Elektrisch Beregenen

Ha collega’s, heeft iemand van jullie ervaring met elektrisch beregenen? Heb in een paar topic het wel voorbij zien komen maar vraag is echter. Welke merken zijn er en hoe zwaar moet je aansluiting zijn om 1500 meter ver te pompen en nog druk over te houden.

Deel dit topic

Reacties

Ja en hoe hoog is het vastrecht , bij 3 *80 amp.
+1
DutchDairyFarmer
@Detukkeroettwente wij hebben al 3x80 aansluiting en zonnepanelen. De salderingsregeling wordt over 2 jaar afgebouwd dus dacht zo de stroom ook goed te gebruiken.
pietjepuk
@DutchDairyFarmer met drie 80 ampère kom je zeker geen stroom te kort voor de beregeningspomp. Of is het de bedoeling dat er nog meer gelijktijdig draait.
DutchDairyFarmer
@pietjepuk melkmachine en koeling tank. Heb alleen geen idee van merken en hoeveel vermogen je nodig hebt. Dacht vraag eerst hier ipv een vtw
pietjepuk
@DutchDairyFarmer nodig een paar man uit die het spul verkoopt en laat hen een plan maken. Die kan precies uitrekenen hoe zwaar je pomp moet zijn en hoe dik de leidingen. Houdt er wel rekening mee als je mest door de ondergronds leiding wilt pompen met sleepslangen dat je een tyleen leiding moet hebben. Pvc kan de druk van sleepslangpomp niet aan. Je kunt zelf al uitvogelen hoeveel ampere je verbruikt en hoeveel ruimte je nog over hebt.
robbies
@pietjepuk mest ondergronds transporteren is volgens mij verboden in Brabant.
cjw73
@robbies wie zal dat controleren.
+1
ElGuapo
@pietjepuk 80A ongeveer 40kW pomp
pietjepuk
Wat meer info graag. Heb je een leiding van 110 mm en een sproeimondje van 5 mm dat red je dat wel met 1 fase van 16 ampere. 🤓
+2
DutchDairyFarmer
@pietjepuk leiding moet nog gelegd worden ben aan het oriënteren maar zat aan 160 te denken zou er eventueel ook mest door kunnen. Haspel zal 110 worden.
TeunFendt
@DutchDairyFarmer 160 diameter! Dat is wel erg groot. Zulke haspels zijn er niet eens. Meest gebruikte maar is 125mm. Maar of je er mest door heen moet pompen weet ik ook niet. Daar is het niet op gemaakt en het wordt een grote smeerboel.
wotan2
@TeunFendt Onder de grond leg je als het goed is 1 keer. Zorg dat je toekomst bestendig bent. Kleinere diameter geeft meer weerstand en dus verlies. Ik heb hier eind jaren 90, ondergrondse leiding gelegd met 125 mm doorsnee en toen op aanraden van een collega 12,5 bar buizen gebruikt. Daar heb ik nooit problemen mee gehad. Nu ik mijn bedrijf verkocht heb vond een van de kopers (akkerbouwer) het maar net aan.
Tommie1
@wotan2 Dan laat hem er maar andere ingraven, hij kan dat zelf maken, kan de machines lenen en heeft genoeg gratis arbeid.
TeunFendt
@wotan2 Vind 125mm en tot 12,5 bar best prima hoor over 10 jaar zou het wellicht te klein zijn maar dan is de leiding ook al 40 jaar oud. Ik weet niet hoe intensief je hem gebruikte maar dan gaat het pvc toch wel achteruit
George
@TeunFendt
12,5 bar op ondergrondse leiding is veel te veel.
Wat heb je eraan om zoveel weerstand op te bouwen? Alles lijdt onnodig veel en vraagt enorm kracht.
joske1980
@TeunFendt
De buizen kunnen wel tot 16,5 bar bepaalde types maar hulpstukken is maar tot 10 bar Max
DutchDairyFarmer
@TeunFendt mest wordt toch ook door hoge druk pvc leiding 160 verpompt van bijv mestsilo naar put. Mij is altijd geleerd dat je altijd richting de toekomst moet denken dus vandaar.
George
Quote Reactie van @DutchDairyFarmer:
in de akkerbouw ook 160

Die heeft ie onder de weg door laten boren zodat ie daar andere leiding door heen kan steken om met losse buizen de andere zijde van de weg kan beregenen. Zo lees ik het.
Meest gangbare ondergrondse leiding is tegenwoordig gewoon 125mm.
DutchDairyFarmer
@George verkeerd begrepen dan. 🙃
+3
pieta
@DutchDairyFarmer Grundfos is volgens mij een goed merk onderwaterpomp. Leiding onder de grond voldoende groot leggen minimaal 125 mm maar wellicht is groter beter. Hoe groter hoe minder weerstand. Waterput zo kort mogelijk bij meterkast. Verlies over de stroomkabel schijnt groot te zijn. D-stoppen in je meterkast laten zetten anders vliegen de stoppen er uit bij start.
Ikkes
@DutchDairyFarmer wat voor haspel heb je ? Maat ? Die is bepaald , met een 100 haspel heb je aan 125 dikke buizen genoeg , maar met een 125 dan moet je al snel naar 160 of dikker , en zo is dat ook met de pomp 100 moet je denken aan 30 kw maar dikker dan moet je richting 40 kw ligt aan het haspel en wat voor dop je erin wil zetten
pieta
@Ikkes Ik zou me wel eerst informeren naar de beschikbaarheid van grondwater. De toestroomhoeveelheid is ook een factor volgens mij. In een grote sloot kun je pompen wat je wilt, in een kleine sloot kun je hem droogtrekken. Onder de grond heb je ook verschil.
+1
Ikkes
@pieta klopt maar het haspel blijft bepalen , iedereen reageert hier maar niemand weet welk type haspel hij heeft , of je met een 90 of een 140 haspel hebt scheelt alles , als je dat weet kun je advies geven , de afstand dat je weg moet pompen , maakt nog niet zoveel uit , als je maar dikke buizen hebt zodat er geen weerstand is
Tinus
Dit is denk ik wat je zoekt:
rovatti.com/products/1104/…
+1
George
Wij zijn 3 keer 63 ampère afgezekerd en kost ongeveer 100 euro vastrecht per maand. Voor onze Grundfos pomp van 15 KW is dat voldoende. Ik adviseer je overigens een Grundfos bronpomp welke ongeveer met dezelfde KW 10-15% meer water verpompen. Ik noem bewust het merk Grundfos omdat dit erg goede pompen zijn is onze ervaring. Grondleiding is hier 110 mm en gedeelte 125 mm over een lengte van ongeveer 900 meter. Haspel 300/90 en een nozlle van 26mm
+1
Tommie1
@George Hier 3 keer 80, pomp vraagt om en nabij 50 ampere iets van meen ik 60 m3
George
@Tommie1
Hier ook 60m3 pomp , 15 KW Grundfos CR 60-60.
3 keer 63 A hoofdzekeringen en de groep van de beregening bestaat uit 3 stoppen van 50 A.
pietjepuk
@George heb het al vaker gezegd je kunt flink besparen op vast recht. 3 x 50 ampere is meer dan genoeg bij jouw. 15 kw kan op 30 ampere draaien. schakelt de motor met ster driehoek in heb je 3x35 ampere nodig. Kun van de zomer een keer proberen om de 3 stoppen van 3keer 50 te vervangen door 3 keer 35. zie je vanzelf of de stoppen er in blijven.
George
@pietjepuk
Ik heb geen sterdriehoek meer maar een nieuwe kast met softstarter.
pietjepuk
@George dan red je het ook met 3 x 35. in 1 keer vol aan zou je wel 3 x 50 nodig hebben. Maar zou het gewoon proberen met stoppen van 35 kom je er vanzelf achter
pietjepuk
@George zie enexis.nl/consument/aansluiting-en-meter/… en dan de bovenste link.

bij 3 keer 50 kost vast recht 112 per maan bij drie keer 63 147 per maand. toch 420 euri per jaar.
kaas
@pietjepuk en ik denk als te een redelijk bedrijf hebt dat 3 x 80 amp te licht is
want een beetje redelijk bedrijf die is nu ook al afgezekerdt 3 x 60 amp
pietjepuk
@kaas is maar net hoe je melkt. Grote melkstal vraagt korte tijd veel stroom ook het koelen vraagt in korte tijd veel stroom. Robot gaat geleidelijk over de dag en het melk koelen gaat ook met kleinere koeler.
Zit hier 63 ampere. heeft ooit eens een meter tussen gehangen. kon terug naar 50 maar dan zat het op het randje.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @George:
softstarter

Ga er maar van uit dat dat ook een ster driehoek schakeling is, maar dan geautomatiseerd.
George
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Ga er maar van uit dat dat ook een ster driehoek schakeling is, maar dan geautomatiseerd.

Tot 2 jaar terug ster driehoek schakeling. Motor liep aan en schakelde vervolgens 2 keer op in toerental. Dit was een grote kast met relais en weerstanden uit 1976. Nu vervangen door klein kastje waarin een softstarter zit , motor loopt in 1 keer aan zonder trappen in toerental.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @George:
Tot 2 jaar terug ster driehoek schakeling. Motor liep aan en schakelde vervolgens 2 keer op in toerental. Dit was een grote kast met relais en weerstanden uit 1976. Nu vervangen door klein kastje waarin een softstarter zit , motor loopt in 1 keer aan zonder trappen in toerental.

Is inderdaad anders dan ster driehoek, en vraagt ook inderdaad veel minder aanloopstroom. (je electromotor start ook met minder koppel, maar aangezien je bij het aanzetten nog geen volle druk hebt geeft dat niets)
ted9
@pietjepuk Besparen op de afzekering en kosten krijgen aan gevoelige apparatuur op he bedrijf door onderspanning. Niet doen dus.
DutchDairyFarmer
@Tommie1 welke merk/soort pomp hebben jullie?
+2
joske1980
Hier 3x80 afgezekerd pomp van 29 kw geeft 80 m3 per uur en zit 63 ampere afgezekerd
Stuk 160 leiding en 125 leiding en 125 haspel met 30 mm spuit
160 is bijna 2x zo duur als 125 en heb hier schuifmoffen ipv lijm
Dat bevalt beter want kan iets zetten als je pomp aan zet want dat gaat met geweld.
Idd leverancier kunnen alles voor rekenen inclusief druk tabellen voor leiding en pomp
Tommie1
@joske1980 Lekker, jij bent overal vanaf heb gekeken hier 22Kw en leiding 125
kaas
Als je goedkoop elktriche wilt beregen moet je een put hebben met grote diameter anders heb je te veelverlies
overstekend wild
@pietjepuk 390 x 80 x 3 = 93600 Watt = 93Kw = ongeveer 120pk. Maar je zult er flink van schrikken wat die kabel je gaat kosten aan aanschaf en ingraven
Tinus
@overstekend wild Wat zou op de lange duur goedkoper zijn? Een buis ingraven waardoor je pomp dicht bij de aansluiting staat, maar waardoor je een zwaardere pomp nodig hebt; of een dikke kabel in de grond leggen naar een punt dat logistiek goed ligt voor een lichtere pomp?
George
@Tinus
Je begrijpt m niet! Overigens heb ik nog nooit elektrische beregeningspompen gezien van 93kW. Ik denk als je een bronpomp koopt van 20 KW als je die mogelijk hebt dat je echt serieus water krijgt!
Geen 154 m3 per uur 😀 maar misschien toch wel ruim 60 met goede ondergrondse leidingen en haspel.
Tinus
@George Het was een oprechte vraag, geen retorische 😄
overstekend wild
@Tinus spanningsverval in de kabel over zo'n afstand is aanzienlijk. Om te voorkomen dat die kabel heet word moet je verzwaren. Dus voor een (ik schat, maar sterk afhankelijk van de gewenste capaciteit) voor een 40 Kw motor (alleen water, geen mest!) Kun je op 30 meter met een veel lichtere kabel toe dan op 1.5 km
+1
geweldenaar
@overstekend wild
Diesel aggregaat erop, geen kabel nodig
jan w
@geweldenaar
En die kosten niks!!
+1
Jowi
@Tinus Hier in de buurt zijn er genoeg die bij grotere percelen een extra stroomaansluiting langs de weg (waar de kabel ligt)laten maken en een bron er naast met een deepwell pomp erin.
Als de kabel langer als 70 meter is word de weerstand moeilijker volgens onze elektricien.
+1
dorpsrandhoeve
@Tinus Je hebt dan een serieuze kabel nodig. Ook voor kabel is het zo dat kabellengte en dikte hand in hand gaan. Net als bij leidingen overigens. Ga je voor bijvoorbeeld 400 meter grondkabel, dan praat je over een flink bedrag.
robotboertje
@overstekend wild
Hebben 20 KW pomp, 3x80A afgezekerd. Melken met robots en kunnen dan nog beregenen en ook de stroomvretende ventilatoren 140*140 (8 stuks, die draaien vaak als het droog en warm is en je dus ook beregent...) laten draaien.
Afgelopen jaar 55m. nieuwe stroomkabel gegraven van meterkast naar bron. Kostte 750,- aan kabel. Daarnaast een gruwelijk nat t-shirt van het graven bij 34 'C en 's avonds 3 piepkes tegen de dorst.
Haspel is 440 m. slang 125 en leiding ondergronds ook 125 mm. Hebben 800 m ondergronds liggen en halen dan tussen 75 en 80 m3 / uur.
+2
Tommie1
@robotboertje Da laatste geloof ik niet met 20Kw
Raf76
@overstekend wild die formule is toch een persoonlijke versie 😃 . Vermogen van de motor in KW is spanning x stroom x arbeidsfactor (cos fi) x vierkantswortel 3 x rendement.
+1
tb65
Vanaf 1984 al bronpomp van Melotte uit Maastricht . 1 keer vervangen nu 22kW neemt 44 A. Afgezekerd tot 3*80 A voor huis en stal met 2 robots, gaat perfect. Geeft 60 m3 met 8.5 bar aan pomp. Op 500 meter 1 bar minder. Ik kan 39 ha nat houden met 125mm aanvoerleiding. De haspel 450 meter lang 110 dikke slang en 28 mm nozzle. Ik kan met de telefoon de pomp op afstand aan en uitzetten. 236 zonnepanelen zorgen ervoor dat beregenen nauwelijks iets kost aan energiekosten.
jan w
Een wat ander verhaal. We hebben hier de tuinberegening ondergronds gemaakt. Onze lmb was daarmee de goedkoopste. Betrekken de spullen van Kempkes waterpompen. volgens de vertegenwoordiger veel kennis van waterpompen en leidingen. Werken veel met de Italiaanse IBO pompen. In't hof Bathmen ( ken ik zelf niet ) doet er ook veel in , maar die werken veel met de poolse Ibo pompen.
We beregenen met een 25 pk pomp met een Schrijver ( Baars ) systeem 400 mtr. met 20 sproeiers. Hebben we in 5 uur ongeveer 35 mm water.

De pomp is van 1976 , mocht die bezwijken , dan gaat er een bronpomp in.
+3
geweldenaar
Drukverliezen.
Diameter PVC/PE is altijd uitwendig.

(klik om te vergroten)

Jowi
@geweldenaar PVC is inwendig groter dan een PE ,110 mm PE is inwendig maar 100 mm en125 is ongeveer 114mm.
jammermaarhelaas
@geweldenaar

Hieruit volgt wat mij betreft dat als je nu nieuw aanlegt, je altijd 160 moet leggen. Verschil in drukverlies tussen 125 en 160 is enorm. Alle kosten (arbeid, kraan, enz.) moeten toch gemaakt worden, onafhankelijk van welke diameter er gelegd wordt.
pietjepuk
@jammermaarhelaas 10 eur de meter extra tikt wel aan. De topic starter had het over 1500 meter
+1
jammermaarhelaas
@pietjepuk

Als de tabel van @geweldenaar er bij pakt en uit gaat van 50m3 per uur, dan scheelt het per 100 meter 0,3-0,07= 0,23bar.
Over 1500 meter dus 15x0,23=3,45 bar.

Ga je uit van 60m3 per uur, dan wordt het als 15x0,33= 4,95 bar.

De keus is aan de klant, maar als je dit met een pomp recht wilt trekken, dan heb je heel wat capaciteit nodig (grotere pomp) en meer energie (kosten) en misschien ook een grotere aansluiting, en hoger vastrecht? Dit soort dingen moet je vooraf goed uittellen.
@jammermaarhelaas
Je theorie klopt, als je aan het eind van die 1500meter beregend, korter bij de bron is minder verlies.
Afhankelijk van de situatie zou je dit kunnen mee laten spelen, door de laatste percelen, banen met een kleiner sproeier gat te beregenen.
pietjepuk
@Ford revisiemotor kunt ook de eerste 800 meter 160 pakken en de rest 125.
Noorderling
@Ford revisiemotor
Als het kanon er nog bij komt zit je op 2kilometer, dan heb je serieus drukverlies op die afstand.
Sjon
@pietjepuk Als je 1500m ver moet pompen zou ik een 6 duims pers slang bovengronds leggen. Doen ze hier ook vaak, de sleepslang van de loonwerker huren. Word dan gebruikt voor maisland als die na het zaaien in de droge kluiten ligt.
DutchDairyFarmer
@Sjon en dat elke keer opnieuw en uitrollen en oprollen.
DutchDairyFarmer
@pietjepuk verschil is er wel inderdaad maar gelukkig niet zo groot als jij schets want dan zou je de 125 voor bijna niks krijgen 😉
pietjepuk
@DutchDairyFarmer had even gezocht. blog.meeuwse-goes.com/webshop/show/…

Staat mij iets van bij dan 110 een euro of 7 kosten. Met 1500 meter krijg je wel een serieus korting. Klopt het dat de prijzen uit de link ongeveer half door gaan?
Ricochet
@pietjepuk Pas nog een stuk 125 bijgelegd, a 6 euro per meter. 12,5 bar.
Het is trouwens iets duurder dan dat. Je koopt bijvoorbeeld buizen van 5 meter maar effectief werken ze maar 4,85 omdat ze 15 cm in elkaar schuiven.
George
Hier beregend echt helemaal niemand met 6 duimslang , niemand!
varken
@George
Jullie doen het nog met een gieter?
Maakt toch geen klap uit, als die man 160 mm er in wil spitten veel plezier
George
Quote Reactie van @varken:
160 mm er in wil spitten veel plezie

Beter lezen varken , hij heeft het over bovengronds. 😂
DutchDairyFarmer
@varken denk dat het spitten voor 125 of 160 geen verschil maakt.
Ikkes
@DutchDairyFarmer ik zou naar 200 gaan , dan heb je goeie leiding
Ook voor de toekomst , alles wordt steeds groter , en op zn lengte is 200 geen overbodige luxe
Tommie1
@Ikkes Ik hoop dat dit een grap is
Ikkes
@Tommie1 nee zeker niet
ted9
@Tommie1 In de toekomst hoef je toch helemaal niet te beregenen in een voedselbos 😉
pieta
@ted9 Heb je mooi een luxe gang voor mollen. Een soort van HSL 😁
+1
cjw73
@George denk dat de bronput ook bepaald is voor de grootte van de leiding. De meeste putten leveren hier niet eens genoeg water voor de grotere haspels.
+1
George
@cjw73
Hier is de bron geen probleem . Meer dan water genoeg. En dat gezemel over grondleidingen. 125 mm goede hoge druk PVC is meestal ruim voldoende voor de meeste elektropompen. Daar kan water genoeg door . Ik heb ook 900 meter liggen maar mijn pomp staat ongeveer in het midden . Dus hoef niet verder dan 450 meter te pompen.
Jowi
Quote Reactie van @cjw73:
De meeste putten leveren hier niet eens genoeg water voor de grotere haspels.

Daar kom je wel achter als je meer als 80 m³ wil halen, daar is heel veel verschil in, dezelfde putten net zo diep en 800 meter uit elkaar kan meer als 40m³ verschil in zijn.
Hebben ook een 900 meter ondergrondse leiding van 125 mm (al meer dan 35 jaar) maar er is meer druk verlies met turbine en 125mm haspelslang.
Leiding gaat zelden stuk, maar je moet geen hydrant raken !!! en hier springen de hydranten nog al eens uit de pvc (komt door lucht in de hydrant) en dan moet je er weer nieuwe draad op lijmen, zijn allemaal 4 duim, van 5 duim ben ik nog nooit tegen gekomen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's beregenen en beregening geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!