Jaap Majoor - Uitzending Zembla

Ik zag donderdagavond een uitzending van Zembla. Het programma zou over de landbouw gaan, maar het was een programma, die de landbouw beschuldigde van allerlei milieuproblemen. Het was gemaakt door mensen, die niets van de landbouw weten, zoals zo vaak in de media gebeurd.

Een stuk verbrand oerwoud lieten zij zien met de opmerking: " Oh wat erg". Het oerwoud wordt gekapt voor de teelt van soja voor diervoedsel. In werkelijkheid wordt er soja verbouwd voor menselijke consumptie. Echter omdat wij mensen omnivoren zijn in plaats van herbivoren, benutten wij maar 20% van de soja en de rest is afval, genaamd sojaschroot. Van deze sojaschroot maakt de veevoerindustrie hoogwaardig voer voor onze dieren. Onze veestapel kan dit sojaschroot wel eten, omdat zij herbivoren zijn. En wat te denken van de biodiesel. Dit wordt ook gemaakt van soja.

Hoeveel duizenden hectares soja gaan al niet in onze brandstoftanken?
Uiteraard werden de boeren genoemd, die destijds een PAS melding hebben gedaan. Hun veestapel zou niet meegeteld zijn met de stikstofuitstoot. Dit is niet waar. De hele veestapel staat geregistreerd ook van de PAS melders. Van de landbouw is precies bekend hoeveel stikstof uitgestoten wordt.
Is er trouwens een stikstof probleem, of is dit alleen een Nederlands probleem, omdat wij als enig land in Europa onszelf veel strengere eisen hebben opgelegd dan de andere Europese landen.

Vreemd als je de kaart van Nederland ziet, is de natuur in Nederland rood gekleurd en wanneer je op de grens met onze buurlanden komt en het natuurgebied doorloopt over de grens, is de kaart bij onze buurlanden helemaal groen gekleurd en zijn de natuurgebieden ineens in perfecte staat.
Staat er dan een honderden meters hoge muur die de stikstof in Nederland houdt? Ik heb die muur nooit zien staan. De omringde landen zijn ook Europa, maar beoordelen de natuur heel anders dan onze natuurmensen.
Onze overheid, samen met onze geleerden, milieuorganisaties en media gooien alle stikstof op één hoop de Nox die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen en de Nh4 die onze veestapel, alle andere dieren en wij mensen uitscheiden. Dit is totaal verkeerd. De Nh4 uitstoot hoort tot de korte natuurlijke kringloop: Nh4 komt in de lucht, wordt omgezet in de
natuurlijke, bovengrondse Co2 wordt door de planten opgenomen en laat de planten groeien, die vervolgens weer door de dieren en mensen opgegeten worden. De Nox daarentegen komt in de lucht en wordt niet natuurlijke Co2 die duizenden jaren in de lucht blijft en zorgt voor de opwarming van de aarde.

De overheid, onze geleerden en milieuorganisaties willen dit niet geloven, maar ik daag hun uit. Wij maken een nieuw televisieprogramma: Wie blijft in leven. Een persoon moet in een kleine gesloten veestal vol koeien een nacht slapen van 8 uur s'avonds tot 8 uur s’morgens, dus in een stal vol stikstof Nh4. Ik geef mij op, dat ik in die stal wil slapen. De volgende dag halen wij de koeien eruit en zetten er een auto in met draaiende motor, die ook stikstof uitscheidt. Wie gaat in deze stal slapen van 8 tot 8. Ik daag onze grootste roepers (van weg met die vervuilende boeren) uit, zich hiervoor op te geven. Ik denk aan bv T. de Groot of J.Klaver.

Wij zullen zien wie de volgende dag nog leeft. Als ik de man van de Rabobank was, had ik niet het boetekleed aangedaan, maar was ik juist trots
geweest, dat ik de grootste financier ben van de Nederlandse boer, die op de meest natuurvriendelijke manier ver weg de grootste productie per hectare weet te realiseren. De taak van onze boeren is ons mensen voeden. Wij kunnen niet van alleen de lucht leven. Elke dag hebben wij voedsel nodig. Alleen onze politiek wil onze boeren weg hebben. Het lijkt erop, dat zij
goedkope grond willen om vol te bouwen en dan al ons voedsel importeren.

Dat voedsel wordt dan veel minder efficiënt geproduceerd, dan onze boeren nu doen en zullen wereldwijd, de natuur dus veel meer belasten. Zeer kortzichtig en onverstandig van onze overheid. Ook wordt maar gehamerd, dat onze bodem verarmd wordt door onze boeren. Waar dit op slaat begrijp ik niet. Als dit waar zou zijn, zou de boer nooit deze hoge opbrengsten kunnen halen. Met steeds minder mest en bestrijdingsmiddelen een steeds hogere productie. Ja meneer van de Rabobank, een topprestatie van onze boeren.

Ook het verlies aan biodiversiteit zou de schuld van de boeren zijn.
Een boer teelt een gewas voor consumptie, of hij nu biologisch of gangbaar is. Hij probeert dan om zijn gewas zo schoon mogelijk te telen. Immers onkruiden kosten opbrengst en worden zowel in de gangbare als biologische landbouw bestreden. Dit was vroeger zo, is nu nog steeds zo en zal altijd zo blijven. Hoe verklaart u nu dat de biodiversiteit sterk afneemt, terwijl het oppervlak landbouwgrond behoorlijk afneemt. De oppervlakte natuurgebieden juist sterk vergroot is en huizenbouw en verkeer explosief gegroeid is.

Als de landbouw de schuldige is van de afname van biodiversiteit, zou de biodiversiteit nu juist toegenomen moeten zijn in plaats van afgenomen.
De boer doet het niet voor luxe, maar voor ons dagelijks brood en dat is de politiek vergeten.

Media, stop nu eens met al die onterechte beschuldigingen van onze boeren, want wij moeten juist samen onze milieu problemen oplossen. U verbreekt zo alleen maar deze broodnodige samenwerking.

Jaap Majoor - Laag Zuthem

Deel dit topic

Reacties

Kringloper
Je kan schrijven en roepen tot je een ons weegt tegen die linkse, hun gelijk is de enige waarheid!
+2
--Erik--
@Kringloper van BNN/VARA kun je ook niets anders verwachten. De meeste omroepen hebben een bepaalde kleur.
Vond wel die wetenschapper ongelooflijk irritant die eerst ging kijken wat het bodemleven was in een "biologisch" weiland en daarna de vergelijking trok met een gangbaar maisland. Je weet natuurlijk nooit hoe een en ander gemonteerd wordt maar daarvan kon ik ook wel de uitslag voorspellen!!
Bartlehiemboer
Ja, maar de insteek van het programma was dat de boeren die biologische willen gaan boeren bij de bank moeilijk of geen lening kunnen krijgen. Daar was de man van de bank wel eerlijk in. Zij zijn een bank het moet wel terug verdient worden. Dan zou je 2 soorten banken moeten hebben misschien. De gangbare boeren bank en de biologische boerenbank. Misschien kan de biologische boerenbank dan meer subsidie krijgen om zijn boeren een lening te geven onder het groene verhaal. En de gangbare bank moet de boer echt als bedrijf zien en zo zijn lening verstrekken....
+3
Noorderling
@Bartlehiemboer
Succes op je Sovchoz.
Boeren is een economische activiteit, als er geen vraag is moet je het niet produceren, anders produceer je je eigen markt kapot. De burger zegt A, de consument doet B, daar moet aan bijgeschaafd worden om een gezond evenwicht te krijgen.
Bartlehiemboer
@Noorderling Kun je mij op aanvallen...Denk je hoe ik ten strijde ga hier tegen? Als je ongenoegen hebt doe je net als ik je schijft iedereen aan die in jouw ogen de maatschappij of de boeren de vernieling in helpen. Dan doe je wat.
Kringloper
Triodos bank financierd graag bioboeren.
+3
Frans Z.
Staat dit morgen in de landelijke bladen? Hier weet iedereen het onderhand wel.
Dat jullie nog kijken naar die Maoistishe omroepen,sinds 1,5 jaar kijk ik niet meer,van de 30 zenders die ik heb zijn er 2a3 nog informatief(Discoverij en National Geografic) de rest is allemaal bagger! Het liefst pleur ik die tv de Rijn in. Er zijn nog netwerken die informatie geven die niet eenzijdig zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0