunnen ons alleen niet voorstellen dat er ook maar Ă©Ă©n ondernemer is die onder deze voorwaarden natuur wil beheren voor de provincie. Wij gaan vol voor werkbare regels en volledige compensatie van de onkosten.

STIKSTOF
Landelijk praten en denken we nog steeds mee over stikstof. De provincie Noord-Holland heeft de landelijke reductiedoelstellingen overgenomen en geeft aan dat zij verwacht dat elke sector hierin per gebied een aandeel levert gekoppeld aan het aandeel in de uitstoot. De gesprekken richten zich nu op de precieze uitwerking van deze ambitie. De registratie en toetsing van de uitstoot loopt via de rekenmodule Aerius. Helaas is hierin vooral uit de industrie en het mkb niet alle uitstoot in beeld. Hierdoor wordt het aandeel van de landbouw in de uitstoot overschat en zal er extra reductie nodig zijn om deze bedrijven alsnog te legaliseren.Daarnaast zorgt goede natuurontwikkeling voor extra punten waarop afgerekend wordt, het zogenaamde bijplussen van natuur. Heel tegenstrijdig, als het goed gaat met de natuur, dan wordt de reductieopgave groter in plaats van kleiner.

Extern salderen
Ook in Noord-Holland wordt extern salderen met veehouderijbedrijven toegestaan, per 1 april 2021. Het College geeft aan dat zij waarborgen heeft ingebouwd om leegkoop van de landbouw door andere sectoren te voorkomen. Wij kunnen deze waarborgen niet terug vinden in de regels en ook bij navraag kan men deze waarborgen niet benoemen. Wij hameren voortdurend op goede registratie van de geleverde reductie. De provincie lijkt de noodzaak hiervan niet te zien, waardoor uiteindelijk niet duidelijk zal zijn welke sector al aan de verplichtingen heeft voldaan. Het is in onze ogen absoluut onzinnig om doelen te stellen, maatregelen te nemen en dit vervolgens niet in kaart te brengen. Aansluitend starten nu de gesprekken over het budget dat de provincie voor de maatregelen beschikbaar stelt.

Ganzenschade
Als sector zijn we het oneens met de 20% korting op de vergoeding bij ganzenschade. Met het vorige College zijn afspraken gemaakt over 5% korting totdat de schade onder het niveau van 2005 zou zijn gekomen. De schade is nog steeds vele malen hoger, maar het huidige College lapt de oude afspraken aan haar laars. Officieel is het besluit tot verhoging van de
korting al genomen, maar blijkbaar heeft het College zelf ook moeite met deze manier van zaken doen. Het besluit is namelijk nog steeds niet in regelgeving gegoten.

In de Faunabeheereenheid is met meerderheid van stemmen een nieuw Faunabeheerplan Gans aangenomen. Kern van het plan is forse reductie van het aantal ganzen, waarbij vooral meer inzet gepleegd wordt in de natte natuurgebieden. Deze broedgebieden zijn immers de kraamkamers van het ganzenprobleem. Hoewel dit plan met meerderheid van stemmen is
aangenomen, speelt dit College ook nu weer een negatieve rol. Het College heeft dit nog steeds niet ondertekend, maar het oude plan met een jaar verlengd. Het lijkt er op dat de provincie het ganzenprobleem helemaal niet op wil lossen. Samenvattend kunnen wij maar Ă©Ă©n conclusie trekken: Dit College legt vanuit de stad haar ideaalbeeld van het landelijk gebied op aan het platteland.

Zij vergeet hierbij één ding: “Het platteland is niet van ons, wij zijn het platteland!”

Jack Rijlaarsdam
Boeren in Actie Noord-Holland

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
CDA is ook boos:

CDA boos op provincie vanwege beëindiging pilots Natuurnetwerk Nederland

Het CDA is boos op de provincie vanwege het abrupt stopzetten van de pilots voor agrarisch natuurbeheer binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De provincie heeft aangekondigd die pilots per 1 maart vroegtijdig af te breken. “Pilots stopzetten zou acceptabel zijn als er goede oplossingen waren gevonden voor agrarisch natuurbeheer binnen NNN, maar die oplossingen zijn er nog niet,” geeft woordvoerder Willemien Koning-Hoeve aan. “De onderzoeken naar een goed systeem zijn nog niet afgerond. De agrarisch collectieven en LTO-Noord luiden de noodklok over het abrupte einde van de pilots omdat zij op weg waren naar het vinden van goede oplossingen. Wij vinden het zeer betreurenswaardig en zorgelijk dat de provincie het overleg met de boeren op deze wijze laat escaleren. Wij roepen de gedeputeerde op om de pilots alsnog goed af te ronden.”

De huidige subsidie voor agrarisch natuurbeheer binnen het NNN gaat eind 2022 verdwijnen en dat zal grote gevolgen hebben voor de boeren in de betreffende gebieden. Deze verandering heeft betrekking op minstens 1800 hectare grond binnen onze provincie. Om te kijken naar alternatieve mogelijkheden voor duurzaam agrarisch natuurbeheer was de provincie gestart met een aantal pilots in de Mijzenpolder, Eilandspolder-West en het Wormer- en Jisperveld. Deze pilots binnen Natuurnetwerk Nederland zouden helpen om oplossingen te vinden waar zowel de provincie als de betrokken agrarische ondernemers mee uit de voeten kunnen. De provincie geeft aan dat ze de informatie vanuit de pilots onder wil brengen bij de Regiegroep Laag Holland, onder het mom van een integraal gebiedsproces. Dat gebiedsproces is volgens Willemien Koning-Hoeve niet representatief voor de gehele provincie. Daar komt bij dat de zoektocht naar goede instrumenten voor agrarisch natuurbeheer vermengd wordt met allerlei ruimtelijke ordeningsvraagstukken en zaken als bodemdaling en stikstof. “Dan raak je de focus kwijt. De instrumenten, ontwikkeld in het verkenningsjaar onder leiding van Evers zouden getoetst worden op werkbaarheid en er zou bekeken worden welke aanpassingen eventueel nodig zijn. Deze belofte wordt nu niet nagekomen. Dat is onacceptabel voor het CDA”, aldus Koning.

De boeren verenigd in vier natuurcollectieven en LTO-Noord hebben onlangs bij de pilots een voorstel neergelegd voor duurzaam agrarisch natuurbeheer. Willemien Koning: “Wij hebben vernomen dat dit instrument draagvlak geniet, stuurt op de doelen, secuur is te monitoren en betaalbaar is. De provincie weigert echter dit instrument mee te nemen in verdere onderzoeken. Dat is een gemiste kans. De provincie lijkt alleen verder te willen met haar eigen instrumenten, maar die blijken voor boeren niet werkbaar te zijn omdat ze veel extra beperkende maatregelen krijgen opgelegd en daar nauwelijks compensatie voor ontvangen. Zij moeten bijvoorbeeld grote investeringen doen in nieuwe stalsystemen voor vaste mest terwijl ze minder compensatie ontvangen. Als het financiële plaatje niet rond te zetten is en boeren elk jaar verlies gaan leiden dan vraag je als provincie het onmogelijke. Er moet gezocht worden naar werkbare oplossingen”, vindt Koning.

CDA Noord-Holland heeft afgelopen week vragen gesteld aan gedeputeerde Esther Rommel en pleit voor de ontwikkeling van goede instrument waar zowel de boeren als de provincie in het kader van natuurrealisatie mee uit de voeten kunnen. De houding van de provincie tegenover de gebiedsbeherende boeren moet aangepast worden, vindt Koning. Draagvlak in het gebied is immers noodzakelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0