Eiwit van eigen grond

Als eiwitrijk voergewas is de veldboon een van de betere opties, stelt de Wageningse onderzoeker Wijnand Sukkel. Veldbonen staan al langer in de belangstelling. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw is veel onderzoek gedaan.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+1
jan w
Hardstikke mooi, moet er eerst nog wel over een paar drempeltjes worden gestapt. 5 ton d.s. opbrengst laat te wensen over. teelt kent ook nog wel haken en ogen.
+3
Melkboer16
@jan w ja en dat moet dan concurreren met Mais wat in topjaren 20 ton ds opbrengst geeft!
Hoe heet de man ook al weer
diekman
Hooibaaltje
@diekman naam zegt al genoeg.....
+1
bio boer
@Melkboer16 die soya die jij koopt komt ook niet meer dan 4 ton ha eiwit gewassen hebben lagere opbrengst daarom ook duurder
Jowi
@bio boer Er wordt geen soya gevoerd maar het afval wat niet geschikt is voor menselijk consumptie.
Veldbonen is een echt akkerbouw gewas en niet voor melkveehouders, teveel ziektes en plagen, was in de jaren 80 net zo en verdween toen snel van het toneel.
+3
pieta
Quote Reactie van @Jowi:
Er wordt geen soya gevoerd maar het afval wat niet geschikt is voor menselijk consumptie

Ik denk dat dit te simpel is. De opbrengst van schroot in de teelt is zo groot (helft vd opbrengst) dat je zo niet met zekerheid kunt zeggen wat er gebeurt als die helft van de opbrengst er niet zou zijn.
+1
bio boer
@pieta 20 procent van de sojaboon wordt gebruik voor consumptie dus 80% wordt zo heb ik eens begrepen de rest gebruikt als vee voer als die 80% niet meer wordt verwaard als veevoer is het gou gebeurt met het saldo sojateelt
+1
Albert Altena
@bio boer Procentueel is ook bij een suikerbiet het overgrote deel perspulp.
Maar een suikerbiet wordt echt wel geteeld voor de suiker
+1
Kars
@Albert Altena de opbrengsten voor de akkerbouwer per ton suikerbieten is net zoveel als perspulp kost per ton. Vertel mij is wie die akkerbpuwer betaald als er geen veehouderij meer is.
+1
pieta
@bio boer Het gaat niet om het percentage. Het draait vaak om geld. Qua opbrengst moeten we3 het als 50-50 zien heb ik begrepen. Dan gaat de discussie door in welke vraag is het meest elastisch. Stel dat het aandeel gebruikt voor humane voeding onvervangbaar is. Dan blijft de sojateelt even groot als er niets meer in het veevoer gaat. Daar heb ik de kennis zo niet voor.
Albert Altena
@pieta Stop van soya teelt zou een enorme impact hebben op de humane voeding, smeermiddelen en bijvoeging aan ecobrandstof
Ik denk voor de veehouderij dat soya eenvoudiger is te vervangen.
spotmelker
@pieta Die zekerheid van afname van restproduct(en) van soja blijft m.i. wel bestaan. Daar heeft de Nederlandse afname niet zoveel invloed op. Bij huidige prijzen wordt het interessanter om alternatieven al dan niet van eigen grond te bedenken/gebruiken.
--Erik--
Als je meer eiwit wilt telen is het dan niet handiger om iets met een mengsel van klaver en voederwikke of luzerne te doen. Is een makkelijkere teelt en de mechanisatie is er al voor. Heb geen flauw idee wat daar de opbrengst van is?
diekman
@--Erik-- In ieder geval lege kuilplaten
--Erik--
@diekman oh, das niet veul!
+1
Noorderling
@diekman
Waarom?
Grasdrogerij hield afgelopen zomer 4 dikke snede's luzerne van het land af zonder enige bemesting. Die halen zeker in de drogere jaren de 12-14ton drogestof.
Klaver is een vergelijkbaar gewas, kun je die kunstmest extra op je andere grasland strooien.
+1
Noorderling
@--Erik--
Daar is inderdaad de grootste winst te behalen, geen extra werk en kosten en toch beter resultaat.
Daar een procent hoger eiwit halen zet meer zoden aan de dijk dan een hoekje bonen of een ander gewas, wat veel kosten met zich mee brengt en hoog risico op kans van slagen en positief saldo.
bio boer
@Noorderling het nadeel is dat luzerne en klaver niet op alle grond wil groeien de ontwatering moet oporde zijn de ph en niet tehoog organischestof gehalte daarom wil het vaak wel goed op de akkerbouw klei grond hoe het op zand zit weet ik niet op veen wil witte klaver nog wel rode klaver niet is mijn ervaring
Toekomst0
@bio boer droge zandgrond valt tegen, klaver groeit langer door maar gaat uiteindelijk dood.
ricardo
Wat is het nut van sturen op meer eiwit van eigen grond
+1
nieuwoord
@ricardo kan je collega's mee helpen die minder eiwit van hun grond halen om als Sector aan de 65% te komen🙄
Kars
@nieuwoord ik ben gekort omdat ik niet grondgebonden ben. Haal wel 65% eiwit van eigen land, collega grondgebonden en niet gekort en komt niet aan de 65%.
buitenveld
@Kars kun je na gaan hoe krom die regel is
pietjepuk
Quote Reactie van @Kars:
ik ben gekort omdat ik niet grondgebonden ben. Haal wel 65% eiwit van eigen land,

waarop dan wel als ik vragen mag.
Jowi
,@pietjepuk Denk dat ze hem een 8,3% fosfaatrechten hebben gestolen.
huub
Veldbonen past op zand ook niet in het bouwplan omdat je het niet na mais mag zaaien.
Mars2
Voor de EU is gewoon simpel gras ook gekwalificeerd als eiwitrijke teelt.
Easy

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0