Melkstal of melkrobot

melkrobot of melkstal en waarom?

Deel dit topic

Reacties

+10
grös
Gewoon koeien weg, veel minder werk
Limburgs boertje
@grös je hoort dat gestopte boeren iedere avond de vacuümpomp 5 min aan zetten is een gerucht
+1
ntd79
Robots, omdat ik dat zeg😎
pa
Melkstal is goedkoper. Robot is beter voor de sociale contacten
ntd79
@pa dat weet ik zo net nog niet, ligt eraan of je voor de robots al arbeidskosten had voor melkers, dan wordt de som ineens heel anders. Als je het werk aankunt, en je koopt robots wordt het idd duur.
kaas
@ntd79 maar als je anders met 40 je rug en armen en knieen versleten hebt weet ik nog wel wat het beste is,als ik 15 jaar geen robots er had in gezet was ik nu geen boer meer geweest.
ntd79
@kaas dat is voor degene die niks mankeert altijd geen argument dat wordt afgewimpeld, dus daar praat ik niet meer over. Liep zelf ook met twee chronische peesontstekingen in allebei de schouders bij de fysio. Komt vrij snel, daarvoor moest ik er ook altijd om lachen. Maar ik zit in dezelfde situatie als jij.
+5
diekman
@pa sociale contacten de robot monteurs?
+8
ntd79
@diekman ja maar die gaan op een bepaald moment deel uitmaken van de familie. Ze hebben hier ook een eigen slaapkamer en een vaste plek aan tafel.
weurding
@ntd79 kun je nog wat op de rekening terugvorderen
+2
ntd79
@weurding nee, dat is het bed en breakfast contract. Maar het komt ook voor dat we aan een monteur niet genoeg hebben, daarom hebben we nu een woonunit geplaatst.
diekman
@ntd79 O heb je ook een voerrobot😂
+3
ntd79
@diekman nee, nog niet, maar die komt er tussen nu en drie jaar wel, puur omdat die woonunit vol moet😁
KOC1981
Hoeveel koeien wil je melken? En hoe sta je tegenover werken met personeel?
achterhoekk
@KOC1981 we melken 110 koeien, personeel liever niet, hebben nu een melkstal maar is aan vervanging toe.
+1
Melkweb
@achterhoekk misschien ook de hele stal eens tegen het licht houden.
ntd79
@achterhoekk je moet je eigen gevoel daarin volgen, leg het financiële plaatje naast elkaar en je eigen idee over hoe mooi werk je melken vindt, dat je een opvolger in de startblokken hebt, of het nog jaren alleen moet doen enz enz.
huub
@achterhoekk nieuwe/gebruikte melktechniek in de bestaande ruimte is de goedkoopste en makkelijkste oplossing. Maak je een nieuw gebouw met draaimelkstal en wachtruimte dan zijn robots goedkoper.
ntd79
@huub met 110 koeien denk ik niet dat je een buitenmelker plaatst. Qua aanschaf zijn twee melkrobots goedkoper dan een apart nieuw melkgebouw. Maar bij robots is aanschaf vers een, net zo belangrijk zijn de onderhoudskosten. Denk dat als je puur voor het geld gaat, je het werk zelf rond kunt zetten, dat een melkstal goedkoper is qua jaarlijkse kosten. Hebben we het over wegstrepen van personeelskosten met de komst van robots, wordt het plaatje al heel anders. Maar wil je een prettiger leven, wat flexibeler zijn in tijdsindeling dan zou ik snel voor een robot gaan.
grös
@ntd79
Ik heb geen verstand van carroussels, maar die hebben toch ook iets meer onderhoudskosten als een melkput ?
ntd79
@grös ja, je zit met de aandrijving en besturing. Vroeg of laat is dat een keer aan vervanging toe. Als je een stalen platform hebt ben je ook een keer aan de beurt, vroeg of laat komt er speling op, en dan kun je bouten aandraaien tot je een ons weegt.
overstekend wild
@grös ja en schoonmaak tijd
jan w
Quote Reactie van @ntd79:
met 110 koeien denk ik niet dat je

Als je alleen bent, hoef je je dan toch niet te vervelen als je alles alleen doet. Of zie ik dat verkeerd.
ntd79
@jan w ik begrijp je opmerking niet helemaal, wat bedoel je precies?
+1
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Denk dat als je puur voor het geld gaat, je het werk zelf rond kunt zetten, dat een melkstal goedkoper is qua jaarlijkse kosten

Mijn ervaring is dat als je kleine kinderen hebt en ook ooit een keer ergens bij wilt zijn je ook bij 100 melkkoeien een melker nodig hebt. Bij ons kwam dat al snel op 2 keer per week. Dat betaalt al zowat de helft van het onderhoud.
+3
ntd79
@pieta ik ben het geheel met je eens. Maar daarom had ik erbij gezet, puur voor het geld, en dan alleen van toepassing op een omvang die jezelf kunt behapstukken, vaak zie je dan nog dat de melkers een oud stagiaire of buurjongen etc is als het melken incidenteel is, dat kost vaak lang dat geld niet als dat je vaste melkers via uitzendbureaus hebt. Heb er zelf vier robots, kan daar vrij eenvoudig een sommetje onder leggen dat robots in mijn situatie goedkoper zijn, en dan hebben we het nog niet over sociale aspecten of je eigen plezier.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
als het melken incidenteel is

Je bedoelt enkel hulp als je op vakantie gaat? Bij elke week een paar melkingen loopt het aardig in de papieren tenzij je iemand hebt gevonden die het bijkans gratis voor je doet.
ntd79
@pieta nee, ik praat alleen voor wat ik in de omgeving tegen kom, dan valt het me op dat de jongens die meestal zelf melken en een keer niet kunnen vaak een buurjongen etc hebben. Als je al op een of twee melkingen per week zit, wordt het alweer een iets ander verhaal, met idd ook ander geld.
+1
ntd79
@pieta toen we de overweging maakten voor robots kwam ik op 90k voor melkers, twee keer daags, totaal 5,5 uur op 2,4 miljoen liter. En dan moet ikzelf nog meehelpen bij elke beurt, de melkstal had zijn beste tijd gehad, je moet ze nog hebben 365 dagen per jaar. Dus weet er alles van, en ik vond ook financieel de keuze niet lastig.
bio boer
@ntd79 hier hebben we 7 dagen in de week 2x daags melker en 2 dagen in de week 2 melkers om mijn vader dan vrij is kost perjaar 55.000 euro een man van in de 50 die 7 dagen in de week wil komen 35 uur nog 1 losse voor de 2 dagen soms andere dagen voor vervanging komt via uitzendbureau dat is nog lang geen 90k
ntd79
@bio boer niet iedereen heeft een man van 50 die 7 dagen in de week komt. Vrij eenvoudig, melker kostte mij verleden jaar 30 euro per uur, zondags 45 euro per uur. Km vergoeding 20 cent. Als ik kijk wat me dat vijf jaar geleden nog kostte, heb ik reëel gezien, omdat je bij een investering niet alleen over vandaag praat en ik eind verleden jaar al de brief kreeg dat de uurtarieven verhoogd zouden worden, gerekend met 35 euro en 50 voor de zondag. Kom ik gezien de uren op 78k. In de morgen ga ik wss ook niet redden in 2,75 uur, zal eerder 3 zijn. Maar oké. Resteerde er nog 300 uur, die staat voor twee melkbeurten in de week vrij van assistentie voor mij voor ditjes datjes of een verplichting buiten de deur. Kom ik precies op het mooie bedrag van 90k. En tuurlijk beginnen er nou mensen te steigeren omdat ze jonge jongens aan het werk hebben voor 20 euro, zzp'ers voor 25 enz enz. Ik zag ze hier alleen niet, en ga daarom gewoon van de tarieven uit zoals ik ze altijd betaalde, maar een ander kan altijd veel goedkoper, daar heb ik me allang bij neergelegd.
+2
ntd79
@bio boer Als ik jouw bijdrages lees dan schat ik idd ook in dat een melkstal veel beter bij jou bedrijfsopzet past, met het oog op maximale weidegang. Die van mij staat denk ik haaks op die van jou, plus het gegeven dat ik niet graag met personeel werk, maakt het dat juist hier robots weer gigantisch uit de verf komen. Het zijn alleen de rekensommetjes van anti robot boeren die meestal volledig scheef gaan dat ik altijd graag mag reageren😅
bio boer
@ntd79 heeft ook met de grote temaken waardoor ik twijfel wat ik wil 120 koeien met robot is nog zelf tedoen met eventueel een zaterdag/vakantie hulp voor werkjes die met zijn 2en hadiger bijvoorbeeld hier hebben we 180/200 melkoeien mijn vader is 62 dus ben straks helemaal alleen dan heb je naast 3 melkrobots toch bijna elke dag hulp nodig om werk rond tekrijgen dan hebben we ook nog legpluimvee dus is nog zoektocht hoe we dit gaan doen met arbeid 5 jaar geleden deden we het nog met 3 man nu met zijn 2en mijn vader begint alt iets afgehouwen straks alleen 🤔
ntd79
@bio boer voor die keuze stond ik ook. Juist om die reden heb ik toch de keuze gemaakt om voor robots te gaan. Pa die komt in de ochtend en avond nog even langs. Voor de rest hou ik alles simpel, een groep, een rantsoen, koematrassen, twee diersoorten op de robots, zelfrijder. Alles in loonwerk en vier robots 230 koeien en krap aan 2,4 miljoen kilo. Dat bevalt me echt het allerbeste. Maar ik snap jou gedachte wel, je zult veel meer landwerk doen, beweiding en de kippen, dan heb je toch volk nodig.
bio boer
@ntd79 als je vader niet meer komt dan heb je ook beetje exstra arbeid nodig vind toch knap dat je het goed rond zet ook nog jongvee ? klopt doen ook nog land werk maaien schudden balenruimen en mestrijden zelf 130 ha
+1
ntd79
@bio boer nee, dan kan ik na het avondeten geen half uur meer op de bank liggen 😇 ja, ook krap aan 100 stuks jongvee. Ik vind het zelf eigenlijk wel meevallen, maar ik probeer zo min mogelijk aan het toeval over te laten, standaard rota entingen, iets te ruime koe direct een kexxstone, elke dag ontsmettende kalk in de boxen, drie keer per jaar hele koppel bekappen enz enz. Gezeik kost tijd, maar dat heeft natuurlijk ook weer een prijs.
ted9
@ntd79 Tot welke leeftijd zie je jezelf dit doen? Knap werk.
+1
ntd79
@ted9 Weet ik niet of het knap is. Was ervan uitgegaan dat ik na de overstap nog een cent kwijt zou zijn aan arbeid. Maar ik kom in de ochtend in de stal, doe het boxkrapstrooirondje, eventuele koeien die ik wil hebben om te bekappen insemineren of wat dan ook, die voer ik ter plekke in, in de telefoon, vaak lopen ze voor de middag in de selectieruimte waar je je gang kunt gaan. Alleen dat, dat scheelt al zo vreselijk veel. Ik ervaar zoveel meer rust in de tent nu met robots, dat had ikzelf ook niet verwacht.
+1
Spuit11
@ntd79 Ik ervaar het precies hetzelfde. Het gemak en de rust, ik ben ervan overtuigd dat zich dat terug betaalt
ted9
@bio boer Ik dacht dat je broer ook in het bedrijf zat.
+1
bio boer
@ted9 ja die zit op ander bedrijf die we in 2015 hebben bijgekocht voor 100 mk die gaat dat voorzetten dat is die 3e man die hier geen werk meer doet
Erco
@ntd79 en dan komen de rekensommetjes en standaard opmerkingen van de pro robotboeren weer van stal. 😉 Lekker doen waar je je goed bijvoelt. Als t op de laatste cent aankomt.... Kan je beter stoppen
+4
ntd79
@Erco ja zeker, maar ik vind dit leuke discussies, bestuurlijke zaken van het zoveelste gedoe bij rfc of LTO interesseert me niks, dus laat me maar een beetje disselen😁
Erco
@ntd79 groot gelijk. en alles heeft zn voor en nadelen 😄
ntd79
@Erco ja, en zoals je ziet kunnen we daaŕ eindeloos over doormelken😅
Erco
@ntd79 ach net wat je zegt leukere discussie als vele andere onderwerpen 😉
Spuit11
@pieta Je hebt helemaal gelijk. Wat kost een melker? 30 à 35/uur? Zo duur is een robot nou ook weer niet
ntd79
@Spuit11 ja, en zondags 200 procent, en vaak nog een 20 euro kilometervergoeding
+1
bio boer
@Spuit11 30 tot 35 euro zijn bedrijfsverzorgers die je hele bedrijf kunnen runnen als je op vakantie bent of in de lappenmand licht gewoone melker is 18 tot 25 euro afhankelijk van leeftijd
Spuit11
@bio boer ok. Ik dacht dat dikke €30 ongeveer ZZP tarief was. Valt voor die jongens ook weer tegen dus
+1
bio boer
@Spuit11 zzper zijn altijd duurder dan op loonlijst ze dragen ook meer risico's
ntd79
@bio boer ik vind het altijd zo jammer dat ze voor mij andere tarieven hebben. Moet wel toegeven dat ik de melkers liever wat ouder had.
+1
KOC1981
@achterhoekk en hoe zie je de toekomst? Bij mezelf. 125 koeien 2 robots. De vrouw werkt 4 dagen buiten de deur en wil dat blijven doen. Personeel wordt ik stik zenuwachtig van. Dan is robots ideaal. Je kan in de ochtend plannen dat je mee kan ontbijten en de kids naar school brengen. Vanaf dat je op termijn flink wil groeien en toch met personeel zou moeten gaan werken dan zou ik voor een melkstal gaan.
+1
ntd79
@KOC1981 en dan zou ik, voordat ik begon met groeien en met personeel werken, eerst een jaar met personeel gaan werken en niet groeien, en jezelf dan na een jaar nog eens de vraag te stellen of je dat nog steeds wilt.
+1
Spuit11
@ntd79 ...eerst kijken of je überhaupt personeel kan vinden én houden
+1
Noorderling
@Spuit11
Of je bereid bent fatsoenlijk er voor te betalen en waarderen?
De een zet probleemloos een paar honderd koeien rond met 3x per dag melken en bij een nader wil het nooit.
Spuit11
@Noorderling over het fatsoenlijk betalen heb je gelijk. Lui die probleemloos 100en koeien melken ken ik niet
bio boer
@Spuit11 hier gaat het goed met personeel ze blijven ook wel hangen is ook nog gezellig komen 14x perweek ze doen soms dingen anders dan je zelf zou willen dat kan je irriteren maar een robot die soms dom doet kan je ook irriteren 😅
ntd79
@Spuit11 dat is idd al uitdaging genoeg.
huub
@KOC1981 bij grotere aantallen koeien kom je al snel op het punt dat melken/koeien omdrijven/boxen schoonmaken niet meer alleen kan omdat je bijvoorbeeld in twee groepen melkt. Dan moet je 14x in de week met z'n tweeën zijn. Dan is een robot ook beter, één iemand voor drie uur werk vinden is makkelijker dan twee man voor twee uurtjes.
+4
Mars2
Nu ik lekker bij de verwarming zit kies ik voor robots. Lekker warme voeten en weekend duurt lekker lang. 2 keer daags half uur controle en wagentje voer laden
ntd79
@Mars2 precies dat
ntd79
@Mars2 en s'morgens rol je je nog een keer om
+2
Mars2
@ntd79 meestal vaker dan 1 keertje
Henry1
@Mars2 maar dat kun je met een melkstal ook. Huurt een uitzendkracht in en zet hem aan het werk. Vraag is meer wat deze vrijheid mag kosten?
ntd79
@Henry1 werkt het echt zo simpel? Als ik maandag bel voor een melker voor langere tijd, kan ik achter in de rij aansluiten.
Henry1
@ntd79 ik hoor hier in de buurt weinig klachten over het krijgen van melkers. Maar zelf hebben we geen melkers
+4
ntd79
@Henry1 ik snap dat het heel erg streekgebonden is, het aanbod van melkers. Hier valt het enorm tegen, en daar heb je dan wel mee te maken. Heb er jaren mee gewerkt. Maar bovenal, bij de melkbeurten moeten we toch wel met twee man zijn, dus was er zelf altijd bij. En de ochtendmelking deed ik zelf, samen met mijn vader in de stal. Met de robots ben je in een keer van al dat gedoe af, ik ben daar nog steeds lyrisch over.
Henry1
@ntd79 dat is wel een ding. Hier zijn thuis wel aantal mensen rond die in kunnen springen
Dat zal over 5 jaar waarschijnlijk anders zijn. Ik ben ook van mening dat wij dat gewoon 1 persoon het werk moet kunnen doen. Ben alleen nog op zoek naar een manier om diepstrooisel boxen snel en effectief mechanisch te harken (met diepstrooisel stoppen we sowieso nirt) Dan moet dat kunnen lijkt me.

Ken wel een boer die een robot en mekstal had en nu bewust weer alles in melkstal doet. En dat hoor ik meer dat mensen zeggen dat een robot in totaal geen tijd bespaard. Maar dan vraag ik me af waar die tijd in gaat zitten?
+2
ntd79
@Henry1 dat begrijp ik ook niet zo goed. Ik begon om half zes, koeien in de wachtruimte, boxen krabben en instrooien, dik half uur, dan melken, zo'n 90 per uur deed ik ongeveer dik 2,5 uur over. Had ik tot goed half negen werk, moest er niks tegen zitten. Kwam pa halverwege voer aanschuiven en de boxen in wachtruimte instrooien en slagbomen los gooien. Anders kwam er nog een dik half uur bij. Dan heb je alleen nog maar gemolken. Nu begin ik om half zeven, boxen instrooien, drie koeien in de wachtruimte zetten, en om half acht is alles aan kant, in je eentje.
Melkweb
@ntd79 kijk maar eens op www.agriwerker.nl en toets maar Melker in, sommige advertenties staan bijna al een jaar. Heeft ook te maken dat sommigen maar 20 tot 25 euro per uur bruto willen betalen, je moet gewoon 100 euro netto per dag betalen , want dat is reëel tov andere banen
+2
Spuit11
Als je 2x daags melken als een uitdaging ziet die je complete dagindeling en je hele leven in zijn greep heeft moet je voor een melkstal gaan. Wil je vrijheid, daar ga ik vanuit anders word je geen boer, dan een robot.
Ik zou nooit meer anders willen. Die rust die de gehele dag in de stal heerst kan ik van genieten. Ik melk nooit weer!
+1
Henry1
@Spuit11 ik vind dit wel onzin wat je hier zegt mbt vrijheid. Volgens mij is boer zijn juist veel verantwoordelijkheid - met name voor het vee.

Vrijheid is voor mij veel meer dat je als boer zelf beslist hoe je je bedrijf inricht en opbouwt.
+2
ntd79
@Henry1 spuit11 bedoeld de vrijheid om niet tussen twee melkbeurten te leven en alles daarop af te stemmen, maar de vrijheid om je tijd in te kunnen delen. In mijn ogen verre van onzin. Vooral als je dat al meer dan 20 jaar hebt gedaan.
Spuit11
@ntd79 De vrijheid m.b.t. de dagindeling idd. Mijn vrouw werkt best veel. Dat in combinatie met kinderen vergt nogal wat. Dan is het dus ideaal dat je minder tijdsgebonden bent. Je wilt tenslotte ook een keer klaar zijn
ted9
@Spuit11 Maar als je minder tijds gebonden bent dan ben je misschien s avonds heel laat klaar of zie ik dat verkeerd?
Spuit11
@ted9 ik ben een vroege vogel, daar heb je de hele dag profijt van
+1
grös
@ted9
Late melkers zijn dan met de robot dan ook laat in de stal..
bio boer
Overweeg hier ook melkstal en dan altijd melkers wil meer weiden en lagere aanschaf kosten en simpel te managen
Nu ook al altijd melkers op 1 van de 2 lokaties en op de andere robot hij werkt perfect doet wat die moet doen is mij soms ook wat te beperkt in zijn taken paket hangt alleen de koeien onder en niet eens even wat uiermint op het uiersmeren of boxen krabben weide gang gaat opzich prima als je meer al 12 uur perdag wil weiden wordt het toch lastiger of je moet zeer lage bezetting per robot hebben daar zijn ze teduur voor
bio boer
@bio boer maar vind de keuze nog steets lastig ben er nog niet uit
pietjepuk
Quote Reactie van @bio boer:
steets lastig ben er nog niet uit

Je hebt nog de tijd als ik het goed begrepen heb. Of komt er al schot in de zaak?
bio boer
@pietjepuk heb nog tijd
Noorderling
@bio boer
Nog niet een new Zeelandse opzet overwogen of dat wat is?

Zullen vast weten wat wel en niet wil. Maar dat het werkt om ze na het melken een nieuw perceel in te separeren klinkt aannemelijk. Kun je 2x per dag een perceel leeg halen de stal in en ze alleen via de robot weer naar buiten kunnen.

Heb sowieso nog nooit begrepen waarom die weidepoorten allemaal achter in de stal staan. Zou ze juist naar buiten willen dwingen en evt ook bij binnenkomst de wachtruimte in kunnen separeren zodat ze maar weer gemolken worden.
bio boer
@Noorderling ze gaan nu gewoon via de robot naar buiten dat duurt telang moet eigelijk nog exstra weide poort bij zo dat de koeien die niet hoeven gemolken teworden gelijk er uit kunnen niet voor de robot hoeven staan wachten bij huis weid ik gewoon met de stal open kunnen ze er allemaal meteen uit
+1
vlietzand
@bio boer robot is absoluut een mooi systeem, alleen heb nog bijna zelden bedrijven gezien met hoge (weide)gras opname en een rendabele bezetting van de robot! Dit was bij mij ook naast de hoge kosten de hoofdreden om de robot er uit te doen
@vlietzand Hoe lang heb je met een robot gemolken ???
+1
vlietzand
@Detukkeroettwente dik 2 jaar heb ik er mee gewerkt, maar robot stond er al 11 jaar in voordat we dit bedrijf kochten
@vlietzand Hadden jullie overcappaciteit, of zat ie (te)vol ???
vlietzand
@Detukkeroettwente had er gemiddeld altijd 70 koeien op, zat meestal beetje rond de 1850 a 1900 liter per dag, dus super veel overcapaciteit had ik niet
pieta
@vlietzand Wat is een rendabele bezetting van een robot? Bij mij lopen ze flink wat uren buiten. Maar met een melkstal is weiden makkelijker. Een robot die je vol zet op capaciteit is een onding. Geeft enkel veel stress. Wij melken er meestal 90-95 op twee.
bio boer
@pieta hier 70 op 1
Frits1
@bio boer hoeveel liters?
bio boer
@Frits1 21 tot 24 kg melk zo 7000 kg melk per koe lagere melkproductie zorgt ook voor lagere melksnelheid 1.8 tot 2.0
Frits1
@bio boer melk momenteel 2200 liter met 64 koeien, maar heb er dan wel behoorlijk meer werk aan als met 1800 liter.
Limburgs boertje
@Frits1 ja melksnelheid is nog veel tijd te winnen en minder arbeid als je de traagste 5 eruit haalt win je meer dan 1 misschien wel 2 uur per dag dan heb je ook minder werk 15% vrije tijd moet je als ondergrens gebruiken
Frits1
@Limburgs boertje heb een behoorlijk snel melkende veestapel.
Limburgs boertje
@Frits1 dan werk maar naar die 15% je zult zien dat je geen tot bijna geen ophaal koeien hebt
+1
jan w
Ga eerst eens rondkijken en eventueel in de verschillende systemen bekijken en eventueel zelf melken. Wil je gaan voor arbeidsverlichting en voor de sociale kant , dan moet je naar robots gaan kijken. En het is ook wel handig met een robot om toch een beetje technisch te zijn.
Limburgs boertje
@jan w klopt en stel jezelf de vraag wil je puur melken of wil je er nog een andere tak erbij als je bv grond genoeg hebt
Melkboer16
110 koeien? Lekker zelf blijven melken, werk af als je de machine stopzet en je kan het makkelijker een keer uitbesteden!
Op vakantie is ook makkelijker
+2
Braboboer
Robots natuurlijk, hebben zich inmiddels bewezen ook in combinatie met weidegang.

Ook zie je steeds meer grote bedrijven met robots, omdat er gewoon geen melkers te vinden zijn.

Zou zelf niet meer zonder kunnen, de arbeidsverlichting/besparing en flexibiliteit zijn erg fijn.

De jaarkosten zijn hoger maar dat geld is het me dubbel en dwars waard. En zelf 14x in de week melken is ook niet meer de praktijk als ik om me heen kijk.
bio boer
@Braboboer weiden gaat prima idd als je meer als 12/16 uur perdag wil weiden wordt het lastig vind ik zelf wil je 24/7 gaat niet
robotslaper
Met robot heb je ook meer tijd, als je dat wilt ,werk op het land en je krijgt ook een hogere melk productie Neem je gewoon de nieuwe bouwmatic robot dubbele box als je later een nieuwe stal gata bouwen neem je de box zo mee Succes
+1
mrpieter
De melkveehouderij is deze vraag al zelf aan het beantwoorden;
er is een enorme groei van robots op gang gezet.
Keer op keer hoor ik hetzelfde verhaal bij mensen die overstappen. Personeel is altijd wat, komt in het weekend niet, in vakantie moet je gewoon zelf weer in de put, is niet meer te vinden, ga zo maar door.
Ook valt het op dat er steeds meer grote en jonge melkstallen omgeruild worden voor robots omdat personeel het struikelpunt werd.
+2
ntd79
@mrpieter Je krijgt ook snel in de gaten hoe het anders kan, je kunt s'morgens gewoon met zijn allen ontbijten, je kunt avonds met zijn allen warm eten, je kunt ook gewoon naar die verjaardag op zondagmiddag drie uur. Vroeger had elke familie vaak wel een paar boeren, en in je vriendenkluit ook. Dat is nu lang niet meer, dus wordt ook geen rekening meer mee gehouden, en dan kom je vaak op een voor een boer heel ongunstige tijden met feestjes ed. Met robots valt dat ook weg, niet meer altijd dat geren en gevlieg of gewoon overslaan, is voor de vrouw en kinderen ook veel leuker. Dit nog bovenop de bedrijfstechnische redenen.
+2
komelker 2
@ntd79 Bij sommige verjaardagen op zondagmiddag ben ik juist blij dat ik weg moet om te melken.
Melkweb
@mrpieter vergeet niet dat de agribusiness met zijn geoliede praatjes een eenrichtingsweg is. Bij de keuze van een melkrobot begint alles best met een aanvaardbare investering maar daarna komt stiekem vanalles erbij met dito onderhoud en zijn periodieke onderhoud. Je kunt ook met een melkstal alles zo luxe en duur maken wat je wil maar alles draait toch om de jaarlijkse explotatiekosten van afschrijving, onderhoud en gebruikerskosten per kg melk. Is er al een leverancier die zich waagt aan een leasecontract per kg melk? Als het bij auto kan waarom dan niet bij melk. Doe dat wel eens bij zgn aanbiedingen uit de agribusiness.Bronwater, prima, zeg maar wat het gaat kosten per afgenomen m3, betaal ik die en dan is de rest voor en van jullie. Tot heden nog geen succes, helaas
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Melkweb:
maar alles draait toch om de jaarlijkse explotatiekosten van afschrijving, onderhoud en gebruikerskosten per kg melk.

Nee, niet bij iedereen, bij mij draait het om levensplezier, de economie (hoe belangrijk ook) is bijzaak.
Melkweb
@Leo,s vriend plezier in je werk is gelijk aan "beloond" worden voor je werk?
Leo,s vriend
@Melkweb Grotendeels wel, plezier in je werk geeft veel voldoening, en let je op de kleine dingetjes die gruwelijk veel geld kosten als het je mis gaat.
Noorderling
@mrpieter
Al ben ik wel benieuwd hoe men dan dergelijke bedrijven met 3 of 4 robots rond wil zetten, en een leven over wil houden, daar was het immers om te doen.

Als je dan een leven wilt hebben of een keer weg ben je ook iemand nodig. Elke vorm van automatisering is ook weer een obstakel omdat steeds minder personen op je bedrijf weten hoe alles exact zit en werkt.

Staan momenteel ook veel robots te koop. variërend van 1 tot 4 per bedrijf, stoppen er ook mee.
Waarom, geen idee. Maar het is denk ik wel belangrijk niet te denken dat het met robots allemaal wel vanzelf gaat om teleurstellingen te voorkomen. Kalven dan nog 150-200 dieren per jaar, kalveren leren drinken en voeren, koeien voeren, paar bekappen. Dag is dan zo weer om als er twee koeien kalven, en die pieken moet je ook op kunnen vangen.
+2
mrpieter
@Noorderling @Melkweb @ntd79
Ik ben zelf monteur van robots. Wil absoluut niet voor eigen merk of robots in het algemeen promoten.
Dit is puur vanuit praktijk hoe ik het zie veranderen en wat nieuwe robotbedrijven ervaren na enige tijd robotmelken.

Wat betreft personeel. Op robot bedrijven zijn ze nog wel te vinden. Puur voor de zorg rond het vee en niet vast zitten aan de vaste tijden.
Simpelweg als een soort van 'robot' simpel repeterend werk doen in de melkstal doen daar passen de meesten voor.
Opvallend punt bij veel nieuwe robotbedrijven is ook het probleem rond gezondheidsklachten; armen schouders, noem maar op. Jarenlang in de melkstal eist hier en daar toch net iets te veel van het lichaam.
Melkweb
@mrpieter heb je ook inzicht in de berekende kosten en de werkelijke kosten.

Ander punt is het volgende: de monteurs. Een beetje technomonteur die de oorzaak kan herleiden ipv louter standaard onderdelen staat te vernieuwen heeft minimaal mbo4+ of Hbo niveau. Wil die nog wel werken onder deze omstandigheden terwijl hij netto ergens anders al tussen de 2,5 en 3,5K in de maand kan krijgen. Ik heb zelf nog een gewone melkstal en hoor nu al de monteurs al deze vergelijking maken.
bio boer
@Noorderling die gedachte heb ik dus ook hebben 180 tot 200 melkoeien als ik een dag er niet ben zou het in presiepe gewoon door moeten draai zonder zonder veel geregel
+2
zeppmann1
Neem bij de overweging ook de versleten schouder, rug, knie, elleboog, pols, heup enz. mee. Deze zijn vaak minder eenvoudig te vervangen dan een printplaat, sensor of een kogellager van de melkrobot.
Spuit11
@zeppmann1 maar dan kan je op je 55e wel zeggen dat je "lekker goedkoop" hebt gemolken
Herbert
Melk zelf een 80 koeien. Met een robot zie ik hier nog niet goed komen, een 2x12 ofzo met dit systeem lijkt mij nog wel wat. Mooi met lichte arbeid in een uurtje klaar.
Zijn hier boeren met dit systeem, werkt het zo mooi als het lijkt? Of veel onderhoud aan het systeem?
Mars2
@Herbert Het ziet er 👍 uit.
Afgeronde voerhekmuur👍
Maar, wat kost zoiets incl gebouw en kelder??
Toekomst0
@Mars2 minder als 3 robots, en als je wilt kun je ook zo 40 koeien meer melken, met n robot moet jedaar ook weer 80.000 in investeren
+1
Noorderling
@Toekomst0 hebt voor de helft of minder ook eentje van een paar jaar oud erbij draaien. Koop je dezelfde versie en weet je ook al exact hoe alles werkt en hebt onderdelen op voorraad.
Toekomst0
@Noorderling ja en verbouwen en erin zetten zit je al weer aan de 50k.
Had je ook 10 koeien meer van kunnen melken.
Maar dat is voor mij, vind robot ondingen. Heb dan liever personeel rond lopen en n melkstal ipv weer steeds alles alleen moeten doen.
Noorderling
@Toekomst0
Overal is wat bij, geeft ook een stuk ontlasting wanneer 1 kapot is en koeien 1 groep dat er toch nog wat gebeurt.

Met personeel is het ook even dit en dat, maar loont investeren ook gauw wanneer je per melkbeurt een kwartiertje bespaard aan hekken omzetten, separeren etc.
Als er niet genoeg gebeurt per uur is het ook een dure hobby.

Heb separatie en wachtruimte in een oude stal kunnen maken. Werkt fantastisch maar in die ruimte konden ook 60 koeien lopen met een robot. Vlot kunnen werken heeft bij elk systeem z'n prijs.
ntd79
@Toekomst0 ik ben benieuwd naar je rekensommetje
Toekomst0
@ntd79 nou 4 robots, met verbouwen ongeveer 4 ton.
Melkstal 2x16 140k
Stukje erbij aan bouwen ben je met 130 k klaar.
Daar zit al een behoorlijk gat tussen.
Robot kosten is 0,5 cent hoger
Voerkosten hoger( wat niemand ooit meerekent)

Personeel 60 k
ntd79
@Toekomst0 als je de robots bijvoorbeeld tegen de oude melkstal aan zet met een vijf meter uitbouw voor het deel waar geen melkstal zit, en met een selectie ruimte op de plek waar de melkstal zat, dat red je denk ik niet voor 4 ton, 5 komt iets dichter in de buurt. Maar om met een 240 koeien gewoon er een stukje bij aan te zetten had ik op dat aantal niet gedaan, dat is eigenlijk een beetje flanswerk waar je spijt van blijft houden. Reëel gezien had ik dan wel een gebouw met wachtruimte willen hebben met zo'n groot opdrijfhek en na het melken een selectiemogelijkheid met selectieruimte, anders vind ik de vergelijking niet matchen. Doe dat maar voor 130k. En natuurlijk drie keer daags melken in die stal als je het tegenover robots zet.
Toekomst0
@ntd79 nouja hier is n aanbouw niet zo moeilijk, ook nog praktisch.
De prijzen die ik noemde zijn offertes.
ntd79
@Toekomst0 ja ik snap de opzet. Maar als je in de bestaande stal geen ruimte op kunt offeren, en je wilt de capaciteit uit dat soort melkstallen halen en ook plezierig en vlot werken dan had je in ons geval er een apart melkgebouw naast moeten zetten inclusief wachtruimte en alley naar de bestaande stal. Na het melken moet gewoon die koe die je moet bekappen of insemineren of wat dan ook apart staan, kun je daar na de koffie mee beginnen. Dergelijke gebouwen inclusief melkstal helemaal klaar, kom je denk ik in de buurt van een ton of 7 a 8 bij dat aantal koeien. Als jij de gelegenheid hebt dat je dat in kunt passen in je bestaande stal en er dus alleen een put met machineruimte voor hoeft te zetten dan heb je een punt.
Toekomst0
@ntd79 we kunnen hier redelijk simpel en goekoop melkstal en n wachtruimte aan bouwen, daarvoor heb ik 1,3k en de melkstal 1,4 k
Wij doen al het landwerk zelf, dus personeel/stagelopers is hier het probleem niet zo, die mogen ook wat anders als melken doen
bio boer
@ntd79 voeren in de melkstal koeien vliegen er in geen opdrijf hek nodig
ntd79
@bio boer Hier niet, tenminste de laatste twee rondjes indertijd.
Toekomst0
@ntd79 maar ben ook wel benieuwd hoe je aan die 7/8 ton komt? Voor melkruimte etc etc.
ntd79
@Toekomst0 ik meende dat ik toen de ruimte had berekend, dus een alley, een wachtruimte onderkelderd, een 38 stands buitenmelker, machineruimte een klein kantoortje en een selectie ruimte. Ik meende dat dat hele hok op ongeveer 1000 vierkante meter kwam a 400 euro per meter, melkstal van 2 ton, installatie werk 70000, dan nog stalinrichting, coatings wanden en muren, grondwerk, vergunningen enz enz.
bio boer
@ntd79 dat is wel de meest luxe optie
bio boer
@bio boer je kan ook gewoon 2x16 doen met wachtruimte buiten of simpele dakconstructie met of zonder kelder kiezen
ntd79
@bio boer sorry niet arrogant bedoeld, maar dat is niet mijn manier, ik erger me nogal snel.
+1
ntd79
@bio boer ik ben begonnen met 50 koeien, als ik iets heb geleerd in de tijd dat je boven de 200 koeien niet meer moet aanklooien als je gaat bouwen, als je vlot en efficiënt wilt werken.
bio boer
@ntd79 moet allemaal wel betaalt worden
bio boer
@bio boer en zo lux is de melkprijs niet 😅
+1
ntd79
@bio boer en daarom dus robots😁
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @ntd79:
een 38 stands buitenmelker

Lijkt mooier dan het is !
+1
pieta
Quote Reactie van @Toekomst0:
Voerkosten hoger

Zie ik bij mijn studieclub niet terug. Hé @ntd79 niet boos worden dat ik mijn studieclub aanhaal. 😁
+1
ntd79
@pieta ik voel het opkomen, maar ik onderdruk het😌
Toekomst0
@pieta voer alles TMR, kunt mij niet wijs maken dat alles in n brokje goedkoper is
+1
pieta
@Toekomst0 Ik probeer je niets wijs te maken. Ik geef alleen iets aan. En het kan best zijn dat jij met TMR heel goed draait. Dat wil alleen niet zeggen dat een ander niet ook goed kan draaien.
Toekomst0
@pieta haha bedoel het ook niet verkeerd. Maar ben van mening dat met n melkrobot het voeren niet goedkoper word
Mooiproater
@Toekomst0 minimaal 10 procent extra melk moet je dan ook meetellen.
Toekomst0
@Mooiproater
En meer als 10% meer stroom verbuirk
10%meer onderhoud
10% meer afschrijvingen
10% meer aanschafkosten
Dus wat is je punt

@overstekend wild
2x16 wil gewoon hoor in je eentje, hoefje ook niet tussen door op je mobiel.

@ntd79
Ja juist dan heb je n luxe stal, niks mis mee. Hoef ik niet perse te hebben. Melkstal met koeherkening en kv. Separatie hekje/hok wat naast de melkstal kan. En wachtruimte voor min. 150 koeien zodat ze niet allemaal tegelijk hoeven te wachten.
+1
ntd79
@Toekomst0 Ik begrijp niks van je luxe stal, hoe kom je daarbij? Als de meeste mensen zoiets overwegen kunnen ze vaak geen ruimte opofferen in de bestaande stal. Dus zul je de ruimte daarbuiten moeten zoeken. En dat is ook wel dat ik nu ook in ga op het verhaal van bio boer. Wat bedoelen jullie dan met luxe? wou je je nieuwe melkstal op de klinkers zetten, of het hele gebeuren in een damwandloods? Simpele dakconstructie voor zulke oppervlaktes door dat aantal koeien? De gemeente ziet je aankomen met je sterkteberekeningen voor de bouwvergunning. Het electra en water kan ook allemaal wel houtje touwtje? De verzekering gaat je volgend jaar controleren. Oke, doe je geen onderkeldering, daar pak je wat, maar dan nog zul je een dichte betonvloer moeten hebben met een mestopvang en een spoelmogelijkheid. En je dak? Paar kokosmatjes? Zal toch gewoon golfplaat moeten zijn met gordingen. Je buitenmuren zullen toch een bepaalde sterkte moeten hebben om het een en ander aan op te kunnen hangen. De funderingen wil je met de bats uitgraven? Wat ik ermee wil zeggen, met dit soort gebouwen heb je al snel een bepaalde basis waarbij je niks luxe doet. Jij zit in een andere situatie, maar bijvoorbeeld hier als we het op jou manier zouden doen, moest ik weer met de wachtruimte tussen de boxen, met al het gezeik wat je er weer mee krijgt om die aantallen tussen de boxen te proppen, op die basis ga ik geen drie ton uitgeven voor een put met overkapping en een nieuwe melkstal, zou ik 25 jaar spijt van hebben gehad, 2 keer daags.
overstekend wild
@Toekomst0 waarom 2 x 16? Is veel te groot voor 1 man maar wat aan de kleine kant voor altijd 2 man
MTSTAMMINGA
@Herbert Maar eens even bij Broer Roorda zien @Herbert Dat is de uitvinder van dit systeem
Zijn broer reagert hier ook weleens
Melkweb
@MTSTAMMINGA kosten waren toch 1,5 keer een luxe melkstal
MTSTAMMINGA
@Melkweb Geen idee wat waarheid is in deze @Melkweb
+1
komelker 2
@Herbert Even met sac scharnegoutum bellen
ted9
@Herbert Je vergeet het ophalen van de koeien en het schoonmaken van de melkstal.
+1
bio boer
.
Boermelkvee
Hier nu 90-95 koeien door 2 x5 visgraat. Duurt nu wel lang, maar in een nieuwe stal sowieso grote melkstal en geen robots. Vooral vanwege hoge aanschafkosten en onderhoudskosten en weidegang.
Limburgs boertje
2 robots vol zetten = 1,3 miljoen liter melken = kosten onderhoud + reiniging middel= 0.0115 cent per liter melk vind ik toch best mee vallen... wat zijn de jaar kosten van personeel? 1 vaste melker? pak weg 30 uur per week? ( beste collega's de liter/kg kosten zijn mijn eigen kosten van die jaar robots zijn nu 6 jaar oud) graag reactie op de kosten hierop !!!!!😁 😅
+1
bio boer
@Limburgs boertje per robot kost mij 8000 euro aan onderhoud 10 k afschrijvingen (10 jaar ) is 18k per robot heb zelf 3 nodig 54k per jaar
5 dagen perweek 3 uur personeel 24k

78 k totaal kosten

Melkstal 2×16 4k onderhoud 10k afschrijving (15 jaar )
55 k personeel 7 dagen 2x 365 dagen 5 uur perdag

69k totaal

Wel wat losse sigaren kisje betekening het verschil is niet enorm
Limburgs boertje
@bio boer is jou robot blauw groen of rood merk wel dat daar veel verschil in zit in onderhoud kosten?
bio boer
@Limburgs boertje rood verscheeld nog wel eens heb wel jaar gehad van 10k liet toen overal de monteur voor komen waar gereedschap voor nodig was ook wel jaar van 5k probeer het nu wel storingen zelf optelossen of tecobineren met onderhoud als die goed door kan draaien doorelkaar toch wel 8 k alles bijelkaar staat in de boekhouding
bio boer
@bio boer eerste jaren zijn goedkoop maar naar jaar of 8 komen er ook wel eens duurdere grappen vacuüm pompje bijvoorbeeld
+1
pieta
Quote Reactie van @Limburgs boertje:
robots vol zetten = 1,3 miljoen liter melken = kosten onderhoud + reiniging middel= 0.0115 cent per liter melk vind ik toch best mee vallen

Je zit er minimaal een factor 100 langs. 😁
Limburgs boertje
@pieta denk het niet heb alle kosten van onderhoud slijtdelen, middel en service bij elkaar opgeteld delen door de liters.... van aanschaf kosten heb ik niets van gezegd verklaar jou fractie ernaast dan? iets meer als 1 cent
+2
ntd79
@Limburgs boertje 0,0115 cent per liter maal factor 100 maakt 1,15 cent per liter😁
Limburgs boertje
@ntd79 0.015 euro hahahaha jij bent wakker
grös
Ik weet niet of je je altijd moet blind staren op kosten/liter.
Limburgs boertje
@grös klopt ging me ook alleen om de techniek.. niet om ruwvoer of brokken mengwagen tmr of krabbak
zwierb
@Limburgs boertje Zit hier met een A2 op maximaal 6000 euro per jaar, incl tepel voeringen, excl reinigings middel en afschrijving. Varieert van 4400 tot 7500 per jaar.
+1
Limburgs boertje
@zwierb voor 2?
zwierb
@Limburgs boertje Nee heb 1 robot en een oude melkstal 2x 6 waar ongeveer 30 koeien in worden gemolken
Limburgs boertje
@zwierb ok haha mooi ga je nog overstappen?
+1
zwierb
@Limburgs boertje Nee voorlopig nog niet bevalt prima zou, voor die laatste 30 koeien vind ik een 2e robot te duur. Wat dat betreft is het jammer dat je bij lely geen oude en nieuwe type,s kunt koppelen. Anders was het een optie om een A5 te kopen en de A2 ipv de melkstal. Kun je investering beter spreiden
bio boer
@zwierb a2 robots kosten niet veel meer 2.500 kun je denk ik al 1 ophalen
zwierb
@bio boer Wil met deze nog 2jaar door maar ga er geen 1 meer bijkopen. Heb er eentje uit 2005, is een van de laatsten.
bio boer
@zwierb die is nog best jong mijn a2 komt uit 2000
Tobber
@bio boer uw robot koste destijds 200k?
bio boer
@Tobber nee waar schrijf ik dat ?
bio boer
@bio boer is wel tot bijna nul afgeschreven terweil er vanneweek nog ondeer van 1200 euro is opgezet 😁
Tobber
@bio boer u schrijft afschrijving 10k per jaar en vervolgens dat u een bot van 2000 heeft. klopt niet helemaal dan he. afschrijving 4k per jr
bio boer
@Tobber zal het nog bonter maken heb een lely taurus gekocht van lely voor 60k alles er bij in hekken installatie en activiteit meting in 2015 nu 2500 waard nieuwe robot schrijft af in 10 jaar in de boekhouding en bij de bank moet je die ook in die tijd aflossen robot zit vaak rond de 100k na 10 jaar draaien zijn ook wel een keer groot onderhoud nodig of somigen kiesen voor vervangen
bio boer
@bio boer en melkstal heb ik op 15 jaar gezet
grös
@bio boer
Ik vraag me wel eens af wat ze bij revisie nou precies allemaal doen, hier hebben ze in 1999 nieuwe geplaatst, draait nog steeds. Heb zelf ook wel wat bussen en pennen vervangen, maar dat is soms maar een paar uur werk. En lasapparaat is ook wel eens nodig, maar dat kun je met een revisie ook niet helemaal voorkomen.
bio boer
@grös hij was echt als nieuw je kon nergens aan zien dat die gebruikt was
+1
Mooie discussie, maar doe allemaal maar ff rustig aan met deze melkprijzen.
Kvraag me wel eens af welke robot boer hier in de buurt er nieuwe inzet na 15 jaar of 20 , of dat ze stoppen, kgun ze het beste/makkelijkste.
Melkboer16
Valt me op dat er op diverse sites vele robots aangeboden worden!
Ook zijn er nogal wat stoppers met een of twee robots!
Ken er inmiddels ook een aantal waar de robots weer vertrokken zijn en die nu zelf weer in de melkput staan!
+3
ntd79
@Melkboer16 Zie ook best veel stoppers met een melkstal. Denk dat het er ook sterk aanligt wat je ervan verwacht. Als je robots als een vrijbrief ziet om het met de koeien wat meer op zijn beloop te laten wordt het een groot fiasco dat snel eindigt. Een melkstal sleept je twee keer daags tenminste bij de koeien.
harke
De keuze tussen melkstal of robots ligt aan het aantal koeien.
Bij meer dan 250 koeien zou ik liever melkers hebben omdat ze dan genoeg uren kunnen maken.
bio boer
@harke als je met robot zonder personeel kan met melkstal niet wordt de robot interessant van af 4 robots wordt simpele melkstal stuk voordeliger met personeel met 3 robot is het ongeveer gelijk zo ik het bereken
+3
ntd79
@bio boer Je vergeet de groep vijftig plus met geen opvolging of nog onduidelijkheid hierover. Voor deze groep is een robot ook ideaal. Stelt je in staat om nog 15 jaar op een comfortabele manier boer te wezen, zonder de druk om twee keer daags in de put te staan.
Rubberburner
@ntd79 Alleen blijft er dan zo weinig over , dan kun je beter een gedeelte of de hele tent in de verhuur gooien totdat je zekerheid hebt.
+1
ntd79
@Rubberburner verklaar je nader? Ook in oogpunt nemende dat deze categorie best veel naar de belasting brengt.
+1
Rubberburner
@ntd79 Dan word de belastdienst verruilt voor een robot fabrikant. Het is ook een manier om boer te blijven maar het heeft niks meer met economie te maken.
+1
ntd79
@Rubberburner dan heb je tenminste er zelf nog het gemak van. Maar sorry, wat een opmerking, dus bij alles wat ik aanschaf verruil ik de dealer voor de belastingsdienst? Zo lust ik er nog wel een paar. Maar daarnaast, dus jij beweert dat er op een robotbedrijf dus geen zak meer wordt verdiend?
grös
@ntd79
Dat is hier ook zo gegaan en ik zie dat meer, vaak met ook iets minder koeien, maar zo kon pa nog een 10 jaar doorboeren, melkstal was sowieso op, 20 koeien minder, het is echt niet ideaal, maar met verhuur ofzoiets, dan weet ik zeker dat ik later nooit boer was geworden, pacht kun je sowieso niet verhuren, maar in de familie wel gehad dat de vader overleed en de opvolger te jong was, en dan "tijdelijk verhuren", na 10 jaar kreeg men de huurder er nooit weer af.
Melkboer16
Ik zie er toch heel veel te koop staan die nog geen 10 jaar oud zijn!
Die boeren zijn flink gemolken door de robotleverancier. Ja er staan ook veel melkstallen te koop maar het komt beide op hetzelfde neer, het is oud-ijzer!
Worden ook wel meer dan eens robots verkocht op plekken waarvan ik denk dat word een fiasco.
Melkrobots voerrobots aanschuifrobots en daar gaat de kostprijs.
We hadden ooit een voorlichter hier op het erf en toen ging het over wat je als eerste uit moest besteden, drijfmestuitrijden of inkuilen, hij zei toen:!inkuilen want een opraapwagen is 2 keer zo duur als een vacuumtank en er kan veel meer aan kapot gaan als je hem nodig bent.

Er is in de jaren 2014/15 nogal wat verkocht wat niet echt noodzakelijk was zoals tochtigheidsdetectie of aanschuifbotjes.
+1
ntd79
@Melkboer16 Toch gek dat een bank die inzage heeft in de cijfers toch nog volop in deze zinkende schepen blijft financieren, en dan ook nog in iets dat afschrijft als een gek, vreemd vreemd🤔
Rubberburner
@ntd79 Zolang de aflossing en rente maar betaald word hoor je de bank niet!
ntd79
@Rubberburner dus de bank rekent bij jou niks door als je een aanvraag doet?
Rubberburner
@ntd79 Het is niet voor niks dat loonwerkers en voer leveranciers de nieuwe ,,banken zijn.
+1
ntd79
@Rubberburner heb je daar harde bewijzen van? De loonwerker bank? De loonwerker heeft al werk genoeg met zichzelf, en ik denk dat als ik twee of drie facturen bij de voerboer niet betaald heb dat er bij de derde of vierde bestelling wel eens bepaalde vraag komt.
Rubberburner
@ntd79 Als de voerboeren en de loonwerkers dat zelf vertellen , dan zal het wel niet zo zijn.
ntd79
@Rubberburner het zal, mijn loonwerker en voerboer praten daar nooit over, als dat zo zou zijn schept dat alleen een precedentwerking, dat realiseren ze zich donders goed. Maar goed, heel veel robot boeren moeten dus de rekening van het herfstgras en maishakselen nog betalen, want daarna hebben de meeste geen facturen meer van de loonwerker. Daarnaast liggen er nog een paar van de voerboer, en als je er zo aan toe bent vast nog wel van een aantal bedrijven meer. Zou je dan nog niet in beeld zijn bij de bank die vindt dat er een oplossing moet komen? Kan hier nooit zoveel mee, die uitspraken waren er twintig jaar geleden ook al als het melkquotum weer eens duur was.
Rubberburner
@ntd79 Ik zeg ook niet dat dat alleen robotboeren zijn ,maar je kunt je centen maar 1 keer uitgeven , en dan word die ene cent kostprijsverhoging wel een zware last.
+1
ntd79
@Rubberburner en gezien het aantal robots die in de afgelopen periode zijn verkocht, heeft de voerboer of de loonwerker deze gefinancierd?
+1
Rubberburner
@Melkboer16 In Denemarken hadden ze het al over het KISS systeem , en dat was puur omdat dat financieel nodig was. KEEP IT SIMPLE Systeem.
grös
@Melkboer16
Bij opraapwagens is de techniek de laatste jaren wel hard verandert, de loonwerker ruilt zo'n wagen elke 3 jaar in, dus altijd de modernste wagen te inkuilen. Maar bemesten? Laat toch liever de sleepslang komen dan wekenlang met een 8 kuubs tankje rondcrossen. Hier lappen we de schudder van 25 jaar oud ook ieder keer weer op, zo'n ding kan volgens mij niemand recht rekenen, maar toch kopen er mensen nog nieuwe schudders, moet je toch wel heel wat gras hebben voor dat dat uit kan.
+2
ntd79
@Rubberburner grappig dat je dat land juist aanhaalt. In Denemarken liggen de gemiddelde kosten voor betaalde arbeid op 4 euro, zes keer zoveel als het gemiddelde in Nederland. In de vs, waar zo'n beetje alles draait op grote melkstallen 3,5 euro.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
207
DEELNEMERS
42
WEERGAVES
6.294