Boeren en supermarkten na ‘constructief overleg’: voor 1 april concrete oplossingen

DEN BOSCH - Boeren en supermarkten willen voor 1 april met ‘concrete oplossingen’ komen voor mogelijk eerlijke(re) prijzen voor boerenproducten. Dat is de uitkomst van een eerste ‘constructief gesprek’ tussen beide partijen, waarbij ook andere partners in de voedselketen aanschoven.

Tijdens het overleg van vandaag hebben de boeren hun keurmerkplannen gepresenteerd. Het CBL spreekt van een gesprek ‘in positieve en constructieve sfeer’. ,,Alle partijen onderkennen het belang voor een goed verdienmodel voor Nederlandse boeren en tuinders. Er is niet één partij in de keten die dit alleen kan realiseren, daarom is samenwerking noodzakelijk”, aldus het CBL.

De gesprekken krijgen op 10 februari een vervolg. De betrokken partijen streven ernaar om voor 1 april tot concrete oplossingen te komen, stelt het CBL nog.

Bronen

Gezamenlijk statement: Constructief overleg tussen CBL, landbouworganisaties en partijen uit de levensmiddelenindustrie
lto.nl
Boeren en supermarkten na ‘constructief overleg’: voor 1 april concrete oplossingen
bd.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Grasbaal
Jammer jammer jammer, weer niet samen door een deur!:

Hieronder even een kleine samenvatting van de afgelopen weken tot en met het overleg met het CBL vandaag 14 januari.

Verschillende trekker groepen door heel Nederland hebben 10, 11 en 12 december met hun blokkades bij de verschillende DC’s een gesprek afgedwongen met supermarkt directies en het CBL.

In de weken daarna zijn de leiders van de trekker groepen bij alle belangenbehartigers langs geweest om de neuzen dezelfde kant op krijgen en zich achter Farmer Friendly te scharen richting het gesprek van 14 januari.

We hadden als trekker groepsleiders van Nederland de lead richting 14 januari en het overgrote merendeel van de belangenbehartigers achter het Farmer Friendly keurmerk gekregen.

De trekker groep leiders van Nederland hadden gezamenlijk Martijn Vorkink aangewezen om ons te vertegenwoordigen. Tot gister hadden we dus de lead en zou Martijn Vorkink ons vertegenwoordigen namens alle boeren van Nederland die met trekkers de weg op zijn gegaan.

Ook de nieuwe LTO directeur Sjaak van der Tak stond positief tegenover onze lobby en wou ons helpen in onze strijd om Farmer Friendly naar de finishlijn te brengen. Sjaak heeft zich zelf hard gemaakt en uitgesproken om Martijn aan tafel te zetten de 14e bij het CBL.

Tot dat FDF gisteravond heel nadrukkelijk de lead naar zich toe heeft getrokken. Martijn was op de een of andere manier niet meer welkom. Heel erg jammer en niet verwacht van onze vrienden, maar het was niet anders.

Martijn Vorkink als gekozen vertegenwoordiger met mandaat van alle groepsleiders van NL de die op de barricades hebben gestaan en de kolen uit het vuur hebben gehaald was er vandaag dus jammer genoeg niet bij.

We wensen FDF succes en hopen dat ze het gaan redden, maar helaas kunnen we ze nu niet helpen aan de onderhandelingstafel. We hadden het onderhandelings spel gezamenlijk zo mooi kunnen spelen.

Maar wie weet, misschien alsnog de eerstvolgende keer.

Bron: Whatsapp
Melkputje
@Grasbaal kreeg em ook al op de app. wat een tegenvaller!! Had meer verwacht eigenlijk. Niet dat Farmer Friendly direct goedgekeurd zou zijn maar toch tenminste een stevig gesprek met de echte primaire partijen samen tegen de supermarkten. waardeloos want nu ontstaat er weer verdeeldheid en gaat CBL er weer met de buit vandoor
Porky
@Melkputje heb ik altijd al gezegt, die boeren zijn gewoon een stelletje ongeorganiseerde eenlingen, je krijgt ze noooooit op Eén lijn, en dan vinden ze het gek dat ze "uitgkleed" worden, nee die supermarkt directies en het CBL spelen daar handig op in,en spelen alle zgn "actie groepen "tegen elkaar uit, en ik kan ze geen ongelijk geven, ze maken gebruik van die situaties, en die boeren kijken weer achterin.
Noordoost
@Grasbaal ego’s 🤮
+2
familie pelle
@Grasbaal
Quote:
. Jammer jammer jammer, weer niet samen door een deur!:

Je zit weer onnodig te stoken. Je zou ook kunnen benoemen dat de gesprekken positief zijn verlopen en dat er erkenning is dat er meer betaald moet worden. Bovenstaande stuk ligt heel wat genuanceerder. Als farmersfriendly een succes wordt is er niets aan de hand. De woordvoerders van de trekkeracties zijn misschien wat teleurgesteld maar het doel blijft voor hun hetzelfde. Meer geld in de knip. En als dat zonder hun aan tafel gerealiseerd wordt is het prima.
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
En als dat zonder hun aan tafel gerealiseerd wordt is het prima

maar wanneer LTO zonder FDF aan tafel gaat, dan kapen ze het plan. Bovenstaande is gewoon onfatsoenlijk. Mag je gerust benoemen.
familie pelle
@robbies
Quote:
. maar wanneer LTO zonder FDF aan tafel gaat, dan kapen ze het plan. Bovenstaande is gewoon onfatsoenlijk. Mag je gerust benoemen.

Als je niet alle ins en outs kent is het niet nodig om olie op het vuur te gooien.
robbies
@familie pelle er staat geen woord Spaans in het bericht.
pietjepuk
@robbies ja 1 ding viel mij direct op. 1 April
robbies
de hoef
@robbies hij bedoeld dat het een slechte grap is
familie pelle
@robbies
Quote:
. in het bericht.

Dat zeg ik.
weurding
@diekman achterhoeker2.... sluit je aan😁
+1
diekman
@weurding

(klik om te vergroten)

Is nog plek aan tafel😉
weurding
@diekman aardappelen gehaald,?😂👍
+3
Mars2
@diekman Alleen samen krijgen we Carola onder controle
Mars2
@Mars2 Shit. Het is Corona onder controle. Takkezooi
Merett
@Mars2 Carola is vandaag al ontspoord.
+1
de hoef
@diekman ben benieuwd hoe de persoon er uit ziet achter dat grote bord
+1
pieta
@de hoef Hongerig mag ik hopen. 😁
+2
de hoef
@pieta potverdikkie wa veul
gezienus
@diekman Männerhaushalt
Zwaagdijk
Egotripperij 😢dacht dat we dat stadium waren gepasseerd
Herbert
In hoeverre had LTO invloed op Vorkink aangezien hij de zege kreeg. Een paar voorwaardes ingefluisterd gekregen wat FDF niet paste?
+2
Grasbaal
Ook geen handige actie, hiermee sloop je de eventuele goodwill waar anderen zich hard voor hebben gemaakt.......

(klik om te vergroten)

Aardappels op de stoep CBL
+1
Mars2
@Grasbaal Mest is beter
+1
Zwaagdijk
@Mars2 als je in gesprek ben doe je dat niet!!
Omgangsvormen en respect !
weurding
@Zwaagdijk kan ook iemand zijn die olie op het vuur wil gooien, eerst bewijzen wie het gedaan heeft
Merett
@Grasbaal bespaart je een gang naar de voedselbank, ik zou zeggen er op af. Is het ook weer opgeruimd.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boeren , bosch en 1 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!