Triodos Bank zet in op grond voor duurzame boer

Deel dit topic

Reacties

producent
Communistische landbouw komt er aan.

Triodos Bank zet in op grond voor duurzame boer
Triodos Bank wil grond beschikbaar maken voor boeren die zich ontwikkelen in duurzame landbouw.
Dat vertelden Liesbeth Soer van Triodos Regenerative Money Centre (TRMC) en Paul Kortekaas, teammanager landbouw en relatiemanager bij Triodos Bank, op de BioKennisWeek (online opvolger van de Biobeurs).

Grondprijs maximaliseren
De grondprijs maximaliseren kan helpen, oppert Kortekaas. “De financiële druk is ontzettend groot en houdt boeren tegen om verder te verduurzamen.” Anderzijds is grondbezit ook een spaarpot voor de ondernemers, weten de Triodos-vertegenwoordigers. Het is een vorm van pensioenopbouw. Soer: “We moeten uit die impasse komen. Anders naar grond en voedselproductie kijken. Een van de nieuwe instrumenten daarvoor is Aardpeer. Het eigenaarschap van de grond ligt dan bij de boer, maar het eigendom bij een stichting die het grote geheel in de gaten houdt. Hiermee krijgen ook minder vermogende toetreders een kans. Zo kunnen we samen werken aan een andere manier van grondbeheer en eigendomsmodel.”

boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+7
Jaap40
@producent het eigendom ligt bij de stichting.... dan komt de stichting het werk ook maar doen.
J Andringa
@Jaap40 Zou er niet een slimme constructie te verzinnen zijn dat wij boeren weer zelf eigenaar van zo’n stichting zijn.
+1
adriaan33
@producent modern lijfeigenschap
Melkweb
@producent wie betaald bepaald...en tis vrijwillig. Dus wil je niet, moet je zorgen dat je er niets mee te maken krijgt. Hoe simpel kan het zijn....
Jaap40
@Melkweb triodos verwacht veel grond dmv een max bedrag goedkoop in handen te krijgen van de hausse aan stoppende bedrijven. Welke uitleg wil je nog meer?
Melkweb
@Jaap40 wie gaat dat kopen, hun of jij. Jij niet omdat het niet past of niet uit kan. Hun met andermans geld, zodat je het terug kunt pachten(dus goedkoper) met voorwaarden. Prima toch, wie verplicht je te tekenen? je mag het pachten, je hoeft niet. En de grondprijs gaat echt niet gebonden worden aan een maximum. Doen ze dat ook met huizen en andere dingen? Wens van de gedachte, voor hun
+1
Jaap40
@Melkweb we belanden op een punt dat je denkt: sta nergens meer van te kijken.
Voorbeeld
De kans dat Chinees vermogen een grote bank overneemt met grote belang in erfpacht gronden lijkt mij ook reëel. Bovendien, welke nederlandse bank blijft de vergunningloze bedrijven financieren?
klompen
Dus gauw de grond verkopen nu het nog kan 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0