Vaars spreidstand

Vanmorgenn een vaars 2 weken te vroeg gekalfd. Dus op de roosters gekalfd. Nu lag die in spreidstand en hebben haar naar het strohok gedaan. Daar kan ze gewoon opstaan en blijven staan.
Hoelang moet ze daar nu blijven voordat ze weer de roosters op kan??
Melken haar nu met de minimelker maar is altijd veel extra werk

Deel dit topic

Reacties

+1
--Erik--
Eer zijn speciale banden voor die voorkomen dat ze in spreidstand terecht komen. Als ze daar na een tijdje aan gewend zijn kun je proberen haar weer op de roosters te laten. Maar als je geen risico wil lopen lijkt mij het beste haar voorlopig op stro te laten lopen. Eventueel een keer op de voergang of buiten laten lopen om te beoordelen of ze al herstellende is.
BoerBart
@--Erik-- kan ook met touw. Dan na paar dagen het touw iets langer maken.
Maar, je moet geluk hebben. Het blijft link bij glijpartijen rondom tocht bijvoorbeeld.
+5
pieta
Quote Reactie van @--Erik--:
Eventueel een keer op de voergang

Vooral als je ook nog coating hebt. Als ze op de voergang dan goed kan lopen redt ze het ook wel op de roosters. 😁
Ricochet
@--Erik-- Bij Schippers hebben ze daarvoor een anti- spreid band. Hier wel eens gebruikt en werkt handig. Kostte iets van 7 euro of zo. Altijd makkelijk om deze op voorraad te hebben voor het geval van nodig hebben.
+2
Herbert
@Ricochet ik heb er ook 1, maar daar is de ketting weer te kort van waardoor ze juist struikelen als ze proberen te lopen en er last van hebben met opstaan
hans1980
@Herbert idd kloten dingen
Ricochet
@Herbert Die we hier hebben zit geen ketting aan. Het zijn riemen die je qua lengte kunt verstellen. Maar je kunt natuurlijk ook vrij makkelijk zelf iets maken van een paar halsbanden of iets dergelijks.
+2
MTSTAMMINGA
Een paar stierkalveren er bij En dus 14 dagen laten lopen (als het wil)
+3
avondrood
Eerst maar eest 5 dgn op stro met benen aan elkaar. Daarna maar es zonder hulp op stro zetten.
+5
Vevo
Dit voorjaar ook zo een vaars gehad 2 weken op stro gemolken, lieft heb ik ze nog in t land maar dat wordt nu niet wat . Liever een week te lang op stro melke dan een dag te kort
koeman
Hier ook af en toe eentje in spreidstand. Ik gebruik dan twee halsbanden die ik om iedere poot doe met daaraan een harpsluiting of een carabijnhaak. Daartussen doe ik een stuk ketting die je naar wens op de juiste lengte kunt afstellen. Op die manier kun je ze redelijk op de roosters laten lopen en naar de melkstal maar het blijft oppassen als ze uitglijden. Kan wel een week of 2-3 duren voor je de ketting weer kunt verwijderen. De halsbanden kun je onder de bijklauwtjes strak strekken maar dat gaat na een dag of 5 ontsteken. Dan kun je ze beter eerst proberen boven de bijklauwen te bevestigen.
+2
jan.1
Geen risico nemen,14 dagen in het stro.
komelker 2
Geen risico nemen in de vriezer.
Kringloper
@komelker 2 Ja lekker joh zo'n te vroeg afgekalfde vaars in de vriezer, of ben je gek op gehakt 🤔
pieta
Quote Reactie van @Kringloper:
ben je gek op gehakt

Kan ik erg op prijs stellen een goede, lekker gebakken gehaktbal.
ntd79
@pieta gekookt hoef je me ook niet voor wakker te maken😌
kaas
@komelker 2 heb denk ik 8 jaar geleden 1 gehad die heeft een half jaar band er tussen gehad er zonder kon echt niet maar ze is er nog steeds maar geluk speelt ook mee
ntd79
Staat ook niet echt een tijd voor. Voor zover ik weet heb ik een vaars gehad die na het kalven een achterpoot wat verlamd had, zo leek het. Drie dagen knikte ze gewoon weg met dat been als ze begon te lopen. Dat begon te verbeteren, na een week bracht ik haar vanuit het strohok naar de robot, om haar daar vervolgens ook iedere keer weer in te doen, omdat ze nog zo wankel was. Heeft drie weken geduurd, maar toen zag je er niks meer aan. Een koe ook een keer in spreidstand gehad, het waarom weet ik niet, maar die heb ik twee weken buiten gehad met de minimelker. Buiten kon ze direct op en liep ze gewoon. Vier keer geprobeerd, zodra ze alleen al op de h- klinkers kwam ging het al mis. Daar is de veehandelaar met een slakkegangetje richting slachthuis gereden. Met die vaars dacht ik dat het niks zou worden, en met die koe dacht ik, die knapt zo weer op. Kunt er geen zinnig woord over zeggen. In elk geval niet te snel.
cjw73
@ntd79 met zo'n verlamde achterpoot heb ik ook 2 maanden geleden 1 gehad. Gebeurde de dag na afkalven toen ze tussen de koeien liep. Heeft ook ruim 3 weken in het strohok gestaan fn loopt nu gewoon er weer bij niks meer aan de hand.
pietjepuk
@ntd79 De wil en de handigheid of lompigheid doen ook veel.
ntd79
@pietjepuk is denk ik al 15 jaar geleden. Zo ineens een klein jaar lang dat als koeien tochtig waren, ze de tent bijna afbraken, zo gek. Als een koe door al het gesprongen tegen de grond ging, doken ze er nog bovenop. Als er een koe tochtig was, direct vast zetten. Bloed laten tappen of ze ergens een overschot of tekort aan hadden, rond gevraagd, nooit wat uitgekomen. Het hield uiteindelijk vanzelf weer op. Maar dat heeft indertijd een stuk of vier koeien gekost. Maar er was er idd een bij die met een kapotte knie bleef doorlopen, zal allemaal wel vergroeid zijn, heeft er nog jaren gelopen
ntd79
@pietjepuk En op het laatst is het ook nog zo, hoe dik zit je in het vee, wat is het voor vaars, en hoe lang ben je bereid om ermee te trekken.
+2
de Tank
Minmaal 2 weken, beter een week te lang dan 1 dag te vroeg.
paul1
Blijven vaak de zwakkeren bij rangordegevechten in de stal, of bij de voerboxen ligt herhaling op de loer. hoe langer op stro hoe beter
Boerma
@paul1 voordat deze kalfde beukte ze juist alles wat ze tegenkwam opzij.
cjw73
@Boerma was hier bij een vaars 2 maand geleden net zo. Was tussen de pinken altijd baas en toen bij de koeien zou ze het ook even regelen.
Is sinds dat ze een paar weken in het strohok heeft gezeten een stuk rustiger geworden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0