Kalfokscore

Wie heeft er ook veel problemen mee dat de cijfers niet kloppen. Vorig jaar alles met veel moeite gecorrigeerd bv gesloten bedrijfsvoering stond verkeerd. Medicijn gebruik bij verkeerde leeftijd ect ect. Met verbazing staan de nieuwe cijfers weer verkeerd om moedeloos van te worden.

Deel dit topic

Reacties

Ricochet
+Deutz-Fahr Meerdere Medicijngebruik bij verkeerde leeftijd ; Ze kijken alleen bij aankoop van de medicijnen naar welke categorie ze toegeschreven worden. Deze gegevens halen ze op uit Medirund. Als je dus bij een medicijn bij de aankoop registreert als zijnde bedoeld voor melkvee en je gebruikt ze alsnog voor het jongvee dan is het medicijngebruik bij jongvee nog steeds nul.
Het gaat dus niet om het gebruik bij jongvee maar naar welke categorie het gaat bij aankoop.
Kortom, weer een onnozel kengetal waar je geen zak mee kunt.
En als je dan toch een medicijn aankoopt met als bestemming jongvee kan het zijn dat je dat kwartaal slecht scoort terwijl je er nog geen druppel van gebruikt hebt.
+1
Nick83
@Ricochet de dierenarts bepaald bij welke leeftijdscategorie een medicijn ingedeeld word.
Stel je koopt een potje witte penicilline, Neopen of Procpen ofzo, dan is dat 100 ml. Als de dierenarts dat in deelt bij de koeien, dan is dat 3 dierdagdoseringen. Of iets meer. Want een koe spuit je per keer 30 ml, dus na 3 x spuiten spuiten is het potje (bijna) leeg.
Deelt de dierenarts dat zelfde potje in bij de kalfjes, dan heb je er opeens 15 dierdagdoseringen bij ofzo. Want een kalfje spuit je per keer maar een paar ml natuurlijk. Dus je kunt heel veel doseringen uit 1 potje halen.
Het is dus heel interessant om medicijnen bij de koeien in te delen. En volgens mij gebeurt dat ook veel. Een boer die zn best doet om alles netjes in te (laten) delen is hier de dupe van. Want je benadeeld je eigen op een vreselijke manier tegenover "het gemiddelde". Als je als kleiner bedrijf een potje van 100 ml aanschaft en het word aan de kalfjes toebedeeld, dan sta je gelijk diep in het rood wat betreft de score. Kleinere verpakkingen zijn niet verkrijgbaar. Of kosten net zoveel. En 4 weken na openen moet je het potje weggooien. Het verlies, misschien nog wel de helft van het potje, dat word er niet afgetrokken.
Het is gewoon een waardeloze flut administratie.
Ricochet
Hetzelfde geneuzel geldt voor de sterftepercentages bij jongvee. stel dat je 100 geboortes hebt waarvan er 9 binnen 14 dagen overlijden / doodgeboren zijn dan scoor je slecht,
Als je echter 9 dode kalveren hebt verdeeld over alle leeftijdscategorien dan scoor je uitstekend.
+3
klant
@Ricochet niet druk om maken gewoon niet lezen heb je er ook geen last van.
Ricochet
Quote Reactie van @klant:
gewoon niet lezen heb je er ook geen last van.

Quote:

Ja, je hebt gelijk. Ik kijk er ook nooit naar tot ik dit kengetal onlangs een keer voorbij zag komen.
Het viel mij op dat er bij ons antibiotica gebruikt zou zijn bij het jongvee terwijl ik ervan overtuigd was dat dit niet het geval was. Heb me toen even in de berekeningen ervan verdiept en geconcludeerd dat je er niks mee kunt.
Dus inderdaad ; nooit meer naar kijken.
Henry1
Bij ons is de score over kwartaal 4 nog niet bekend. Dat is natuurlijk niet uit te leggen.
En dan pakt er in NL gemiddeld een paar punten beter uit, dan komt het door dit systeem 🙄
hoest
@Henry1 ze kijken ook naar de sterfte tot 56 dagen dus dan zal het kalf dat eind dec geboren is dat eerst moeten worden
hoest
@hoest verder valt er idd wel wat op aan te merken. Als je 1 keer een stier koopt ben je de punten voor gesloten bedrijf kwijt maar 4x per week een inseminator die van bedrijf naar bedrijf gaat is geen enkel probleem 🙃
En vorig jaar ook een kwartaal gehad met hele grote longproblemen qua medicijnen blijkbaar. 1 kalf hoestte en daar een potje resflor voor gekregen. Driekwart is weggegooid ivm over datum maar volgens kalfok wel giga hoog gebruik😅 nou ja dat liever dan dat we straks elk medicijngebruik centraal moeten registreren
pietjepuk
@hoest tip van de dag. Als je in een kwartaal een flesje voor longontsteking nodig hebt. Bestel er het zelfde kwartaal nog 1. Ben je maar 1 keer je punten kwijt. 😎
KOC1981
@pietjepuk of als je echt maar voor 1 kalf nodig bent, zoals in het voorbeeld met resflor. laat de dierenarts een spuit optrekken ipv een vol flesje waarvan je driekwart weg kiepert
hoest
@KOC1981 doen we hier ook wel maar mijn ervaring is dat als 1 kalf begint er wel meer volgen. Deze keer alleen niet
m uut m
@hoest
Je kunt het flesje bij de veearts weer inleveren ipv weggooien.
pietjepuk
@m uut m Ik weet wel een andere bestemming maar ja ik ben ook een pruller eerste klas.
m uut m
@pietjepuk
Veearts boekt het weer af in de medicijn registratie.
diekman
@m uut m Dat is het punt dit komt niet weer terug in de kalverokscore cijfers. Andere database bestanden zeggen ze.En zo zijn er veel misstanden.
Nick83
@diekman is dat zo? Mijn dierenarts zit wel eens te knoeien in medirund database. Dan voeren ze een hele reeks medicijnen 2x in ofzo. En dat kan niet meer hersteld worden, want 1maal iets in de database kan niet meer verwijderd worden. Dus dan boeken ze de dubbele leveringen weer af. Word een heerlijk onoverzichtelijk klerezooi zo, maar dat terzijde. Maar die afgeboekt medicijnen worden niet meegenomen in de score?
puntertje
@m uut m Er worden flesjes geretourneerd waar een andere vloeistof in is gespoten. I.p.v. een heel simpel en controleerbaar systeem heeft men immer een voorkeur voor het systeem met de meeste toeters en bellen. Dan wordt de hand er mee gelicht en de ´oplossing´ is om het nog ingewikkelder in elkaar te steken, liefst met het eisen van machtigingen om nog meer databases te koppelen. Het middel is tot doel verheven en bij de betrokkenen is het doel geheel uit zicht geraakt. En het verweer wordt dan dat de klant het nu eenmaal eist.
Er zal voor het voorkomen van retourneren van flesjes waar water in zit waarschijnlijk weer gekozen worden voor een nieuw borgingssysteem met onafhankelijke toezichthouders etc. Een medicijnflesretourOK of zoiets. ZuivelNL zal er wel weer een projectje voor bedenken en Frans zal het er namens NZO wel even doordrukken. Ook JoinData kan hier zeer waardevol bij zijn, als je met attentiewaarden werkt en je hebt een koppeling met de NVWA komen ze automatisch op je erf.
diekman
Zelf ronden ze de signaalwaarden af. Bij de boer tot 1 100ste 0,01. Niet normaal.
Melkboer16
Medicijnen bij de kalveren? Gebruiken we praktisch niet,
Hebben nu een prachtige KalfOK score, vergeleken bij 2019 dan!
Helaas zijn we met de winst van de kalfjes in levensduur van de koeien weer gezakt.
Werkt wel plezierig als het met de kalfjes goed gaat en de koeien zullen vast wel weer ouder worden.
Henry1
@Melkboer16 is dat afgelopen jaar dat je geen medicijnen gebruikt hebt of daarvoor ook niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0