Koemest bevat te veel stikstof; sector zit wel ruim onder het fosfaatplafond

De melkveehouderij moet dit jaar aan de bak. De drijfmest van de melkveestapel bevatte vorig jaar te veel stikstof.

De stikstofproductie van de melkveehouderij steeg vorig jaar met 3,6 procent tot 289,8 miljoen kilo, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is ruim boven het zogenaamde stikstofplafond van 281,8 miljoen kilo.

Doordat de varkenshouderij, de pluimveehouderij en de overige sectoren wel onder hun plafonds bleven, werd het landelijke stikstofplafond niet overschreden. Dat staat op 504,4 miljoen kilo, de totale productie kwam uit op 494 miljoen kilo.

De groei van de stikstofproductie in de melkveehouderij nam toe door een groei van de melkveestapel en doordat koeien meer melk produceerden. Daarnaast kregen de koeien meer stikstofrijk gras en krachtvoer.
Uitzondering voor Nederland

De plafonds voor stikstof en ook fosfaat zijn opgelegd door de Europese Unie. De Nederlandse veehouderij dient hier onder te blijven om in aanmerking te komen voor de zogenaamde derogatie: de toestemming om grasland meer te mogen bemesten dan de Europese norm.

Bronen

Koemest bevat te veel stikstof; sector zit wel ruim onder het fosfaatplafond
lc.nl
Stikstofproductie melkvee boven sectorplafond, deels door minder maïs
melkvee.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Boertjebastiaan
Ik zal het wel niet snappen maar wie kan het mij uitleggen? We hebben 1% meer koeien die meer melk geven en 1,6 % meer jongvee. En dat terwijl we elke transactie gekort worden op onze fosfaatrechten.
Gebruikt het CBS misschien de aannames van het RIVM ?
Mars2
@Boertjebastiaan Bij het CBS werkt Cor Pierik en hij doet precies wat Den Haag wil
newholland6640
@Mars2 hoezo?
matt
@Boertjebastiaan tabel is eindig,en melkproduktie per koe niet.
Fosfaatrechten,worden niet 100% benut.omdat bv de lease ook 20% worden afgeroomd.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stikstof , drijfmest , melkveestapel , fosfaatplafond , bak en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!