Illustratie van: jd6100

Heroverweging Fosfaatrechtenstelsel -.

SGP wil een heroverweging van het fosfaatrechtenstelsel. Aanleiding is de kritiek van de voorzitter van de afdeling bestuursrecht van de Raad van State, Bart Jan van Ettekoven, op het stelsel voor de melkveehouderij. Staatsraad Van Ettekoven ziet een gelijkenis tussen het fosfaatrechtenstelsel en de toeslagenaffaire rondom kinderopvang, die leidde tot de val van het kabinet. Volgen Van Ettekoven is er bij het fosfaatrechtenstelsel ook weinig ruimte geboden voor maatwerk en knelgevallen.

meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

labella
@jg Heb je aandelen boerderij?
hans1980
Storm in een glas water
+1
jg
De handelaren reageren direct 😆
jg
@jg Dat er grote aantallen bedrijven benadeeld zijn en nog steeds worden is schandalig. Dat de handelaren alleen oog hebben voor eigen belang is tekenend ....
hans1980
@jg ongekend, Schouten heeft aangegeven mocht er een ruimere knelgevallen regeling zijn gaat dat ten koste van generieke korting.
Weet niet hoe je denkt over die 8,3% moet die bij niet of gematigde groeiers dan 15-20% zijn
Straf waarvoor??
Omdat anderen hun stal verdubbelen net voor peildatum omdat die boeren te bang waren?
Waarom?
+3
Grasbaal
Quote Reactie van @jg:
Dat er grote aantallen bedrijven benadeeld zijn en nog steeds worden is schandalig.

Stel dat de fosfaatrechten op korte termijn afgeschaft gaan worden, dan zijn toch ook de bedrijven die hierin geïnvesteerd hebben benadeeld?. Hoeveel claims gaat dat geven denk je?
Mars2
@GrasbaalMaakt niet uit hoeveel. Allemaal kansloos. Nieuwe ronde nieuwe kansen.
+1
jg
@Grasbaal De overheid is ook verantwoordelijk voor compensatie van het toeslagendrama .
+1
jg
@Grasbaal Ook quotum.nu is een verdienmodel dus vandaar je opmerking.
Mars2
@jg ammoniak.nu
Grasbaal
@jg heb ik ongelijk dan?
+1
jg
@Grasbaal ja ,dat is een zaak van de wetgever en niet van de sector.
jg
+1
Jannus
Quote Reactie van @Grasbaal:
Hoeveel claims gaat dat geven denk je?

Politiek is zeer onbetrouwbaar is al gebleken en dus is investeren ook het aangaan van risico's en zal kan dus onder bedrijfsrisico's geschoven gaan worden
Koeien boertje
@Grasbaal ze mogen van mij geld terug storten van deze lucht investering.
Is bij velen een mooi jaarinkomen
Melkveehouder.
@Grasbaal dat valt wel mee.
J Andringa
@jg zou je er als handelaar nou echt zo rijk van worden?
Todi
@J Andringa Gevraagd voor 120 en nu aangeboden voor 128?
+2
Jannus
Quote Reactie van @Todi:
Gevraagd voor 120

moet de eerste nog tegen komen die de aanbod vraag gelijk aftikt,het is gewoon bemiddelen tot de verkoop en Q-nu is een manipulatie instrument.het wereldtje is klein
+2
labella
@J Andringa schijnbaar wel want @Duntelaar hebben wij nooit weer gezien.
J Andringa
@labella daar heb je wel een ijzersterk argument 😂👍🏻
Mars2
Hoeveel boeren denken nu: kijk, voortschrijdend inzicht en het komt helemaal goed.
Of: 17 maart komt er aan.
Kan iemand daar een poll voor maken?
Jannus
Quote Reactie van @Mars2:
kijk, voortschrijdend inzicht en het komt helemaal goed

Soms denk je ver vooruit te kijken maar zodra je snelheid hebt is de sprong over het ravijn buiten het gezichtsveld moet nemen blijkt achteraf het toch te ver..

Fosfaat was een tussenstap waar over de grens men al met N rekende en ook nog veel gunstiger dan het sloopmodel van Aurius
+2
Jawis
@Jannus co2 wordt binnen afzienbare tijd onze begrenzing
+2
ted9
De verkiezingen komen er weer aan.
cornelissen
Verwacht er allemaal weinig van , de verantwoordelijken voor dit zeer onrechtvaardige stelsel ( LTO en meeloper NMV ) reageren nergens meer op, Leden interesseert hun niets ,althans bij de NMV. De verwijten vliegen hun om de oren, doen net of ze luisteren en gaan gewoon verder met hun programma met de opmerking : dit is een gepasseerd station.
Ik zelf weet nog steeds niet ,wat ik verkeerd gedaan heb met grondgebonden uitbreiden ,kreeg toen van mijn belangenbehartiger NMV een mailtje : zoek maar een advocaat. Tuig!, maar je staat er als individu machteloos tegenover , je hebt kennelijk betaald voor je eigen ondergang.
slagroomvla
Fake news. Dit stuur geeft de overheid nooit weer uit handen.
+1
demelkboer
@slagroomvla nieuwe stuur is er al; stikstof. Hier kun je nog veel meer mee goochelen dus nog effectiever om de veestapel te verkleinen.

Meer of minder fosfaat maakt de burger niet uit. Maar meer of minder stiksof gaat direct ten koste van huizen wegen en werkgelegenheid. Dat is politiek veel gevoeliger. Bij fosfaat heb je deze communicerende vaten niet
jg
@demelkboer Inderdaad, de fosfaatrechten zijn een last bij de verlaging van de N- uitstoot. Werkt averechts.
Jawis
@demelkboer nieuwe stuur heet co2
+4
Transport wage
Stikstof wet gaan de fosfaat rechten vervangen
DeBoerin
Staatsraad Van Ettekoven ziet een gelijkenis tussen het fosfaatrechtenstelsel en de toeslagenaffaire rondom kinderopvang, die leidde tot de val van het kabinet. Volgen Van Ettekoven is er bij het fosfaatrechtenstelsel ook weinig ruimte geboden voor maatwerk en knelgevallen.
Dan ben ik niet de enige die die vergelijking maakt 😉
Jannus
Quote Reactie van @DeBoerin:
fosfaatrechtenstelsel en de toeslagenaffaire rondom kinderopvang, die leidde tot de val van het kabinet

eerste is en landbouw aangelegenheid met zelfstandige verantwoordelijkheid,het tweede een civiele met politieke verantwoordelijkheid,

maw geen vergelijk
DeBoerin
@Jannus eerste is een landbouw aangelegenheid met zelfstandige verantwoordelijkheid. Gedeeltelijk zelfstandig verantwoordelijk. De uitvoering is door overheid gedaan en verdiend ook zeker geen schoonheidsprijs met de nodige fouten. O.a. toeslagrechten uitdelen aan vleesveehouders.
Jannus
Quote Reactie van @DeBoerin:
O.a. toeslagrechten uitdelen aan vleesveehouders.

Je zult het geluk maar mee hebben
+1
de Tank
Er worden meer ballonnetjes opgelaten, de meeste knappen.
Jaap40
@de Tank inderdaad, maar de functie van fosfaatrechten lijkt achterhaald
hans1980
@Mars2 oud nieuws
Mars2
@hans1980 Datum staat er bij.
Bestaat die club lto nog?
Is die Wil er nog actief?
Zegt hij wel vaker iets voor de vorm of was dit echt gemeend?
Heeft hij dit voortvarend opgepakt en afgehandeld?
Waarom hoor je hem of zijn clubje nu niet terwijl er steeds meer begint te rammelen en te kraken?
Zijn er nog losse eindjes die aandacht verdienen?
Is hij een kerel of een watje die er met de staart tussen de benen vandoor gaat wanneer het spannend wordt?
Gaat hij verantwoordelijkheid nemen of blijf hij braaf stil.
We zullen zien of ze het lef hebben om het op te nemen voor gedupeerden nu die fase gaat komen.
Mars2
@Mars2 Heel rustig wachten tot de storm gaat liggen is soms een goed idee. In dit geval de minst goede keuze.
harke
Is dit dezelfde SGP die uiteindelijk toch nog even voor stemde in het stikstof verhaal?
HansM
@harke Ja, dezelfde SGP.
- sinds jaar en dag vragen we al aandacht voor bedrijven ter goeder trouw gehandeld hebben, maar die door de invoering van de fosfaatrechten keihard getroffen zijn (enorme financiële verplichtingen en halflege nieuwe stal, tijdelijk een stuk minder koeien vanwege niet erkende bijzondere omstandigheden). Nu nieuwe aanknopingspunten: 1) NVWA is begonnen met handhaving op ontbrekende fosfaatrechten in de periode dat de knelgevallen nog wachtten op een oordeel van de rechter (waar de minister ze naar had doorverwezen!), 2) uitspraken Raad van State nav de toeslagenaffaire, specifiek ook over het fosfaatrechtenstelsel. Een rechtvaardige behandeling betekent wat ons betreft niet een generieke korting voor de rest (alsjeblieft niet), maar een financiële compensatie en/of souplesse in de handhaving voor de jaren dat er nog geen rechterlijk oordeel was,....
- PAS-knelgevallen hebben ter goeder trouw gehandeld en verdienen rechtszekerheid. Ons amendement bij de stikstofwet zorgt voor wettelijke borging van een oplossing voor die knelgevallen (ook voor de niet-melders waar nog niks concreet voor toegezegd was) en meer rechtszekerheid. In de wetenschap dat die wet zonder onze steun in zowel Tweede als Eerste Kamer een meerderheid zou hebben en gewoon door zou gaan (wordt onderstreept door het feit dat onze poging om de wet controversieel verklaard te krijgen niet lijkt te lukken)! Vandaar dat we in december die keus hebben gemaakt. Was kiezen tussen twee kwaaie. Beroerd kiezen, kan ik je vertellen.
+2
Farma_boerke
@HansM En wat doen jullie voor knelgevallen die nu nog steeds worden erkend door de RVO wegens gemaakte fouten inzake fosfaatwetgeving?

Snel en zorgvuldige weging is niet gelukt, niet door de RVO (er word gerommeld op de dossiers, geen landbouwkennis, ze zijn uitbesteed en te weinig tijd voor zorgvuldige weging (4 uur per bezwaar!), vraag de werk- / instructieprotocollen van bezwaar-afhandeling maar eens op (krijg je vast niet, is op afstand gezet naar USG Legal)) & ook niet door het CBb/RvS (te weinig tijd, dossiers worden niet eens gelezen, maar kort gescanned om de indruk te wekken dat men zich heeft verdiept).

Het is een zooitje bij de fosfaatwetgeving

Inmiddels gaat dit ook voor de PAS melders dezelfde richting uit, vergunningverlening ligt inmiddels al weer stil. Het lijkt alsof men niet heeft geleerd en geen zorgvuldige weging van de wet heeft gemaakt en gekeken naar uitvoering en .

En daar komt in de toekomst met deze wet nog de rest van de Nederlandse landbouw bij.
Wetgeving gebaseerd op een KDW wat een bewegend doel is.

De KDW's zijn vastgesteld eind jaren 80 op basis van een expertgroep schatting:
“A quantitive estimate of an exposure to deposition of N as NHx and/or Nox below which empirical detectable changes in ecosystem structure and function do not occur according to present knowledge. In general, the ecosystem changes may range from episodic responses to processes occurring over centuries.”

Recentelijk hebben we gezien dat er natuur word bijgeplusts en ook KDW's worden aangepast, niemand is verantwoordelijk en toch gebeurt het. Dus kunnen de KDW's ook aangepast worden, want een "nieuwe" situatie is nieuwe KDW en wij zitten er weer mee.
Daat komt de CIE Hordijk nog overheen met het rapport dat de modellering zoals is gebruikt gebaseerd is op selectieve (OPS/SRM), niet doelgeschikte, onvoldoende robuuste modellen met schijnzekerheid.

Over een paar jaar zal blijken dat de KDW's lager zijn gezet, modellen "geoptimaliseerd" tegen landbouw en de doelen niet gehaald worden --> weer een nieuwe crisis. Weer alle ellende over ons heen en niemand is meer verantwoordelijk/aansprakelijk.

Edit:
Kijk ook maar eens op het blog van Jaap Hanekamp
jaaphanekamp.com/blog/
Of anders op alle discussie op www.foodlog.nl
Er word gewoon een nieuw probleem in de toekomst gecreerd, maar nu zijn we gered: PAS 2.0

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!