Miljoen nieuwe huizen in tien jaar: ‘De handrem moet eraf’

In tien jaar tijd moeten er in Nederland één miljoen nieuwe huizen worden gebouwd om de woningnood af te vlakken. Dit staat in een akkoord van 34 partijen in de woningbouw. Aantallen per regio worden niet genoemd.

Deel dit topic

Reacties

Spuit11
🎼je bent welkom, welkom op mijn land....
+3
j h p
En maar klagen over de biodiversiteit en de natuur.
Grasbaal
Quote:
Tot nu gingen het Rijk, provincies en de meeste gemeenten uit van binnenstedelijk bouwen. Dat maakt woningen duurder omdat het vaak om kleinere locaties gaat, soms op vervuilde grond. "Grote locaties in het groen hebben als voordeel dat we industrieel kunnen bouwen, in een hoog tempo. Daarbij is het belangrijk dat gemeenten hun aanvullende wensenlijstjes beperken. Anders komt die bouw niet op gang", zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. De helft van de 1 miljoen huizen moet in de Randstad worden gerealiseerd.

bnnvara.nl/kassa/artikelen/…
+2
Frans Z.
Wel grappig,34 partijen sluiten een akkoord over woningbouw. Alleen de eigenaren van de meeste grond waar dat moet gebeuren zitten er niet bij.
Noorderling
@Frans Z.
Dat is toch aan het individu hoeveel euro hij of zij er uit wil slepen?
Jowi
@Frans Z. Ze kunnen zelfs het bestemmingsplan al wijzigen zonder dat je daar zelf iets aan kunt veranderen.
+1
pietjepuk
@Jowi Is dat zon ramp in dit geval? Als het nu natuur wordt is het wat anders.
+3
Kringloper
@Frans Z. Is ook niet nodig, de grondeigenaren roken ze gewoon uit!
kanniewaarzijn
Misschien een rare vraag; maar als men 300.000 huizen tekort komt, waarom moeten er dan 1 miljoen bijgebouwd worden?
matt
@kanniewaarzijn daar ga je zelf maar eens het antwoord op bedenken,dat lukt je wel.
+2
bio boer
@matt ze willen nog 700.000 mensen importeren? 😅
huske
@kanniewaarzijn die 300.000 of 1 miljoen huizen komen er echt niet. Woningnood gaan ze ook niet op lossen. Puur omdat de banken/economie dit niet kunnen handelen. Vele hypotheken zullen dan onder water staan
kanniewaarzijn
@huske Dat denk ik ook. Om dezelfde reden bedenken ze ook van alles om de grondprijs hoog te houden.
Jaap40
@kanniewaarzijn eerst vandaag de stikstof crisis maar weer afwachten. Huizen bouw en asfalt lijken averij op te lopen
kanniewaarzijn
@Jaap40 Heeft vast allemaal met elkaar te maken!
cjw73
@huske en dan nog er is nu al te weinig personeel in de bouw en dan willen ze nog 30000 huizen jaarlijks meer bouwen. Dus wie het moet doen is een raadsel.
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
Dus wie het moet doen is een raadsel.

Werkgelegenheid voor en na, zijn alleen maar witte kentekenplaten bij grote bouwprojecten.
In de Eemshaven zitten er voor het betonwerk vooral polen, Bulgaren en Portugezen, voor het ICT werk Engelsen. Alleen de huisjesmelkers zijn er flink op vooruit geboerd, in de crisis goedkoop huisjes gekocht op de vastgoedveiling van mensen die persoonlijk failliet zijn gegaan, waarde verdubbeld en grof geld verdient aan de huur.

De buitenlandse werkers hebben een ding gemeen, veel uren maken en dan een flinke zak geld mee naar huis nemen. Wat schieten wij met werkgelegenheid op terwijl er een groot tekort is op de reguliere markt aan rechterhanden. Niks tegen buitenlanders die hier willen werken, meeste mensen verrekken het te doen, maar de argumenten die aangehaald worden schiet BV Nederland niets mee op.
+1
tok achterhoek
Je kunt natuurlijk ook het import beleid stop zetten
+1
Kringloper
@tok achterhoek Nee dat mag niet van de EU!
+3
walker1
Nederland moet gewoon een vliegdekschip kopen. Dan kunnen die F16's en straks de JSF"en mooi vanaf de Noordzee opstijgen en landen. Dan kunnen we de luchtmacht terreinen Volkel en Leeuwarden voor andere doeleinden gebruiken, o.a. woningbouw, maar ook voor landbouw, natuur, bedrijven. Die terreinen zijn per stuk zo'n 450 ha groot. Als we ook de helikopters naar het vliegdekschip verplaatsen, kunnen we Gilze-Rijen ook gebruiken, is nog eens 450 ha. Kortom, 1 grote boot kopen en we kunnen 1350 ha herontwikkelen.
+4
Coen
@walker1 , beginnen met binnenstedelijk bouwen, leegstaande winkels en kantoren genoeg, en afblijven van goede cultuurgronden.

nieuwe stad bouwen in OostVaardersPlassen, dat is gemaakte natuur.
walker1
@Coen Ja met binnenstedelijk woningen maken valt nog genoeg te doen.
ted9
@walker1 Is te duur. Jij zet ook een stal naast je oude stal of sloop je die eerst tot in de grond. Zijn maar weinig boeren die dat doen.
EDOO
Foei foei..
Boerbakje
Is er al een kaartje in omloop waar er allemaal gebouwd gaat worden.
Ik ben wel benieuwd.
kanniewaarzijn
@Boerbakje Dat zal wel niet openbaar gemaakt worden, dan krijgen we dezelfde toestanden als destijds onder Pronk.
ted9
@Boerbakje Waar kan ik dat kaartje vinden kan ik kijken waar ik het geld in kan gaan beleggen .
+3
HansBa
Het wordt tijd dat de rente is wat gaat stijgen, dan is de woningnood zo over. Kijk alleen is naar alle scheidingen, ze kopen/huren elk een huis terug. Gewoon omdat t kan.
+2
cjw73
@HansBa is voor de gehele economie beter dat de rente stijgt, alleen is dan de bv Europa failliet dus dat gaat de komende jaren nog niet gebeuren.
HansBa
@cjw73 nou van een stijging van 1 a 2 procent valt bv Europa niet om maar het lost t woning probleem wel op.
+1
Boerbakje
Wat de rente precies gaat doen weet ik niet maar de kans is groot dat het hele financiële systeem op de schop gaat als onderdeel van de great reset met als motto build back better.
+3
slagakker
Maxine verhagen een cda man. Probeert op een schoffertige manier over de rug van de boeren zijn zin door te drijven. CDA ooit de partij voor de boeren zakt wat mij betreft door de bodem
Boerbakje
@slagakker tijdens de stikstof crisis is hij steeds behoorlijk mild geweest omdat hij weet dat het in het voordeel van de bouw beslecht gaat worden
Jan-T
Denk dat de 34 partijen ook gaan voorstellen dat het Markermeer droog gelegd moet worden dit om de aantasting van de biodiversiteit in het landschappelijke gebied te voorkomen.

Al die huizen en beton en dan ook nog extra natuur zonder extra regen opvang want ze willen alles vernatten.
Plus wie neemt al die CO2 en stikstof NOX uitstoot op, wie gaat dat doen.??
Noorderling
@Jan-T verkoopt de rabo aflaten voor om een boompje te platen in de zandbak van Afrika. Is je geweten weer schoon en kan men verder bouwen en klagen over onze "natuur"
Wiecher
Dit is veel te laat.. Het is verschrikkelijk hoe mensen in hokken moeten leven binnen de stadsgrenzen.. Opgestapeld, ingeklemd op elkaar. Er is zoveel ruimte in nederland. Geef de boeren een goede prijs. En geef de inwoner een goedkoop mooi huisje in het groen.. i.p.v. in een appartement in een blok beton omsingeld door straatstenen.
+2
cjw73
@Wiecher dat zijn er maar een paar. De meeste willen het liefst allemaal op een bult wonen in zo'n betonnen blokkendoos.
Elvis
@cjw73 vrije kaveltjes voor tiny houses waren hier zo weg.€ 230.000 voor een prefab keet van 45 m2 met hooguit 300 m2 grond eromheen. En de wegen met een vereniging van eigenaren aanleggen en onderhouden
Wiecher
@Elvis Gemeente dalfsen overweegt om het realiseren van "Tiny Houses" in het buitengebied mogelijk te maken met een aangepaste 'Sloop voor kansen-regeling'
Waar voor een 'gewone woning' 850 m2 met asbestdak of 1000 m2 (zonder astbest) bebouwing(stal) moet worden gesloopt.. Kan voor een Tny house worden volstaan met de helft van deze m2's. Wel moeten deze tiny houses op een bestaand erf worden gebouwd.. Gemeente komt hier tegemoet aan wensen om kleiner en daarmee ook duurzamer te wonen voor ouders dan wel kinderen op eigen erf..
+1
Elvis
@Wiecher nou mooi toch, oude loopstallen en varkensstallen zijn bij veel een blok aan het been
+1
j h p
@Wiecher Dan is er zoveel ruimte nodig, blijft er weinig groen over.
Wiecher
@j h p reken het eens uit.. Woningen hoeven voor zoveel single of 2 mensen niet zo groot. En ook geen 1000m2.. Te klein is ook niet wat.. Ik zag afgelopen week een reportage dat ze in brabant een project met tiny houses wilden opzetten. Op landbouwgrond waarin deze tiny houses gecombineerd werden met bos aanplant.. Ik heb het nu even gegoogled en gevonden. 10.000 tiny houses.
Echter hier gaat het wel veel ruimte kosten.. 3 van die huisje op 1 hectare landbouwgrond.. Dus 10.000/3= 3.333 hectare landbouwgrond.. Dat worden dan dure huisjes en/of bomen..
rtlnieuws.nl/editienl/artikel/…
Lavado
Inpolderen van het IJsselmeer een optie?
kanniewaarzijn
@Lavado Dat is het domste dat je doen kunt!
Melkboer16
Er liggen hier en daar nog bouwterreinen genoeg braak! Voormalig vliegveld Valkenburg kan zo gebouwd worden en bij Utrecht ligt nog een hele polder te wachten op bestemming maar daar ligt nog een dwarse (RaRa) GroenLinksWethouder dwars!
Plus geef asielzoekers eens een vertrekpremie en laat gelukszoekers eens direct een ticket terug naar veilige landen in hun eigen regio!
j h p
@Melkboer16 Komen ze steeds terug vertrekpremie innen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's handrem , landbouwgrond en platteland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!