Steun stikstofwet in belang van PAS-melders

nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…

Mevr de Snoo, u heeft weer een zeer polariserende column geschreven. Dit is uw stokpaardje. Zo zorgde u al voor wrijving in diverse organisaties. Ook zorgde u met uw bijdragen voor discussies binnen het LC. In tegenstelling tot een ruime meerderheid van de sector, was u geen fan van deze coalitie.

Deze week valt de beurt aan de SGP. U noemt de SGP inconsistent. Ik denk dat de bijdragen van de SGP aan het landbouw debat meer verhelderend zijn dan de opdrachtgever van uw column.

Dat de SGP eerst voor de stikstof wet heeft gestemd en nu door voortschrijdend inzicht deze steun weer intrekken , getuigd meer van moed dan van inconsistentie. Zeker na de uitspraken RvS deze week over verkeersdepositie en intern salderen in relatie tot Aerius met voortdurend bewegende doelen.

Uw column , die onder controle van uw werkgever staat, gaat over het redden van de PAS meldingen. Daar ben ik ook voor, zij het niet tegen elke prijs.
Dat hun namen op straat komen te liggen is pijnlijk, maar was te voorspellen, gezien het verdrag van Aarhus (oa openbaarheid emissie gegevens)

Dat maar 1/6 van de PAS meldingen zich aangemeld hebben voor legalisering is bedenkelijk. Het vertrouwen in een oplossing is laag.

Als u en uw werkgever alleen maar gaat voor legalisering van 1/6 van de PAS meldingen, is het raadzaam om in uw achteruitkijkspiegel te kijken. Ziet u daar alleen 1/6 van de PAS meldingen, gecentraliseerd rondom de vakgroep melkveehouderij en in hun kielzog het CDA, waar u en uw organisatie zo'n innige band mee heeft, of ziet u daar de complete veehouderij sector waar u en uw organisatie eigenlijk voor hoort te gaan.

Blijft u en uw organisatie kiezen voor optie 1, dan is het raadzaam een fusie aan te gaan met de aan uw organisatie gelieerde politieke partij.

Deel dit topic

Reacties

crisis
John, je brengt het onaardig. Het is inderdaad een eenzijdige column. Voor de duidelijkheid de voor liggende keuzes:

1 Geen lobby en Wns gewoon door de Eerste Kamer aan laten nemen
2 Vastklampen aan toezegging voor PAS-melders en onhaalbare reductiedoelstellingen proberen te wijzigen met novelle, toezegging of motie.
3 Wns controversieel laten verklaren, dus uitstel. Vervolgens afwachten hoeveel bonter het volgende kabinet het weet te maken.

Misschien kan Co @Grasbaal of Tinus @Tinus hier een poll van maken.
BertK
@crisis Meer tijd betekent ook meer tijd om mensen van gedachten te laten veranderen. Voortschrijdend inzicht noemen politici en bestuurders dat. Een goede reden om van de oorspronkelijke standpunten af te wijken. Kan twee kanten uit.
+1
overstekend wild
@BertK laten we het een escape voor eerder bewust gemaakte blunders en dwalingen noemen. Om een zelfde blamage als de toeslagen affaire te voorkomen
+1
BertK
@overstekend wild Als de tegenpartij geen escape heeft, zijn ze gedwongen te volharden.
John Spithoven
@crisis Dan wil ik je nog op de volgende bijdrage van Weststrenen wijzen.

allesoverstikstof.nl/over-stikstof/…

Er staat : wijzigt Aerius , dan is er een gevaar voor de vergunde situatie.

Bijplussen is wijziging Aerius, dus risico vergunning. Zolang jaarlijks de doelpalen van Aerius verzet worden, komt er nóóit geen oplossing.

(klik om te vergroten)

crisis
@John Spithoven Kiezen 1,2 of 3.

Deze bijdrage heeft niets met de keuze te maken.
John Spithoven
@crisis 3.
En als je de analyse van Weststrenen snapt, kiest iedereen daarvoor.
In eerste kamer heeft links 34 zetels van de 75, dat blijft de komende 3 jaar zo.

Vraag is of verkiezingen door gaan, maar verwacht dit jaar geen missionair kabinet.

Probleem is pas meldingen en vrijstellingen. Vraag of de stikstof wet daar iets aan verandert.
Maar dat probleem ligt bij de gene die de wanprestatie geleverd heeft, de overheid.
Melkveehouder6
@John Spithoven Alleen als de MOB nu na uitspraak RvS de provincie handhavings verzoeken gaan doen, waar zijn de PAS melders dan het beste mee. Ik weet het niet, het schuurt allemaal.
Ben wel blij dat ik een NB vergunning heb en geen PAS melding(wat ik eerst wel van de provincie moest doen, ik had te weinig depositie).
+1
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
3.En als je de analyse van Weststrenen snapt, kiest iedereen daarvoor

We zijn het eens. Controversieel verklaren. De onderbouwing verschilt. PAS-melders zijn in beeld. Ook onder een nieuw kabinet. Dus dat is geen reden om debiele reductiedoelstellingen vast te leggen. Uitstel geeft de politiek bedenktijd.

Analyse van Westrenen gaat over vergunningvrij intern salderen, toch? Die zit er naast. Update van Aerius of wijziging emissiefactor heeft geen invloed. Emissie in referentiesituatie is vergund. Met bewaarde Aeriusberekening toon je op datum aan dat je vergunningvrij intern gesaldeerd hebt. Volgens de op die datum geldende regels. Met de op dat moment geldige rekenmodule.

Je moet het zo wel willen. Vergunning op orde is momenteel goud waard.
+4
familie pelle
@crisis
Quote:
. 1 Geen lobby en Wns gewoon door de Eerste Kamer aan laten nemen
2 Vastklampen aan toezegging voor PAS-melders en onhaalbare reductiedoelstellingen proberen te wijzigen met novelle, toezegging of motie.
3 Wns controversieel laten verklaren, dus uitstel. Vervolgens afwachten hoeveel bonter het volgende kabinet het weet te maken.

Punt 2 was al moeilijk maar nu met een demissionair kabinet niet realistisch.
Met punt 3 geef je zelf een hypothetisch antwoord. Slaat dus nergens op. Tot nu toe heeft de tijd ons geleerd dat er steeds meer niet klopt van de rekenmodellen, kdw’s, staat van natuur enz.. ik denk dus aan punt 4;
Tijd rekken totdat men tot de conclusie komt dat we heel snel moeten stoppen met deze ridiculisering.
groeier
Als je geen vergunning hebt moet je die aanvragen, dat heeft andere ook een hoop tijd en geld gekost.
+3
achterhoeker2
@groeier Wat een onzinnige redenatie, de PAS melders hebben te goede trouw gehandeld.
En zijn net zo rechtsgeldig als nb vergunning houders.
Omdat NB vergunning houders er zoveel tijd ingestoken hebben moeten de PAS melders dat ook doen? Slaat echt nergens op.
BertK
@achterhoeker2 Kenmerk van een PAS melding of vrijstelling is dat het NERGENS OVER GAAT. De depositie van deze bedrijven van dusdanig klein dat een NB vergunning als overdreven werd beschouwd. Dat is eigenlijk nog steeds zo. Ook blijkt het hele model steeds weer en steeds meer dusdanig te rammelen dat de kleine beetjes waar je over praat ook nog eens niet betrouwbaar zijn wat hoeveelheid (absolute waarde) betreft.
oubi
@BertK het was in 2014/2015 al bekend dat de PAS een risico in zich had; heb zelf ammoniak gekocht om voor zekerheid te gaan ondanks dat het mogelijk onder de PAS gratis zou zijn.
Anderen verklaarden je voor gek omdat de PAS alles zou oplossen je het voor niks kon krijgen. Ben toch blij er dat ik het heb gedaan.
BertK
@oubi Heb je goed gedaan. Hier werd verzekert dat pas ok was en anders alsnog NB aangevraagd en verleend kon worden door oa lto en omgevingsdienst van de provincie. Staat natuurlijk niet op papier. Daarnaast was en is hier geen handel in ammoniak rechten. Vijftigtal boeren in een afgesloten hoekje bij den Haag.
groeier
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Wat een onzinnige redenatie

De overheid loeren zelfs op bedrijven met een NB vergunning, dat gaat in ieder geval veel te ver.
BertK
Citaat: 'Naar verluid heeft circa een zesde deel van de groep PAS-melders gehoor gegeven aan het verzoek om de gegevens te overleggen aan de overheid.'
Wat betekent dat? Is dat de inventarisatie van de eerste ronde? Er is uitstel tot eind maart meen ik voor aanlevering van de benodigde gegevens. Stemmingmakerij?
Bestaand gebruik dient ten allen tijde vergund te worden, bij de bedrijven met vrijstelling zitten er ook die aan de ruimte per aanwijsdatum genoeg hebben of de nog niet vergunde groeiplannen uitstellen tot we een jaar of wat verder zijn en eea duidelijker is geworden. Geld uitgeven aan adviezen is makkelijker dan geld met adviezen terugverdienen als nog niet duidelijk is hoe het systeem van stikstofruimte moet gaan functioneren of wat de markt doet.
Noorderling
Quote Reactie van @BertK:
Citaat: 'Naar verluid heeft circa een zesde deel van de groep PAS-melders gehoor gegeven aan het verzoek om de gegevens te overleggen aan de overheid.'Wat betekent dat? Is dat de inventarisatie van de eerste ronde? Er is uitstel tot eind maart meen ik voor aanlevering van de benodigde gegevens. Stemmingmakerij?

1 mei.
Het is een bak papier wat opnieuw aangeleverd moet worden, bouwtekeningen, ook NOX berekeningen tot je grasmaaier aan toe inclusief bewijsstukken. Hoe, geen idee, ook RVO weet het niet.. Je moet alles immers registreren wat stikstof emiteert.
Daar komt @John Spithoven en de NB bedrijven ook nog achter wanneer men weer langs het loket moet, die komen vroeg of laat ook weer op het hakblok.

3300 gevallen moeten er geregistreerd worden, zal zomaar 2-5dagen werk in zitten. Reken maar uit hoe zon leger aan adviseurs er mee bezig zal zijn.
John Spithoven
@Noorderling Ik ben er al achter, ervaring aan het opdoen.

Over de kosten zijn de belangenpartijen in onderhandeling.
Noorderling
@John Spithoven
Allemaal prima, ging me er om om hoogtw te geven aan de constatering dat nog maar 1/6e zich gemeld heeft, daar zit meer achter dan alleen angst of onwil.
John Spithoven
Vraag bij een eventuele keuze is:

Bied de Wsn de garantie dat een NGO (MOB) de verkregen Nbw vergunning niet aanvecht?
Melkveehouder6
@John Spithoven Dat is op zich niet zo erg, als ze maar geen gelijk krijgen en de vergunning onder uit halen.....
+1
Jean-PierreK
Als de wns niet door zou gaan betekent dit niet dat er geen ammoniak gereduceerd hoeft te worden. Als ik me niet vergis wordt het plafond in 2030 voor ammoniak met 8% verlaagd tov 2020. Voor NOx is dit 29 %.
50 % in 2035 is natuurlijk een stuk meer. Wat was het toch mooi geweest als er een alternatief was dichter in de buurt van de plafonds.
De kritiek van De Snoo lijkt mij misplaatst.
+2
JanCees
Esther de Snoo schrijft ter ondersteuning van de LTO zienswijze een column.
Dat was natuurlijk ook wel te verwachten.
Herman Bakhuizen Trienke Elshof en Wil Meulenbroek maken een historische foute inschatting.
Met die foute inschatting gaan straks duizenden boerenbedrijven de bietenbrug op.

Het ministerie van LNV is op geen enkele wijze bij machte om binnen het huidige en het in de Eerste Kamer voorliggende wettelijke kader en het gebruikte instrument Aerius een oplossing te bieden aan de Pas melders.

Ze houden zichzelf en hele volksstammen voor de gek.

Tis triest maar het is niet anders.
+1
Mars2
@JanCees In de wet staat geen passage welke borgt dat de melders geholpen worden
LTO heeft last van angstvisioenen en klampt zich vast aan een toezegging. Typerend dom gedrag
crisis
Quote Reactie van @Mars2:
LTO heeft last van angstvisioenen

LTO staat intern onder zware druk om knelgevallen te voorkomen of te helpen. Erfenis uit fosfaatdossier. Die instelling zou jij toch moeten waarderen, Ronald.
+4
Noorderling
Quote Reactie van @crisis:
Die instelling zou jij toch moeten waarderen, Ronald.

En dan mag hij met zn NB de shit van LNV oplossen en wordt dus nogmaals geofferd?
Laat ze het lekker zelf oplossen, op welke manier dan ook. Met een flinke zak geld het land in trekken en dan is er vast wel iemand die maatregelen wil treffen of wil stoppen. Doe het dan als LNV wel eerlijk, en niet via de achterdeur er allerlei verplichtingen in drukken die een bepaalde groep, die het probleem niet heeft gecreëerd wel ervoor op te laten draaien, namelijk de NB bedrijven.
crisis
Quote Reactie van @Noorderling:
Laat ze het lekker zelf oplossen

Dat is wat er gebeurt. Belangenbehartigers benoemen een probleem. Manen de overheid dit op te lossen. Niemand uit de sector stelt voor om in te leveren.
cornelissen
Quote Reactie van @crisis:
Niemand uit de sector stelt voor om in te leveren.

"Zullen we toch wat meer informatie moeten hebben , waarom er verzuimt is een nb vergunning aan te vragen bij de bouw. Oncontroleerbare berichten van melkveehouders , die moedwillig met een geweigerde nb vergunning toch gebouwd hebben en zodoende onrechtmatig fosfaatrechten hebben gekregen doen de solidariteit ook geen goed.
+1
Jean-PierreK
@cornelissen, het probleem komt doordat de overheid zelf niet wist wat zij aan het doen was:
nu.nl/economie/1946950/…

Door rechtzaken bleek langzaam dat zo'n natuurbeschermingswet niet alleen effect heeft op de aangewezen gebieden maar ook daarbuiten.

Later in 2009 heeft onder andere Diederik Samson de basis gelegd voor de PAS en Ger Koopmans heeft een motie ingediend om de bedrijven die ondertussen in de knel geraakt waren (door de foute inschatting van de overheid) te legaliseren met de ruimte die de PAS ging opleveren.
+2
John Spithoven
@crisis Lees de memo van Franca nog eens. met name de samenvatting punt 5. (ik weet niet hoe ik hier een bestand moet neer zetten, maar cricis heeft memo)

De benadering nu is steeds van ik wil rechten en op bedrijfsnivo. Net zoals met fosfaatrechten. ik wil rechten, kan me niet schelen hoe gedachte.

Emissie is vanaf 1990 gedaald, depositie ook. Laat de overheid maar aantonen dat de legalisering pas knelgevallen zorgen voor een stijging van de depositie in een N gevoelig N2000 gebied tov van de referentie 1994/2000/2004.
John Spithoven
@John Spithoven Screenshot

(klik om te vergroten)

crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Emissie is vanaf 1990 gedaald, depositie ook

Kan ik me natuurlijk in vinden. Eigenlijk de enige manier om te legaliseren zonder ergens ruimte te hoeven stelen. Je kent ook de visie van LNV. Autonome daling is foetsie. Legalisering alleen via passende beoordeling.

Mevrouw Damen is blijkbaar niet zo zeker van haar zaak. SSC heeft geen legaliseringsprocedure gestart met dit argument?!
+1
John Spithoven
@crisis Samen optrekken?

Deze wet wordt een ramp voor zowel de bouw, pas meldingen en de vergunde bedrijven.

Onderhandelen heeft niets opgeleverd, alle inspanningen ten spijt.

Dan moet de rechter zich er maar over buigen. We bespreken het vanavond in het bestuur en met adviseurs.
+1
rene-de-jong
@John Spithoven zal tijd worden John...

- rechtsongelijkheid
- misleiding parlement
- (bewust) contrair handelen aan HRL
- (bewust) negeren van diverse Arresten
- Negeren van Arresten door ABRvS !
- onbehoorlijk bestuur

Gewoon goede natuur.
John Spithoven
@rene-de-jong Het zal tijd worden......

René, we hebben van de herfst onderzocht wat de rechtmatigheid van een overeenkomst van de belangenbehartiging waard is middels bijv een AVV. Dit is ook hier gecommuniceerd, Zolang een meerderheid der partijen blijft praten, is dat wat hun achterban wil. Daar gaat SSC niet doorheen fietsen.

Nu diverse partijen de onderhandelingen opzeggen, en die meerderheid er wrs niet meer is , (Pov, Agractie, FDF) kunnen we kijken waar de juridische mogelijkheden liggen.

En de ervaring leert bijv met de voermaatregel dat zelfs al geeft men aan dat er niet meer gepraat wordt, men graag via achterkamertjes nog door een procedure heen moet fietsen.

Dus geërgerd roepen , het zal tijd worden, heeft een reden.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Zolang een meerderheid der partijen blijft praten, is dat wat hun achterban wil. Daar gaat SSC niet doorheen fietsen.

Mee oneens. SSC heeft een andere rol. Een procedure van SSC die kansrijk is, geeft belangenbehartigers juist ruggensteun. Zoals trekkers op het Malieveld. SSC heeft ook donateurs. Dus mandaat. Niet te bescheiden.
cornelissen
[quote="@crisis" p="1846069"]LTO staat intern onder zware druk om knelgevallen te voorkomen of te helpen. Erfenis uit fosfaatdossier. Die instelling zou jij toch moeten waarderen, Ronald.

Met het fosfaatdossier waren ze gauw klaar en dat hadden ze zonder meer kunnen oplossen.
Dat heeft niet aan het ministerie gelegen, maar aan lto zelf en de meeloper nmv
+1
kaasisdebaas
@JanCees Hoe zou u het dan doen? We moeten toch gewoon zorgen dat de PAS Melder worden gelegaliseerd door de provincie.
+2
overstekend wild
@kaasisdebaas eerst zorgen dat er harde cijfers komen gebaseerd op metingen ipv van aannemes literatuur en rekenmodules! Vervolgens kijken of er veilige systemen zijn te bedenken die wel echt werken ipv spiegelgladde bomvloeren en luchtwasser toverdozen.

Misschien kan aeromix of Fir en mixen met lucht een positieve bijdrage geven. Dan kun je ruimte vrij spelen.
+1
@overstekend wild Stoppen met al deze lariekoek.
Markus
@JanCees tis triest. Andere steeds de maat nemen. Fout afdoen als rekenfoutje... Hoe ga jij zorgen dat ik als PAS melder wel gered word?
Mars2
@Markus Op welke datum ben je gelegaliseerd?
Markus
@Mars2 dacht juli 2016 maar door RVS uitspraak weer illegaal geworden.
Markus
@Mars2 de bank wil nu ook niks. Eerst legaal worden anders geen financiering. Bank zegt dat als wet in eerste kamer er door is ik binnen week weer financiering krijg.
Waren al gewaarschuwd hiervoor zie boerderij.nl/Home/Nieuws/…
rene-de-jong
@Markus Lees de nieuwsbrief van Agractie zij geven een helder beeld, zou LTO ook even kunnen lezen.

Ze geven ook goed aan dat de molensteen (reductiedoelen) om ieders nek komt te hangen dus ook als je PAS een NB vergunning wordt.

Met deze doelen kan geen enkele vergunning verleent worden, iedereen moet het land uit en er moeten windmolens op krachtstroom langs de grenzen komen te staan die alle stikstof uit het buitenland terugblazen.
+2
JanCees
@Markus Heeft de bank je die garantie gegeven zwart op wit dat als de wet door de eerste kamer is dat je dan de financiering krijgt?
Het is heel simpel binnen de huidige wet is er geen oplossing voor de Pas melders.
Het afromen bij handel en vrijspelen van stikstof door opkoop zet geen zoden aan de dijk en gaat eerst naar natuur.
Blijft over om stikstofruimte te organiseren een generieke korting over alle nu bekende emitters.
Maar naast de Pas melders zijn er ook nog duizenden niet agri bedrijven die bij aanpassing vergunning om stikstof gaan hengelen.

Ik blijf er bij eerst totale stikstof depositie gaan meten en herkomst typeren en bodemonederzoek in die natuurgebieden naar stikstofvoorraden en stikstof in bovenste grondwater. Als de overheid dat op 160 natuurgebieden gaat doen kost dat circa 8 miljoen.
De eerste data die over agribijdrage wat zeggen heb je dan in oktober dit jaar want dan is de grootste emissie (uitrijden mest) achter de rug.
Het is niet de eerste keer dat we dit voorstellen daar ben ik in 2014 al mee begonnen.

De Pasmelders worden pas geholpen als er harde data zijn en de KDW onderbouwing boven tafel is en tot die tijd blijft het juridisch gerommel en aangekloot met modellen.

Iedereen die loopt te vertellen dat deze wet een oplossing geeft loopt indezelfde fuik als waar LTO in 2014 inzwom en nu weer.
Spiegeltjes en kraaltjes vanuit LNV en provincies voor LTO projecten en andere adviesclubs en de boeren zijn weer de Sjaak
Gerrit v Schaick
@JanCees "Ik blijf er bij eerst totale stikstof depositie gaan meten en herkomst typeren en bodemonederzoek in die natuurgebieden naar stikstofvoorraden en stikstof in bovenste grondwater. Als de overheid dat op 160 natuurgebieden gaat doen kost dat circa 8 miljoen."

8 miljoen is eigenlijk geen geld voor zoiets belangrijks, kunnen we dat als sector niet bij elkaar leggen. UVA onderzoek in het groot. Dan is het geld nuttiger besteed dan bij bijvoorbeeld Zuivel NL. Verder eens.
JanCees
@Gerrit v Schaick lijkt niet veel Zuivel NL heeft meer dan 100 miljoen verdampt in jaar of zes aan de verkeerde dingen en bestuurdersspeeltjes. Maar geld bij elkaar krijgen is altijd een probleem. En mesdagonderzoek is breder dan alleen natuur dat is maar klein stukje. De twee melkveehouderijbedrijven drie jaar lang 25/7 monitoren in emissie en depositie is andere klus
Mars2
@Markus Bij welke bank mag dat zo zijn?
Zou veel lucht geven wanneer dat zo geregeld wordt!!
Mars2
@Mars2 Is Markus op vakantie?
familie pelle
@Mars2
Quote:
. Is Markus op vakantie?

Fake-account?
Mars2
@familie pelle Nee. Zeker geen fake. Vandaar dat ik het ook vraag. Wat hij schrijft lijkt een verzinsel om een politieke partij aan dekking te helpen om voor de wet te stemmen.
familie pelle
@Mars2
Quote:
. Wat hij schrijft lijkt een verzinsel om een politieke partij aan dekking te helpen om voor de wet te stemmen.

Precies, dat zeg ik. Ik heb zelfs Esther de sneu dit argument niet horen noemen in haar veelbesproken column.
familie pelle
@Markus
Quote:
. Hoe ga jij zorgen dat ik als PAS melder wel gered word

Met en zonder stikstofwet voorlopig niet. Als ik jou was had ik een rechtszaak begonnen tegen lnv vanwege nalatigheid.
+1
JanCees
@Markus PAS melders zijn niet zo heel moeilijk te helpen kwestie van aan de knoppen draaien in Aerius de overheid/RIVM doet dat regelmatig zoals het hun uitkomt als ze een nieuwe theorie hebben. Kijk naar discssie vliegvelden en infrastructuur.
Dat is stap 1.
Stap 2 is de KDW onderbouwing onder de loep nemen en de onderbouwing daarvan toetsen (is Staf mee bezig)
Stap 3 is daadwerkelijke depositie meten en typeren naar herkomst ( is het Mesdagfonds mee bezig had de overheid of LTO eigenlijk moeten doen)

De huidige stikstofwet heeft het juridische moeras alleen maar groter gemaakt.
MOB gaat straks weer slag op slag winnen .
Nu wil ik graag van jou horen hoe jij dat gaat voorkomen of hoe LTO en het NAJK dat gaan doen en welke juridische bijstand en welke kosten zijn voor boeren die nu klem komen, gaan dragen.
+1
robbies
@JanCees als je zo ageert tegen het stikstofbeleid en aangeeft dat er nog zoveel onduidelijkheid is, waarom wil je dan in jouw voorstel luchtwassers verplichten bij opstallers? Een eenduidig antwoord heb ik daarop nog niet gezien
JanCees
@robbies Dat heb ik je al een paar keer aangegeven ik blijf niet bezig
robbies
@JanCees geef me dan eens een linkje. Want je refereerde naar een onderzoek van Dwingelderveld dat ammoniak bij stalemissie in de hogere luchtlagen komt en evt depositie verderop veroorzaakt. Echter stel je hierboven de totstandkoming van de KDW's weer ter discussie. Depositie van stikstof is op zichzelf helemaal geen probleem, totdat er idiote doelstellingen in de vorm van onhaalbare KDW's geformuleerd worden. Je blijft op dit punt gewoon erg vaag. Als de KDW's niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, is er helemaal geen noodzaak om luchtwassers bij opstallers te verplichten.
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
Esther de Snoo schrijft ter ondersteuning van de LTO zienswijze een column.Dat was natuurlijk ook wel te verwachten.Herman Bakhuizen Trienke Elshof en Wil Meulenbroek maken een historische foute inschatting.Met die foute inschatting gaan straks duizenden boerenbedrijven de bietenbrug op.Het ministerie van LNV is op geen enkele wijze bij machte om binnen het huidige en het in de Eerste Kamer voorliggende wettelijke kader en het gebruikte instrument Aerius een oplossing te bieden aan de Pas melders.Ze houden zichzelf en hele volksstammen voor de gek.Tis triest maar het is niet anders.

Ik heb begrepen dat pas melders wel belang hebben bij de stikstof wet, want zonder stikstofwet weet niemand hoe lang het nog duurt voordat een melder een nb vergunning heeft.
Heeft te maken met verkiezingen ,en evt uitstel daarvan,en het is ongewis wat een nieuw te vormen kabinet wil....
Dus ik kan visie lto wel begrijpen,waarom denken jullie dat pas melders niet geholpen kunnen worden met stikstof wet?
crisis
Quote Reactie van @jan.1:
zonder stikstofwet weet niemand hoe lang het nog duurt voordat een melder een nb vergunning heeft

Met stikstofwet ook niet....
jan.1
Quote Reactie van @crisis:
Met stikstofwet ook niet....

Nee,maar staat wel in de ze geholpen moeten worden,zonder wet staat er nix....
sorry
@jan.1 met pas dachten ze ook een oplossing te hebben....lto blijft maar doormodderen...
JanCees
@jan.1 De zorg zou ook een zorgbonus moeten krijgen de toeslagaffaire slachtoffers hadden ook vorig jaar geholpen moeten zijn de PAS zou de oplossing zijn. De I&R fraudeurs waren geen fraudeurs. Schouten heeft in 2019 de Tweede Kamer al aangegeven dat ze de Pasmelders zou legaliseren tis nu 2021. Droom verder zou ik zeggen
HansBa
@JanCees ho ho, ambtelijke molens draaien traag. Het begin is er, PAS gegevens verzamelen, dan zal de rest ook wel goed
komen, duurt alleen paar jaar...
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
De zorg zou ook een zorgbonus moeten krijgen de toeslagaffaire slachtoffers hadden ook vorig jaar geholpen moeten zijn de PAS zou de oplossing zijn. De I&R fraudeurs waren geen fraudeurs. Schouten heeft in 2019 de Tweede Kamer al aangegeven dat ze de Pasmelders zou legaliseren tis nu 2021. Droom verder zou ik zeggen

Mee eens,er wordt al 40 jaar van alles belooft van minder regelgeving tot ,vul zelf maar in....
Het nare is dat er telkens voor de verkiezingen alles belooft wordt,en daarna gebeurd er niet veel meer.Daar krijg jij ook mee te maken,anders val je buiten de boot(dat hoop ik natuurlijk niet)
Dromen hebben we genoeg hier,normaal gesproken zat ik nu in de apres-ski bar ...:😀
We dromen en hopen over een jaar wel te kunnen gaan..!
overstekend wild
@jan.1 Die Donald Trump was zo gek nog niet.
jan.1
Quote Reactie van @overstekend wild:

@jan.1 Die Donald Trump was zo gek nog niet.

Idd,wel doorgeschoten:😁
achterhoeker2
@JanCees De zorg heeft hun bonus gehad, de toeslagaffaire wordt gecompenseerd (en royaal ook).
Dat zelfde zal ook gebeuren met de PAS melders.
Ik begrijp dat het verkiezingstijd is , en weet inmiddels niet meer bij welke club jij je nu weer hebt aangesloten.
Maar de feiten op een rij ,lijkt me een voorwaarde om te kunnen functioneren in de politiek (al schat ik de kans dat je de 2e kamer haalt ongeveer nihil)
sorry
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Dat zelfde zal ook gebeuren met de PAS melders.

mob steek er een stokje voor
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @achterhoeker2:
met de PAS melders.

Hopelijk geloven pas-melders ook in Sinterklaas... Na de verkiezingen gaan de pas melders van een koude kermis thuis komen, geen actieve herinnering aan of zoiets... juridisch erg moeilijk, meer tijd nodig blabla...
+1
JanCees
@achterhoeker2 De zorg heeft de bonus nog niet gehad het kabinet schuift dit door naar het nieuwe kabinet. De Toeslagenaffaire ruimhartgig gecompenseerd??? Wie waar wanneer??? huizen moeten verkopen zelfdodingen huwelijken stuk, kinderen uithuis geplaatst mense persoonlijk failliet verklaard. Onder welk hunebed lig jij??
achterhoeker2
@JanCees Hier schrik ik toch echt van !en dat moet de 2e kamer in?
Ik heb vrienden in de zorg en die hebben allemaal (zelfs de leerling verpleegkundigen) de bonus verleden jaar gehad.
De mensen die getroffen zijn door het toeslagendrama krijgen allemaal 30.000 euro.
Lees eens een krant ipv en kom uit die radicaal rechtse bubbel.
+1
robbies
@achterhoeker2
Quote:
Lees eens een krant ipv en kom uit die radicaal rechtse bubbel

Om dan in een linkse bubbel te komen? Zelfs de redelijke Pieter Omtzigt geeft aan dat de media te innig is met het kabinet en hun controlerende taak niet goed uitvoert.
achterhoeker2
@robbies Er is ook nog zoiets als nadenken, en beschaafd rechts.
Het grappige is dat rechts beleid (dus kleine overheid en marktwerking) de melkveehouderij in nederland het meest benadeeld.
matt
achterhoeker2
@matt Ook goeiemorgen, de werkgever kan de zorgbonus voorschieten die zelfde werkgever kan het dan terugvorderen aan de overheid.
+1
matt
@achterhoeker2
    [kan]

Nou is het weer kan,je blufte zomaar wat
achterhoeker2
@matt Luistert eens !Ik kom verder dan de koeienstal en heb vrienden buiten de landbouw en ook uit de zorg en die hebben allemaal hun 1000 euro gehad.
Bovendien zijn het niet zulke drammers als die club (FDF) waar jij bij hoort.
Die hardwerkende mensen in de zorg hebben geen trekker om de boel te blokkeren.
Die moeten wel door.
Realisme
@achterhoeker2 ja hoorde ook van iemand die 4 uur in de week in de zorg werkt dat ze der 1000 euro heb gehad. Hoorde van een ander die 32 uur werkt in de zorg dat ze nog steeds wacht. Zou dus niet te stellig zijn
robbies
Jij hebt niet meer gelijk dan Matt hoor.
@achterhoeker2

ftm.nl/artikelen/…
+3
achterhoeker2
@robbies Zeker heb ik meer gelijk dan matt, en ook meer dan jouw.
Jullie zenden alleen maar uit vanuit je eigen gelijk, altijd dat verongelijkte, die ik ben zielig mentaliteit
En iedere die daar wat van zegt is links en/of communist elke keer dat zelfde riedeltje.
Ga eens aan het werk en kijk wat je zelf kunt doen aan jullie vermeende achterstand ipv drammen en die ontevreden grondhouding.
Heb me lang ingehouden, maar ben er klaar mee met dat eeuwige gezeik op FRC , LTO, enzovoort.
In dit prachtige land is er niks wat je tegenhoud in je eigen succes en ja je mag zelfs klagen dat je zielig bent, maar kijk ook eens naar andere beroepsgroepen die hebben ook zo hun sores.
Niemand ,echt niemand verplicht je om koeien te melken verwacht dan ook geen begrip voor dat onterechte geklaag.
+1
robbies
@achterhoeker2 noem mij een post van mij waar ik iemand een communist noem. Ik daag je uit. ik refereerde gewoon naar de rol van de media in de publieke discussie en dat die ondermaats is. Daarmee miszeg ik niets
achterhoeker2
@robbies Er staat en/of. Zonet nog verweet je me in de linkse bubbel te zitten.
Bovendien stem ik al jaren VVD/CDA (ik weet dat is links, in jullie beperkte visie.)
Maar ik ben wel trots op mijn vak en op nederland.
Ik ben ook te trots om te zeiken als daar geen reden voor is , ook ben ik te trots om vergelijkingen te maken met de tweede wereldoorlog (hoe durf je!) ,en ik haal het ook niet in mijn hoofd om de nederlandse vlag op kop te hangen.
Voordat soort volken degene die erbij staan heb ik geen respect.
En ja daar blijf ik over door gaan , omdat er op dit prikkebord soms een gevaarlijkrechts sfeertje ontstaat op gepookt door types als puntertje en dat pratende pak van een Vogelaar.
familie pelle
@achterhoeker2 wat een woordenbraaksel. hoe komt het dat je zo geradicaliseerd bent? Je lijkt wel een fdf-er.
Gerrit v Schaick
@achterhoeker2 Volgen mij heb je een beetje de pik op de verkeerden. @robbies en @matt zijn over het algemeen redelijk genuanceerd en breed ingelezen.
achterhoeker2
@Gerrit v Schaick Ik heb op niemand de pik, ik geef ze gewoon( in hun eigen taal) weerwoord.
Maar ze hebben nogal lange tenen
+1
robbies
@achterhoeker2 ik heb helemaal geen lange tenen, maar je bent hier gewoon je frustraties aan het uiten en kiest mij en Matt uit. Ik stem CDA, heb niet veel met FDF en heb nog nooit maar 1 vergelijking met WW2 gemaakt. Je duwt mij in een hoek, iets wat je mij juist verwijt. Daar reageer ik op.
+1
Gerrit v Schaick
@achterhoeker2 Ik vind dat je overdreven fel reageert en er allemaal onzin bij haalt. Beide heren voegen juist vaak genuanceerd en inhoudelijk iets toe, en jij zet ze nu weg als extreem rechtse fdf-ers. Iets waar ik ze niet op heb kunnen betrappen. Maar je moet het zelf maar weten.
+3
robbies
@Gerrit v Schaick ik denk dat Matt en ik binnenkort met de trekker naar Achterhoeker2 rijden om hem te laten zien dat we helemáál niet radicaal zijn
+1
Gerrit v Schaick
@robbies 😂 Wel onaangekondigd en in het donker hè!
BoerBart
@achterhoeker2
Ga je reacties terug lezen. Hopelijk kalmeer je daarvan. We hebben al genoeg gefrustreerde raddraaiers in dit land. Je bent slim genoeg.
+1
matt
@achterhoeker2 [i] Zeker heb ik meer gelijk dan matt, en ook meer dan jouw.
Jullie zenden alleen maar uit vanuit je eigen gelijk, altijd dat verongelijkte, die ik ben zielig mentaliteit. Ik ben niet zielig hoor, je mag van mij gelijk hebben.
En iedere die daar wat van zegt is links en/of communist elke keer dat zelfde riedeltje.
Nog nooit iemand hier voor links en/of communist uitgemaakt.
Ga eens aan het werk heerlijk gewerkt vandaag, het was mooi weer en kijk wat je zelf kunt doen aan jullie vermeende achterstand ipv drammen en die ontevreden grondhouding.
Heb me lang ingehouden, maar ben er klaar mee met dat eeuwige gezeik op FRC , LTO, enzovoort.
Dat eeuwige gezeik op fdf van jouw,dat valt mij dan weer op,ben niet eens een fdf er.
In dit prachtige land is er niks wat je tegenhoud in je eigen succes en ja je mag zelfs klagen dat je zielig bent, maar kijk ook eens naar andere beroepsgroepen die hebben ook zo hun sores.
Het is overal wat dat klopt,en ja ik vind wel eens ergens wat van,dat maakt mij niet meteen zielig.
Niemand ,echt niemand verplicht je om koeien te melken verwacht dan ook geen begrip voor dat onterechte geklaag.
matt
@achterhoeker2 ze hebben niet allemaal hun bonus gehad,en waarom begin je nu weerover de fdf te drammen.

Daar moet je toch eens vanaf.
Wolswinkel
Quote:
waarom begin je nu weerover de fdf te drammen.

@matt je zou haast denken dat @achterhoeker2........ is.
familie pelle
Wolswinkel
@familie pelle Nee die bedoel ik zeker niet. Maar laat maar hangen..😉 Goedenavond!
Erco
@matt zoals zo vaak
matt
@Erco wat bedoel je precies Erik,weet niet op welke opmerking je reageert ?
+8
JanCees
@achterhoeker2 Ik ken redelijk veel mensen die werkzaam zijn in de zorg heb het gisteravond nog eens gevraagd en ze wachten nog steeds.

Dan je 30.000 euro.
Je zegt ZE krijgen 30.000 euro.
Wat heb je aan de toezegging van 30.000 euro als je persoonlijk failliet bent verklaard en in schuldsanering zit?
Wat heb je aan de toezegging van 30.000 euro als je kinderen uit huis zijn geplaatst
Wat heb je aan de de toezegging van 30.000 euro als je je eigen huis hebt moeten verkopen twee jaar geleden.

Er is een toezegging dat er 30.000 zal worden uitbetaald ergens in de tijd rond mei.
En jij denkt dat die toezegging in mei echt wordt bewaarheid?

Net zo vol vertrouwen als LTO en NAJK dat de PAS melders nu echt geholpen zijn.

Jij leest de kranten maar spreek je ook de juristen die bezig zijn met het dossier en volg je de debatten in de Tweede Kamer en krijg je dagelijks diverse keren updates welke vragen en antwoorden in de Tweede en Eerste Kamer worden gesteld en gegeven?
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
Net zo vol vertrouwen als LTO en NAJK dat de PAS melders nu echt geholpen zijn.

Ja, van de regen in de drup..
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @JanCees:
Ik ken redelijk veel mensen die werkzaam zijn in de zorg heb het gisteravond nog eens gevraagd en ze wachten nog steeds.

Ik heb het hier nagevraagd, mijn vrouw en zussen werken ook in de zorg en hebben in oktober allemaal de bonus gehad.
HansBa
@Grasbaal onze dochter in december.
JanCees
@Grasbaal twee dames bij mij op stal nog niet paar anderen wel.
De ene werkgever gaat er anders mee om dan de andere ze zullen hem vast wel krijgen maar net als bij GLB niet allemaal gelijk.
+1
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
twee dames bij mij op stal nog niet paar anderen wel.De ene werkgever gaat er anders mee om dan de andere ze zullen hem vast wel krijgen maar net als bij GLB niet allemaal gelijk.

Dacht altijd dat jij alleen maar paarden heb in je stal:😁
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JanCees:
Ik ken redelijk veel mensen die werkzaam zijn in de zorg heb het gisteravond nog eens gevraagd en ze wachten nog steeds.

Ik kwam laatst ergens tegen dat de overheid het geld heeft overgemaakt naar de werkgevers, maar dat sommigen daarvan niet opschieten met uitbetalen omdat ze nog aan het uitzoeken zijn wie er nu wel en wie er niet onder vallen. Dus het is maar net wie je werkgever is denk ik dan.
BertK
@kanniewaarzijn Bijzonder dat overheid wel weet wat het totale bedrag is maar de werkgever niet wat een individu zou moeten krijgen. Totaal is toch som van de individuen?
+1
kanniewaarzijn
@BertK Volgens mij is het zo dat de werkgever voor een x aantal personen aanvraagt en dat er later wordt bekeken of er nog wat teruggestort moet worden als mensen niet aan de voorwaarden voldoen.
groeier
Quote Reactie van @JanCees:
Ze houden zichzelf en hele volksstammen voor de gek.

Dat is al verschillende jaren zo.
+2
@JanCees Jan cees neem ff contact op met trienke en herman bakhuis, .
JanCees
@Detukkeroettwente Met welk doel????
+1
kaasisdebaas
Heeft die 1/6 betrekking op de boeren die hun gegevens hebben aangegeven na aanleiding van de brief over de omzetting van de PAS melding van 26 november? Ik heb die ook nog niet ingeleverd, dit kan nog tot eind maart. Dan zegt die 1/6 ook nog niks
+1
John Spithoven
@kaasisdebaas Het aanmelden voor legalisering was tot 1 oktober.

Nu zitten we in de fase van aanleveren aanvullende informatie, tot eind april, dacht ik.
John Spithoven
Ter verduidelijking, sommige denken dat men een legalisatie krijgt.

Dat is toch war meer gecompliceerder Zie afbeeldingen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
John Spithoven
@John Spithoven En ik heb tijdens het fosfaatdossier hier wel is uitgelegd wat de rol van de MOB en NGO s met zelfde doel was in het verleden.

Tot 1 juli 2015 procedeerden ze tegen aanvragen. Ze dwongen bedrijven extern te salderen bij bedrijfsontwikkeling. Ook zal er een verdienmodel aan het procederen. Overheden maakten fout op fout waardoor MOB, BMO, enz vergoedingen kregen bij succesvolle zaken. Ook bij termijnoverschrijding rammelde de kassa

Dat was na 1 juli 2015 over, alles was in een keer van rechtswege legaal. Weg verdienmodel NGO s. Ik heb met Verdaasdonk wel eens om tafel gezeten waar hij zijn woede uitte over het missen van het verdienmodel. Daarna richten de NGO zich op de PAS wetgeving , met succes.
Met de voorgenomen wet wordt alleen bestaand gebruik 1994 enz van rechtswege Wnb vergund. En verder zullen de NGO alles doen de stikstof deken dunner te maken. En daar biedt deze wet de mogelijkheden voor gezien de doelstellingen.
Transport wage
@John Spithoven dat ligt toch anders John. Het is nooit legaal geworden. De pas melders zijn binnen de bezwaren termijn vernietigd
+1
John Spithoven
@Transport wage Volgens mij maak je een denkfout.

Onder de PAS wetgeving waren er 3 vormen van toestemming

de vrijstelling bij een depositie onder de 0.05 mol
de PAS melding bij een depositie tot 1 mol
en de PAS Wnb vergunning. Deze laatste was een feitelijke aanvraag en verlening.
Als deze bedrijven alle termijnen doorlopen hadden zonder kleerscheuren dan was de vergunning onherroepelijk en dus definitief.
Van deze laatste groep zijn er vele bedrijven waar dr aanvraag voordat deze definitief werd bij de RvS gesneuveld.
Jean-PierreK
@John Spithoven, dat is volgens mij correct. Met een uitzondering voor meldingen bij gebieden waar de ontwikkelruimte op was, daar moest bij minder dan 1 mol ook een vergunning aangevraagd worden.

Misschien nog een interessant artikel hierover uit de oude doos: nieuweoogst.nl/nieuws/2016/…
John Spithoven
nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…

Na de saneringsregeling varkenshouderij heeft de POV terecht geen zin in een nieuwe opkoopregeling bijv voor vrijstelling bouw of legalisering PAS meldingen. De POV heeft optie 2 gebruikt van de achteruitkijkspiegel.
HansBa
Wat ik niet begrijp is waarom bij de pas melders de uitgebreide ruimte na 2004 erbij gezocht moet worden. Waar zijn al die milieu vergunningen/ruimte van al die stoppers sinds 2004 dan gebleven? Bijvoorbeeld de boeren die mee hebben gedaan aan rood voor rood moesten de vergunning toch ook inleveren.
+1
BertK
@HansBa Heel veel stoppers hadden wel emissie maar hebben de rechten nooit verzilverd door een NB vergunning aan te vragen. Met de AmvB (en opvolgers) zijn die kg's nooit benoemd als ammoniakrechten. Hun emissie was er wel, zijn ergens in de ijking van de berekeningen wel meegenomen.
+1
cornelissen
@BertK Zijn gewoon verloren geraakt, was geen belangstelling voor , want de pas kwam er aan en daar was alles gratis , dus waarom achter die mensen aan. Sommige o.a. @pieta hebben het wel gedaan en ,ondanks dat de pas er aan kwam , toch een nb vergunning aangevraagd en gekregen. Maar was wel een paar centen kwijt aan ammoniakrechten aan de stopper (s)
Nu weten we hoe het had gemoeten, maar o.a. lto adviseerde anders. Misschien moeten ze toch een juridische adviseur in dienst nemen of hadden dat al lang moeten doen.
JanCees
@cornelissen adviseur aansprakelijk stellen voor onjuist advies??
+1
Melkveehouder.
@JanCees Bij voorbaat kansloos. Adviseurs hebben een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
124
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0