Afvoeren zonnepanelen.

Wat kost afvoeren van zonnepanelen? Zit er subsidies op?

Deel dit topic

Reacties

KOC1981
Bedoel je nu, of bedoel je nu leggen en wat kost afvoeren binnen 25jaar?
wotan2
Ik ben dat ook ooit aan het googelen geweest. Mijn samenvatting: heel veel mooie verhaaltjes over recycling zoals hierboven van Essent. Ik had 2 of 3 aanbieders gevonden, die daadwerkelijk een offerte wilden maken om de zonnepanelen in te nemen, richtprijzen werden daar niet bij genoemd.
Daar kon je een formulier invullen met vragen die heel veel leken op een asbest inventarisatie. Ik had/heb niks te saneren dus daar liep ik vast om een prijs te vinden. Maar ik wilde weten wat ik, met de wetenschap van toen/nu het zou kosten als ik van de zonnepanelen af wou. Dit om te bepalen of ik zelf zonnepanelen zou leggen, of mijn dak voor 15 jaar verhuren waarna de panelen achter bleven.
Om dat dit zo schimmig bleef heb ik er helemaal vanaf gezien. Nu in de zoektocht naar een bedrijf in Frankrijk liep ik weer tegen het zelfde aan. Extra handicap daar was dat je niet kunt salderen. De panelen waren altijd in de verkoopprijs meegenomen, het kwam er steeds op neer dat het verdienpunt kwam op het moment dat de panelen 15 jaar oud waren. Met deze wetenschap heb ik ze altijd uit de offerte van de makelaar geschrapt, met de mededeling dat ze mochten blijven liggen, maar dat ik liever had dat ze de panelen meenamen, er voor betalen deed ik niet.
adriaan33
@wotan2 gehoord van een varkensboer met brand dat de panelen versplinteren bij brand en dat die splinters wel 10 km ver komen
--Erik--
@adriaan33 Klopt. Afvoerkosten bij brand kun/moet je tegenwoordig extra verzekeren.
--Erik--
@--Erik-- Opruimingskosten bedoel ik eigenlijk.
weurding
Ben bang dat je nadat de "rendabele" tijd erop zit je de grond wel afgraven mag ivm de vele pfas die het rijk is
+2
Vevo
Misschien kun je er een of ander paadje mee verharde
+3
j h p
Afvalverwerker hier in de buurt zei een poosje geleden al dat zonnepanelen het nieuwe asbest wordt, 1 van de grondstoffen die gebruikt worden voor zonnepanelen is over +/- 20 jaar op.
Ik was er al geen fan van, word het ook nooit.
Grasbaal
Quote Reactie van @j h p:
1 van de grondstoffen die gebruikt worden voor zonnepanelen is over +/- 20 jaar op.

Tot ze dat er weer kunnen uitvissen:
jan w
@j h p
Die afvalverwerker ziet zijn knip alweer gevuld worden.
Grasbaal
Ook hiervoor worden weer oplossingen voor bedacht:
+5
wotan2
@Grasbaal Zo lang er geheimzinnig over de kosten gedaan word/ wie die rekening op zijn bord krijgt, stap ik niet in. Het is toch een belangrijk stuk in het rendabiliteit verhaal, wat eigenlijk verzwegen word.
cjw73
@wotan2 denk er net zo over. Vind het ook altijd nogal verdacht dat die dakhuurders na 15 jaar jou met de troep op schepen.
+2
Grasbaal
@wotan2 Asbest recycling bestaat eigenlijk niet, tis asbest begraven voor een bepaalde prijs per ton.

Wat betreft de zonnepanelen recycling daar kunnen ze hoogwaardige delen er redelijk eenvoudig uitvissen: pvrecycle.cn/…

Quote:
Zonnepanelen bestaan uit:

Silicium
Het hoofdbestandsdeel van zand. Dit materiaal is eenvoudig te recyclen en wordt vaak gesmolten met nieuw silicium voor nieuwe zonnepanelen.

Glas
Het glas wordt op dezelfde manier gerecycled als het glas dat u naar de glasbak brengt. Het glas wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld glazen, potjes en flessen.

Aluminium
Het aluminium in het zonnepaneel kan vaak 100% gerecycled worden. Aluminium wordt omgesmolten en kan zo oneindig opnieuw gebruikt worden.

Koperdraden
Vaak kunnen deze draden opnieuw worden gebruikt als kabel of koperdraad
wotan2
@Grasbaal natuurlijk, dat bestrijd ik ook niet. Maar daar komt een factuur voor van .........
+1
kaas
@Grasbaal waarom word er dan zo geheimzinnig over gedaan gewoon net zoals een tv dat de leverancier hem verplicht terug moet nemen ,zit er bij aanschaf van zonnepanelen niet een verwijderings- bijdrage op .
DutchDairyFarmer
@kaas bij aankoop heb je inderdaad al betaald voor verwijdering en inname.
+2
labella
@DutchDairyFarmer ik wens je veel succes als je ze straks wilt inleveren.
kaas
@DutchDairyFarmer dus zonnepanelen waaien van het dak dan worden ze gratis opgeruimd dat zou mooi zijn maar die vlieger gaat niet op.
grös
Quote Reactie van @Grasbaal:
Asbest recycling bestaat eigenlijk niet, tis asbest begraven voor een bepaalde prijs per ton.

Dat klopt niet helemaal, asbest kan verhit worden tot de moleculen ofzoiets vervormd zijn dat het niet meer schadelijk is en het opnieuw gebruikt kan worden in, bijvoorbeeld de bouw, en dat gebeurt met een gedeelte ook, maar het word meestal wel begraven, ik heb dat van dichtbij gezien bij mijn vorige werkgever, ik heb dat asbestdeeltjes niet kunnen vliegen want dan heeft de woonwijk verderop er ook genoeg van opgenomen.
diekman
Heb nog geen antwoord op mijn vraag.
Grasbaal
@diekman die kosten zijn al betaald door de koper:

Quote:
De recyclingbijdrage is dus al in de prijs verrekend. De bijdrage komt niet boven op de aankoopprijs. Ook staat het bedrag daardoor niet langer apart vermeld op de bon of factuur. Bij de verwijderingsbijdrage was dat wel zo. Maar hoe weet de Nederlandse overheid dan zeker dat de zonne-energiesector over 30 jaar de kosten kan dragen om te zijner tijd afgedankte zonnepanelen te recyclen?

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i20808/…
diekman
@Grasbaal Een wazig onduidelijk verhaal. Wie haalt ze van dak en verwijdert de panelen en waar naar wie kan ik de rekening opsturen.
Grasbaal
Quote Reactie van @diekman:
Wie haalt ze van dak en verwijdert de panelen en waar naar wie kan ik de rekening opsturen.

Dat kan de verkoper je als het goed is het beste vertellen, ik heb ze hier ook al 10 jaar op het dak liggen, die panelen nog wel tientallen jaren goed. Schijnt dat wel mijn (dure) omvormer een keer aan de beurt komt. Dat zien we dan wel weer.
wotan2
@Grasbaal succes dan, die gaan een jaar of 10 mee. Ook word die vaak in een rendabiliteit berekening "vergeten".
+1
kaas
@Grasbaal ja mooi lul verhaal dus als er met 20 jaar geen leveranciers meer zijn van zonnepanelen ben ik de klos
Melkweb
@kaas das toch met alles zo....open deur
Melkweb
@diekman het mooie is dat het een algemeen "probleem" wordt dus hierbij je antwoord: door iedereen! Dus ook door de mensen die niet meededen.
j h p
@Melkweb Hoop je dat of verzin je dat ter plekke?
+1
Melkweb
@j h p tis gewoon zo, als "iedereen" zonnepanelen heeft en deze moeten ooit eens afgevoerd worden is het toch een logisch dat er algemene middelen voor vrij gemaakt wordt. Bestuurders van de toekomst hebben vast ook zonnepanelen. Zo werkt dat. Kans is wel dat er een hogere heffing op je energienota komt die alvast een potje creëert.

Dus niks bedacht, maar gewoon weten hoe het eigenlijk werkt in Nederland BV
In de wegenbelasting wordt ook geen onderscheid gemaakt of je nu 1 km per jaar rijdt of 100000 km. Je wegenbelasting blijft gelijk per vergelijkbare auto.
weurding
@Melkweb weet je... bijna iedereen heeft ook asbest, en dat kost ook wat
Melkweb
@weurding bedrijven of/en particulieren....daar wordt onderscheid in gemaakt. En ja, bij de particulier zou het straks mee kunnen vallen in de kosten en bedrijfsmatige zonnepanelen is de insteek anders ofschoon de meeste particulieren wel bedrijfsmatig hun btw terug hebben gevorderd.. Zie de overweging misschien ook wel bij asbest. Breng maar eens een afval weg naar de stort en ze vragen of dit particulier of zakelijk is.
kaas
@weurding dat moet de eigenaar zelf betalen er zat indertijd subsidie op maar dat is ook alweer gebeurt
weurding
@kaas daarom
Melkweb
@diekman het mooie is dat het een algemeen "probleem" wordt dus hierbij je antwoord: door iedereen! Dus ook door de mensen die niet mee deden.
grös
@Melkweb
ACh net als windmolen-wieken, die worden ook gewoon ergens in een gat gedumpt en begraven, recycling/verbranding is veel te duur. Allemaal heel duurzaam..
+2
George
Ik heb geen idee hoe het zit met die zonnepanelen , ik heb er nog geen. Ik ben mijn huis flink aan het verbouwen en hoewel iedereen van het gas af moet ga ik met gas beginnen nu door vloerverwarming aan te leggen en een combi CV ketel aan te schaffen. Voorheen stookten we op huisbrandolie oftewel gewoon dieselolie. Er ligt hier geen aardgas en dus stappen we nu over op propaan van Benegas. Maar niks geen hybride ketels of warmtepompsysteem , ik hou het simpel.
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
ik hou het simpel.

dat is met alles het beste. 👍
+1
Melkweb
@George simpel maar énorm duur in de explotie vooral met vloerverwarming. Vloerverwarming draait namelijk bijna 24/7, dat moet je niet met tankgas willen stoken. (Ik had een label A woning met vloerverwarming maar evengoed ging er 3500m3 gas privé doorheen) Denk toch eens aan een warmtepomp met een hybridesysteem.De warmte heb je al , is gratis. Je moet het alleen nog naar binnen halen. De extra stroomverbruik daarvoor compenseer je met wat panelen(ca 10-20) en je draait neutraal. Alles valt onder milieuinvestering, dus alleen maar win-win en amper onderhoud
Kijk hier eens na tools.remeha.nl/producten/…
cjw73
@Melkweb niet iedereen denkt er zo over. Paar weken geleden onderhoud aan de cv installatie gedaan en de installateur vertelde dat ze het bijna niet aan konden zoveel nieuwe cv's er geplaatst moesten worden.
Melkweb
@cjw73 dat heeft te maken met gebrek aan mensen tov nieuwbouw. Ik kan ook amper een installateur krijgen voor wat routinewerk. Gelukkig bij spoed was hij er wel
+1
brabo
Quote Reactie van @George:
stappen we nu over op propaan van Benegas. Maar niks geen hybride ketels of warmtepompsysteem , ik hou het simpel.

hier willen we juist af van die propaan. Is veel te duur stoken en daarom overweeg ik nu een warmtepomp die ook 70 graden water kan maken. Ik hoef dan geen vloerverwarming aan te leggen, maar kan met de al bestaande convectoren en radiatoren gewoon door doen.
George
Quote Reactie van @brabo:
Ik hoef dan geen vloerverwarming aan te leggen, maar kan met de al bestaande convectoren en radiatoren gewoon door doen.

Ik schat in dat je met vloerverwarming je huis een stuk efficiënter kunt verwarmen doordat je een veel groter oppervlak verwarmd.
Ik leg gruwelijk veel isolatie in de vloeren en de bovenzijde van 8 cm zou toch redelijk snel opgewarmd moeten zijn. We leggen de slangen op 10 cm afstand en dan heb je als het goed is een enorme capaciteit. Bovendien houden we voor de stralingswarmte de houtkachel.
brabo
@George
Het klopt dat je met vloerverwarming beter af bent. Dan kun je met lauw water toch heel je huis warm krijgen en dat is heel efficient. Maar wij hebben hier geen slangen in de vloer, en om dit overal in heel het huis te gaan aanleggen is ook een gigantische ingreep. Daarom onze keuze om dit voorlopig nog niet te gaan veranderen.
George
@brabo Het is inderdaad een gigantische ingreep . Alles moet eruit. We hebben de eerste week van januari ongelooflijk hard gewerkt hier en 2,5 containers puin uit huis gehaald en 1 container vol geel zand verwijderd om 30 cm plaats te creeeren voor de nieuwe vloer. Maar nu worden ook direct nieuwe afvoeren en alle waterleidingen vanaf de meterput vernieuwd. Koper vervangen voor unipipe. We zijn nu weer aan het opbouwen. Ben toch blij dat ik eraan begonnen ben en dat ik in huisje hiernaast kan wonen.
adriaan33
@George het loont de moeite. Hier huis van 55 met vochtprobleem wat door vloerverwarmingaanleg nu 100% is. Spouwmuurisolatie completeerde het comfort enorm, had niet verwacht dat 5 cm spouwisolatie zo goed zou werken. Stoken hier ook propaan. En voor winter hebben we een houtvergasser. Probeer met een tank per jaar rond te komen. 2000lt
George
@adriaan33
Ons huis is van 1972 en gelukkig al degelijk gebouwd en zonder vochtproblemen . Wij hebben ook in 2015 EPS Parels in de spouwmuren laten inblazen.
Nu dus de vloeren met 12 cm dik isolatie materiaal isoleren en vloerverwarming en direct nieuwe afvoeren en waterleidingen. Ik verwacht met propaan zuiniger te stoken dan met de dieselolieketel. Ik verwacht het ook makkelijker warm te krijgen dan met radiatoren. Straks alleen boven op de slaapkamers en beneden op de slaapkamer nog radiatoren. En een in de bijkeuken waar we binnenkomen daar hang ik er ook eentje terug. Badkamer en toilet , bijkeuken , keuken/woonkamer , hal , alles voorzien van vloerverwarming met slangen op 10cm afstand verdeeld in 7 groepen.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
en beneden op de slaapkamer

80 jarige sjors proef. 👍
George
@pietjepuk
We hebben alles op begane grond zoals erg grote badkamer met hoekbad en ruime inloopdouche van 1,2 bij 1,5 m met regen douch aan plafond en een ruime slaapkamer op begane grond. Dus ja we zijn hier klaar om niet naar boven te hoeven. Hoewel we nu nog wel boven slapen .
+1
zwierb
@George hier vorig jaar zelfde operatie gedaan van kachels op propaan naar vloerverwarming beneden en boven radiatoren, douchen nu ook met propaan ketel, voorheen elektrische boilers. Bevalt prima, en voor mijn gevoel nu minder propaan nodig, en vloerverwarming hele winter op zelfde stand laten staan.
adriaan33
@brabo zou ik toch wat rond kijken bij gebruikers. Hier de ervaring dat als je huis niet perfect geisoleerd is het te weinig capaciteit heeft en bovendien geluid en trillingen
demelkboer
Ik hoop dat er over 25 jaar een gode oplossing is. Ze liggen er net op 😉
jan w
Hoorde gisteren een prijs van € 110.= per ton?
wotan2
@kaas voor particulieren, denk maar niet als je met een aanhanger vol zonnepanelen komt, dat je ze kwijt bent.
+2
Melkweb
@wotan2 denk dat dan de theorie is: je hebt ook van de vruchten ook genoten nu dan ook de afvalkosten. Maar wereldwijd is er zoveel zonnepanelen geproduceerd dus die afval gaat zijn markt ook wel krijgen
j h p
@Melkweb Een paar uur eerder maakte dat volgens jou niet uit. 😂
Melkweb
@j h p klopt, oftewel het kan alle kanten. nu leven en fiscaal en financieel van genieten.

Dit is wel weer een terugkomende discussie gevoerd door de: bond van geen zonnepanelen hebben 😉
Zwaagdijk
Ik leef nu, en nu rendement is lekker. En over 25/30 jaar zien we wel
Weer. Asbest moeten wij ook in de toekomst saneren. Maar de mensen die het er op hebben gegooid hebben altijd een goedkoop goed dak er aan gehad. Met zonnepanelen ook zo
weurding
@Zwaagdijk hele andere vergelijking, dak moest je hebben en in de jaren 70 80 speelde asbest nog geen rol, nu zijn we hopelijk wat wakkerder
Zwaagdijk
@weurding Oke. Wij hebben 1 locatie zonnepanelen erop. Sde subsidie dat gaat goed. Andere locatie zijn we mee bezig. De berekening is binnen 4,5 jaar hebben we het er uit. Daarna draai je 20 jaar lang. Als
Je dan op het eind verwijderen moet en dat kost geld maakt dat toch niet zoveel uit?
weurding
@Zwaagdijk ligt eraan hoeveel, is voor mij ook koffiedik kijken, maar over tig jaar gaat milieu steeds grotere rol spelen met dito bedragen ben ik bang
+4
Begin er niet aan,het is niet voorniets dat als je,je dak verhuurt na 15 jaar de zonnepanelen van jou zijn ,die aanbieders schuiven het probleem heel makkelijk door,en jij zit later met torenhoge kosten wat een vorm gaat krijgen als het asbest verhaal,want het zijn gewoon chemische platen die op je dak liggen en ze maken er een verdien model van.Wat dat betreft zijn het groote boeven.Ik begin er in ieder geval niet aan!!
grös
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl
80% is nog van buitenlandse bedrijven, hier alle subsidies opstrijken van naïeve overheden en mooi containers vol goedkope panelen hier op de daken plakken en genoeg subsidie binnen, bedrijf failliet, zo gaat wel vaker.
George
@adriaan33
Ons huis is van 1972 en gelukkig al degelijk gebouwd en zonder vochtproblemen . Wij hebben ook in 2015 EPS Parels in de spouwmuren laten inblazen.
Nu dus de vloeren met 12 cm dik isolatie materiaal isoleren en vloerverwarming en direct nieuwe afvoeren en waterleidingen. Ik verwacht met propaan zuiniger te stoken dan met de dieselolieketel. Ik verwacht het ook makkelijker warm te krijgen dan met radiatoren. Straks alleen boven op de slaapkamers en beneden op de slaapkamer nog radiatoren. En een in de bijkeuken waar we binnenkomen daar hang ik er ook eentje terug. Badkamer en toilet , bijkeuken , keuken/woonkamer , hal , alles voorzien van vloerverwarming met slangen op 10cm afstand verdeeld in 7 groepen.
imgur.com/LErM6v8/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
5.246