Kuilsnijder of kuilhapper

Zondagmorgen....kuilsnijder gaf de geest...(Of nieuw snijframe vrees ik🤨)
Iedere 5 of 6 jaar koop ik nieuwe kuilsnijder. Afschrijving meestal plm 1500 p.j. en dan ook nog wel gemiddeld paar 100 onderhoud p.j.

Er worden plm 2000 a 2500 blokken per jaar mee gesneden en daarnaast ook de maïs dagelijks lossnijden.

Ter overweging......kuilhapper is dit wat?
- kuilen tot 2.75 meter dus hefmast nodig
- trekker is 90 pk
- bijna alles in sleufsilos dus happer graag toch wel 180 breed anders veel werk van zijkanten

Kuilsnijder ken ik dus wel. Mensen goede of minder goede ervaringen met happen? Of tips!

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+3
Melkweb
A: als je het reguliere werk niet in 6 dagen kan doen, red je het ook niet op de 7e dag (grapje)

Geen kuilhapper nemen met een trekker van 90 pk en minimaal 1.80 breed, je verknald compleet je trekker.
Kuilhappers zijn broeimakers. Of je moet gehakseld kuil hebben maar dan zijn de blokken veel te zwaar.
Als je meters moet rijden naar bv de stal . Echt, wat een bende maak je dan...

Kortom ga gewoon voor opnieuw een nieuwe kuilsnijder en als je hem dan toch 2500 excl. de mais mee gesneden wordt, is de kuilsnijder geen dure machine na 5/6 jaar. Persoonlijk vind ik de Strausmann nog het beste voor het robuuste werk. De rest Triolet en BvL vind ik langzamerhand allemaal wel wat licht. En calculeer maar gewoon in, elke 5 jaar een nieuwe en de oude op 0 euro zetten. Zo doe ik dat wel maar inderdaad, ze gaan altijd bij de eerste blok en in uw geval op zondagochtend stuk. Das gewoon balen.

kleine aanvulling/vraag: kuilsnijders gaan nooit zomaar stuk maar het lijkt er wel eens op (gevoelsmatig) dat stuurklep tussen het snijden en naar beneden gaan van het raamwerk op een gegeven moment niet meer goed loopt. Ik krijg dan het gevoel dat het raamwerk onbelast sneller naar beneden gaat dan het snijden en bij het snijden juist andersom. Wie herkent dit na een paar jaar ook en heeft er iemand er wel eens aan wat laten doen (mes is wel scherp en gesmeerd)?
Noorderling
@Melkweb als je happer niet snijdt zit je bult niet vast. Dan gaat die gras naar beneden en dus los trekken. Met gesneden gras werkt een happer ook prima.

Verder weinig onderhoud, na een jaar of 8-10 nieuwe tanden, mes blijft vlijmscherp. Alleen of het een aanrader is voor een voorlader vraag ik me wel af. Zeker met lange silo's wordt dat heel veel en lang heen en weer rijden wil je je trekker niet overbelasten.
jent
@Noorderling snij nu blokken met snijder en dan met voorlader met gewone bak in mengwagen laden. Met 1.45 snijder snij ik nu blokken tot plm 1200 kg

Dacht dat snijder 1.80 breed is. Maar heb dit niet nagemeten. Vandaar opm dat happer ook deze breedte zou moeten hebben....
Noorderling
@jent
Aan de voorlader kun je wel schuin naar de muur sturen en maakt breedte niet heel veel uit. Achterop wordt het een ander verhaal maar kan met zoiets wel mooi werken, alleen cilinder is voldoende. Bok er helemaal tussen kost teveel afstand. Topstang beweegt wel mee opzij.


Valt me wel op hoe kort kuilsnijders mee gaan. Wordt gesproken tussen 10 en 20.000 blokken. Kuilhapper houden het hier aan de shovel 40 a 50.000 blokken uit, met op tweederde van de leeftijd nieuwe tanden a 1000euro.
cjw73
@Noorderling hangt er vanaf wat je zelf wil. We hebben hier in het verleden 1 gehad die 21 jaar was en ook weinig mee gehad. Ik ruil hem nu meestal na 5 jaar in want dan is hij nog wel wat waard. En snij een kleine 2000 blokken per jaar.
+1
Noorderling
@cjw73
Vind het vlot voor een machine, maar kan een keuze zijn.
Verwachting die wij stellen is toch wel dat het allemaal 10jaar met klein onderhoud moet kunnen draaien en dan een afweging maakt of het met groot onderhoud voordeliger is om nog een jaar of 5 door te zetten. Als het dan kapot draait is de schade ook nog wel te overzien.

Het is lastig als het stuk is, maar met een telefoontje is er ook altijd wel iemand te vinden die je voor 3dagen uit de brand helpt. Onderhoud is niet snel duurder dan afschrijving van nieuwe machines.

Shovel is ook al 35jaar oud. Nog geen reparatie van 1500euro of duurder gehad. Kan ik geen andere voor kopen, alleen soms wat stroomproblemen en kapotte slangen, maar die heb je vanzelf allemaal gehad 😁
Shovel dealer heeft werklusten lopen met 30 tot 35.000uur, in korte tijd veel uren gemaakt in de fabrieken, nooit koud geweest en kunnen nog jaren mee op de boerderij. Meeste gaat toch kapot door leeftijd en stilstand ipv gebruik.
Todi
@jent Waar om geen 1.95 m met hydraulische top stang?
jent
@Todi daar haal je geen 2.75 meter hoogte mee.
+1
Antonie
Quote Reactie van @Melkweb:
Strausmann nog het beste voor het robuuste werk

Ben ik niet mee eens, die HK serie was altijd wat mee, altijd lekkage in het achtermes, mes bleef verder goed, maar dat plunjerblok wat in het snijraam zit gaat vaak lekken...
weurding
@Antonie die zijn ook al enkele jaren uit de markt, HQ was een goede serie, en je koopt nu waarschijnlijk toch nieuw
Antonie
@weurding Klopt, er ken er ook velen bij ons in de buurt, die hebben het snijraam van de HK laten vervangen en er een HQ snijraam op laten zetten. Wij hebben een paar jaar geleden Trioliet gekozen, TU195 met hefmast. Deze bevalt veel beter ten opzichte van de Strautmann. Minder onderhoudskosten en snijdt veel sneller...
cjw73
@Antonie mee eens die tu snijders snijden verweg het snelste.
spotmelker
@Antonie dat lekken komt van overdadig smeren. De 2 vetnippels achterop geef ik na genoemde lekkage maar weinig vet. Het overtollige vet + rommel komt anders op het plunjerblok wat daar op den duur lekkage veroorzaakt. Ik heb nu een HX en die haalt mijn pensioen wel. Ben wel met je eens dat nieuwste Trioliet een robuuster achtermesaandrijving heeft.
+1
Spuit11
@Melkweb in veel gevallen heeft het mankement te maken met stompe snijmessen. Het frame wil zakken maar eigenlijk wil dat dus niet, daardoor drukt hij stuk of knappen de (versleten) tanden.
+2
Noorderling

(klik om te vergroten)

jent
@Noorderling netjes! nooit broei in bovenlaag?
doe hier nogal eens laag aardappelstoomschillen over kuil (kuil in sleufsilo binnen muren)
Noorderling
@jent
Eigenlijk niet, als je de bovenlaag maar goed vast kunt rijden. Dus niet te hoog boven de muur en gras niet te droog.

Bovenste gras is 3e snede, heeft tussen de 6 en 4uur op het land gelegen. Is een hele strijd om snel genoeg alles aan de kant te krijgen. Rond de 35%ds, kort hakselen en zakt een 16ton shovel nog geen 10cm in het gras weg. Slurven trillen op het snijvlak tijdens het happen.

Deden eerst het tegenovergestelde, 5ton trekker op de bult. Dan knijpt de happer eerst het gras 30cm in voordat er gesneden wordt. Trek je met half gesneden gras inderdaad de hele bult uitelkaar. Te korte tanden zorgt ook voor dat het laatste gras niet meer geknipt wordt. Er een chaos van maken is niet zo moeilijk.
+2
pietjepuk
@Noorderling Vraag mij altijd af hoe je met een lasagnekuil en kuilhapper een constant rantsoen kunt houden. Je moet iedere keer een hele rij van boven naar beneden happen. Hap je bovenaan wat te diep krijg je heel de rij niet in de mengwagen omdat je dan te veel kg hebt met als gevolg veel restvoer.
Noorderling
@pietjepuk
Heb je met elk systeem.
Ook met een happer waarmee je de hele hoogte pakt heb je zomaar 100kg extra.

Varieer vooral met diepte die ik hap en een beetje de breedte, omdat de silo 4,5happer breed is.

Heb geen last van restvoer. Schuif wat er nog ligt naar het einde en draai het nieuwe ervoor. Staan ook vaak zat koeien bij te vreten tijdens het voeren en vreten ze voor 80% op. Dag daarna meng ik het bij het jongvee door.

Hebt veel variabelen, aantal koeien, het weer, temperatuur. Blijft toch altijd een beetje spelen en corrigeren.
Wolswinkel
@Noorderling Hier alles ongeveer net als bij jouw. Maar wat @pietjepuk zegt klopt wel vind ik. Sinds kort kan ik de silo in vier keer pakken met de happer, dan gaan klooien in de breedte of diepte wordt het ook een Janboel van.. Daarom lijkt me een frees dan ideaal. Maar zit niet op een zelflader/rijder te wachten.
Noorderling
@Wolswinkel
Heeft voordelen, maar ook nadelen. Bepaalde laag gaat ook nog wel eens (deels) naar het jongvee. Heb maximaal 2snedes snedes over elkaar. Zomers voor al het vee een silo los, kunt dan vlot werken met veel voersnelheid.
Hebt wel wat variatie, maar blokken happen en die er later los met de dichte bak ingooien en weer vanalles laten liggen voor de kuil in de zomer kost meer verwacht ik.
huub
Ik zou het ook bij de kuilvoersnijder laten. Met een kuilvoersnijder laat je de rest van de kuil onaangeroerd, met een happer moet je teveel drukken volgens mij.
+2
hoest
90 pk is te licht voor een fatsoenlijke happer achterop. Gewoon weer een snijder kopen veel strakkere bult een morst minder
Edvof
@hoest 90pk is prima voor een voorlader en een Kuilhapper. Dichte bak erbij en een schuifbordje en je hebt een hoop plezier van bij verschillende klussen op het erf
hoest
@Edvof ik schreef ook achterop he. Een voorladerhapper is doorgaans een stuk kleiner dan eentje achterop
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @hoest:
Een voorladerhapper is doorgaans een stuk kleiner

gebaksvork, schiet niet op, en met die kleine bakjes trek je met gemak broei in een kuil. U snijder qua snijkwaliteit en broei altijd beter dan happer
ted9
Snijder kopen. Vind wel dat ze die dingen wat sneller mogen laten knippen.
robotslaper
Gewoon een snijder kopen, werkt goed en kosten erg laag.
richard melkvee
Heb zelf 'grote' kuil happer aan shovel, ben erg tevreden .
Maar voor trekker lijkt me geen goed idee.
Stroman
Wij happen al jaren met Redrock happer aan de kniktelescooplader. Zit zelf wel eens te denken aan U snijder om de kuil strakker en minder morsen. Snelheid en onderhoud van snijders staan me nog steeds tegen.
cjw73
@Stroman Gewoon elke 5 jaar een nieuwe kopen , dan heb je geen onderhoud eigenlijk.
Antonie
Welk merk kuilsnijder heb je op dit moment? Trioliet is de beste kuilsnijder en snijdt het snelst...
+1
jent
@Antonie de derde trioliet 1.45 op 1e hefmast nog
Bekkink
@Antonie een lengerich al geprobeerd?
cjw73
@Bekkink 1x gehad en 1 bak ellende.
achterhoeker2
Gewoon kuilvoersnijder, is bewezen techniek en geen verrassingen.
JappieJo
Mooi snijden blijven. Als je zoveel snijdt is het niet vreemd dat ie na 5-6 jaar al behoorlijk gebruikt is ik doe er al 5 jaar over om 2500 blokken te snijden. Heb trioliet 195 van nu 20 jaar denk dat de kosten incl afschrijving op ca 500 per jaar zit
Herbert
@JappieJo met bovenlosser hier. Aanschaf en onderhoud zo'n €10 inc. Per koe per jaar
grös
@JappieJo
Ja hij snijdt 6 blokken per dag, hier houd het met 2 en een baal doormidden wel op, en 's zomers zelfs maar 1 blokje maïs per dag, is dan wel ideaal, ik zie nergens strakkere snijvlakken. Een Trioliet kuilhapper werkt op zich ook wel netjes, maar het is een heel gewicht.
komelker 2
Laten snijden.
ricardo
Krijgen hier flingk happer op demo nu trioliet 195 maar dat houd de voorlader niet willen ook graag direct in de mengwagen gooien ipv op voorraad zetten om tijd te besparen. Nadeel is dat er ook direct shovel bij moet en die heeft werk met de hoogte van onze meng wagen gaan het zien.
Hobby boertje
@ricardo Misschien is een VDW happer iets?? Is het zelfde idee als flingk en trioliet maar dan lager ongeveer 1,5m ook hapt hij minder rond. Hebben er vorige jaar een gekocht voor aan de verreiker bevalt prima snijd netjes hebben alleen wel bussen waar de cilinders vast zitten moeten verzwaren. De las was afgebroken ze hebben die vanuit de fabriek maar half vast gelast omdat ze er niet bij kunnen.
Herbert
Hoever is je mengwagen heen. Is zo'n zelflader niet geschikt voor je? Zo'n vast mes erop met nauwelijks onderhoud en dan mooi in 1 hap de hele hoogte snijden.
ricardo
@Herbert is 7 jaar hoelang kunnen ze mee?
Herbert
@ricardo dat ligt er maar net aan hoeveel je ermee voert. Een paar boeren hier in de buurt zijn de laatste jaren wel overgestapt van een bewegend mes naar een vast mes. Veel sneller laden en eigenlijk alle kuilen die een beetje fatsoenlijk ingekuild zijn kun je er wel netjes mee pakken.
Bekkink
@Herbert geen zak waard. Kun je niet goed de kg erin doen.
Herbert
@Bekkink met een beetje ervaring kun je op 50kg nauwkeurig wel voeren. Je weet dan wel hoeveel een volle hap is en dan gewoon spelen met de breedte van de laatste hap.
Bekkink
@Herbert heb zelf ook zo n wagen. Gooi het er nu met de voorlader in. Gaat veel sneller en nauwkeuriger. Zeker als je meerdere kuilen voert.
achterhoeker2
@Herbert nee, nee dat is een gekloot van niks , heb zelf zo'n wagen gehad en je bent uren bezig voor je de wagen vol hebt.
Je ziet niks en als dat mes kapot gaat ben je duizenden euro's kwijt.
grös
@achterhoeker2
Heb het een keer gezien, en dan alsnog met de shovel de laatste paar hondert kg er in gooien, de beste mengkuip is ook helemaal rond van binnen heb ik mij laten vertellen.
+1
The Hurminator
Een kuilvoersnijder maakt strakker werk bij de kuilen en smeert minder onderweg. Wij smeren elke 14 dagen door en dan kan zo'n ding best lang mee gaan bij normaal gebruik🤣

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0