Stankmysterie provincie Utrecht na ruim een dag eindelijk opgelost



Originele beschrijving

Een groot deel van de provincie Utrecht kampte gisteren met heftige stankoverlast. Uit verschillende steden kwamen meldingen en inwoners kregen het advies ramen en deuren te sluiten. De oorzaak was lang onbekend, maar is inmiddels achterhaald.

Deel dit topic

Reacties

+1
Bartlehiemboer
Vroeg me af wat natuurmonumenten hier gebruikt heeft als proef? Misschien weet iemand meer? Vooral of het aan de (milieu) regels voldoet...
Noorderling
Vast vloeibare kali, heeft een aparte geur en sommige soorten zijn niet te harden. Na elke bui begint het weer te stinken en kan wel 2a3week duren. Kippenmest is er soms niets bij.
grös
@Noorderling
Ik ken het spul, of eigenlijk alleen de lucht, maar toch bijzonder dat een Natuurorganisatie dit nodig denkt te zijn.
Bartlehiemboer
@Noorderling Ja, zou kunnen. Dit is een omschrijving op Google:
Protamylasse valt buiten de gebruiksruimte van stikstof uit dierlijke mest. Het product telt wel mee voor de stikstofgebruiksnorm en de fosfaatgebruiksnorm. Het product mag het hele jaar door op het land worden gebracht. Het product kan spuitend worden toegediend, zodat het land vrij blijft van insporing en structuurbederf. Ook in de biologische landbouw is protamylasse tot op heden nog steeds toegestaan.
Jannus
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Protamylasse valt buiten de gebruiksruimte van stikstof uit dierlijke mest.

Een natuurorganisatie die een meststof vernoemd als bodemverbeteraar gebruikt???????

Maw verander je de naam dan mag er veel meer..????
Melkveehoudernh
@Noorderling volgens mij stond er in het artikel dat er bokashi uitgereden werd. Maai en rietresten die met een bepaalde bacteriën worden omgezet. Dit mag gewoon vanaf 1 februari uitgereden worden. Het enigste vreemde is dat het op beheersland over de sneeuw mag en bij ons niet....
rebabs
@Melkveehoudernh Goed gelukte bokashi of bodemverbeteraar ruikt naar bosgrond. Zodra het scherp ruikt is de omzetting nog niet klaar of mislukt.
m uut m
@rebabs
Goede compost ruikt naar bosgrond.
Bokashi nooit.
Bokashi is fermeteren met grote kans op mislukken. Vooral als het materiaal al flink broeide voordat het in de bokashi bult ging.
Zoals op onderstaande fimpje
robbies
@m uut m wat un gedab
m uut m
@robbies
Mag wat kosten. 😉
m uut m
@Melkveehoudernh
Bokashi mag je het jaarrond uitrijden zolang er geen mest in zit.
+1
huub
@m uut m dat hele bokashi verhaal is onzin.
pietjepuk
Proef met een bodemverbeteraar.
Het goedje was in plaats van mest of compost uitgereden over

Tja wat zullen we daar weer eens van denken? 🤓

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0