Vleermuizen poepen en plassen op Haarlems kerkorgel, flinke restauratie nodig

Het orgel van de Haarlemse Sint Bavokerk is zo erg door de uitwerpselen van vleermuizen aangetast, dat de gemeente nu drie ton wil vrijmaken voor een maandenlange restauratie.
"Die keutels vallen nog wel mee, de urine is vooral het probleem" zegt Anton Pauw, die het eeuwenoude Müllerorgel in de Haarlemse Sint Bavokerk bespeelt.
Pauw stoort zich al jaren aan de uitwerpselen van de vleermuizen. De beestjes hebben zich verschanst in het plafond naast het orgel en houden nu hun winterslaap. In de zomer worden ze actief. "Dan scheren ze langs me heen. Als ik bijvoorbeeld op een warme zomeravond aan het oefenen ben schrik ik me dood en stop meteen met spelen."
Tijdens hun vlucht laten de vleermuizen kleine drolletjes en urine vallen op het orgel. "Het zuur van de urine vreet zich vast in de pijpen. Dat is gewoon niet goed", vertelt de organist. En dan treft hij ook nog eens af en toe een dood exemplaar aan naast zijn kruk.
De dwergvleermuizen zijn onder meer door een kapot ruitje naar binnen gevlogen en het plekje bij het orgel, op dertig meter hoogte, bleek ideaal voor ze te zijn. "Het orgel staat op het zuidwesten en daar is het warmer dan elders. Ze voelen zich daar blijkbaar ook goed beschermd tussen de spleten", zegt vleermuisonderzoeker Bas van Vlijmen tegen regionale omroep NH.
De gemeente Haarlem, eigenaar van het orgel, wil nu geld vrijmaken om het orgel te laten restaureren. Maar daarmee is het probleem van de uitwerpselen nog niet opgelost.
Samen met onderzoeksbureau Endemica start Van Vlijmen een proef om de vleermuizen binnen de kerk te 'verhuizen'. "Vleermuizen mag je namelijk niet zomaar wegjagen", aldus Van Vlijmen.
 Vleermuizen poepen en plassen op Haarlems kerkorgel, flinke restauratie nodig (nos.nl)

Het orgel van de Haarlemse Sint Bavokerk is zo erg door de uitwerpselen van vleermuizen aangetast, dat de gemeente nu drie ton wil vrijmaken voor een maandenlange restauratie. "Die keutels vallen nog wel mee, de urine is vooral het probleem" zegt Anton Pauw, die het eeuwenoude Müllerorgel in de Haarlemse Sint Bavokerk bespeelt. Pauw stoort zich al jaren aan de uitwerpselen van de vleermuizen. De beestjes hebben zich verschanst in het plafond naast het orgel en houden nu hun winterslaap. In de zomer worden ze actief. "Dan scheren ze langs me heen. Als ik bijvoorbeeld op een warme zomeravond aan het oefenen ben schrik ik me dood en stop meteen met spelen." Tijdens hun vlucht laten de vleermuizen kleine drolletjes en urine vallen op het orgel. "Het zuur van de urine vreet zich vast in de pijpen. Dat is gewoon niet goed", vertelt de organist. En dan treft hij ook nog eens af en toe een dood exemplaar aan naast zijn kruk. De dwergvleermuizen zijn onder meer door een kapot ruitje naar binnen gevlogen en het plekje bij het orgel, op dertig meter hoogte, bleek ideaal voor ze te zijn. "Het orgel staat op het zuidwesten en daar is het warmer dan elders. Ze voelen zich daar blijkbaar ook goed beschermd tussen de spleten", zegt vleermuisonderzoeker Bas van Vlijmen tegen regionale omroep NH. De gemeente Haarlem, eigenaar van het orgel, wil nu geld vrijmaken om het orgel te laten restaureren. Maar daarmee is het probleem van de uitwerpselen nog niet opgelost. Samen met onderzoeksbureau Endemica start Van Vlijmen een proef om de vleermuizen binnen de kerk te 'verhuizen'. "Vleermuizen mag je namelijk niet zomaar wegjagen", aldus Van Vlijmen.

Nieuwsgrazer

Reacties

jeanne-calment
Ik ben mevrouw Jeanne, voormalig werkneemster van de ING-bank, 54 jaar oud uit Duitsland, ik wil je vertellen over de vrijmetselarij, toen ik me in 2010 bij de vrijmetselarij voegde met de hulp van grootheer Edmundo die me inschreef bij de vrijmetselaar, Ik ben gezegend met rijkdom, macht en roem sinds dit hele jaar, dit is een geweldige kans voor jou om lid te worden van de vrijmetselaar.Elk nieuw lid dat zich registreert bij de vrijmetselaar zal een bedrag van 5 miljoen euro ontvangen en een welkome uitkering , als je meer wilt weten over de vrijmetselaarsfamilie, neem dan contact op met heer Edmundo op WhatsApp-nummer +2348159768201 je kunt ook Worldunitedpowersociety@gmail.com sturen en e-mailen, de heren zullen je uitleggen en je laten begrijpen waar het gezin over gaat, wees niet bang lid worden is geen slechte samenleving en het weerhoudt je niet van je geloof of religie, elke jongen kan lid worden
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden zomer , nh , kapot , urine , orgel , Restauratie en restaureren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!