Succes PlanetProof-melk blijft voorlopig uit

FrieslandCampina zette in 2018 fors in op PlanetProof. De duurzame melkstroom zorgde continu voor discussie binnen de coöperatie, maar de directie verwachtte er veel van. Nu blijkt dat de vraag kleiner is dan het melkvolume van de bedrijven die leveren aan de melkstroom.

Deel dit topic

Reacties

Greetje
Het was vooral een reactie op de superzet van Anker natuurlijk, die hadden we helaas niet zien aankomen, dat rfc gepasseerd zou worden door ah..
Een groot succes is planet proof niet geworden, maar gelukkig ook geen grote zeperd.
KOC1981
@Greetje Het is zwaar klote voor de leden die er nu uitvallen, maar kan je even omschrijven wanneer het wel een groot succes was geweest?
robbies
@KOC1981 als je geen leden eruit hoeft te gooien omdat je het marktpotentieel te opportunistisch hebt ingeschat en jaarlijks nieuwe mensen kunt laten instromen
Mars2
@KOC1981 Helaas kan ze dat niet
Op voorhand was het duidelijk dat het een mislukking zou worden
Dat komt door de opzet en introductiefouten

Goed dat je toegeeft dat het geen succes is
Het eerste kleine stapje heb je gezet 👍👍👍👍👍
+1
Blijvenboeren
@Greetje pp is vele maken groter dan aware ah concept
Pp zuivel meer dan 700 boeren
Zoveel heeft aware totaal geneens
+1
Bartlehiemboer
@Blijvenboeren Waarom altijd die vergelijkingen? Of die steken onder water? Doe eens volwassen, dit komt op mij erg kinderachtig over.
+1
MTSTAMMINGA
@Greetje Bij Anker gaat het ook niet zo makkelijk als dat het lijkt @Greetje
Het pluspunt van Anker is,in deze hij kan snel beslissen !!
sorry
@MTSTAMMINGA voor elke pool bij anker staan er 2 met een zuivel cao bij frieslandcampng
Mars2
Het zorgde er in 2019 voor dat het Campina-merk 2 procent in volume groeide en 8 procent in waarde.

Belangrijk om te weten dat de meeste pp melk verkocht wordt via de goedkope huismerken
Door te stellen dat het Campina merk groeide zeg je in feite niets over het succes van pp

FrieslandCampina ziet nu meer potentie in biologisch. Leden die soms jarenlang op de wachtlijst stonden voor het leveren van biologische melk, kunnen dit najaar leveren.

Kijk, nieuwe ronde nieuwe kansen
Lekker consistent mislukt beleid in Amersfoort ( voor insiders Klein Rusland)
+1
KOC1981
@Mars2 Bio is helemaal geen nieuwe ronde nieuwe kansen man. is gewoon al jaren het beleid dat er enkel toegelaten worden als er ruimte is. enkel worden ze er nooit uitgeknikkerd. (hiervan zouden de gevolgen ook veel groter zijn dan bij PP) moest dit wel het beleid zijn, dan had dat vast ook al eens moeten plaatsvinden.

Ik heb tot nu toe 1 mooie oplossing gelezen op melkweb. gebalanceerde groei PP. Maar ja, das weer een regeling erbij,... Maar op die manier had het stopzetten misschien wel voorkomen kunnen worden.
KOC1981
@KOC1981 een gebalanceerde groei voor PP lost echter geen krimpscenario op.
Noorderling
@KOC1981
In gebalanceerde groei kan ook een negatieve groei ingecalculeerd worden.

Daarnaast is de bio tak van RFC nog nooit serieus genomen. Bijzaak om een hoop gezeur van NGO's te kunnen tackelen, "we doen ons best".
Hoe kunnen wij nu een ledenstop hebben terwijl concullega's je met open armen ontvangen en Arla fors groeit? biojournaal.nl/article/9293488/…

Het is hetzelfde als met de garantieprijs. Afzet en vermarkten is altijd maar bijzaak geweest. Jan Anker liep wel, weet je zeker dat je geld laat liggen als particulieren zo graag voor je wouden lopen.
Gerrit v Schaick
@KOC1981 'Ik heb tot nu toe 1 mooie oplossing gelezen op melkweb. gebalanceerde groei PP.'

Dat zou alleen zo'n stap als nu in Twente in de toekomst voorkomen. Echter PP blijft dan een oncoöperatief systeem als je in de verkeerde postcode woont.
Ik ga niet roepen dat we ermee moeten stoppen. zolang een melkstroom aantoonbaar iets oplevert (ga ik dan maar even van uit...) mogen er van mij onbeperkt veel melkstromen zijn.

Je kan de eisen strenger maken zodat er minder bedrijven aan voldoen dat is wel eerlijker, maar dat is logistiek duur. En dat komt neer op steeds meer eisen voor hetzelfde geld. Dat noem ik een 'race too the bottem'

Volgens mij moeten we het systeem versimpelen. een aantal harde eisen stellen ipv vage sjoemelwijzer berekeningen. Zorgen voor een simpel en goedkoop controle en borgingssysteem. Alle bedrijven die aan de eisen voldoen certificeren en de plus verdelen over al deze bedrijven. Vervolgens logistiek een zo handig mogelijke route maken of liever nog groene stroom principe. uiteindelijk is alle melk wit dus met goede onderbouwing moet dat uit te leggen zijn aan de supers.
Last but not least paar cent extra lospeuteren bij de supers zodat je wel wat te verdelen hebt😅.
zwierb
Quote Reactie van @Gerrit v Schaick :
olgens mij moeten we het systeem versimpelen. een aantal harde eisen stellen ipv vage sjoemelwijze

Precies dat zou het uitgangs punt moeten zijn.
+2
puntertje
Quote Reactie van @Gerrit v Schaick :
harde eisen stellen ipv vage sjoemelwijzer berekeningen.

Laat die PlanetProof certificering nou juist onder leiding staan van dhr. Swinkels die op allerlei manieren betaald profiteert van de KLW. Denk je echt dat die open staat voor een andere basis?
Mars2
@puntertje melkputsloffers en naïviteit gaan goed samen
Gerrit v Schaick
@puntertje ons kent ons en persoonlijke belangen in bestuurlijk melkveehouderij zijn een groot deel van t probleem. Maar maar deze melkputsloffer is toch te naief volgens Ronald😅, heef ie waarschijnlijk nog gelijk in ook, maar ik weet ook wel dat velen de boel liever laten barsten dan te willen buigen en toegeven dat niets niet handig is
Mars2
@Gerrit v Schaick Wat is het verschil tussen de maan en mars?
De maan is bereikbaar
Mars nog niet en voor de mensheid een uitdaging om op dat niveau te komen
+2
Gerrit v Schaick
@Mars2 Het verschil tussen Maan en jou is dat ik een stuk liever naar Maan kijk😍 dan naar jou.

Wat betreft de rest.. Als jij er van geniet om een zooitje veren in je eigen reet te steken, moet je dat lekker doen👍
Mars2

(klik om te vergroten)

Mars2
@Mars2 Speciaal voor onze naïviteitsbestijding
robbies
@Mars2 waar haal je deze weg? Bij mijn weten is Keurentjens geen bestuurder bij de NZO.
Mars2
@robbies Hij deed wel graag alsof
Waar ik deze vond houd ik even voor mezelf
achterhoeker2
@Mars2 Grappig om te zien hoe jij altijd duikt als mensen je door hebben ,hoe je allerlei zaken erbij sleept die niks met elkaar te maken hebben.
Minder leuk is om te zien hoe jij je hier neerzet als de ,almachtige die het melkveehouden heeft uitgevonden ,en de rest is amateur of heeft er niks van begrepen.
Mars2
@achterhoeker2 Ik duik nooit
Ik ben slim
Niets is zomaar er bij gehaald
Veel zaken hebben onderling verband
Verbanden die velen niet goed zien
En koeien houden kan ik goed
En dat is erg mooi
Want dan kan ik vanuit mijn vak nog een hele tijd op je tenen staan dansen
Net zolang tot je lief vraagt om te stoppen
puntertje
@robbies toch keurt hij begrotingen ed goed bij ZuivelNL namens NZO.
+1
robbies
@puntertje Weet ik. Ik vind het op zich best goed dat er meer boerenvertegenwoordiging komt in NZO, maar dit is natuurlijk wel heel erg sneu allemaal. Elk onwelgevallig besluit wordt door RFC weggezet als een NZO-initiatief waar we geen invloed op hebben, maar onze gekozen boerenbestuurder gaat uit naam van NZO begrotingen goedkeuren en onder een comissie-vlag overlegclubjes bijwonen. En achteraf weer zeggen dat we er geen invloed op hebben, want NZO-besluit.

Het is gewoon huichelachtig. Richt het besluitvormende gedeelte van NZO dan gewoon in met boerenbestuurders. Kunnen we ze ook afrekenen, maar ik denk dat dat niet de bedoeling is.
puntertje
Quote Reactie van @robbies:
Elk onwelgevallig besluit wordt door RFC weggezet als een NZO-initiatief waar we geen invloed op hebben

robbies
@KOC1981
Quote:
Ik heb tot nu toe 1 mooie oplossing gelezen op melkweb. gebalanceerde groei PP. Maar ja, das weer een regeling erbij,... Maar op die manier had het stopzetten misschien wel voorkomen kunnen worden

Ik heb die vraag hier ook aan @Wiebren gesteld, en @Chocomel heeft hem er ook nog aan herinnerd. Nog geen antwoord op gekregen. Geeft mij het gevoel dat (wederom) niet alles verteld wordt

prikkebord.nl/topic/242726/…

Afschieten onder het mom: "regeling erbij" is een zwaktebod. Leg het voor aan de groep PP-boeren. Kan me niet voorstellen dat er enig weerstand kan zijn om een klein percentage van je melk (mogelijk) twee cent lager te leveren. Of je moet willen verdubbelen, maar onder de voorwaarde van PP lijkt me dat niet evident
KOC1981
@robbies volgens mij heeft @Wiebren je vraag niet helemaal correct begrepen. Hij begint over dat NH is vrijgesteld van gebalanceerde groei. Zoals ik het lees op melkweb staat had ieder PP bedrijf zijn startquotum pp gegeven, komt er meer melk op een PP bedrijf stijgt de totale PP vergoeding niet. Dit staat los van de regeling gebalanceerde groei op zich, maar daar verwijst Wiebren wel naar.

Ik weet niet of jij het hier/in de andere topic ook zo bedoelde?
Wiebren
@KOC1981 er worden meerdere manieren bekeken en besproken. Kern is en blijft dat de deelnemers aan PP een toeslag krijgen en aan de criteria moeten voldoen. Als ze aan de criteria voldoen kunnen we het contract qua vergoeding niet zomaar aanpassen. En uiteindelijk blijft gelden: we contracteren niet meer melk dan er voor de verkoop nodig is
puntertje
@Wiebren aan een dood paard....
robbies
Quote Reactie van @Wiebren:
Als ze aan de criteria voldoen kunnen we het contract qua vergoeding niet zomaar aanpassen.

Zit hier niet gewoon de kneep? Omdat het niet mogelijk is om een hele groep te korten, wordt de overeenkomst met individuele bedrijven opgezegd?
MTSTAMMINGA
@Wiebren Want het is een slecht teken dat Aldi probleemloos PlanetProof-melk inwisselt voor Duitse weidemelk.

Het speel is keihard als ik het artikel van Robert Bodde zo lees ! @Wiebren
+2
robbies
@KOC1981 Ik weet niet of Wiebren mijn vraag niet begrepen heeft. Volgens mij staat er geen woord Spaans in. Ik heb het idee dat hij er voor kiest om er geen antwoord op te geven, terwijl het volgens mij een heel redelijk voorstel is wat ook wel draagvlak heeft onder de PP-boeren. Ik lever het zelf niet, maar om hoeveel gaat het nu echt? Ik meen dat er 3% meer PP melk is gekomen. op een melkstroom van ca 700 miljoen kg melk is dat 21 miljoen kilogram melk = 30.000 kg melk per PP boer * 2 cent= 600 euro per PP melkveehouder wat het potentieel zou kunnen kosten. Dat is mij de solidariteit wel waard als ik PP zou leveren. Een volgende keer kun je zelf het haasje zijn als er iemand in Amersfoort weer met dartpijltjes op een landkaart gaat gooien om PP-leveranciers te schrappen.
zwierb
@robbies Wat mij het meest opvalt is dat Wiebren hele andere argumenten gebruikt als het bestuur van FC als het gaat over PP .Lijkt soms wel of hij voor een andere coöperatie werkt.
robbies
Quote Reactie van @zwierb:
Wat mij het meest opvalt is dat Wiebren hele andere argumenten gebruikt als het bestuur van FC als het gaat over PP .Lijkt soms wel of hij voor een andere coöperatie werkt.

Wiebren geeft er op zijn minst blijk van dat alles niet zo soepel gaat. Onze bestuurders en directie kunnen alleen maar de loftrompet blazen over PP. Ik zou me toch erg ongemakkelijk voelen als ik de ene week een filmpje produceer waarin ik vertel hoe ongelooflijk trots ik ben op PP, om een week later een paar leden - door wie ik gekozen ben - eruit te moeten bonjouren, omdat er 3% meer melk is gekomen.
puntertje
@robbies Arme Wiebren, bij de LTO moest hij steeds alle domme uitlatingen van Romijn weer proberen recht te praten en ik kan me voorstellen dat dat heel frustrerend was. En nu is hij op een rijdende trein gesprongen waar op basis van gefantaseerde modelletjes iets door de markt getracht wordt te duwen. En bij RFC mag je alleen verkondigen dat het geweldig is en gaat want kritiek/kritisch zijn is een doodzonde.
MTSTAMMINGA
@puntertje . Want het is een slecht teken dat Aldi probleemloos PlanetProof-melk inwisselt voor Duitse weidemelk.

Wat ging/was daar fout @puntertje dat,dat zomaar kan!!
puntertje
@MTSTAMMINGA Dat is weer iets voor de evaluatie van het marketingteam van RFC. Men was er bijna heilig van overtuigd dat ze de afnemers in een hoek hadden staan dat ze niet om PP heen konden. Nou, zeer verkeerd ingeschat kun je nu alweer concluderen. En nu zitten ze klem, het brengt niet wat ze er van verwachten (al zal dit altijd ontkend worden) en bij afschalen krijgen ze de zwarte Piet toe geschoven. De eigen marktpositie lijkt hierdoor eerder verzwakt dan versterkt. En geen enkele samenwerkende NGO die voor RFC in de bres springt.
Mars2
@robbies Ik begrijp je gevoel. Alleen hebben bestuurders van Rfc dat niet. En daar gaat het telkens fout
Wij noemen dat links lullen en rechts vullen
Maw, alles is geoorloofd onder de Rutte doctrine
Achso
@KOC1981 gebalanceerde groei voor iets waar geen vraag naar is..
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Mars2:
kunnen dit najaar leveren.

Om vervolgens ook weer tot de conclusie te komen dat er niet voldoende vraag is? De mislukking is nu al te voorspellen.
Noorderling
@Mars2
Zijn vorig jaar nog wel een aantal omschakelaars vertrokken.
Na jaren op een wachtlijst was het mooi geweest.

En was dit een eigen keuze? Deels niet meer, fosfaatrechten komen op je pad, is het een van de weinige opties om op een extensievere manier je hoofd boven water te houden omdat meer koeien melken niet lukt, 10cent regeling boven je hoofd hangt etc.

Iedereen die stappen zet en beweegt bevind zich op glad ijs, kan het slachtoffer worden van (zinloze) regels en wetgeving die opgeworpen worden en vergroten het probleem van RFC en de cooperatie, er moet namelijk nog 5cent oprotpremie en 10cent ledengeld achteraan.
sorry
Quote Reactie van @Mars2:
en 8 procent in waarde.

2 cent voor de boer 2 cent transport en nog wat steekpenningen voor smk...daar blijft toch geen winst van over?
ntd79
Maar help me even op weg. Heb me er nooit zo in verdiept. Die planet proof melk is toch nooit een directe vraag naar geweest vanuit de consument? Die koop je toch gewoon automatisch als je de dagverse zuivel van Campina koopt, daar is toch geen keuze in? Als ik een rondje vrienden doe die geen boer zijn, weet er volgens mij niemand wat pp is, terwijl ze wel Campina kopen om het merk. Of zie ik dat verkeerd?
Mars2
@ntd79 Wees blij
Je vrienden zijn iig geen lid van NM
ntd79
@Mars2 och, van mij mogen ze, kan me daar nooit zo druk om maken. Maar biologisch koop je bewust, en dat planet proof toch gewoon onbewust omdat je dagverse zuivel koopt voor het a merk Campina, dan wordt je dat toch gewoon ongevraagd door de strot geduwd?
KOC1981
@ntd79 dat heb je goed. Als de retailer wil zeggen bij ons kan je een "duurzamere" keuze maken, dan is PP daar een optie voor. Ook bij AH zal de klant zeker niet altijd bewust zijn van het concept. Pp aan een consument uitleggen moet je ook niet in detail willen. Scoren beter op klimaat, diergezondheid en natuur. Meer kan je niet overbrengen, dan is de gemiddelde Nederlander zijn aandacht al weer op iets anders
ntd79
@KOC1981 ik denk dat ze het veel te mooi voor zich zien, of ze weten wel beter maar geven de uitleg eraan dat de consument het bewust koopt. Volgens mij kopen de meesten Campina vla met dezelfde gedachte dat de hagelslag van venz moet wezen en het bleekmiddel van glorix.
pieta
@ntd79 Merken moet je ook in stand houden. Anders wordt het vergane glorie. Wellicht kun je het zien als vernieuwing.
+1
ntd79
@pieta maar dat doen ze al leuk, met boer huppelupup en leuke mopjes op de achterkant van het pak, mooi leesvoer voor als je je verveelt onder het vla eten😁
Jawis
Het valt me op dat veel prikkers hier geen flauw idee hebben waarom rfc in pp is gestapt, wat het opbrengt, wie het kopen, hoe groot het is...mijn advies.... ga eens googelen.....of bel rfc....
Willemijn82
@Jawis heeft het te maken met dat Twente in mineral valley ligt en de focus voor planetproof zich richt op bedrijven in dairy valley?

Zie ook: docplayer.nl/28626572-1-dec-provinsje-fryslan-prov…
Jawis
@Willemijn82 nee het is gewoon een centenkwestie....van twente naar lutjewinkel via randstad is te duur....
puntertje
Quote Reactie van @Jawis:
veel prikkers hier geen flauw idee hebben waarom rfc in pp is gestapt

Als overhaaste en weinig doordachte reactie op Aware.
+1
Melkboer16
Ik vind dat er nogal negatief gedaan wordt PP-melk!
Wat is er nu aan de hand:de melkstroom is gegroeid maar de groei op de PP-bedrijven ging harder!
Logisch die boeren kregen 2 cent meer voor de melk en dat moet toch uitgegeven worden en misschien wel aan fosfaatrechten
Door de groei van de aanvoer die sneller ging als de groei van de afzet moesten er bedrijven afvallen!
Verdient misschien niet de schoonheidsprijs maar dan kies je logisch voor de bedrijven die het dichts bij de verwerkende locaties waar je mee verder wil toch??
Ik weet niet wat er in de leveringsvoorwaarden staat maar het risico van buiten de boot vallen was door wijziging van resultaten ook al groot!
We hadden hier ook graag meegedaan maar scoorden op 1 punt niet goed genoeg
robbies
@Melkboer16
Quote:
op 1 punt niet goed genoeg

Had je even begripvol gereageerd als je wel genoeg punten had gehad, maar er alsnog uitgeknikkerd werd?
Melkboer16
@robbies dat zeg ik! Niemand verteld hier wat buiten de criteria om in de leveringsvoorwaarden stond!
Kleine lettertjes heet zoiets
Jawis
@Melkboer16 klopt... je kunt er ten allen tijde en op ieder moment uit gegooid worden, zonder opgaaf van reden. Ook moet je de toeslag terug betalen als je fraude pleegt.....geen kleine lettertjes
Blijvenboeren
@Melkboer16 helemaal eens melkboer
Het is gewoon een marktvraag gestuurd concept zoals in iedere andere industrie
Feit dat er zoveel rumoer is, geeft aan dat t waarde heeft
Melk met meerwaarde
Blijvenboeren
@Melkboer16 helemaal eens melkboer
Het is gewoon een marktvraag gestuurd concept zoals in iedere andere industrie
Feit dat er zoveel rumoer is, geeft aan dat t waarde heeft
Melk met meerwaarde
Melkboer16
@Blijvenboeren 1 keer is genoeg?!
De voorwaarden waaraan je aan voldoen moest zijn ook niet gemakkelijk en we misten hier op 1 punt!
We zijn gewoon allemaal die 2 cent extra nodig en daarom is de pijn in Twente ook zo groot!!
3 jaar droogte op rij dat heeft er daar best ingehakt ook bij niet PP-boeren en daardoor stoppen er ook veel blijkbaar!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0