Melkprijsdaling incl stijgende gehalten.

Januari-prijs RFC
Jaar vet eiwit Garantieprijs
2019 4,55 3,62 37,61
2020 4,56 3,61 36,51
2021 4,61 3,66 35,33

Voerkosten zullen ook wel dalen ......

Hebben we het maar niet over de prestatietoeslag die in 2019 nog meer dan 1 cent was.

Deel dit topic

Reacties

+2
Melkweb
Dus Campina heeft het weer eens gedaan? Welke discussie (in herhaling) wil je nu weer op gang zetten? Net of wij niet merken dat ALLE (!!!!!!) melkfabrieken, ook Europees gezien met dit zitten.
Gelukkig heb je de voerschuif zelf in de hand. Tis geen vetpot op dit ogenblik en hou er maar rekening mee dat het ook niet meer wordt. Voeren en melken van eigen grond en de rest buiten je erf houden, Dan maar geen 10k kg melk per koe. De grootste concurrent voor veel grondstoffen is de goed betalende mens, restproducten (met eiwitten of energie)die vroeger voor een appel en een ei weggingen worden nu veel meer hergebruikt of in het uiterste geval in de vergister gegooid. Moet je als koemelker die concurrentie aangaan? Vraag dat maar de komende week aan je vertegenwoordigers, ik weet hun antwoord al.
Mars2
@Melkweb Koop grond a 70- 100K en verbouw zelf je eiwit en je hoort bij de blijvers in de sector.
Grapje natuurlijk.
Jg heeft een stevig punt door de prestatietoeslag te noemen. De beloofde 5 cent had het verschil kunnen maken. Nu het er op lijkt dat de eerste jaren de toeslag bagger gaat blijven is er wel een vraag die interessant is
Rfc beweert dat ze rode bakjes heeft en niet de winst op de basisproducten kan maken maar het moet hebben van de toegevoegde waarde
Waarom haalt Rfc nog zoveel buitenlandse melk op wanneer dat negatief is voor de Nederlandse leden? Stop met melk bijkopen!!!!
+1
Melkweb
@Mars2 waar zit het verschil dan met die andere fabrieken. Tis te gemakkelijk om alleen die presatietoeslag te benoemen. Campina heeft het moeilijk, geloof mij maar: de rest ook! En onderaan de streep zou bij extreme mismanagement de andere melkfabrieken gewoon een betere (eind-) melkprijs moeten betalen. En als ze dat wel kunnen waarom komen die boeren daar dan ook niet in opstand? Omdat door alle boeren Campina gewoon een geuzennaam is geworden voor alle fabrieken?
jg
@Melkweb Rfc koopt iig steeds goedkoper in en maakt dan nog geen prestatietoeslag.
+6
de hoef
@jg ga zelf kaas maken, en probeer hem te verwaarden, dan kun je zien hoe simpel alles lijkt
+1
jg
@de hoef Het management belooft zelf prestatietoeslagen van 3 tot 5 cent.
+4
de hoef
Quote Reactie van @jg:
prestatietoeslagen van 3 tot 5 cent

dat klopt maar het gebeurt niet,
maar om nu elke week over stikstof fosfaat of rfc te klagen past mij niet
gelukkig vriest het ,is er nog een keer wat anders te piepen hier
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @de hoef:
is er nog een keer wat anders te piepen hier

Ja zeker waar om moet dat krachtvoer zo duur worden !! 😢 😃
+1
MTSTAMMINGA
@de hoef boerderij.nl/auteur/Cees-van-Bruchem/ Deze ellende kan weleens 10 jaar duren zegt deze man Vergelijkt deze toestand met jaren geleden met de glas tuinbouw
Erco
@de hoef haha die dooddoener zei onze voorzitter ook. Toen lachte ik hem ook uit 😉
+1
bdf
@de hoef eens. Echter het is wel bijzonder hoe groot de waardering van consumenten/omgeving voor dergelijke bedrijven is. En een FrieslandCampina boer doet in principe niet veel anders. Daar laten we als FC veel liggen. Dichter bij de markt opereren. De boer als uithangbord gebruiken. Albert Heijn bindt een kleine groep boeren al. Dat moeten we meer uitnutten. Kansen zat.
+1
Melkweb
@jg waar zijn alle andere Europese en Nederlandse melkfabrieken dan? 4 +1 is gelijk als 5+0. Dus wat wil je nou echt zeggen? Je begint een discussie die geen discussie is omdat iedereen in hetzelfde bootje zitten. Dit is het, hier zal je het mee moeten doen.
+5
Noorderling
@Melkweb
Alle fabrieken?
Rfc kan de garantieprijs niet waar maken en daaruit trek ik andere conclusies. Kun je aan de systematiek rommelen, alleen dat houdt ook een keer op.

Corona dit corona dat, een excuus op een presenteerblaadje. Europese gaten werden gedicht met geld van ver waar op 1 paard gegokt is. Maar als ik er naast zit hoor ik het graag, Amerikaanse melkprijzen laten wat anders zien dat het wel kan.
Melkweb
@Noorderling in Verweggistan betalen ze op dit ogenblik wel een hogere melkprijs....wat is dat nou weer voor onzin om dan die land erbij te halen en wellicht volgend jaar weer een andere land. Je moet de melkprijs vergelijken op en met gelijkwaardige omstandigheden. Hier in Nederland dus. Waar zijn dan die andere hogere melkprijzen van de andere melkfabrieken en waarom moet Campina( altijd meer bij de hogere dan de lagere) altijd maar tegenaan gezeken worden. Lijkt hier de politiek wel, constant maar vertellen wat andere partijen fout doen zodat ze hun eigen tekortkomingen niet hoeven te vertellen.
+4
Mars2
@Melkweb hoho...
De presentaties van Rfc leggen we langs de uitgesproken ambities. En dan valt iets op
Keer op keer worden ambities niet gehaald door bestuurders die in dienst zijn van de boeren.
Vergeet dat even niet. 24000 medewerkers die werken bij Rfc worden financieel onderhouden door de boeren. En mogen die boeren die zelfs formeel eigenaar zijn er wat van vinden wanneer ambities niet omgezet worden in resultaat?
Mijn antwoord: dat mag niet. En dat is heel erg triest. Het is goed dat eigenwijze Frans weggestuurd is maar de rest is mede schuldig aan het shit waar er nu in zitten.
En de grote gemene deler van alle ellende is gebrek aan visie en focus op de kernactiviteiten.
+1
Melkweb
@Mars2 je moet die ambities reflecteren naar wat er haalbaar is. En hoe meet je dat door te kijken wat vergelijkbare bedrijven doen. En hoe zijn die, ook die hebben een coöperatieve structuren. Hoeveel mensen ze daar voor nodig zijn is niet relevant. De KPI's worden bij elk bedrijf wel in de gaten gehouden. Dus nogmaals(daar begon deze discussie mee) dit is geen discussie omdat @jg niet objectief reageert (te vergelijken ) maar Campina weer zwart wil neerzetten omdat het Campina betreft
Mars2
@Melkweb Waarom dan in het verleden ambities uitspreken die ik toen al als sprookjes bestempelde?
Zou het bestuur dan ipv ambities formuleren uit kunnen spreken wat er de eerste jaren haalbaar is??
Scheelt een hoop gedoe en geeft financieel op de bedrijven ook de benodigde houvast
En wanneer dat niet kan, kunnen ze dan laten zien hoe de stresstest die losgelaten wordt op de coop en onderneming er uit ziet?
Vertrouwen is goed, controleren is beter
Ik word er foxwild van
Hatseflatse
KOC1981
Quote Reactie van @Mars2:
ambities formuleren

Hein heeft ondertussen meermaals gepresenteerd dat doelstelling is om GP + 15% als prestatie van de onderneming te zien als ambitie komende jaren. (dat is dus inclusief reservering in dode hand en rente op ledenobligaties)

2020 gaat hem dat niet worden, 21 mag dan een overgangsjaar zijn. 22 moet er geleverd worden.
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @KOC1981:
Hein heeft ondertussen meermaals gepresenteerd dat doelstelling

Hein is zich al aan het voorsorteren op een andere werkgever. zegt genoeg over de gepresenteerde doelstelling.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Mars2:
arom dan in het verleden ambities uitspreken die ik toen al als sprookjes bestempelde?

zolang zit jij hier nog niet,
je zat toen op mars zeker ,en prikte als ......
jg
@Melkweb Onzin.
hans1980
@Mars2 klopt wij zijn de baas niet de stropdassen
Boerbakje
@Mars2 Wie heeft nu feitelijk de macht en zet de lijnen uit de coop of de bv?
Mars2
Noorderling
@Melkweb
We zijn toch een handelsnatie op en top?
De VOC mentaliteit, waar is die nog ergens te bespeuren?

Transport kost een schijntje op het geheel, RFC zit over heel de wereld. Verschepen die handel naar de plek waar het het meeste oplevert. Als iemand anders het kan, waarom kunnen wij het dan niet? Vanuit de VS naar zuidoost Azie is nagenoeg even ver als vanuit Europa.
Achso
@Noorderling omdat Nederlanders graag met een opgeheven vingertje naar andere landen wijzen. Wordt niet Echt geaccepteerd.
KOC1981
Quote Reactie van @Noorderling:
1 paard gegokt is

pogingen zijn zeker gedaan om risico te spreiden, Filipijnen is daarin succesvol, Pakistan zoals we allemaal weten voorlopig niet.
+1
Erco
@Melkweb u zit in t bestuur of directie van welke melkfabriek?
+1
Melkweb
@jg waar zijn alle andere Europese en Nederlandse melkfabrieken dan? 4 +1 is gelijk als 5+0. Dus wat wil je nou echt zeggen? Je begint een discussie die geen discussie is omdat iedereen in hetzelfde bootje zit. Dit is het, hier zal je het mee moeten doen.
+4
HansN
@jg Zoek bijvoorbeeld milcobel eens op in de melkprijsvergelijkingen, ook een coöperatieve. Tel uit wat je de laatste jaren minder zou ontvangen hebben met zulke melkprijs. Komt mss het besef dat je tov van collega's nog niet zo veel te klagen hebt. Melkprijs is overal te laag, dat wel.
+6
jvt
@HansN sluit me hierbij aan. Alhoewel over heel europa melkprijs gewoon te laag is, klagen de rfc boeren alweer met gezonde benen. Alleen is dat vaker gezegd hier en wordt niet altijd in dank afgenomen. Milcobel
Oktober: 28,73
Gemiddelde 12 maanden: 30,27

Friesland-Campina
Oktober: 33,19
Gemiddelde 12 maanden: 33,69
Nabetaling in het verleden: 1,31 (komt er nog bovenop)

Voor het gemak verschil van 4-5 cent, met jaarleverancie van gemiddelde van 960.000 liter wat het tegenwoordig toch is geloof ik, gauw 40.000 euro met zelfde kosten. Dat noem ik dus klagen met gezonde benen
+3
KOC1981
Quote Reactie van @jvt:
met zelfde kosten

dat klopt niet helemaal volgens mij. Als ik hier net over de grens hoor wat een steunbedragen er worden gegeven, daar val ik van achterover. Nieuwe mengwagen, 15% subsidie, nieuwe sleufsilo 20% subsidie, nieuwe voerhekken, 20%,.. en voor jonge landbouwers kan het oplopen tot 40% met een max van 1,5 miljoen euro. Zelf nu voor het 3e jaar aanvraag ingediend voor POP3 Jonge landbouwers. al 2 maal niet uitgeloot, terwijl we wel in de hoogste puntenschaal zaten. en max subsidiebedrag = 20.000€.

Van dat verschil kan je vele jaren het melkprijsverschil overleven.
robbies
@KOC1981 3 robots bestellen, 2 betalen. Rest betaalt het VLIF
jvt
@KOC1981 hier nul, nul, nul investeringssubsidie gehad. Max is in wallonie voor jonge boeren 160.000, 300.000 voor koppel. Maar...die komen in aanmerking, terecht overigens, daarna de bio boeren. Is er daarna van de kwartaalpot wat over, wat eigenlijk nooit het geval is, gaat dat meestal naar kleinere projecten en je mag het niet hard op zeggen, maar is wel zo, ons kent ons boeren. De gemiddelde boer, ouder dan 40, niet biologisch, komt nooit maar dan ook nooit in aanmerking voor investeringssubsidie. Vlaanderen is weer anders maar volgens mij daar ook lotingssysteem
KOC1981
@jvt waar zit dat verschil dan met Vlaanderen, en wie vult dat potje en wat dan met ongeoorloofde staatssteun???
+1
HansBa
@KOC1981 dat POP3 potje wordt dat niet gevuld door de kortingen op de betaling rechten en wordt daar in Nederland niet hoofdzakelijk nieuwe natuur mee aangelegd?
KOC1981
@HansBa geen idee, ik zie alleen een enorm verschil tussen de landen. Nog een verschil perceel gras klaver in Vlaanderen 5jaar 600euro/ha extra subsidie
HansBa
@KOC1981 in andere landen wordt t wel besteed aan de landbouw/platteland waarvoor t bedoeld is. In nl wordt t besteed voor nieuwe natuur.
Jowi
Quote Reactie van @jvt:
Nabetaling in het verleden: 1,31

Het rendement uit het verleden is geen garantie voor de toekomst ! 😭
+1
familie pelle
@jvt waarom vergelijk je de melkprijs van de Calimero van Europa met de grootste coöperatie melkverwerker van de wereld? De schaalvoordelen van fc bedragen ongeveer 4 cent per liter melk aldus fc na de fusie.
jvt
@familie pelle prima dan, vergelijk m voor mijn part met doc/dmk, arla of wie dan ook. Kom je toch gauw tot de conclusie dat je als rfc lid niet mag klagen.
Mars2
@jvt Ook wanneer je gegronde reden hebt om te klagen mag je volgens het bestuur nog niet klagen
Amersfoort zal wel een partnergemeente in Rusland of noord Korea hebben
Mars2
@HansN Garantieprijs is gebaseerd op indexondernemingen. Gelukkig dat milcobel er niet bij zit. De indexondernemingen betalen gemiddeld de garantieprijs. Boeren die ook net zo hard achteruit als Rfc en moeten de leden daar ook bijstorten?
Melkweb
@Mars2 moeten ze al bijstorten dan....de discussie daarover wel helder voeren graag
Mars2
@Melkweb Dat geldt ook voor Rfc. Had Schumacher geen honderden miljoenen nodig om te investeren? Hoeveel precies en op welke termijn en waarvoor is dat geld bedoeld.
Het begint er steeds meer op te lijken dat de duurzaamheid niet betaald wordt in de markt.
Ergens moeten de toeslagen vandaan komen toch?
+1
Jaap40
@Mars2 dat duurzaamheid niet betaald wordt lijkt een feit te worden. Maak met elkaar een plan om van deze kostenverhogende verplichtingen af te komen. Melk is en blijft wit af boerderij. Leveren wij het niet? komt het goedkoper uit buitenland.
+1
KOC1981
Quote Reactie van @Mars2:
Gelukkig dat milcobel er niet bij zit

zit er wel bij
Mars2
@KOC1981 Dan is het nog erger
+1
Jowi
@KOC1981 Volgens mij zitten in dat mandje ,Milcobel, D.O.C, Cono,Arla,DMK (voorheen Nordmilch/Humana)
KOC1981
Quote Reactie van @Mars2:
en moeten de leden daar ook bijstorten

veeteelt.nl/nieuws/…

ja dus
Mars2
@KOC1981 Die vergelijking gaat mank op meerdere gronden. Zet de getallen van beide ondernemingen naast elkaar en zie waar het zit
+1
KOC1981
@Mars2 jij vraagt moeten ze bijstorten, ik zeg ja.
KOC1981
@KOC1981 verder houd de vergelijking heel snel op. Milcobel heeft een eenvoudige structuur, alles dicht bij huis. Volgens mij geen meerderheidsbelangen in buitenlandse ondernemingen waarvan personeel en omzet voor 100% op de balans staan.
+1
hookwood
@Mars2 Milcobel zit ook in de garantieprijs. Voor 7% om precies te zijn. Lees het melkgeldreglement even na zou ik zeggen.... Artikel 3.1

Garantieprijs is incl de nabetalingen en toeslagen die door de referentiebedrijven wordt betaald. Daarbovenop moet RFC dus nog winst maken.
robbies
@hookwood
Quote:

Garantieprijs is incl de nabetalingen en toeslagen die door de referentiebedrijven wordt betaald. Daarbovenop moet RFC dus nog winst maken.

ja dus? Moet de ambitie meedraaien in de middenmoot zijn? Daarnaast betalen Bel, Aware en Vreugdenhil nooit meer als RFC, alleen tijdelijk als ze wat extra melk nodig zijn
Erco
@HansN nog zo'n dooddoener
+1
de Tank
Dit geeft aan dat jan 2021 de laagstbetaalde januari van de afgelopen 3 jaar is. Nog 11 maanden om het goed te maken.
+1
HansBa
Bij leerdammer zelfde ontwikkeling, al die duurzaamheid verplichtingen leveren niets op.
Mars2
@HansBa Het management en periferie hebben er een verdienmodel voor zichzelf van gemaakt
Zie dat maar eens te veranderen!!!
Mars2
@Mars2 Wie het probeert wordt graag opgenomen in de raad van 11
HansBa
@Mars2 daar lijkt t wel op ja, maar als de
Melkprijs blijft dalen en de kostprijs blijft stijgen in dit tempo droogt ook de melkaanvoer bij leerdammer op.
puntertje
Ondanks de mensen die RFC blijven ophemelen moet je vaststellen dat RFC er relatief gezien op achteruit gaat. @Melkweb en consorten die bestuurlijk betrokken zijn kunnen dan wel heel hard gaan roepen en vooral naar anderen wijzen, dat is net zo min constructief als afbranden. De verwachtingen worden niet waargemaakt ondanks dat de uitgangspositie veel beter was.
jvt
@KOC1981 hier nul, nul, nul investeringssubsidie gehad. Max is in wallonie voor jonge boeren 160.000, 300.000 voor koppel. Maar...die komen in aanmerking, terecht overigens, daarna de bio boeren. Is er daarna van de kwartaalpot wat over, wat eigenlijk nooit het geval is, gaat dat meestal naar kleinere projecten en je mag het niet hard op zeggen, maar is wel zo, ons kent ons boeren. De gemiddelde boer, ouder dan 40, niet biologisch, komt nooit maar dan ook nooit in aanmerking voor investeringssubsidie. Vlaanderen is weer anders maar volgens mij daar ook lotingssysteem
KOC1981
@jvt waar zit dat verschil dan met Vlaanderen, en wie vult dat potje en wat dan met ongeoorloofde staatssteun???
jvt
@KOC1981 ongeoorloofde staatsteun is het in elk geval niet. Ieder land is vrij om EU landbouwbudget enigszins naar eigen behoefte te verdelen, en hier is verdeelsleutel stuk positiever voor jonge ondernemers, let wel, kunnen max 160.000 krijgen, niet altijd standaard en hoop voorwaarden bij. Op zich hardstikke positief, zeg ik als ouwe l*l. Bio heeft hier ook een extra bedeling dus, hardstikke fout. Bij lagere grondprijzen hier, zie je dus dat de 65 plussers geen afstand doen van grond, ook pachtgronden niet, omdat biopremie meer opbrengt dan rente en zeker meer is dan de pachtprijzen. Vergif voor de sector dus. Maar zover ik weet gewoon verdeling van EU gelden, pop3 gelden heb ik hier nog nooit van gehoord dus daar zal de clou wel zitten, waarom er hier meer naar de primaire sector kan dan in nederland
bio boer
Hier ook 3 cent lager dan vorig jaar
+3
duitser
We kunnen allemaal wel afzeiken op onze verwerkers. Blijft gewoon vreemd dat de top, of je nou bij particulier of coöperatie bent meer verdiend dan ons veehouders, die aan de basis staan en meeste werk er mee hebben.

Maar wanneer komt er iemand met DE oplossing? Dat zou pas een mooie topic zijn.
+2
Noorderling
@duitser
Investeren en handelen naar rentabiliteit ipv politiek bedrijven met je verworven functie.

Consument heeft elke dag een stem ipv 1x per 4jaar. In de supermarkt kan men kopen wat men wil, dan komt vraag en aanbod vanzelf bijelkaar of niet, dan moet de prijs omhoog en springen er vanzelf een groep producenten op in.

De markt opzadelen met stickertjes, keurmerken en bij voorbaat een overaanbod creëeren is natuurlijk geen succesformule.
duitser
@Noorderling Idd melk is melk en verder niet. Maar hoe krijgen we de vraag hoger dan het aanbod?
+1
weurding
@duitser zou het daar altijd in zitten? Vraag naar water is ook kleiner dan aanbod
cornelissen
Quote Reactie van @weurding:
Vraag naar water is ook kleiner dan aanbod

Maar dat kost niets , kun je dus makkelijker weggooien.
+1
weurding
@cornelissen haal eens een flesje uit supermarkt zou ik zeggen 😏
duitser
@weurding klopt idd
robbies
@Noorderling
Quote:
bij voorbaat een overaanbod creëeren

Dat doen we zelf.
+4
Noorderling
@robbies @duitser
De bodemprijs is de wereldmarkt, daar gaan we van vandaag op morgen niets aan veranderen en zonder veel gedoe is daar ook voor een bepaalde groep wel wat aan te verdienen.

We moeten van de angst af dat NGO's ons opdrijven, en we maar extra moeten leveren voor dezelfde prijs met weidemelk als grootste voorbeeld. Planetproof durf ik wel in hetzelfde rijtje te scharen. Schiet er als boer niets mee op, we geven een onkostenvergoeding van 2cent en de rest zou via de winst terugvloeien naar alle bedrijven. Tja, welke winst?

Weidegang levert niks op, PP levert ons als RFC ook niks op. Imago, imago betaal je geen rekeningen van. Die andere 92% van de tijd moet je ook eerlijk uit kunnen leggen dat je koeien het goed hebben en die 120x6uur moeten ze niet opknappen om nog een winter te kunnen overleven.

Als mensen klagen dat er zo weinig koeien buiten lopen, kun je het simpel terugleggen dat men als maatschappij nooit de verantwoordelijkheid heeft genomen om te betalen voor haar wensen en daarmee zelf medeplichtig zijn aan de ontwikkeling dat er aan elke straat nog maar 1 boer melkt ipv 5. Lopen er op een plaats meer koeien buiten en misschien wel helemaal niet.
Men heeft zelf een stem, maar voor 1cent die we zelf rondpompen in de coöperatie gaat de wereld niet bewegen.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
voor 1cent die we zelf rondpompen in de coöperatie gaat de wereld niet bewegen

Toch is het % weidgang omhoog sinds de invoering vd weidepremie. Laat staan hoe het was geweest zonder weidepremie. En aan PP-melk is voor PP-leverende bedrijven wel wat verdiend. Tenminste ik kan bij mezelf niet aan 2 cent extra kosten komen. Voor de coop kan ik het niet beoordelen maar twijfel ik er wel aan.
+1
Noorderling
@pieta
Ben ik ook wel benieuwd naar, maar die relatie is niet zo 1:1 te leggen. Trekt misschien wel twijfelaars over de streep en heb er verder ook helemaal niks tegen. Vind het knap wie het in de vingers hebben en dan is de premie een schijntje met wat je ermee kunt verdienen. Alleen zit er nog wel een spreiding tussen goed weiden en premie weiden.

Percentage zegt me eigenlijk weinig, die kan ook stijgen als er opstallers stoppen, kan zo geen data vinden over aantallen. Wordt het succes niet groter van.

Door deze discussie worden sommige boeren ook in een hoek gedreven of ervaren dat zo.
Zeker in het zuiden, slechte verkaveling, intensief, discussie is daar ook feller dan in andere delen van het land. Milieueisen strenger waardoor keuzes gemaakt worden.
Zijn ondertussen toch al een aantal prikkers gestopt waarbij voor hoever ik het kan beoordelen waardering en motivatie zeker een rol gespeeld heeft. Als je dat je aan trekt en gaat knagen kun je daar last van krijgen.
+2
ntd79
@pieta punt is alleen, als je qua bedrijfsvoering al behoorlijk in de richting zit van pp, is het met een paar aanpassingen te realiseren en dan is het mooi meegenomen. Maar het is en blijft gewoon een fooi, die erg slecht uit de markt komt. Ik ben met mijn bedrijf een beetje het uitschot van de coöperatie. Hoge productie, al het vee het hele jaar op stal, en om de boerderij de groene woestijnen zoals dat nu wordt genoemd. Wel voldoende grond eronder. Als ik weidegang wil gaan toepassen, moeten er kavelpaden komen, waterleidingen, drinkwaterpunten, afrastering enz enz. Qua arbeid heb ik dan ook volk nodig. Dat krijg ik met die fooi nooit rechtgetrokken. Als er echt die grote omslag moet komen in de landbouw, zeg maar naar hoe het was voor de grote verkavelingen, met een forse inkrimping van de veestapel, toeslagrechten eraf, moet uit de markt komen, dan ben je het gezeik van subsidievreters ook kwijt, dan moet je terug naar de melkprijs van de jaren zestig, en dan moet je daar de inflatie correctie op los laten, dan gaat de melkprijs een paar keer over de kop, dat is reëel. En daar ben ik geen tegenstander van. Maar het hele economische systeem dondert in elkaar, want de hele economie is erop ingesteld dat voedsel niets kost.
pieta
@ntd79 Zie nieuw topic over het succes van PP.
ntd79
@pieta ik zag hem voorbij komen. Maar dat is precies wat ik bedoel. Je kunt niet produceren voor een markt die er niet is. Als het helemaal anders moet wil ik daar best in mee gaan, maar dan moeten we af van het twee cent denken, en in tientallen centen denken.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
en in tientallen centen denken.

Dat lijkt mij wensdenken. Of je moet de basisprijs op 0-10 cent stellen. 😁
ntd79
@pieta ik wens niks, van mij mag het zo blijven zoals het nu is. Maar zoals links Nederland wil, halvering veestapel natuurinclusief boeren en afschaffing toeslagrechten voor productielandbouw? Veel succes met een paar cent.
slagroomvla
Quote Reactie van @ntd79:
want de hele economie is erop ingesteld dat voedsel niets kost.

Amen!
Boerbakje
@ntd79 klopt de economie is verslaafd aan goedkoop voedsel en niet te vergeten lage rente.

De boer is slachtoffer van zijn eigen succes wat betreft altijd doorgaan en overleven, als boer dan.
Hierdoor zal marktwerking kwa aanbod nooit functioneren.
Ik ben bang dat als het elastiek sectoraal toch een keer knapt dat het aanbod zover terug loopt dat dit voedsel schaarste zal veroorzaken.
Reken maar als dit gebeurd dat de overheid het marktdenken snel is vergeten en ingrijpt in de markt met maximum prijzen.

Is na de tweede wereldoorlog ook gebeurd met de belofte dat er nooit meer zo een tijd zou komen als in de jaren dertig.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
84
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0