Opmars schimmelziekte maiskopbrand baart zorgen

Maiskopbrand grijpt steeds meer om zich heen in ons land. De financiële schade die de schimmelziekte kan veroorzaken, is groot. Opvallend is dat maiskopbrand vaak wordt verward met builenbrand. Die schimmel veroorzaakt veel minder schade, de mais is vaak prima te voeren.

Deel dit topic

Reacties

Kringloper
Komt door het geweldige bodem leven!
+2
diekman
Meer mest moet erop en onderzaai verbieden of strafbaar maken.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @diekman:
Meer mest moet erop en onderzaai verbieden of strafbaar maken.

Altijd makkelijk te schoppen tegen iets wat beperkt wordt.
Beter is het toepassen van vruchtwisseling. Welk gewas kun je wel 10 tot 20x na elkaar verbouwen zonder problemen? Niets, mais dus ook niet.
Achso
Prima te voeren???
Jowi
@Achso Denk toch van niet, volgens mij verwissel je het met builenbrand en dat is heel wat anders. Hier in de omgeving (NO Brabant) komt het steeds meer voor en worden percelen meer dan 30% aantasting onder gefreesd of verkocht minder dan €150 per hectare en word dan nog gedorst.
+1
Jowi
Maiskopbrand zijn schimmelsporen die meekomen van een besmet perceel met de hakselaar of met wind bij de oogst van een besmet perceel in de buurt, de besmetting is pas te zien eind augustus begin september maar bij een jaar met een koud voorjaar of nattere percelen is het erger. Hier in de buurt is wel ongeveer 5% (beetje) besmet en 90 % van deze maistelers heeft hier helemaal geen weet van tot dat ze een gevoelig ras zaaien en dan zit alles onder en kan men minimaal 5 jaar geen mais meer telen. We zaaien hier al meer dan 5 jaar maiskopbrand tolerante rassen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0