LTO Melkveehouderij: 'Geen nieuw systeem naast KalfOK'

'Mooi dat de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) de melkveehouderij als voorbeeld noemt voor hoe je met de zorg voor jonge dieren omgaat', zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Maar dit moet volgens hem geen aanleiding zijn voor een nieuw systeem naast KalfOK.

Deel dit topic

Reacties

Frederika
Zolang ze de te kleine kalfjes weigeren of doodspuiten werk ik nergens meer aan mee
+5
Noorderling
@Frederika
B of C kwaliteit voer neem je ook altijd maar af?
Vind het niet zo bijzonder dat men bepaalde producten niet hoeft, dat hoef ik zelf namelijk ook niet. Het is ons probleem wanneer iets niet voldoet aan de verwachting.
+2
bio boer
@Frederika je kan ze ook zelf afmesten veel landen is dat heel normaal je eigen stierkalveren af temesten
+3
Frans1
@bio boer idd. Als iemand jouw beestje niet wil kopen omdat het niet voldoet is dat jouw probleem @Frederika , en zulke beestjes zomaar afspuiten is niet de manier hoe we als sector met onze dieren om moeten willen gaan!👎 dus zelf een waardige oplossing regelen☝️
bio boer
@Frans1 als het niet uit kan is het niet anders dan is het gewoon kosten post doodspuiten is niet de manier
+1
puntertje
@Frans1 persistente koeien die je 2 jaar per lactatie kunt melken. Gesext sperma en probleem opgelost. Maar ja, kom daar bij CRV maar eens mee aan.
bio boer
@puntertje dan verkopen ze de meer dan de helf minder rieten de koeien zijn ook nog eerder drachtig
+6
puntertje
Er zal vast wel een zuivelbestuurder gaan zeggen: 'hier moeten we iets mee'. Ik voorzie werkgroepen, stuurgroepen, taskforces, pilots en intimiderend overleg met het COKZ. Vervolgens zal een brief met vragen naar het COKZ gestuurd worden en die beaamt dan dat het een goede invulling is van één of andere eis. ZuivelNL laat vervolgens een model maken, blijkt dan geen eigenaar en besluit dit model dan maar voor veel geld te kopen. Daarvoor is geld nodig en dat is er niet. Dus geeft ZuivelNL het model in Licentie aan de zuivelonderneming. Om de begroting sluitend te maken wordt een bedrag per melkveehouder bepaald en de als eerste genoemde bestuurder gaat uit naam van de zuivelindustrie dit weer goedkeuren. En benadrukken dat hij openheid hoog in het vaandel heeft staan.
Och wacht, ik ben in de war met een andere opgelegde eis.
+1
J Andringa
@puntertje beter om zelf de regie te houden dan dat de politiek het je oplegt. Of zoiets....
+3
puntertje
@J Andringa Als de politiek iets oplegt moeten ze zelf ook iets bedenken, controleren en handhaven. Wat is gemakkelijker dan, al of niet in samenspraak met een NGO, een paar keer te kuchen zodat er wel een paar overijverige boerenbestuurders over elkaar heen buitelen om zo snel mogelijk één of ander borgingsinstrument op te tuigen. Liefst in samenspraak met een NGO die nog gratis wat irreële eisen toe mag voegen. En daarna een beetje aan de zijlijn gaat staan roepen dat het niet goed genoeg is. En naar een rechter stappen gaat ook niet meer, die zal zeggen: als jullie afspreken je eigen leverantievoorwaarden op zo´n manier in te vullen dan doe je dat toch lekker, val mij daar niet mee lastig.
+1
tok achterhoek
Als nou iedereen is stopt met aan die werkgroepen mee te doen. Komt er ook niet zo veel onzin
+3
ek
@tok achterhoek Ja, dan laten we de overheid lekker alles bepalen zonder zelf mee te praten. Krijg je de beste regels, zoals de voermaatregel vorig jaar. Als er geen KalfOK geweest was had de overheid al ingegrepen en hadden we vast een hele andere discussie gehad hier op het Prikkebord.
diekman
@ek Dan doe je daar met zijn allen niet aan mee. Zo moeilijk is het niet. Wordt moeilijk gemaakt.
+4
puntertje
@ek Ja, dan hadden we vast een overheid gehad die bovenwettelijke eisen zou gaan stellen,... of wacht, dat zou vreemd zijn. Hoe komen we dan eigenlijk aan al die bovenwettelijke eisen zonder dat we daar wat van terug zien?
familie pelle
@ek
Quote:
. Ja, dan laten we de overheid lekker alles bepalen zonder zelf mee te praten. Krijg je de beste regels, zoals de voermaatregel vorig jaar.

Ha ha ha, dat is lachwekkend. De voermaatregel is ook zelf door de sector verzonnen......goed voorbeeld jonguh!
+1
diekman
@familie pelle sommigen snappen het niet of willen het niet snappen .
Melkboer16
@familie pelle hoe moet ik dit lezen??
Dit was toch echt door de overheid bedacht!!
familie pelle
@Melkboer16
Quote:
. hoe moet ik dit lezen??
Dit was toch echt door de overheid bedacht!!

Nee, door de sector bedacht.
Melkboer16
@familie pelle ooh?! En wie hou jij daarvoor verantwoordelijk dan??
+1
familie pelle
@Melkboer16
Quote:
. ooh?! En wie hou jij daarvoor verantwoordelijk dan??

Wat boeit dat? Ek noemt de voermaatregel als voorbeeld om weer te geven dat de overheid met slecht bedachte maatregelen komt als we dat als sector niet zelf doen. Het was een van de voorstellen van het landbouwcollectief dus een slecht voorbeeld.
Overigens heeft kwarkje/ christo/ enz tot in ten treure herhaald dat het niet slim is om als landbouwcollectief met allerlei “oplossingen” te Komen voor niet oplosbare problemen. Hij waarschuwde meermaals dat dit ons als sector tegen gaat werken. Ondanks dat hij hier door sommigen uitgekotst werd had hij wederom gelijk.
mlkvhoudr
@familie pelle over een aantal jaren zul jij gaan inzien dat aanpassen of opzouten de enigste smaakjes zijn in dit land, wat niet wil zeggen dat we ons zo maar gewonnen moeten geven maar we moeten ons ook niet verliezen in achterhoede gevechten, er is nu al veel minder vraag naar stikstof rechten dan eerst verwacht was, misschien komen we zelfs over een paar jaar tot de conclusie dat het allemaal reuze mee is gevallen om met Karst te spreken het gaat altijd anders dan we verwachten.

We moeten ons aanpassen of het word voor ons aangepast, noodslachting bijvoorbeeld vind ik een heel goede oplossing voor een dier met trauma, het word de noodslachting gewoon onmogelijk gemaakt door de NVWA om door te gaan, de 1 na de ander sluit, de dichtsbijzijnde is tegenwoordig 1.5 uur rijden hier vandaan, daar kan ik a of b van vinden maar heb er maar mee om te gaan en zo gaat dat met alle andere dossiers waar we nu discussie over hebben ook,
Twijfelkoeien mogen ook al niet meer op transport NVWA strooit ook daar al met boetes, dus we zullen koeien sneller weg moeten doen, links om of rechts om word het ons door de strot gedrukt, de klw word ook maar steeds uitgebreider het slaat helemaal nergens meer op wat daar allemaal ingevuld MOET worden, maar nogmaals het is gewoon aanpassen of opzouten geworden en daar veranderen we als individuele boeren helemaal niks aan wat we er ook allemaal van vinden......
+1
Mars2
@mlkvhoudr Bukken om het glijmiddel op te rapen 👍👍
mlkvhoudr
@Mars2 t Frustreert mij ook van tijd tot voor de duidelijkheid en ik zou t anders verwoorden maar het komt er wel gewoon op neer
+2
Mars2
@mlkvhoudr Parasieten gaan dood nadat de gastheer gestorven is. Duurzaamheid stopt wanneer de hooiruif leeg is. Nog even volhouden.
Spuit11
@mlkvhoudr Je eigen dierenarts mag de koe voor de noodslachting ook levend keuren. Of bedoel je het mobiele slachthuis? Die is wel on hold dankzij onwelwillende NVWA.
+1
mlkvhoudr
@Spuit11 ook zo n voorbeeld inderdaad, ik heb niet doorgevraagd mijn veehandelaar gaf aan dat de gene die nog enigszins in de buurt zat problemen met NVWA had gekregen over de "attest" koeien
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. over een aantal jaren zul jij gaan inzien dat aanpassen of opzouten de enigste smaakjes zijn in dit land,

Je hoeft mij niet meteen weer in een “ hokje “ te drukken. Er zijn meer smaken dan die jij beschrijft. Som moet je inderdaad meebewegen of proberen als sector ergens een bepaalde richting op te roeien. Maar soms moet je ook aan de handrem trekken en een dikke middelvinger uitsteken als je als sector voor problemen wordt gezet waar je part noch deel aan hebt.
mlkvhoudr
@familie pelle was zeker niet bedoeld als in een hokje drukken, maar puur dat je er zeer waarschijnlijk als de dampen opgetrokken zijn en er wat meer afstand tot de materie is gekomen wat je nou zo irriteert en je dan later nog eens terug leest wat je nu vind dat de kans dan best groot is dat je je eigen strabantheid van nu niet meer herkent tzt.

Dat heb ik wel tenminste bij oude topics dan denk ik met regelmaat vond ik dat echt toen, dat vind ik totaal niet meer nu.

Ik vind tegenwoordig namelijk vooral dat het geleidelijk moet en wij er fatsoenlijk de tijd voor krijgen om ons aan de wensen aan te passen maar een beter verdienmodel is top prio 1 want dat is de eigenlijke basis waar veel irritatie naar terug is te voeren, wel van alles eisen maar geen fatsoenlijke melk prijs
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
daar veranderen we als individuele boeren helemaal niks aan

Dat moet je ook niet individueel doen, maar eensgezind weigeren! We hebben de macht gewoon uit handen gegeven.
+1
Melkboer16
@familie pelle je kan je zoals Beulink met zijn bedrijf overal tegen afzetten of zoals @cornelissen de ander de schuld geven maar belangenbehartiging betekent gewoon dat je moet proberen voor je achterban zoveel mogelijk te bereiken en dat doe je niet door achterover te leunen.
Ik ken mensen die onder de PAS vallen en die gewaarschuwd zijn dat ze beter een NB wetvergunning aan konden vragen maar daarvoor moest ammoniak worden gekocht zoals we dat hier noemen. De een deed het wel en de ander liet het op de Pas aankomen en kreeg wel veel fosfaatrechten. De ammoniak aankoper miste de extra fosfaatrechten.
familie pelle
@Melkboer16 als dit een reactie is op mijn schrijven snap ik totaal niet waar je op doelt
+2
Melkboer16
@ek helemaal mee eens! Als er nu geen KalfOK was geweest bij deze kalverprijzen waren er veel meer kalfjes gesneuveld op het melkveebedrijf!
Het systeem kent wat gebreken maar je probeert toch zo goed mogelijk te scoren
bio boer
@Melkboer16 nou ik kijk niet om naar dat kalfok systeem weet eerlijk gezecht niet eens wat het inhoud gaat hier goed bij de kalveren eigelijk nooit tot zelden kalf dood gelukkig alleen wat ik wel eens gehoord had als het kalf dood gaat bij de mester is het min of meer mijn schuld om de voorzorg dan niet goed is geweest als die mester de vetilatie niet op orde heeft en ze daar aan de lopende band longontsteking krijgen wil ik daar niet verantwoordelijk voor zijn zo ik al zij ik weet niet precies hoe het kalf ok werkt
+2
Melkboer16
@bio boer beetje in verdiepen zo moeilijk is het niet!
Wat ik van mesters en de handel weet is dat men van sommige boeren liever geen kalveren heeft en dat zijn dan vaak de boeren die zelf ook al veel kalveren onder de kap leggen!
Hier gaat ook wel eens wat mis maar kalvermesters waar de kalveren aan de lopende band longontsteking krijgen die zijn er niet (meer)
puntertje
@Melkboer16 Tja, als je zo redeneert moet ook een kalvermesterOK hebben. Met bijbehorend borgingssysteen etc. En waar eindigt het, je neemt alleen meer bureaucraten financieel op sleeptouw.
bio boer
@Melkboer16 zou het dan zo drama zijn bij somige boeren en kalveren ?
+1
m uut m
@bio boer
Praat maar eens met je kalverkoopman.
Nog meer systemen erbij naast het bestaande werkt kosten verhogend ,elkaar aan het werk houden is denk meer hier de bedoeling van,het doel streeft de effecten voorbij.Stop daarmee ,steeds meer boeren overwegen emigratie en vluchten hier het land uit vanwege de bureucratie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0