‘Maatschap’ geeft problemen bij registratie landbouwvoertuigen

De registratie en kentekening van landbouwvoertuigen is van start gegaan. Problemen zijn er vooral als een maatschap zich als eigenaar wil laten vastleggen. RDW, Cumela en LTO adviseren voorlopig te wachten met registratie tot een oplossing is gevonden.

Deel dit topic

Reacties

Koeien boertje
Wie laat de trekkers terug zetten naar 40?
Ze mogen gewoon 50 blijven lopen als het werk in de landbouw betreft zonder keuring.
Frederika
Gewoon 50 laten aanhangers een 50 km sticker achterop en gassen maar .
de hoef
Quote Reactie van @Frederika:
gassen maar

als je geld wil verdienen kun je beter 40 rijden
weurding
@de hoef is dat zo? Meeste geld wordt niet op straat verdiend, maar bij werksnelheden😉
+2
de hoef
@weurding rustig aan door,is geld verdienen,jakken en jagen is stukke
Melkweb
@de hoef geld verdien je met je hersenen laten werken en je handen in je broekzak te laten. Let maar eens op, diegenen die in 40 uur/week met zijn handen moet verdienen en diegene die het met zijn hersenen doen, verschil per maand is zo 2k tot 3k.
+1
weurding
@Melkweb probeer als boer maar eens de handen in je zakken te laten, niet iedereen kan daar ook over overigens
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
als boer maar eens de handen in je zakken te laten,

Als iemand het kan is het @de hoef wel. 👌
weurding
@pietjepuk je kent hem vast beter als ik
+1
de hoef
@pietjepuk schat nooit iemand te hoog in
pietjepuk
@de hoef Als ik het zo inschat laat je eerst je personeel tobben komt het er op aan dan komen jouw handen uit je zakken. 🤣👍
de hoef
@pietjepuk fout ingeschat, we zorgen dat alles draait voor dat het personeel begint , ons personeel zit ook niet bij de koeien maar bij het loonwerk, als daar niks is draaien ze op de boerderij mee, laatst een maand er uit gelegen, had er 1 super mijn taken overgenomen
+1
Jannus
Quote Reactie van @de hoef:
had er 1 super mijn taken overgenomen

Mmmmm..ahum..letterlijk pootje gelicht?? 😁😁😁😁🤣🤣🤣🤣
Jannus
Quote Reactie van @weurding:
boer maar eens de handen in je zakken te laten

🔱🔱🔱
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
r als boer maar eens de handen in je zakken te laten,

robots war
+1
huub
Met auto's kan dat ook niet. Een BV kan wel houder zijn van een auto, een eenmanszaak of mts niet. Niets geks.
+1
Greetje
@huub Inloggen als particulier met je DigiD en het is zo gepiept
grös
@huub
V.o.f. lukt me wel iedere keer, even uitreksel KVK meenemen naar postkantoor.
+5
Ted6
Heeft nu iedereen weer zitten slapen ?
Die kentekenregistratie hangt al jaren in de lucht, we zijn nog geen 2 weken op dreef en dan: warempel, komen we er achter dat er in de landbouw veel maatschappen zijn. En nu moet de wet uit 1992 gewijzigd worden. En dat gaat natuurlijk zomaar niet.
Dus straks rijdt er iemand 'illegaal' op zijn trekker zonder kenteken................en dan weten de handhavers wel precies hoe en hoe snel ze moeten handelen ?
+1
Melkweb
@Ted6 Onze bedrijfsauto staat op de balans en eigendom ook op de maatschap maar op de registratie op mijn naam. Is dat nou zo'n probleem....? Dus wat is het probleem dan?
Grasbaal
Met E-herkenning namens mijn bedrijf lukte het mij ook niet, wel als particulier met Digi-D.
+1
j h p
@Grasbaal Gaan de fraude jagers van de belastingdienst op jacht, vinden ze veel landbouwvoertuigen van bedrijven op naam van particulieren, dat wordt wat.
weurding
@j h p geen probleem, je bedrijfsauto staat ook persoon geregistreerd
jammermaarhelaas
Volgens mij is de vraag of het uit maakt om als maatschap de landbouwvoertuigen particulier geregistreerd te hebben?
Zoals het stuk in "Melkvee" al aangeeft, zijn de maten in een maatschap juridisch rechtspersoon, en niet de maatschap. Bij een BV is de BV rechtspersoon, dat is een van de verschillen tussen een maatschap en een BV. Ook een VOF is anders als een maatschap, al hebben beide wel veel overeenkomsten, en dit zal tevens met de rechtspersoonlijkheid te maken hebben.

Dus wat is de winst, of het voordeel van het op bedrijf zetten van landbouwvoertuigen als je een maatschap hebt? Als maat (en dus rechtspersoon) ben je immers hoofdelijk aansprakelijk voor wat je in de maatschap doet, kun je de betalingsverplichtingen niet meer nakomen, dan wordt je privé vermogen ook aangesproken. Dit is anders in een BV, daar houd het op bij (en met?) de middelen in de BV.

De betreffende landbouwvoertuigen (trekker, wagen, machine) stonden en staan in een maatschap immers nog op de bedrijfsbalans, dit wordt niet anders na registratie. Het blijven dus bedrijfsmiddelen (of is dit onjuist?).

Wat voor een maatschap geldt, geldt bij mijn weten wat dit betreft even zo voor een eenmanszaak.
+2
JoramH
Voor auto's is dat toch hetzelfde? Mijn bedrijfsauto van de maatschaap staat ook gewoon op mijn naam. Ik zie het probleem niet zo en meld mijn trekkers op mijn naam aan. Bij doorschuiven van de maatschap bij bedrijfsopvolging heb je dan wat meer voertuigen over te schrijven bij het postkantoor.
NH-Ford
Vanuit de verzekeringsbranche is mij verteld dat ze geen voertuigen gaan verzekeren onder de bedrijfspolis die op particuliere naam staan... Maar of dat juist is?...
CoenNijenhuis
@NH-Ford Lijkt me vreemd, bij mij staan zowel de bedrijfs als privéauto op éen polis en staan particulier geregistreerd?
+1
NH-Ford
@CoenNijenhuis Dat meen ik dus ook..
pieter p
Wat kan men toch weer moeilijk doen in Nederland, in Frankrijk staan trekkers al jaren op kenteken en kan gewoon op naam van een maatschap zetten. De maatschap heeft toch een naam dan kun je ook een voertuig op registeren. Je kunt zelfs een auto of trekker op meerdere namen zetten geloof ik.
bas101
@pieter p Zal waarschijnlijk liggen aan t feit dat een maatschap bestaat uit meerdere personen bestaat ,als t erop aan komt is bij aansprakelijkheid is echter 1 persoon verantwoordelijk , in dergelijk gevallen zou dan de ene persoon de schuld aan de ander kunnen geven
NH-Ford
@bas101 Dat is het niet, eenmanszaak is ook geen geldig rechtspersoon voor de RDW.
grös
@NH-Ford
Klopt (v.o.f. kan wel):
Quote:
Tenaamstellen rechtspersoon in oprichting (i.o.) en eenmanszaak
Een voertuig kan niet op naam staan van een rechtspersoon in oprichting (i.o.), maatschap, rederij of eenmanszaak . In dat geval kunt u het voertuig wel op naam van de eigenaar (natuurlijk persoon) zelf zetten. Ga hiervoor naar 'Kenteken op naam zetten van een particulier'.
+2
NH-Ford
@grös Nog zo'n rare kronkel die ze in de wet niet aangepast hebben; Een 16/17 jarige mag wel een bromfiets op naam hebben, maar geen landbouwvoertuig op naam registreren.
Terwijl hij die met een T rijbewijs wel gewoon legaal mag rijden..
bas101
@NH-Ford vreemd
HJak transport
Heb zelf een BV maar vanwege E herkenning heb ik hem gewoon persoonlijk geregistreerd, aangezien een maatschap eigenlijk niet anders is dan meerdere persoonlijk aansprakelijke personen gewoon ook op de persoon registreren
bas101
Registreren geeft ook problemen bij mensen zonder DigiD en E herkenning
arjanvw
@bas101 DigiD heeft toch iedereen?
labella
Grasbaal
@bas101 Digi-D kan je simpel aanvragen: digid.nl/aanvragen/ , heb je vroeg of laat ook voor andere zaken nodig.
bas101
@Grasbaal ja ok , zit alleen te denken tussen de 2 opties : of ik t zal aanvragen via de weg voor de Nederlanders die in t buitenland wonen of dat ik de digid zal aanvragen op t adres waar ik de tractoren heb staan , dit is een werkplaats dus een niet woon adres , t is dus de vraag of de RDW deze gaat koppelen aan t gemeente register ....
Hurli356
@bas101 Jij gaat alleen een DigiD krijgen via optie 'Ik woon in het buitenland', anders gaat dit niet gebeuren omdat jij niet op dat adres staat ingeschreven.
NH-Ford
@bas101 zonder één van die twee is het gewoonweg niet mogelijk.
En een digid ben je ooit vroeg of laat vanzelf nodig.
bas101
@NH-Ford zal mij benieuwen , ben in t buitenland woonachtig , mijn tractoren staan echter in NL , we zullen wel zien.
varken
@bas101 Iemand anders ze registeren die woonachtig is in NL (of zelf registeren met zijn DIGI-D) en vervolgens overschrijven op je eigennaam? (kan dat trouwens als je zelf niet in nederland woonachtig bent?)
Kosk123
@bas101 dan kun je bij een RDW station terecht. Zie het laatste punt, niet online: rdw.nl/registreren/landbouwtrekker/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
5.399