Stikstof en fosfaat opnieuw onder Europese plafonds in 2020

Zowel de uitscheiding van stikstof als van fosfaat in dierlijke mest bleven in 2020 onder de plafonds die de Europese Unie daarvoor heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel. De stikstofuitscheiding in de melkveesector steeg wel tot boven het sectorplafond.

Deel dit topic

Reacties

+1
MTSTAMMINGA
Iets anders bereken,en het probleem is opgelost!! Dus nu is gras de boos doener 😢
@MTSTAMMINGA Het gras is te groen , onder de sneeuw.
+1
labella
@MTSTAMMINGA meer mais verbouwen.
+2
MTSTAMMINGA
@labella Ben ik helemaal met je eens,maar dat moet maar niet in die bagger zooi hier!!
Opbrengsten van 35 ton of minder soms
+1
Hooibaaltje
@MTSTAMMINGA en op klapzand gras verbouwen brengt ook geen opbrengst ..
+1
John Spithoven
Sectoraal stikstof plafond melkveehouderij is 281.8 miljoen kg N
Er is een uitzondering regeling dat door bijzondere omstandigheden 2 van de 5 jaren boven plafond mogen zitten.

Tabel CBS wijst uit dat we 4 van de 5 jaren er boven zitten.

En een nieuwe discussie is gecreëerd.
Zolang de sector niet in ziet dat er maar 1 oplossing is , forfaitaire normen per ha, met ruime overgang en ruime grondgebruikstitels, zal dit jaar in jaar uit als een zwaard boven ons hoofd hangen.

(klik om te vergroten)

Dirk van Zetten
@John Spithoven John, dat lost niks op. De forfaitaire normen zullen ze per ha steeds verder naar beneden bijgestellen, we kunnen steeds verder extensiveren en onze kostprijs gaat steeds verder omhoog. Leuk plan voor als je ruim in je grond zit, maar in de intensieve gebieden moeten we vechten om te dure grond.
John Spithoven
@John Spithoven
Even over plafond overschrijding.
In de Memorie van Toelichting van de wijzigingen meststoffenwet staat als bij de definitieve CBS berekening, gepubliceerd in juni opvolgende jaar, sectorplafonds overschreden worden, volgt er een korting op de productie rechten.

(klik om te vergroten)

ted9
@John Spithoven De overheid wil dit ook graag. Anders hadden ze de fosfaat norm in de productietabel wel door laten lopen bij producties boven de 10600kg
Huppel
@John Spithoven denk dat het meevalt. De korting van de afgelopen jaar verhandelde p-rechten gaat er dit jaar pas af. Er is al gekrompen tov afgelopen jaar.
jg
@John Spithoven Korting op fosfaatruimte is geen garantie voor daling stikstofproductie. Juridisch onmogelijk, geldt alleen voor overschrijden fosfaatplafond.
robbies
@jg of het juridisch onmogelijk is zal de rechter moeten zeggen. Feit is dat er eerst gekort gaat worden bij niet-GGB en je je korting vervolgens bij de rechter mag gaan terughalen
Huppel
@robbies Artikel 33Ab van de meststoffenwet

Bij algemene maatregel van bestuur kan een percentage worden vastgesteld waarmee het fosfaatrecht op een in die maatregel vastgesteld tijdstip wordt verminderd indien is vastgesteld dat de totale omvang van de productie van meststoffen afkomstig van melkvee, uitgedrukt in kilogrammen fosfaat of kilogrammen stikstof, de maximale omvang van die productie, bedoeld in artikel 18a, tweede lid, heeft overschreden en de noodzakelijke verlaging van de totale omvang van de productie niet op een minder ingrijpende wijze kan worden bereikt, mede gelet op de totale omvang van de productie van dierlijke meststoffen in relatie tot de nationale plafonds, opgenomen in artikel 18a, eerste lid. etc. etc. etc.

Zou wel vervelend zijn wanneer je afgelopen jaar P-rechten hebt gekocht deze vanwege korting zomaar weer weg kunnen vallen....

De overschrijding was 2.8% afgelopen jaar
robbies
@Huppel ik ken de meststoffenwet. Het ging mij over de stelligheid waarmee @jg zegt dat een korting juridisch niet mag. Dat weet je pas als iemand gaat rechten
Noorderling
@jg
Binnen het fosfaatrechtenstelsel is 1kg fosfaat ook geen 1kg fosfaat en garantie dat we onder het plafond komen. Het zijn veredelde dierrechten.
jg
@John Spithoven Zet de fosfaatproductie er maar eens langs in deze tabel.
Dirk van Zetten
Laat de staat maar veebedrijven opkopen en op die manier extensiveren.
BertK
@John Spithoven Is generieke korting juridisch correct als individu met bijv Bex aan kan tonen per kg produkt of koe wel onder de norm te blijven?

Korten op fosfaat als je praat over stikstof, beetje krom.

Is de sector melkveehouderij voor het CBS dezelfde als de sector met fosfaat rechten? Nee, dus rechtsongelijkheid.
jg
@BertK Fosfaatruimte zegt niets over de N-productie. Blijkt al jaren uit de cijfers . Dus juridisch geen basis voor korting bestaande rechten. Alleen een stelsel van stikstofrechten kan de sector beteugelen.
jg
Op basis van de jaarproductie 2020 van 290 mln kilo stikstofrechten instellen met eroverheen een korting van 4 % zodat de sector weer onder het plafond van 282 mln kilo zit. Geen ruimte meer voor teveel ureum en RE in de rantsoenen.
jg
Door de voermaatregel , minder RE , van tafel te pleiten hebben een aantal belangenbehartigers zich lelijk in de vingers gesneden. Sector gaat bloeden voor korte termijn beleid.
Mars2
@jg Dat is altijd zo met de klungels die het denken beter te weten en thee drinken samen met een minister die er nog minder van snapt
familie pelle
@Mars2 en jij was voor de voermaatregel?
Mars2
@familie pelle Wat heeft dat er mee te maken?
John Spithoven
parlementairemonitor.nl/9353000/1/…

Hier is de wettekst. Wijziging meststoffenwet is behandeld in zomer 2019 en in december 2019 bekrachtigd door eerste kamer.

Wat ik vandaag hier plaats is niet mijn mening, maar kopieer uit de wet.

Lees de wet en concludeer dat sectorale plafonds N en P zijn vastgelegd in de wet en bij overschrijding kan de minister met een AMvB ingrijpen. En bij de pluimvee en varkens sector kan ze al ingrijpen bij een te verwachten overschrijding.
Mars2
@John Spithoven Wanneer jij samen met Jan Cees lto maar blijven steunen in het populistische spelletje grondgebondenheid dan krijg je vanzelf de puinhoop elke dag groter
Vooral veel gras en zelfgeteeld eiwit voeren!!!!
Daarmee stijgen we wel door mbt de stikstofproductie
Mars2

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0