Alle RFC boeren binnenkort miljonair

Verkoop Friso wordt 'onderzocht'.

Deel dit topic

Reacties

diekman
Of nog 1 jaar frc lid
+4
Dirk van Zetten
@diekman De kostprijs van een liter melk loopt dit jaar enorm op. Een extra uitkering zou super zijn. Maar ik denk dat de kans groter is dat het management van Campina een bonus krijgt voor de verkoop van Friso ipv dat wij een extra uitkering krijgen
harke
Eerst nog zien of er wat nabetaling komt.
Wat we weer in de fabrieksaandelen moeten investeren omdat rfc totaal geen eigen vermogen over heeft.
+2
J Andringa
Het is niet te koop staat op melkweb
labella
@J Andringa waar rook is, is vuur!
+2
puntertje
@J Andringa Op melkweb stond ook dat de KoeMonitor zeer belangrijk was om te voorkomen dat er 2 controles uitgevoerd zouden moeten worden. Nu staat er dat het erg logisch is dat er 2 controles moeten worden uitgevoerd en geprobeerd wordt deze te ´integreren´. M.a.w., melkweb blijkt er wel vaker bewust of onbewust naast te zitten.
Wolswinkel
Zal wel om dit artikel gaan:

bloomberg.com/amp/news/…
+24
sjoerd de melker
De Wedstrijd
Een Nederlandse firma had een roeiwedstrijd tegen een Japanse firma georganiseerd.

De wedstrijd zou met een achtmansboot op de Amstel worden gehouden. Beide equipes trainden lang en hard om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Toen de grote dag aanbrak, waren beide teams “topfit”. Toch wonnen de japanners met ruime voorsprong. Het Nederlandse team was zwaar aangeslagen.

Nederlaag
De oorzaak van deze vernietigende nederlaag moest boven water komen. Het topmanagement liet een projectteam vormen om het probleem te onderzoeken en om aanbevelingen te doen. Na lang onderzoek bleek dat de japanners zeven mensen hadden die roeiden en dat één man stuurde, terwijl in het Nederlandse team drie mannen roeiden en vijf mannen stuurden.

Adviesbureau
De leiding nam een adviesbureau in de arm voor een studie over de structuur van het Nederlandse team. Na enkele maanden van aanzienlijke inspanningen kwamen de adviseurs tot de slotsom dat er iets niet deugde in de organisatie. Om een volgende nederlaag te voorkomen werd de teamstructuur ingrijpend veranderd. Er kwamen nu drie stuurmannen, twee hoofdstuurmannen, een stuurmanager en twee roeiers. Bovendien werd een prestatie- waarderingssysteem ingevoerd om de twee roeiers wat meer te stimuleren.

Bullshit Management
Het jaar daarop wonnen de Japanners met een nog grotere voorsprong. Het management ontsloeg daarop de twee roeiers wegens slechte prestaties, verkocht roeispanen en boot, en stopte verdere investeringen in een veel geavanceerdere nieuw te bouwen boot. Het adviesbureau werd geprezen, terwijl het resterende geld onder het management werd verdeeld.
+2
hookwood
@puntertje misschien de volgende keer eerst even Melkweb checken?

(klik om te vergroten)

bdf
@hookwood @Puntertje is net als een aantal collega's te "bezorgd"
Noorderling
@hookwood
En toch verbaasd me weinig meer.
Of het is onhandig proberen te vissen wat een gek ervoor bied.

Delta milk toestanden zijn dichterbij dan we verwachten waarbij leden vertrekken en een eigen fabriek terug kopen met ledenkapitaal en oprotpremie. Wat men wel weer slim speelt is de helft van de winst in dode hand reserveren waardoor dergelijke stappen moeilijker te nemen zijn.
+2
labella
@hookwood Ondanks dat je kort bij het vuur zit vertellen ze jou ook niet alles, over het algemeen zit bloomberg er niet zo ver naast.
+2
Hans van Bergen
@hookwood Je zult lid moeten zijn om daarop te komen en daarvoor zul je melkveehouder moeten zijn. En dan vragen jullie je af hoe Johan Vollebroeks toch zoveel weet van de boeren. Precies jullie vertellen dat allemaal hier aan hem
+2
puntertje
@hookwood Durf jij te stellen dat Bloomberg vaak te betrappen is op compleet uit de duim gezogen verhaaltjes? Ze staan bekend als goed geïnformeerd persbureau en hun bronnen zijn wellicht beter dan de 'njet, niets van waar' fabeltjes die ze jullie vertellen zolang het nog niet concreet is. Ik zou iets voorzichtiger reageren als ik jou was, je gaat compleet af er toch een kern van waarheid in zit.
+7
hookwood
@puntertje FrieslandCampina reageert nooit op dit soort geruchten. Dus geen bevestiging danwel ontkenning. Nu dus een keiharde ontkenning. Verkoop van Friso past trouwens ook niet in de strategie die er ligt.
+1
Sjaakiee
@hookwood strategie????
de jonge
@hookwood vertel eens,welke strategie ligt er bij friesland campina?
Jan-T
Quote Reactie van @de jonge:
welke strategie ligt er bij friesland campina

Zal wel de strategie zijn.
Hoe verschuil ik mij achter mijn strategisch plan en hoe houd ik daarbij de leden arm.
En de coöperatie rijk.
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jan-T:
Zal wel de strategie zijn.Hoe verschuil ik mij achter mijn strategisch plan en hoe houd ik daarbij de leden arm.

Ze leren snel van A-Ware bedoel je te zeggen @Jan-T ?

Dus gaan we maandag naar de afgrond 😃
Hoe moeilijker de toekomst,hoe onsamenenhangent men typte hier 😢
+1
de hoef
Quote Reactie van @hookwood:
niet in de strategie die er ligt

dit is de grap van 2021
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @puntertje:
Ik zou iets voorzichtiger reageren als ik jou was, je gaat compleet af er toch een kern van waarheid in zit

Of jij @puntertje :😁 😉
+3
puntertje
@MTSTAMMINGA Als Bloomberg over een bedrijf schrijft dat het er slecht mee gaat wordt dit ook bijna altijd ontkend/gebagetaliseerd door betrokken bedrijf. Is er dan niets aan de hand? Verkoop/overname/fusie hebben altijd invloed op de beurskoers dus Bloomberg verifieert z'n bronnen goed om claims te voorkomen. Ik zeg niet dat het waar is, ik zeg alleen dat Bloomberg geen Story of Privé is.
+1
Huppel
De merknaam Friso voor de Benelux is eerder verkocht aan Hero in 2007 door FrieslandFoods. Productie is wel bij FF gebleven.

Sinds 2013 is het merk voor gebruik in de Benelux teruggekocht door RFC.
+9
ricardo
Toch altijd weer vreemd hoe negatief mensen over hun eigen coöperatie zijn heeeel apart
+2
cjw73
@ricardo eigen??? Volgens mij zijn jullie de regie al lang kwijt hoor.
de hoef
@ricardo ik ben niet negatief, maar kijk bij rfc nergens meer van op
ricardo
@de hoef dat zal maar er is generaties lang geld in geïnvesteerd je gaat je eigen bezit toch niet af lopen kraken en in slecht daglicht zetten ?
Realisme
@ricardo tenzij je je twijfels heb bij het beheer van jou bezit. Kan me indenken dat sommige zich afvragen wat hun bezit waard is.
ricardo
@Realisme dan kun je dat beter intern doen
puntertje
Quote Reactie van @ricardo:
dan kun je dat beter intern doen

Dan krijg je standaard: ''daar kunnen wij ons niet in herkennen" te horen.
+2
achterhoeker2
@puntertje Je kunt goed schrijven en de boel op jutten, rationeel nadenken is dan weer wat minder bij jou.
Wat is de meerwaarde van het vals verspreiden van geruchten over verkoop van bepaalde onderdelen?
Denk je nou nooit van : wat is het resultaat van mijn acties?
de hoef
@ricardo mijn vader heeft zowat heel zijn leven gegeven voor rfc , en is gestopt omdat ie geen grip meer had op de gang van zaken
ricardo
@de hoef hoe bedoel je?
+6
robbies
@ricardo
Quote:
er is generaties lang geld in geïnvesteerd

Niet direct door investeringen, maar door goed rentmeesterschap en koopmanschap is RFC een prachtige cooperatie geworden. Het doet pijn dat dat nu in een paar jaar vergooid wordt en niemand verantwoordelijkheid neemt. We zijn potverdorie al 5 jaar aan het brandjes blussen en nog komen er telkens nieuwe lijken uit de kast. Dat zijn geen incidenten, maar structureel mismanagement
+2
Noorderling
@robbies
Zit nogal wat geld in, ton per bedrijf en dan komt daar nog zo'n bedrag in de dode hand. Zijn ook indirecte investeringen met als het goed is rendement.

Zijn nu met verkoop van winstgevende onderdelen elk jaar een paar hectare in erfpacht aan het uitgeven en leven van die "winst".
En dan heeft Schumacher als doelstelling gesteld 15% bovenop de garantieprijs te presteren. Dat is 5cent!! Ik zie het als broekplassen, het begint al wat frisse te worden.
KOC1981
Quote Reactie van @Noorderling:
15% bovenop de garantieprijs te presteren. Dat is 5cent!!

Zal ik die illusie even doorprikken.
Die 15% bovenop GP is als je die presentatie goed bekeken hebt geen 5 cent. 2019 was 12% (het is de prestatieprijs dus incl reservering dode hand en rente op obligaties).
12% bij ongeveer 1,5cent nabetaling --> 25% stijgen omvan 12% naar 15% te komen = een kleine 2 cent nabetaling is het streefdoel van Hein.
+5
Noorderling
Quote Reactie van @KOC1981:
(het is de prestatieprijs dus incl reservering dode hand en rente op obligaties).

Dat is toch de prestatieprijs?
Dat wel niet alles contact op op naam ontvangen moge duidelijk zijn.

We zijn onze zaak aan het uithollen en dat wordt tot dusver redelijk verbloemt.
Interimbetaling is nou niet zo hoog dat het mij vertrouwen heeft geboden.
Wanneer de garantieprijssystematiek niet aangepast was, was het resultaat gewoon negatief geweest. Nu kon er scheefgroei zijn in de vergelijkbare bedrijven, maar zou die noodzaak voor aanpassing er ook zijn geweest wanneer er wel resultaat werd gedraaid?

Hoe zou de vlag er bij hangen als incidentele opbrengsten niet meegenomen zouden worden in de berekeningen? Verkopen van winstgevende bedrijven die wat toevoegen aan ons resultaat, met een zwak verhaal toch maar verkocht worden om gaten te dichten. We zijn misschien wel gek, maar niet dom. Alle informatie ligt tegenwoordig op staat. In de lijn met wat er afgelopen jaren gebeurt is en wat de huidige ontwikkelingen zijn, past het artikel van Bloomberg perfect. Men voelt dat feilloos aan, maar ik hoop echt dat het niet waar is en dat we dit voorjaar verrast worden met een uitstekende prestatieprijs.

China heeft ons veel goed gebracht, maar ook de lakse houding dat alle gaten in nw europa wel gedicht worden door de schepen met geld die aanmeerden in Amersfoort. Ledenmelkverwaarding stond niet meer voorop, het was bijzaak en we lieten Jan Anker lopen om van onze kaas af te komen. Laat de vrije particulieren die voor zichzelf werken maar lopen, maar wees aub niet zo naïef dat zij voor ons als coöperatie het onderste uit de kan halen. die zijn er voor zichzelf op korte en lange termijn, maar kunnen blijkbaar toch concurreren met de rest. Dat geld voor voerleveranciers exact hetzelfde. Ook daar zijn ze niet 2cent goedkoper. Zijn hier in de regio veel boeren overgestapt naar Aware, diegene die nu met de AH melkstroom meedoen lachen zich een ongeluk. Als gangbaar weidebedrijf kun je er relatief eenvoudig aan voldoen en ontvangen in januari 38cent. 3cent bovenop onze garantieprijs. Kun je toch niet verkopen dat je in februari nog je kringloopwijzer recht moet brijen om over het afgelopen jaar nog 20.000euro veilig te stellen?

Het zou allemaal wel meevallen met de vertrekkers. Economische vluchtelingen zoals Frans het noemde, met de nodige arrogantie. Mede hierdoor is het hele obligatiesysteem wel mede vastgelopen. Rabo dicht de gaten nog steeds, RFC pompt wat geld rond en verkopen ons zeggenschap met de achtergestelde obligatielening die men met droge ogen durft te bestempelen als eigen vermogen. Spotjes op TV zeggen mij wat anders: Geld lenen kost geld!
Men laat zich verleiden door het manipuleren van kengetallen voor kredietbeoordelaars, we staan in het drijfzand en willen laten zien dat we 1 been boven kunnen houden, maar zakken met de andere nog dieper weg.

Daarnaast is het zoals @robbies aanhaalt heel makkelijk om de corona de schuld te geven. Maar hoe komt dan de garantieprijs tot stand? Of je geeft toe dat je onvoldoende presteert, of je haalt met 1 streep de totstandkoming van de garantieprijs onderuit. Daarin is geen tussenweg.

Als je een grote broek aantrekt, moet je hem ook ophouden.
- Zuivelverwaarding dekt minimaal de garantieprijs.
- Risico investeringen in het buitenland moeten de + zijn, hiermee worden geen gaten gedicht.
- realistisch, tastbaar duurzaamheidsprogramma
- Weidegangtoeslag uit de markt en vertel het eerlijke verhaal, 0,35cent inleg direct afschaffen.
Klant is koning en in de supermarkt bepalen ze wat er geproduceerd wordt, niet in de krant of in de media. Vraag creëert men zelf en als het wat oplevert stapt vanzelf iemand in die het past.

Ik zet bij bovenstaande punten nog grote vraagtekens, met een nog groter vraagteken of en hoe de financiering door leden opgelost gaat worden. Winst maken zal daarvoor toch de systematiek moeten zijn, maar of dat het wordt, ik vraag het me af.
+3
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Zit nogal wat geld in, ton per bedrijf en dan komt daar nog zo'n bedrag in de dode hand. Zijn ook indirecte investeringen met als het goed is rendement.

Het is er door niemand ingestopt, maar door goed management verworven. De huidige leiding blijkt niet in staat om datzelfde resultaat te bewerkstelligen. Het wordt nu heel erg naar corona gelinkt, maar in 2019 is er al flink geschrapt in marketingkosten. Dat doe je niet als er geen urgent geld nodig is. In elke onderneming draait het weleens wat minder. Dat is niet zo'n drama. Het wordt pas een probleem als de verantwoordelijke niet onderkennen dat er een probleem is en dat punt lijkt bij RFC een beetje aanstaande. In 2017 werd het dak gerepareerd toen de zon scheen, in 2018 was het kop door de halster. Maar in 2021 is er eigenlijk niks veranderd, buiten dat er een paar 100 leden zijn gaan lopen en er doorlopend onrust is. En dan is de oorzaak corona? Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.
+1
achterhoeker2
@robbies ja lekker makkelijk! Wel een hoge melkprijs eisen, maar de consequenties voor de lange termijn niet willen zien; n.m minder investeringsruimte en minder eigen vermogen.
Dat kan niet allebei, eerst zeiken over die ene cent melkprijs en vervolgens klagen over te weinig eigen vermogen.
+2
@achterhoeker2 DE coop bestaat 150 jr en heeft 26 % eigen vermogen , waar is het mis gegaan ???
achterhoeker2
@Detukkeroettwente Doordat boeren die laatste cent melkprijs willen hebben , en denken na mij de zondvloed....
Nevergiveup
@achterhoeker2 Zit jij in de top van RFC ?, die zorgen best goed voor zichzelf .....
@achterhoeker2 De schuld ligt niet bij de boeren , maar bij de TO(B)P alle investeringen gebeuren met geleend geld, daar ging/gaat het mis, en corona zal heus wel van invloed zijn, maar als ik daar naar kijk dan blijft de melkprijs nog redelijk stabiel.
+1
matt
@achterhoeker2 niet mee eens er is gewoon uitbetaald,volgens de afgesproken garantie prijs.
Met daar bovenop de prestatie prijs,maar de prestatie was ondermaats om het eigen vermogen voldoende te versterken.

-groei zonder inleg.
- overnames zonder inleg
- verandering van bedrijfsstructuur (bv)
Al het geld eruit
-bedrijven weggejaagd met de gebalanceerde groei
@matt EIGEN vermogen bouw je op middels de bedrijfsvoering, niet door geld TE LENEN, doe je dit wel dan ga je VOL GAS op het ravijn af !!!
matt
@Detukkeroettwente de andere optie is dat de leden,meer inleggen.
+3
@matt DUS rfc moet geld lenen bij de boeren om het eigen vermogen te versterken ??? Trek dit ff door naar je eigen bedrijf, dan leen je geld om de rente te betalen. Dus einde verhaal !!! Van uit je winst kun je investeren en/of je vermogen versterken door VREEMD VERMOGEN af te lossen, niet door dan nog meer geld lenen .
+1
matt
@Detukkeroettwente je sluit je bij een coöperatie aan om je melk te laten verwaarden.
Daar kan een inleg voor nodig zijn,om zo een zo hoog mogelijke melkprijs
Te ontvangen.
Dat is de inschatting die je moet maken.
@matt Als we 1 maal beginnen met extra inleg dan is het einde zoek, en staan die fietsenmakers De to(B)p zoweer op de stoep, en extra inleg betekent dat je je eigen melkgeld betaald, RFC moet zijn eigen bokse (broek) ophouden, daar worden ze voor betaald, gewoon ``dran met spek```, de top zijn gewoon een stel oude wijven (verwende ) En oude wijven die worden niet geboren , maar die worden gemaakt !!!
+1
matt
@Detukkeroettwente ik zie dat anders investeren in je melkafzet.
Zijn er bij hebben er nix inzitten,en hebben nog de grootste bek ook nog.
Kan niet.
+2
pieta
@matt En vele jaren fors op pensioenen moeten bijstorten.
+1
robbies
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Doordat boeren die laatste cent melkprijs willen hebben , en denken na mij de zondvloed....

Leg me dan eens uit hoe het komt dat RFC jarenlang aan de top van de melkprijsvergelijking zit en nog in staat wist om winstgevende acquisities te verwerven, maar sinds 2015 verkoop van bedrijfsonderdelen nodig heeft om net mee te komen, ondanks dat de melkstroom al ingeperkt is door gebalanceerde groei?
achterhoeker2
@robbies Dat is idd zorgelijk, maar als dat zelfde bestuur ergens in 2014 had gezegd dat referentiesysteem is niet vol te houden ,en we gaan snijden in de nabetaling dan was het ook oorlog geworden.
Spuit11
@achterhoeker2 Dat is wel weer iets typisch Nederlands. Nooit koppen met spijkers slaan maar het eeuwige gepolder en voor ons uit schuiven. Ik voorzie een glanzende carrière voor Hein bij de ECB.
+5
robbies
@achterhoeker2
Quote:
als dat zelfde bestuur ergens in 2014 had gezegd dat referentiesysteem is niet vol te houden ,en we gaan snijden in de nabetaling dan was het ook oorlog geworden.

Als je bang bent om impopulaire beslissingen te nemen, moet je niet op een plek willen gaan zitten waar je mogelijk impopulaire beslissingen moet nemen.

Voor goed onderbouwde maatregelen was echt wel draagvlak geweest, mits tijdig ingezet. Zie je nu ook met de financieringsdiscussie. Er is echt wel draagvlak om de scheefgroei op te lossen, mits een realistisch tijdspad eraan gekoppeld wordt.
Dat was voor 2015 niet anders geweest.
In ons district zijn in ieder geval voor 2015 voldoende vragen gesteld over financiering irt melkaanvoer en marktpositie in NW-Europa en niet door mij. Ik kon op dat moment ook niet overzien wat de impact was van bepaalde beslissingen. Maar het kwam allemaal goed. Nou, we zien het.
Jan-T
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Doordat boeren die laatste cent melkprijs willen hebben , en denken na mij de zondvloed...

Denk dat dit onzin is.

Als je de inflatie correctie in de melkprijs verwerkt en deze vanaf 1980 als basis aanhoud.
Dan betekend dit dat de melkprijs die nu uit betaald moet worden ( circa €. 75 cent ) moet zijn.
En aangezien de melkprijs nu €.34 / 36 euro cent is de helft is van 75 euro cent.
Dan kan je gewoon stellen dat de hoogste melkprijs niet word uit betaald. en daarmee de coöperatie niet mee word uitgehold door de uit betalingsmelkprijs.

Dat de coöperatie niet meer dan eigen vermogen heeft dat ligt aan het feit dat de coöperatie investeringen doet ergens in de wereld die de Nederlandse leden geld kost.

Men speelt met geld van de Nederlandse veehouders.
Dit heeft niks met de uit betalingsmelkprijs te maken.

De coöperatie zorgt heel goed voor zich zelf.
En het bestuur zorgt er niet voor dat er ook voor de leden word gezorgd.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Wel een hoge melkprijs eisen

De garantieprijs wordt niet waar gemaakt en er worden trucjes uitgehaald om deze gaten te dichten. Mooier kan ik het niet maken.
De basis onder het bedrijf deugt niet, dan houdt winstmaken op en wordt je bedrijfsmodel + financiering op korte en lange termijn onhoudbaar. Moeilijker is het niet.
achterhoeker2
@Noorderling De coöperatie is leeggetrokken om tekorten op boerderijniveau aan te vullen.
Megalomaane groeiplannen werden begroot op die halve cent die RFC meer uitbetaalde dan de concurrentie.
Ik zelf, heb dat mandje referentiebedrijven nooit een goed plan gevonden en dat hele focusplanet is allemaal gedoe om niks.
Maar de basis is : teveel korte termijn denken van de leden.
+2
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
De coöperatie is leeggetrokken om tekorten op boerderijniveau aan te vullen

Wanneer is dat gebeurd? Volgens mij is er gewoon volgens afspraak melkgeld uitbetaald. Ze presteren gewoon onvoldoende. Daar kunnen best goede redenen aan ten grondslag liggen maar het ligt zeker niet aan de leden.
Jan-T
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Maar de basis is : teveel korte termijn denken van de leden

Hoe kan dit dan terwijl er een jaren tachtig melkprijs word uitbetaald.
Dit is ook echt onzin en is een gebrek aan er ook voor de leden zijn en te blijven zorgen.
puntertje
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Maar de basis is : teveel korte termijn denken van de leden

Als je het vertrouwen laat wegebben dan is dat het resultaat, niet omgekeerd.
+3
robbies
Quote Reactie van @achterhoeker2:
ja lekker makkelijk! Wel een hoge melkprijs eisen, maar de consequenties voor de lange termijn niet willen zien; n.m minder investeringsruimte en minder eigen vermogen.Dat kan niet allebei, eerst zeiken over die ene cent melkprijs en vervolgens klagen over te weinig eigen vermogen.

Waar ben ik aan het zeiken? Er is gekozen voor een financieringsmodel waarin het eigen vermogen aangesterkt wordt door de winst. Als je niet presteert moet je je conclusies trekken en niet je leden voor de gek houden. Het is een volwassen wereld met een volwassensalaris. Handel er dan ook naar.
achterhoeker2
@robbies Volwassen is de juiste weg bewandelen en dat is intern via de ledenraad enzovoort.
Maar ja dat duurt lang en ze reageren niet vlot genoeg of ze zeggen dat je het niet snapt.
+1
robbies
@achterhoeker2 jij denkt dat er op vergaderingen niet gediscussieerd is? Aan de lopende band kan ik je melden.
+1
nicolien
@robbies dat weet hij wel, hij zit vooraan met een verwaand gezicht jou aan te kijken. Ik vind hem nogal lef hebben om hier de leden de schuld te geven van het wanbeleid van de top .
achterhoeker2
@nicolien Erg inhoudelijk allemaal, een coöperatie heeft vele nadelen , waaronder (vermeende) inspraak en die inspraak is minimaal en stroperig.
Dat is inherent aan een grote organisatie als RFC .
Desalniettemin blijft het kinderachtig om, als men zich niet gehoord voelt, het via fora als deze de eigen coöperatie af te vallen.
achterhoeker2
@robbies Dat weet ik ook, maar thuis op de boerderij ben jij wellicht eigenaar en de degene die over (bijna) alle beslissingen gaat.
Bij een grote multinational werkt dat anders.
robbies
@achterhoeker2 volgens mij heeft de LR alleen inspraak in het melkgeldreglement, dus wat bedoel je met stroperigheid? De hele organisatiestructuur is juist aangepast om slagvaardiger te kunnen handelen.
achterhoeker2
@robbies Ja als dat echt zo is, heb je morgen binnen een uur een bestuurder aan de lijn.
Maar je weet zelf ook wel dat het zo niet werkt.
Noorderling
@achterhoeker2 en sinds wanneer worden leden eerst geïnformeerd voordat de media op de hoogte is gebracht, melkweb is bijgewerkt voordat de krant op tafel ligt?
+2
oubi
@robbies daar zijn de leden zelf mede debet aan; na de afschaffing van het quotum werd er volop gemolken waar fabrieken voor moesten worden gebouwd; er is nooit de vraag gesteld of de extra melk wel tegen een goede prijs als eindproduct afgezet kon worden. En als je leden hard willen melken dan moet je als directie zorgen dat er verwerkingscapaciteit is en de melk wordt afgezet. Als die extra melk dan geld kost, dan daalt je gemiddelde melkprijs.
Het wat beter als ze een leveringsstop hadden ingevoerd per 1 april 2015 en eerst maar eens kijken waar extra melkproducten konden worden afgezet tegen een goede prijs.
Maar ja....
robbies
Quote Reactie van @oubi:
Het wat beter als ze een leveringsstop hadden ingevoerd per 1 april 2015 en eerst maar eens kijken waar extra melkproducten konden worden afgezet tegen een goede prijs

Eerst de leden laten bouwen en dan vervolgens zeggen dat ze de melk niet ophalen? Dán krijg je oorlog inderdaad. En terecht. Maar je maakt wel een punt: Het bestuur redeneerde hetzelfde: als boer.
+4
Noorderling
@oubi of ieder z'n eigen groei betalen.
Gevolgen van een worst voor houden heeft men niet overzien.

Dus voor afschaffing quotum het leverantierechten invoeren zoals campina, avebe en cosun. Weet je exact wat je kunt verwachten en bij ruimte voor groei geef je iedereen 5%erbij. Wanneer het verhandelbaar is kun jezelf de keuze maken wat je er mee doet.

Geeft een stuk rust en zekerheid aan beide kanten. Nee, we moesten de wereld voeden, konden alles met winst financieren en met technische maatregelen zouden we onder alle plafonds blijven. Tig referentieperiodes, fosfaatdestructieplan, wob fosfaatrechten legt ook alles bloot en we zijn niks opgeschoten.

Nog een jaartje en we hebben alles met elkaar: leverantierechten, gebalanceerde groei, uitgeholde coöperatie, fosfaatrechten, elke 2jaar gedoe om derogatie, komt stikstof om de hoek. Regeren is vooruitzien. Elkaar schouderklopjes geven is niet nodig, zit geen limiet op m'n rekening aan de bovenkant. Met z'n allen je stinkende best doen en het kan altijd beter.
Sjaakiee
+1
familie pelle
@oubi
Quote:
. Als die extra melk dan geld kost, dan daalt je gemiddelde melkprijs.

Als je redenatie klopt dan hadden de resultaten de afgelopen jaren juist hard moeten stijgen.
Erik Hulstijn
@ricardo Inderdaad. Dat doe je intern of als jaloerse ex-lid. Dit is bijna hetzelfde als dat iemand waarmee je in maatschap zit, hier online zaken thuis op de boerderij zit te bekritiseren. "Mijn man zit constant op Prikkebord terwijl de facturen zich blijven opstapelen en het tankcelgetal de lucht in vliegt". Kijken hoe er dan wordt gereageerd 😂
Sjaakiee
@Erik Hulstijn ben een ex lid maar absoluut niet jaloers.maar als ik de laatste jaren dat we er zaten vragen stelde dan zeiden ze,WE NEMEN HET MEE.
Noorderling
Quote Reactie van @Erik Hulstijn:
Dit is bijna hetzelfde als dat iemand waarmee je in maatschap zit, hier online zaken thuis op de boerderij zit te bekritiseren.

Zelfkritiek is een groot goed, het begin om vooruit te komen. Leren hier genoeg van elkaar hoe je problemen oplost, wetgeving omzeilt en het verlengstuk van mijn bedrijf is een aandeel in een melkverwaardende cooperatie. Hier is een 6je niet voldoende, dat was vroeger op school zo. Op alle onderdelen moet gewoon een 8 gescoord worden wil je boer blijven. Dat is op het erf en alles wat daarna komt.
+1
Achso
@Noorderlinghet erkennen van een probleem is de eerste stap naar een oplossing.
slagroomvla
Onverwacht snel vertrek van de CFO en dan nu is weer dit soort berichten, het wekt geen vertrouwen! Geef Heintje ook geen jaren meer... die is ook zo ineens foetsie.
+1
Gerrit v Schaick
@KOC1981 " kleine 2 cent nabetaling is het streefdoel van Hein." Ik heb na de presentatie van die ambitie een paar uur na moeten denken over wat deze nu inhield en kwam inderdaad na wat afstemming tot dezelfde conclusie als jij. Kunnen we niet gewoon een helder doel formuleren? De formulering nu zegt eigenlijk hoe hoger de garantieprijs hoe meer nabetaling, meestal werkt dat in de praktijk niet zo. En waarom rente over geinvesteerd vermogen tot de melkprijs toe rekenen? Toen Sandra vorig jaar deze ambitie bij ons in de zaal presenteerde heb ik haar later geappt dat ik de ambitie wel laag ingeschat vond, zeker gezien de forse investeringen die er toen genoemd werden (600 mln voor lange termijn). (ambitie in 2016 was in 2020 een omzet van 15 mld en rendement van 15 procent over deze omzet meen ik)(iets met jezelf rijk rekenen..).
Nu ben ik al lang blij als we komende jaren überhaupt over "rendement" kunnen spreken.
Maar terug naar mijn punt: een ambitie moet helder en duidelijk zijn daar moet je niet eerst een berekening op hoeven maken.
MTSTAMMINGA
Als ik het zo lees in Nieuwe Oogst zijn de Chinezen er klaar voor om oa A-Ware te kopen

Nerderland wordt/is een provincie van china wat handele bedreft
+1
Noorderling
@MTSTAMMINGA
Kolonisatie 2.0 inderdaad.
Een ander van je afhankelijk maken, in Afrika voeren ze hetzelfde trucje uit. Alle infra aanleggen, en daarna de rekening voorschotelen, komt men er achter dat men het niet kan betalen en daarvoor komt dan zeggenschap terug. Ze rekenen maar een kant op, en dat is naar hunzelf. Tevens hun goed recht, maar vraag je altijd af met welke reden men iets doet, en vaak is dat niet om er minder van te worden.
MTSTAMMINGA
@Noorderling De Chinezen zijn goeie ondernemers,en leren snel!
Met de groene energie halen ze ons ook in Door dat de pratij belist in plaats van de amtenaar 😉
+3
Melkboer16
@MTSTAMMINGA dan ben ik blij dat we bij RFC zitten!
Zal wel niet de hoogste prijs geven maar wel continuïteit en tot nu toe hebben ze altijd een melkprijs uitbetaald die zich kon meten met de beste betaler.
Mijn bedrijfje presteert ook niet elk jaar even goed en heeft ook al wel eens last van externe invloeden.
We hadden in 2020 een topjaar gehad als er door droogte niet weer 2 snedes gemist waren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
85
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
0