Geen formaline gebruiken, maar wat dan wel?

Formaline in voetbaden is nog toegelaten, maar iedereen weet dat het gevaarlijk spul is. Vooral jonge boeren zoeken naar alternatieve middelen en die zijn er. Maar dierenartsen zijn behoudend, want die producten vragen veel meer van het management. Koeien moeten in het begin drie dagen per week door het bad lopen, anders heeft het geen zin.

Deel dit topic

Reacties

Farma_boerke
Wat een onzin. De dosis maakt het gif!
Sterker nog ook ons eigen lichaam maakt formaline aan (tussenproduct in metabole processen).

Formaline kan prima gebruikt worden, mits de voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen (zoals goede ventilatie, PBM ed).
Men kan ook kiezen om formaline te neutraliseren alvorens weg te doen (kan ook prima chemisch) en zo het milieugevaar te beperken.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, schoon, droge vloer --> vaak de schuif erover, schone ligplekken, goede tijdige klauwverzorging etc.
+6
pietjepuk
Heel simpel voetbad in een hoekje weg stoppen en nooit meer aankomen.
+2
david2
@pietjepuk heb ik ook gedaan😄
+6
Erco
@pietjepuk hier een jaar of 8 terug de voetbaden uitgeleend aan iemand... onlangs maar gezegd hou ze maar... is een goede beslissing geweest 😄
tok achterhoek
Hier ook jaren geleden mee gestopt. Is misschien wel handig voor de robot melkers
Herbert
Doe al jaren met een zakje zinksulfaat. Na het melken ff de plek schoonspoelen en dat een beetje poeder met een kwast erop drukken.
komelker 2
Afzuigkap boven het voetbad plaatsen. Voorkomt inhaleren gevaarlijke stoffen.
Melkweb
Zou zelf weleens meer willen weten in de oorzaken. Het komt, het gaat , kan tijden goed gaan en opeens is het er weer. Zelf denk ik toch(weer) dat het een weerstandsverhaal of verandering van voer is. Het komt bij mij vaker voor na de winter tegen het voorjaar aan en aan het einde van de herfst.
Herbert
@Melkweb doe je in die periodes koppelbehandelingen klauwbekappen?
Melkweb
@Herbert elke 4 weken, sws de drooggaande koeien en de nieuwmelkten die ik niet vertrouw en tussendoor zelf . Elke maand een voetbad en in de melkstal een gloriaspuit met een oplossing. Niet dat ik eronder zit maar om te zeggen : nooit geen last, dan lieg ik
Albert Altena
@Melkweb Vochtige omstandigheden!!!
Melkweb
@Albert Altena hoor dat vaker. Ben een weider met zoveel mogelijk eigen gewas of gras in het rantsoen. En ja, alle soorten moeten op.
Johannushoeve cv
Jaren terug iets gelezen over mineralen mengsel. Heeft iemand daar ervaring mee ?
Boer12
Wij doen in melkstal klauwen schoonspuiten dat werkt bij ons maar verschilt per bedrijf natuurlijk
mlkvhoudr
@Boer12 doe je dat elke dag?
+1
Boer12
@mlkvhoudr
Nee 1 keer per week koeien zijn het nou gewend werkt goed hadden altijd veel mortellaro in combinatie met dichte vloer nou amper meer
Albert Altena
@Boer12 Geeft zoveel stront, maar is zeer zeker goed om een goede werking van het voetbad te krijgen
Boer12
@Albert Altena

Klopt in hett begin zijn ze het gewend word het stuk minder
The Hurminator
Zijn er ook mensen die er nontox(product van de watter-installatie) in gooien?? Heb wel eens gehoord dat dat mogelijk is, maar nog nooit iemand gehoord met ervaringen. Ben benieuwd!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0