Boeren moeten melding maken van het verdund uitrijden van mest

Boeren op klei- en veengrond, die drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib uit rijden zijn verplicht deze mest met water te verdunnen en dit jaarlijks te melden bij RVO. De melding moet gedaan zijn voordat een boer de eerste keer mest uit gaat rijden.

In de praktijk betekent dit dat boeren die mest uitrijden met het sleepvoetsysteem water bij moeten mengen en een melding moeten doen. Het melden van het uitrijden van waterverdunde mest kan van 1 januari tot en met 31 augustus op mijnrvo.nl.

Voorwaarden voor het gebruik van de sleepvoet
Om gebruik te kunnen maken van deze regeling moeten veehouders aan een aantal voorwaarden voldoen. De verhouding waarin de verdunde mest wordt uitgereden is minimaal één deel water en twee delen mest. Bij een controle moet dit aantoonbaar zijn. De mest wordt in strookjes van maximaal 5 centimeter breed tussen het gras uitgereden en de onderlinge afstand tussen twee stroken beslaat minimaal 15 centimeter. Het gebruikte bemestingssysteem is tot aan de grond gesloten en de melding vindt plaats voordat een boer voor de eerste keer mest uit gaat rijden.

Deel dit topic

Reacties

Kid creole
Kid ook dun op mest,oei oei breder als 5 cm 😱
+5
labella
@Kid creole en de Coconuts er ook onder gesmeerd?
Kid creole
@labella nee die zijn hem gesmeerd
weurding
@Kid creole elastiek te lang laten zitten?
Mars2
@Kid creole spetterend
+8
Clayson M80
Wat is dit nou weer van onzin
puntertje
Er is al wel eens gevraagd hoe je aan moet tonen dat het 'aantoonbaar' is. Antwoord: je moet het aantonen, dat is aan u en bij controle oordelen wij.
bio boer
@puntertje is ook met kalvermelk met fosfaatrechten
+3
huub
Nog ff en je moet je 's ochtends eerst melden voor je mag gaan melken.
Vetspuit
@huub breng ze niet op ideeën 🤣🤣
+5
John Spithoven
Water bij mest verplicht bij sleepvoet en dus ook sleepslangen op klei en veen. Ik heb er redelijk ervaring mee. Zitten aanzienlijke kosten aan , voor mij 1 euro per m3 water. Dus 0.5 per m3 mest. Voor mij weer 3000 euro.

En de stikstof ruimte die deze maatregelen creëren, vallen onder de zachte maatregelen,, ivm de juridische houdbaarheid. Dus wij leveren N ruimte wat om juridische redenen niet uitgegeven kan worden, maar verdwijnt voor natuurherstel.

Gratis depositie reductie voor de natuur.

En dan ook nog een meldplicht, de volgende stap is een NB wet vergunning voor mest uitrijden.

En weer is de boer Het kind van de rekening.
En dat op een manier van heers en verdeel. Vandaag de klei en veenboeren , morgen zijn op een ander beleidsterrein de, zand boeren weer aan de beurt.

Wanneer ziet iemand dit een keer!!!
Mars2
@John Spithoven Vijf en een half jaar geleden zagen enkele honderden bedrijven het al.
horstink
@John Spithoven Als ik kies voor dit uitrijsysteem is dat om mijn eigen mest beter te benutten of structuurschade te beperken. Verwachte extra grasopbrengsten moeten dan de extra kosten compenseren anders begin ik er niet aan. .
John Spithoven
@horstink Op de meeste klei en veen grond is het geen keuze. Zodebemester gaat daar niet .
Lees mijn laatste 2 regels dat is de kern van deze maatregel.

En management in een ondernemerskeuze, niet die van LNV!
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Water bij mest verplicht bij sleepvoet en dus ook sleepslangen op klei en veen. Ik heb er redelijk ervaring mee. Zitten aanzienlijke kosten aan , voor mij 1 euro per m3 water. Dus 0.5 per m3 mest. Voor mij weer 3000 euro.En de stikstof ruimte die deze maatregelen creëren, vallen onder de zachte maatregelen,, ivm de juridische houdbaarheid. Dus wij leveren N ruimte wat om juridische redenen niet uitgegeven kan worden, maar verdwijnt voor natuurherstel.Gratis depositie reductie voor de natuur.En dan ook nog een meldplicht, de volgende stap is een NB wet vergunning voor mest uitrijden.En weer is de boer Het kind van de rekening.En dat op een manier van heers en verdeel. Vandaag de klei en veenboeren , morgen zijn op een ander beleidsterrein de, zand boeren weer aan de beurt.Wanneer ziet iemand dit een keer!!!

Niet zo moeilijk doen John,als we collectief weigeren dit aan te geven bij de rvo dan hebben ze daar een probleem.Voorwaarde is dat iedereen meedoet en dat het vanuit 1 punt aangestuurd wordt,wat vind je ervan.
+1
kanniewaarzijn
@jan.1 Dat roep ik nu al jaren! Dat is het enige wapen dat boeren hebben.
BertK
@jan.1 In dit geval simpel. Met water verdunnen niet meer toestaan. Loonwerker met sleepslang en electronica of zware trekkers
Mest bewerken mag vast ook.
Frans Z.
[@John Spithoven Hier op klei sleepslangen ze allemaal met een zodebemester,en niet met een sleepvoet.
+2
John Spithoven
@Frans Z. Klopt, hier ook, maar gebruiken ze hem als een zodebemester?

Haal tijdens het werk er maar een NVWA er bij. Spreek uit ervaring 🤔
Nevergiveup
@John Spithoven Inderdaad , hier was afgelopen zomer (harde droge kleigrond) goed te zien dat de zodebemester van de loonwerker het duidelijker slechter deed dan een sleepvoet / waterverdunt.

Feit is wel dat als je bv. 50% water bij mengt je helemaal niets meer ziet , echter dan loopt het wel meer dan 5cm breed uit wat niet mag , eigenlijk is dan alles nat , je ruikt niks en een dag later zie je het al aan het gras. Het is praktisch nog beter , maar werkt alleen dicht bij de put anders ben je wel erg veel tanken aan het rijden.
+1
Rokus
@Nevergiveup wij rijden op ons bedrijf ook met zodebemesters op veen grond maar in de zomer vragen de meeste boeren gewoon om zoveel mogelijk water er bij te voegen, afgelopen droge zomer jaar hebben we soms wel eens half om half gereden.
Frans Z.
@Rokus Hoe krijgen ze er zo veel water bij? Hier hebben ze een pomp die max 45 kub per uur geeft op ongeveer 200 kub aan de bemester. Ze drukken dat onder in de put bij de turbovuller erbij. Een grotere pomp drukt veel te veel water in de put met keren of als ze even stil staan volgens hen. Die kunnen ze vanaf de bemester niet bedienen.
Rokus
@Frans Z. Wij hebben een aardige diesel waterpomp die een goede 100m3 per uur kan geven en het water word niet in de put bijgevoegd maar pas bij de verdringerpomp! Dus veel water bijvoegen is geen probleem!
Frans Z.
@John Spithoven Die haal ik er zeker niet bij. Ze werken tegenwoordig wel veelnetter als in het verleden. Toen werd nog al eens met de bemester omhoog een bocht gemaakt en dat zag er niet uit. De ene loonwerker kan de pomp radiografisch bedienen,de ander gebruikt de tank van 3wieler als buffer.
bio boer
@John Spithoven dat komt om die bemesters te breed zijn ik bemest zelf zit op klei heb bemester van 5.80 breed werkt het in alle omstandigheden netjes in de grond als je er dan overheen rijd spuit het er weer uit allen redje dat niet met 12 meterbemester
Bartlehiemboer
@John Spithoven Weet Spithoven of een andere boer ook of je nog zonder melding bovengronds mag bemesten? ( verdunt, Biologische boer)
John Spithoven
@Bartlehiemboer Zie afbeelding over de voorwaarde voor de uitzondering

(klik om te vergroten)

Bartlehiemboer
@John Spithoven Hartelijk dank. Ga er dan maar van uit dat dit ook voor 2021 geldt. Vorig jaar werden we hierop gecontroleerd van iemand uit de gemeente. Ben er nog steeds niet uit of die man dat rechtsgeldig mocht doen. volgends mij zijn daar andere instanties voor.
Boerbakje
@John Spithoven2021 alleen voor niet derogatie boeren.
Jan-T
Ik vraag mij af waarom we dit moeten gaan melden als het niets oplevert.

Dan is het gewoon informatie ophalen van LNV.
Om er vervolgens beleid op te gaan maken wat voor iedere boer weer extra € ... gaat kosten en waarbij niets in de theorie aan stikstof vermindering op mijn bedrijf een voordeel zal opleveren.
Kortom het levert voor de buhne stikstof op.

Ik mag toch zelf wel uitmaken of we met sleepslang willen bemesten en water willen toevoegen.
wat goed is voor de gras opbrengst.
@Jan-T Nou Jan dat is nou net het probleem hier in Nederland je mag zelf niets meer beslissen ,er worden juist problemen gecreerd die er niet zijn.Maar let op dit is nog maar het begin van deze bureaucratische soap ze worden steeds gekker.
Rokus
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl je kan bij een sleepslang met zodebemester ook water bijvoegen en dat hoef je dan niet te melden!
Boerbakje
Het is jammer dat ze bij LNV niet naar mestkwaliteit willen kijken een derde niet gebonden N in de mest en twee derden organisch gebonden N ten opzichte van half half is ook reductie.
Wat er niet in zit gaat er ook niet uit!
weurding
Komt er straks op neer dat je met een droge zomer een ontrekkingsverbod krijgt van grond en oppervlakte water waardoor je bemesten moet uitstellen? En ja weet ook wel dat met droog weer dat sowieso al moeilijk is maar toch
+2
Jackkranenburg
Slaat helemaal nergens op dit. koe stoot 100 kg stikstof uit per jaar. 1 gemiddeld vliegtuigreisje is 4000 kg. kan je 1 jaar 40 koeien van melken. wij hebben hier in deze slechte tijden voor schiphol alsnog 500 vluchten per dag. dus elke dag staat gelijk aan 20000 koeien 1 jaar te melken. en hierbij ben ik ervan uit gegaan dat de stikstof van vliegtuig gelijk staat aan die van een koe. dus als ze serieus denken een stikstof probleem te hebben kunnen ze het beter in een andere sector op gaan lossen 😉
kanniewaarzijn
@Jackkranenburg Daarom is het ook wel duidelijk wat de echte bedoeling van die zgn. "crisis" is. Ik snap dan ook niet dat er nog boeren zijn die serieus discussiëren over dit "probleem".
Mars2
@kanniewaarzijn Boeren is idd raar. Bestuurders hebben een probleem wat ze denken op te lossen door allerlei onzin te verzinnen.
robotslaper
@kanniewaarzijn snap ik ook niet, heb we eens de honden los laten lopen als er weer een gemeentepikkie komt snuiven. Het werkt goed en ik lachen om de hoek.
robotslaper
Doe het al jaren Als ik de put al mooi leeg heb pomp ik er water in . dan over de zoden in de droge periode. Werkt goed naar mijn gevoel. Maar zeg we tegen de loonwerker. Deze week mest uitrijden na 5 uur smiddags en het liefst later.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0